Ένα σκίτσο του Μιχαήλ Άγγελου πωλήθηκε σε δημοπρασία του οίκου Christie’s στο Παρίσι στο ποσό ρεκόρ των 23 εκ. ευρώ.
Ο ζωγράφος χρησιμοποίησε πένα και καφέ μελάνι. Είχε πουληθεί το 1907 από τον οίκο δημοπρασιών Drouot, στο Παρίσι, ως έργο που αποδιδόταν στη «Σχολή του Μιχαήλ Αγγέλου».
Μόλις το 2019, στο πλαίσιο μίας έρευνας για μία ιδιωτική γαλλική συλλογή έργων τέχνης, αποδόθηκε στον ίδιο τον Μιχαήλ Άγγελο.
Το σκίτσο που πουλήθηκε στο Παρίσι έχει διαστάσεις όσο μία σελίδα χαρτιού Α4 και φαίνεται ότι βασίστηκε σε μια νωπογραφία του Μαζάτσο («Η βάπτιση των νεοφώτιστων»).
Τον Σεπτέμβριο του 2019 χαρακτηρίστηκε «εθνικός θησαυρός» για τη Γαλλία, κάτι που σημαίνει ότι απαγορεύτηκε η έξοδός του από τη χώρα για 30 μήνες και δόθηκε στο γαλλικό κράτος και τα μουσεία η δυνατότητα να το αγοράσουν.
Το εν λόγω έργο στο παρελθόν είχε αποδοθεί στο περιβάλλον του Μιχαήλ Αγγελου, αλλά μόλις το 2019 η έρευνα απέδειξε ότι είναι δική του δημιουργία. Η κεντρική μορφή έχει σχεδιαστεί με μελάνι σε δύο διαφορετικούς τόνους καφέ χρώματος και φαίνεται πως αποτελεί αντίγραφο εκείνης που απεικονίζεται στην τοιχογραφία «Η Βάπτιση των Νεοφύτων» (1426-27). Πρόκειται για έναν άνδρα ο οποίος περιμένει να βαπτιστεί από τον άγιο Πέτρο στο παρεκκλήσι Μπρανκάτσι στη Φλωρεντία, τμήμα της εκκλησίας της Σάντα Μαρία ντελ Κάρμινε και φέρει την υπογραφή του επίσης σπουδαίου ζωγράφου Μαζάτσο.
Αν και το πρότυπο της μορφής του Μιχαήλ Αγγελου δεν αμφισβητείται, οι ειδικοί στα σχέδια των αναγεννησιακών καλλιτεχνών του οίκου Christie’ s εκτιμούν ότι «είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα αντίγραφο, καθώς ο Μιχαήλ Αγγελος αποφάσισε να δουλέψει τη μορφή κατά τέτοιον τρόπο ώστε να ανταποκρίνεται περισσότερο στην αισθητική του, κάνοντάς την πολύ πιο στιβαρή και μνημειακή, διατηρώντας ταυτόχρονα την ευθραυστότητα της, τη στιγμή που είναι εκτεθειμένη και τρέμει, μετατοπίζοντας τη θέση των ποδιών και επανασχεδιάζοντας λίγο το κεφάλι, αλλά κυρίως δίνοντας έμφαση στην πλάτη και τους γλουτούς του άνδρα». Επιπλέον προσέθεσε δύο άντρες στη σύνθεση που «δεν έχουν καμία σχέση» με αυτούς της τοιχογραφίας, αλλά παραπέμπουν σε μορφές που συναντάμε σε άλλα σχέδια του καλλιτέχνη.
Η χρονολόγηση του σχεδίου θεωρείται δύσκολη, αλλά ως πιθανότερη χρονιά δημιουργίας του θεωρείται το 1496, όταν ο Μιχαήλ Αγγελος ήταν περίπου 21 ετών και είχε ήδη διακριθεί για το ταλέντο του.
Το σχέδιο πουλήθηκε τελευταία φορά το 1907 στον οίκο δημοπρασιών Hôtel Drouot στο Παρίσι ως έργο της σχολής του Μιχαήλ Αγγελου. Εναν και πλέον αιώνα αργότερα όμως, το 2019, αποδόθηκε στον ίδιο από τον ειδικό των Christie’ s στους Old Masters, Φούριο Ρινάλντι, σήμερα επιμελητή σχεδίων και εκτυπώσεων στα Μουσεία Καλών Τεχνών του Σαν Φρανσίσκο. Το έργο διαστάσεων 33×22 εκ. έχει διατηρηθεί σε πολύ καλή κατάσταση και εκτιμάται ότι θα προσελκύσει το ενδιαφέρον όχι μόνο όσων συλλέγουν αναγεννησιακά σχέδια, αλλά ακόμη και όσων ενδιαφέρονται για πιο μοντέρνα έργα. Ο οίκος δημοπρασιών δεν δίνει εκτίμηση, παρά μόνο κατόπιν αιτήματος των ενδιαφερομένων.
Latest News
Ιταλία: Πιλοτική εφαρμογή της τετραήμερης εργασίας
Ξεκινά σε υπουργεία και δημόσιους οργανισμούς στην Ιταλία
Πόσο ταιριάζουν οι δεξιοτήτες με την εργασία και την αγορά - Τι ζητούν οι εργοδότες
Αποκαλυπτική για την εργασία η έρευνα του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητήριου που αφορούσε και τις ανάγκες των εργοδοτών
Απατεώνες «μάδησαν» εκατοντάδες θαυμαστές των Oasis
Οι θαυμαστές των Oasis κατεβάλαν εκατοντάδες λίρες έκαστος για ανύπαρκτα εισιτήρια
Έρευνα της γαλλικής αστυνομίας στα γραφεία της LFP και του CVC Capital Partners
Οι αρχές στη Γαλλία ερευνούν καταγγελίες για υπεξαίρεση δημόσιου χρήματος, δωροδοκία δημόσιου λειτουργού και σύγκρουση συμφερόντων
O Όμιλος AKTOR επεκτείνει την συνεργασία του με την ΚΑΕ Παναθηναϊκός
O Όμιλος AKTOR συντόνισε τις μελέτες και την ανακατασκευή του γηπέδου
Πέθανε ο θρυλικός μουσικός και παραγωγός Κουίνσι Τζόουνς
Ο Κουίνσι Τζόουνς, ο άνθρωπος που είχε συνεργαστεί από τον Φρανκ Σινάτρα μέχρι τον Μάικλ Τζάκσον, άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 91 ετών.
Joris (Frigoglass) στον ΟΤ: «Ο κύκλος των περικοπών έκλεισε, η σκυτάλη στην ανάπτυξη»
Το στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης αναλύει στον ΟΤ ο νέος CEO του ομίλου Frigoglass, Serge Joris – Πού μπαίνει ο πήχης των πωλήσεων – Με ποιες κατηγορίες «φλερτάρει»
VERGOS Auctions: 35 χρόνια δημοπρασίες - Το προφίλ του Έλληνα συλλέκτη
Στον ΟΤ μιλά ο managing director της VERGOS Auctions - Αποκαλύπτει τα «μυστικά» μίας δημοπρασίας, τη ελληνική αγορά και την τέχνη
Μια άγνωστη ιστορία για την Μέριλιν Μονρόε
«Είδα τις φωτογραφίες της Ντίτριχ. Εφόσον μπόρεσες να δημιουργήσεις αυτό το αποτέλεσμα με εκείνη, φαντάσου τι θα μπορούσες να κάνεις με μένα» φέρεται να είπε η Μέριλιν Μονρόε στην φωτογράφο.
Η Ελλάδα στην 43η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Σάρτζα, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Η Ελλάδα στην 43η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Σάρτζα.