«Η κυβέρνηση ανταποκρίνεται στις προκλήσεις για μία οικονομία ισχυρή, βιώσιμη και ανταγωνιστική» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, κατά την τοποθέτησή του στην Επιτροπή Οικονομικών στο σχέδιο νόμου για τα «Κίνητρα ανάπτυξης επιχειρήσεων, μέσω συνεργασιών και εταιρικών μετασχηματισμών».

Ο υπουργός υπογράμμισε πως «παρά την αρνητική συγκυρία, με αυξήσεις του κόστους δανεισμού, γεωπολιτικές εντάσεις, υγειονομική και ενεργειακή κρίση και μεγάλη αύξηση του πληθωρισμού, η Ελλάδα λαμβάνει ψήφο εμπιστοσύνης, με αλλεπάλληλες αναβαθμίσεις, ως αποτέλεσμα εργώδους μεταρρυθμιστικής προσπάθειας, καλών δημοσιονομικών επιδόσεων, αποτελεσματικής εκδοτικής στρατηγικής και επαρκών ταμειακών διαθεσίμων» και σημείωσε πως «όπως είδαμε από το επιτυχημένο ταξίδι του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, αυτά όλα αναγνωρίζονται και διεθνώς».

Διαβάστε επίσης – Σταϊκούρας: Σύμπτωση απόψεων με τους φορείς της Μικρομεσαίας Επιχειρηματικότητας

Αποφασιστικό βήμα

Αναφερόμενος στο σχέδιο νόμου, είπε πως αυτό «αποτελεί ένα ακόμη αποφασιστικό βήμα στο ευρύτερο σχέδιο για τον μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας. Συνιστά μία πραγματική μεταρρύθμιση, ενταγμένη στο Εθνικό Σχέδιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, για την τόνωση της υγιούς επιχειρηματικότητας, την επίτευξη διατηρήσιμης ανάπτυξης, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την τόνωση της κοινωνικής συνοχής».

Επισήμανε πως έχει προστεθεί στη μακρά λίστα μέτρων φορολογικής πολιτικής που έχει λάβει η σημερινή κυβέρνηση, στην κατεύθυνση ενθάρρυνσης και τόνωσης της επιχειρηματικότητας, μεταξύ άλλων, μέσα από μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών και θέσπιση κινήτρων για την ανάπτυξη νεοφυών επιχειρήσεων, την προώθηση της έρευνας και ανάπτυξης (R&D), την προσέλκυση επενδυτών και φορολογικών κατοίκων εξωτερικού. Μέτρα που ενθαρρύνουν τη δημιουργία νέου πλούτου, μέσα από την αύξηση της απασχόλησης και των επενδύσεων, ο οποίος στη συνέχεια θα ανακατανέμεται -με όρους δικαιοσύνης- στην κοινωνία.

Συνεργασίες

Στη κατεύθυνση αυτή, είπε ο υπουργός, το νομοσχέδιο εισάγει τον θεσμό της συνεργασίας των επιχειρήσεων. Βελτιώνει διατάξεις φορολογικών κινήτρων προηγούμενων αναπτυξιακών νόμων. Ενισχύει την αγροτική οικονομία και προωθεί τη συνεργασία φυσικών προσώπων, κατά κύριο επάγγελμα αγροτών.

Ειδικότερα, παρέχεται σημαντική έκπτωση φόρου εισοδήματος, ύψους 30% για 9 χρόνια στη νέα εταιρική σχέση που θα προκύψει από τη συνεργασία ατομικών, πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, που ανέρχεται στο 50% για τους αγρότες. Έκπτωση που θα μειώσει σημαντικά τον πραγματικό, αποτελεσματικό φορολογικό συντελεστή για τις εν λόγω επιχειρήσεις, για τις οποίες η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει ήδη μειώσει τον ονομαστικό φορολογικό συντελεστή στο 22%, από 29% που ήταν πριν από 3 χρόνια.

Με αυτό τον τρόπο, ανέφερε ο υπουργός, «στηρίζεται και προάγεται η ανάπτυξη των επιχειρήσεων, ενισχύεται η ανθεκτικότητα και η ανταγωνιστικότητά τους, ενθαρρύνονται οι συνέργειες σε εθνικό και υπερεθνικό επίπεδο, με δυνητικά πολλαπλασιαστικό όφελος για τα δημόσια έσοδα και την απασχόληση».

Η βασική επιδίωξη

Ο κ. Σταϊκούρας ξεκαθάρισε πως «βασική επιδίωξη του νομοσχεδίου είναι η αύξηση των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας και, κατ’ επέκταση, η μεγέθυνση της ελληνικής οικονομίας» και πρόσθεσε πως «η θέσπιση κινήτρων δεν αποτελεί εύκολη άσκηση. Θα πρέπει να ισορροπήσουμε δύο δυνάμεις, οι οποίες μπορούν να αποδειχθούν αμοιβαίως αντικρουόμενες. Από τη μία πλευρά, τη στήριξη μικρών επιχειρήσεων και την προώθηση της επιχειρηματικότητας. Και από την άλλη, τη διασφάλιση ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να τεθούν ορισμένες επιχειρήσεις σε πλεονεκτική θέση έναντι των ανταγωνιστών τους, στρεβλώνοντας τον ανταγωνισμό».

Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε και σε ορισμένα στατιστικά στοιχεία για τις επιδόσεις της Ελλάδας σε σχέση με την Ευρώπη, σε θέματα απασχόλησης και ανταγωνιστικότητας επιχειρήσεων, που δείχνουν την μεγάλη έκταση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας στην χώρα μας και την παραγωγικότητα, λέγοντας πως «συνεπώς, καθίσταται απαραίτητη η δημιουργία ενός σύγχρονου και σταθερού θεσμικού πλαισίου που προωθεί και δίνει ουσιαστικά κίνητρα στους μετασχηματισμούς και τις συνεργασίες των επιχειρήσεων, οι οποίες, με τη σειρά τους, θα γίνουν περισσότερο εξωστρεφείς, θα βελτιώσουν την παραγωγικότητά τους, θα μειώσουν τα κόστη παραγωγής και πωλήσεων, θα προσελκύσουν επενδύσεις έρευνας και ανάπτυξης ανθρώπινου κεφαλαίου και θα διευρύνουν τις χρηματοδοτικές προοπτικές τους, μέσω τραπεζών, αναπτυξιακού νόμου, ΕΣΠΑ, και του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Το νέο σχέδιο νόμου, είπε ο υπουργός, ενσωματώνει συστηματικά, με πληρότητα και σαφήνεια, φορολογικά κίνητρα που θα διευκολύνουν τις συγχωνεύσεις, τους πάσης φύσεως εταιρικούς μετασχηματισμούς και συνεργασίες των ελληνικών επιχειρήσεων, σε πλήρη αρμονία με τον υφιστάμενο εταιρικό νόμο για τους εταιρικούς μετασχηματισμούς.

Νωρίτερα, το σχέδιο νόμου ψηφίσθηκε επί της Αρχής κατά πλειοψηφία με την θετική ψήφο της ΝΔ. Το καταψήφισαν ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 ενώ ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Θεοδωρικάκος: Δεν είναι αποδεκτές αυξήσεις 15% στα ασφάλιστρα Υγείας – Έρχεται νέος νόμος – Τέλος ο δείκτης ΙΟΒΕ
Οικονομία |

Θεοδωρικάκος: Δεν είναι αποδεκτές αυξήσεις 15% στα ασφάλιστρα Υγείας - Έρχεται νέος νόμος - Τέλος ο δείκτης ΙΟΒΕ

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος κάλεσε τις εταιρείες να προσαρμοστούν άμεσα – Έλεγχος και για καρτέλ στην ιδιωτική υγεία - Πλήρης επιβεβαίωση του ΟΤ