Ως γνωστόν, η διοίκηση της AVAX έκανε γνωστή με την ανακοίνωση των ετήσιων οικονομικών αποτελεσμάτων: «Την απόφαση αποεπένδυσης από την αγορά ενέργειας και τις δραστηριότητες της Volterra, συμπεριλαμβανομένων των κερδοφόρων θυγατρικών της στον χώρο των ΑΠΕ, προκειμένου να ενισχύσει την ρευστότητά της.
Προς τούτο προχώρησε στη σύναψη σύμβασης με χρηματοοικονομικό σύμβουλο για την διερεύρυνση ενδιαφέροντος από αγοραστές είτε για το σύνολο του ομίλου Volterra, είτε ξεχωριστά για τα έργα ΑΠΕ και τις δραστηριότητες στη λιανική και χονδρική αγορά ηλεκτρισμού & Φυσικού Αερίου. Σε κάθε περίπτωση, πρόθεση και στόχος της Διοίκησης είναι η προάσπιση των συμφερόντων των μετόχων της εταιρείας».
Χθεσινά δημοσιεύματα, ήθελαν την τράπεζα που έχει αναλάβει τον διαγωνισμό για την πώληση του χαρτοφυλακίου των ΑΠΕ να έχει λάβει δύο οικονομικές προτάσεις της ΔΕΗ και της Iberdrola. Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει πως υπάρχει και ενδιαφέρον από μεγάλο ιδιωτικό όμιλο για το retail, την προμήθεια ενέργειας, της Volterra.
Πηγές της Volterra μιλώντας στη στήλη διευκρινίζουν τρία θέματα: «Πρώτον δεν πωλείται όλη η εταιρεία Volterra, δεύτερον δεν πωλούνται όλες οι θυγατρικές της στις ΑΠΕ και τρίτον δεν πωλείται το retail της εταιρείας». Και συνεχίζουν οι ίδιοι κύκλοι: «Δεν έχουμε βγάλει προς πώληση όλο μας το χαρτοφυλάκιο των ΑΠΕ. Υπάρχουν πάνω από δύο ενδιαφερόμενοι επενδυτές και αυτό που εξετάζεται είναι είτε η πώληση κάποιων από τις εταιρείες μας στις οποίες ανήκουν τα αιολικά πάρκα είτε η είσοδος τους σε αυτές με εμάς να παραμένουμε σε αυτές. Και ως προς τον τομέα της προμήθειας ενέργειας αυτός δεν πωλείται με τα σημερινά δεδομένα της αγοράς».
Επιπλέον πηγές της μητρικής της AVAX, αναφέρουν «ότι η πώληση ΑΠΕ δεν έχει φτάσει καν στο επίπεδο των δεσμευτικών προτάσεων, με τους ενδιαφερόμενους επενδυτές να βρίσκονται ακόμη στη φάση του due diligence».
Αξίζει να σημειωθεί πως και πηγές εταιρείας που φέρεται να ενδιαφέρεται για χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ της Volterra, λένε στη στήλη, ότι έχει πολύ δρόμο ακόμη η υπόθεση.
Το συνολικό χαρτοφυλάκιο των ΑΠΕ της εταιρείας ανέρχεται στα 282 MW αιολικών πάρκων, εκ των οποίων τα 70 MW (δύο έργα) είναι σε λειτουργία και άλλα 36 MW (δύο έργα) προς κατασκευή. Αιολικά συνολικής ισχύος 174,5 MW βρίσκονται προς ανάπτυξη.
Η Volterra διαθέτει επίσης ένα φωτοβολταϊκό πάρκο σε λειτουργία 2,5 MW και δύο σταθμούς αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας συνολικής ισχύος 52,4 MW.
Τι παίζει λοιπόν, με τα όσα διαρρέονται για το κλείσιμο συμφωνιών ή και με άλλα δημοσιεύματα που θέλουν ενεργειακούς ομίλους να ενδιαφέρονται για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου;
Προφανώς το όλο εγχείρημα είναι σε εξέλιξη και οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των εμπλεκόμενων βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο.
Και επίσης στα «αυτιά» της στήλης, φτάνουν και πληροφορίες που θέλουν και μεμονωμένους παίκτες εκτός διαγωνιστικής διαδικασίας, να μην επιθυμούν να τελεσφορήσει η πώληση χαρτοφυλακίου ΑΠΕ της Volterra…
Το είπαν και το έκαναν
Το είπαν και το έκαναν οι τράπεζες. Οι αυξήσεις επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια είναι πλέον γεγονός. Ο λόγος γίνεται για τα προγράμματα σταθερού κόστους, τα οποία για πρώτη φορά μετά το λανσάρισμά τους ακριβαίνουν. Ήδη, δύο συστημικές τράπεζες αύξησαν τα επιτόκιά τους, ενώ οι άλλοι δύο προγραμματίζουν για το επόμενο δίμηνο τις κινήσεις τους.
Όπως λέει φίλος της στήλης, στέλεχος με ειδίκευση στη λιανική τραπεζική, πρόκειται για κινήσεις που έπρεπε να γίνουν χθες, καθώς η άνοδος του κόστους χρήματος για τις τράπεζες είναι σημαντική από την αρχή του χρόνου, όπως άλλωστε έδειξαν και τα στοιχεία που δημοσίευσε την περασμένη εβδομάδα η Τράπεζα της Ελλάδος.
Το χρηματοπιστωτικό περιβάλλον μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία είναι εξαιρετικά δυσμενές, χωρίς να διαφαίνονται ακόμη σημάδια διόρθωσης στην αγορά των επιτοκίων.
«Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι ειδικά στη στεγαστική πίστη μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να μπαίνουμε ακόμη και μέσα», σημειώνει η πηγή μας από συστημικό όμιλο.
Προς το παρόν οι αυξήσεις κινούνται στη ζώνη των 20 – 40 μονάδων βάσης. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει εάν αυτό ήταν, και τέλος. Όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία του κόστους χρήματος στην Ευρωζώνη.
Η ΕΚΤ
Αν η ΕΚΤ ξεκινήσει την ανοδική πορεία των επιτοκίων της τον Ιούλιο, όπως αναμένεται, πόσες αυξήσεις θα (προλάβει να) κάνει ως το τέλος του έτους; Η απάντηση; Άλλες δυο, τουλάχιστον, είναι η απάντηση που δίνεται αρμοδίως. Προσδεθείτε…
Αγορά εργασίας και στατιστική
Κατά καιρούς έχουν πει πολλά για τη στατιστική. Εκείνο που ξεχωρίζει είναι η άποψη ότι «πρόκειται για ένα χρήσιμο εργαλείο, το οποίο ο καθένας μπορεί να το χρησιμοποιεί κατά το δοκούν, για να ερμηνεύσει όπως θέλει τα νούμερα».
Έτσι συμβαίνει και με τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος ΕΡΓΑΝΗ. Το υπουργείο Εργασίας μιλάει για ρεκόρ εικοσαετίας στο ισοζύγιο ροών απασχόλησης τον Απρίλιο, όταν πρώτο τετράμηνο του έτους έχουμε την εξής εικόνα:
Εκρηκτική άνοδο των προσλήψεων κατά 85,28%, αλλά υψηλότερη αύξηση των απολύσεων – αποχωρήσεων κατά 86,36%.
Σε μεγάλο βαθμό οι απολύσεις αποδίδονται στην λήξη της προστασίας που προσφέρουν το μέτρα για την πανδημία.
Η αλήθεια είναι ότι η αγορά εργασίας δεν έχει βρει ακόμη την ισορροπία της. Ένα στοιχείο που συνηγορεί προς αυτή την κατεύθυνση είναι και η έλλειψη προσωπικού στον τουρισμό, παρότι η ανεργία παραμένει σε υψηλά επίπεδα.
Ιστορική ομιλία
«Δεν υπάρχει μεγαλύτερη τιμή για τον εκλεγμένο ηγέτη του λαού που δημιούργησε τη Δημοκρατία, να απευθύνεται στους εκλεγμένους αντιπροσώπους του λαού που θεμελίωσε τη χώρα του πάνω στο ελληνικό πρότυπο και έκτοτε προωθεί και υπερασπίζεται τις δημοκρατικές αξίες».
Με τα λόγια αυτά άρχισε ο Πρωθυπουργός την ιστορική ομιλία του στην Κοινή Σύνοδο της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ.
Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσαν οι αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη στην κρίση που διέρχεται στις μέρες μας η Δημοκρατία, όπως φάνηκε και στα λόγια της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι:
«Δεν ήταν υπέροχη η ομιλία; Θεωρώ πως ήταν μοναδικής έμπνευσης! Είπα και στον Πρωθυπουργό, αμέσως μετά, πως έχω ακούσει πολλές ομιλίες στην Κοινή Σύνοδο του Κογκρέσου. Όλες τους ιστορικής σημασίας, ενδιαφέρουσες και εξαιρετικές. Μία από αυτές, όμως, μου έχει μείνει στο μυαλό εδώ και δεκαετίες. Αναφέρομαι σε μια ομιλία του Václav Havel με θέμα τη δημοκρατία, πριν από 30 χρόνια. Η σημερινή ομιλία του Πρωθυπουργού είναι αυτής της κατηγορίας. Τόσο αξιόλογη, τόσο επίκαιρη.
Μιλώντας με την Αντιπρόεδρο, συμφωνήσαμε πως όταν αναφέρθηκε στους ανθρώπους λέγοντας πως πρέπει να απολαμβάνουν τα οφέλη της δημοκρατίας, το μήνυμα αυτό ήταν τόσο εμψυχωτικό για όλους μας. Υπάρχει ένα ποίημα, δεν το έχω μαζί μου εδώ, αλλά το ποίημα αυτό λέει πως «ο καθένας μας είναι η σοδειά του άλλου». Στην Αμερική θερίζουμε τα οφέλη της δημοκρατίας που γεννήθηκε στην Ελλάδα, τα μαθήματα, τα αρχαία διδάγματα της δημοκρατίας. Και στη συνέχεια, στην Ελλάδα θερίζουν τα πλεονεκτήματα της δικής μας δημοκρατίας. Επομένως, κατά κάποιον τρόπο, όλοι μας είμαστε η σοδειά του άλλου. Για το λόγο αυτό, οι δημοκρατίες μας έχουν μια πολύ στενή σχέση. Με αυτά, θα ήθελα να χαιρετίσουμε τον Πρωθυπουργό, να κάνουμε μια πρόποση για αυτόν. Να τον ευχαριστήσουμε για την ηγετική στάση που έχει επιδείξει, την έμπνευση, το θάρρος του, και όλα όσα έχει κάνει. Να τον ευχαριστήσουμε που μας τίμησε με την παρουσία του, που μοιράστηκε μαζί μας τη σοφία του. Τον ευχαριστούμε που είναι ένας καλός φίλος των ΗΠΑ».
Τι είχε πει προηγουμένως ο Πρωθυπουργός; Ξεχωρίσαμε τα εξής: Οι δημοκρατίες μας απειλούνται από τις «Σειρήνες» των λαϊκιστών που προσφέρουν εύκολες λύσεις σε περίπλοκα προβλήματα. Οι φωνές τους ακούγονται, κυρίως επειδή η ανισότητα των εισοδημάτων έχει αυξηθεί στις κοινωνίες μας και πολλοί, δικαιολογημένα, αισθάνονται ότι έχουν μείνει πίσω. Στην Ελλάδα μιλάμε εκ πείρας. Πληρώσαμε βαρύ τίμημα επειδή ακούσαμε αυτές τις φωνές.
Παντού στον κόσμο, στις ΗΠΑ, στην Ελλάδα, στην Ευρώπη, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πολώνουν τον δημόσιο διάλογο και μετατρέπουν τη δημόσια σφαίρα σε μια σύγχρονη εκδοχή του Πύργου της Βαβέλ, όπου μιλάμε διαφορετικές γλώσσες και ακούμε μόνο εκείνους που μοιράζονται τις ίδιες απόψεις με εμάς.
Υπάρχουν τρεις ισχυρές δυνάμεις που συλλογικά συνδέουν τις επιτυχημένες δημοκρατίες: το κοινωνικό κεφάλαιο, και με αυτό εννοώ εκτεταμένα κοινωνικά δίκτυα, με υψηλά επίπεδα εμπιστοσύνης, που τόσο θαύμαζε ο Alexis de Tocqueville. Οι ισχυροί θεσμοί. Και κοινές αφηγήσεις που σφυρηλατούν μια ενοποιημένη εθνική ταυτότητα. Και οι τρεις αυτές δυνάμεις σήμερα διαβρώνονται.
Και την ίδια στιγμή, αυταρχικά καθεστώτα αμφισβητούν την ικανότητά μας να προσφέρουμε ευημερία σε όλους τους πολίτες μας. Προσφέρουν στο λαό τους μια «φαουστιανή» συμφωνία: να ανταλλάξουν την πολιτική ελευθερία και τα ατομικά δικαιώματα με υψηλά επίπεδα ανάπτυξης και ατομικής οικονομικής ευημερίας. Πολλοί είναι πρόθυμοι να το αποδεχτούν.
Αυτές είναι μερικές από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα. Για τον λόγο αυτό, το να καταστήσουμε τις Δημοκρατίες μας πιο ανθεκτικές αποτελεί μία πολύ σημαντική προτεραιότητα για τη γενιά μας.
Κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο για απόλυτα επιτυχημένη επίσκεψη. «Η Ελλάδα επέστρεψε δυναμικά στο παγκόσμιο και περιφερειακό γίγνεσθαι, ως ηγέτιδα δύναμη στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Μια χώρα πόλος σταθερότητας, δικαίου, ασφάλειας και ανάπτυξης. Μια χώρα που κρατάει τα κλειδιά της ειρήνης και της ενεργειακής σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Μια χώρα της οποίας η κληρονομιά, σε αξίες και αρχές, αναγνωρίζεται ως η πηγή του σύγχρονου δυτικού πολιτισμού».
Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι «η Ελλάδα είναι ο ηθικός θεματοφύλακας της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Η Ελλάδα και οι ΗΠΑ, πέρα από ιστορική φιλία, σήμερα έχουν αμοιβαία συμφέροντα και κοινές καταστατικές αρχές».
Τα ίδια πρόσωπα επισημαίνουν ότι « η Ελλάδα τα τελευταία τρία χρόνια δυναμώνει με την πρόοδο που εξασφαλίζει η αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της και του ανθρώπινου δυναμικού της, χάρη στο σχέδιο της Κυβέρνησης. Ο λαός είδε τα αποτελέσματα των μεγάλων πολιτικών μας επιλογών και της εργώδους προσπάθειάς μας. Είμαστε πια στο επίπεδο που μας αξίζει και αυτό είναι αφετηρία για να πάμε ακόμα καλύτερα».
Ανασχηματισμός
Οι πληροφορίες από το Μαξίμου επιμένουν ότι το ενδεχόμενο ενός ανασχηματισμού είναι τώρα περισσότερο πιθανό από ποτέ. Με την επιστροφή του πρωθυπουργού από τις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σε ορισμένες περιπτώσεις, σχεδιάζεται να είναι δομικός. Ακόμα και με τη συγχώνευση υπουργείων κι αρμοδιοτήτων.
Διακρίσεις
Το Μαξίμου θα ρίξει τους τόνους της κριτικής στο ΠΑΣΟΚ. Η «κεντρική» απόφαση είναι στο στόχαστρο να παραμείνει μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ. Και τη στρατηγική αυτή εφαρμόζει ήδη πρώτος ο πρωθυπουργός.
Ο λόγος; Εκτιμάται ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να αποσπάσει τελικώς μεγάλο κομμάτι ψηφοφόρων από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ενώ η επίθεση του προς τη ΝΔ είναι ελεγχόμενη. Με βάση πάντα τα τελευταία γκάλοπ.
Εγγραφο
Ένα έγγραφο στο οποίο αναλύεται διεξοδικά ο ρόλος του σχήματος 3+1 στην Ανατολική Μεσόγειο κατατέθηκε από την Αθήνα σε Λευκωσία, Ιερουσαλήμ στην Ουάσιγκτον. Με ενεργότερη εμπλοκή των Αμερικανών.
Αναμένονται οι αντιδράσεις από αμερικανικής πλευράς, που θέλει να τηρούνται οι ισορροπίες. Αν πάντως λέει κάτι αυτό, η εξισορροπητική συνάντηση Μπλίνκεν – Τσαβούσογλου δεν θα γίνει στην Ουάσιγκτον αλλά στη Νέα Υόρκη. Τις επόμενες ώρες…
Διεργασίες
Στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι ανεξαρτήτως του τι δείχνουν τα γκάλοπ, οι υπόγειες διεργασίες που συντελούνται στην κοινωνία (για να χρησιμοποιήσουμε τους όρους τους), θα τους αναδείξουν σε πρώτη δύναμη στις επόμενες εκλογές.
Γι’ αυτό και στο εξής θα (προσπαθήσουν να) πορευθούν, αγνοώντας τα γκάλοπ.
Ο Κώστας Σημίτης
Ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, θα μιλήσει τελικώς την πρώτη μέρα του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ. Σχετικά ενημερώθηκε η Χαριλάου Τρικούπη. Ως έμπρακτη απόδειξη της στήριξης που παρέχει στον νέο πρόεδρο του κόμματος.
Latest News
Δύσκολο Σάββατο θα έχει ο Μητσοτάκης, τα αυτογκόλ της κυβέρνησης, μεγαλώνει η οργή στην αγορά, το σήμα της Βιομηχανίας, επιδόσεις από τα… Lidl, η «μονοκαλλιέργεια» της Ελλάκτωρ…
Ας γνωριστούμε καλύτερα…
Τα πυρηνικά της Ελλάδας, το story των ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ, αλλαγή σχεδίων για Prodea, η «ασημένια επένδυση» της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, οι στηρίξεις του χρηματιστηρίου
Στα ψιλά...
Το timing του Bloomberg στην Αθήνα, το βαρύ πρόγραμμα του πρωθυπουργού, το μήνυμα των τραπεζιτών, το «χτίσιμο» στη ΔΕΗ, τα νέα σχέδια Στάσση και το pressing Χατζημηνά
Πολιτικό ρίσκο
Τα 3 τεστ της κυβέρνησης και ο ρόλος Goldman Sachs, ανοίγει “πανιά” η ABBank, «ξύνουν τα μολύβια» για τον Μπάρμπα Στάθη, το success της Σδούκου στο Μπακού και ένα κουίζ
Κι άλλο μέτωπο
«Πυλώνας» για την κυβέρνηση η βιομηχανία, έπαθε… Τραμπ ο Μητσοτάκης, τα λεφτά του Αγροτικής Ανάπτυξης, η αδιαφορία στο Χρηματιστήριο, τα stories σε ΔΕΗ και Helleniq Energy, σε αναβρασμό οι αρτοποιοί
Υπάρχει Υφυπουργός Βιομηχανίας
Ένα success story για το λογότυπο, το «200άρι» της ΔΕΗ, το σπριντ της Cenergy, τα κουκιά του Νεμπή, τα «διαμάντια» της Dimand, ο συναγερμός για την κερδοφορία
Σταγόνα
Μέτωπο Βιομηχάνων, το «δράμα» Χατζηδάκη, το «σκονάκι» της Αικατερινάρη, η θλίψη στη ΜΕΒΓΑΛ, «χημική» σύναξη στην Αθήνα, οι παραλαβές της Επίλεκτος
Καμπανάκια
Φεύγουν οι «μεγάλοι», στη «σίγαση» η αντιπολίτευση της ΝΔ, οι τιτλοποιήσεις της Attica Bank, στο βωμό των απαλλοτριώσεων ο… ΟΤΕ, ξεκαθάρισμα στο ΧΑ, ο κακός χαμός… στη χονδρική ρεύματος
Βαρδής Βαρδινογιάννης
Οι «κόκκινοι» υπουργοί, ξεσκονίζει τις φοροαπαλλαγές το Μαξίμου, ωστικό κύμα στα σούπερ μάρκετ, θα σώσει την Επίλεκτο η Louis Vuitton (;), η «εκδίκηση» της Alpha Bank, θα έχουμε και εργοστάσιο ΑΙ
Υποβιβασμός…
Η «κόκκινη γραμμή» του ΝΟΚ, στον αέρα ο υπερυπολογιστής Δαίδαλος, το σταυροδρόμι του χρηματιστηρίου, ο Κοκκόλης για τα χρηματιστήρια ενέργειας, η αξία της MORE Energy και το υπερ-σόου του μετρό Θεσσαλονίκης
Η «κόκκινη γραμμή»