
Με απώλειες έκλεισαν και σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς οι έντονες πληθωριστικές πιέσεις που κυριαρχούν έχουν αρχίσει να επηρεάζουν όχι μόνο την κερδοφορία των εταιρειών, αλλά και τις προσδοκίες για την πορεία της οικονομίας.
Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε απώλειες 1,4%, με τον κλάδο των ποτών να χάνει πάνω από 3,6%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 1,82% στις 7.302 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε απώλειες 0,90% στις 13.882 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 1,26% στις 6.272 μονάδες.
Σε επίπεδο τίτλων
Σε επίπεδο τίτλων, η HomeServe σημείωσε άλμα περισσότερο από 10%, αφού η βρετανική εταιρεία υπηρεσιών επισκευής σπιτιού συμφώνησε την πώλησή της στην Brookfield Asset Management του Καναδά έναντι 5 δισ. δολαρίων.
Στον αντίποδα, η γαλλική εταιρεία παροχής υπηρεσιών φροντίδας υγείας Orpea υποχώρησε περισσότερο από 9,8% μετά από αναφορά γαλλικών μέσων ενημέρωσης για πιθανές οικονομικές παρατυπίες στην ελβετική μονάδα της εταιρείας.
Ο φόβος του πληθωρισμού
Οι φόβοι για την επίδραση του πληθωρισμού και στις δύο όχθες του Ατλαντικού είναι από τους βασικούς λόγους της μεγάλης πτώσης των αγορών το τελευταίο διάστημα, καθώς δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που θεωρούν ότι παρά τις προσπάθειες των κεντρικών τραπεζών οι λόγοι που οδήγησαν τους δείκτες καταναλωτή σε πολυετή υψηλά είναι ενεργοί. Ενδεικτικό είναι ότι τα τελευταία στοιχεία του Ηνωμένου Βασιλείου έδειξαν ότι ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε σε υψηλό 40 ετών, στο 9% τον Απρίλιο, καθώς οι τιμές των τροφίμων και της ενέργειας εκτοξεύτηκαν, κλιμακώνοντας την κρίση κόστους ζωής στη χώρα.
Για να μπορέσουν οι κεντρικές τράπεζες να ελέγξουν τόσο μεγάλες πληθωριστικές πιέσεις αναγκάζονται να προχωρήσουν σε πιο επιθετικές αλλαγές πολιτικής, απειλώντας την ανάπτυξη. Οι μετοχές και άλλα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου έχουν πιεστεί ιδιαίτερα από την προσπάθεια της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να περιορίσει τις αυξήσεις των τιμών μέσω των αυξήσεων των επιτοκίων, τροφοδοτώντας όμως τις ανησυχίες για πιθανή ύφεση.


Latest News

Οι αγορές στο ρυθμό της κατά τον Τραμπ «Ημέρα Απελευθέρωσης» - Οι αμοιβαίοι δασμοί
Οι επενδυτές κάνουν σενάρια μέχρι να ξεκαθαρίσει το κουβάρι των δασμών

Αγορές: Το ροντέο που το λένε Τραμπ
Οι επενδυτές δεν ήταν προετοιμασμένοι για το πώς εκτυλίχτηκε το πρώτο τρίμηνο για τις αγορές

Τι είναι το blockchain και γιατί όλοι μιλούν για αυτό
Ο όρος ταυτίστηκε με τα κρυπτονομίσματα, αλλά πρόκειται για τεχνολογία που βρίσκει εφαρμογή σε πολλούς τομείς της κοινωνίας, των αγορών και της δημόσιας διοίκησης – είναι όμως ενεργοβόρα

Δολάριο: Ο Τραμπ φέρνει στην επιφάνεια έναν φόβο που κάποτε έμοιαζε αδιανόητος
Το δολάριο παραμένει το βασικό αποθεματικό νόμισμα του πλανήτη, όμως οι χειρισμοί του Τραμπ ενετείνουν τα σενάρια μελλοντικής αντικατάστασης

Crypto: Απώλειες αν αναμονή των δασμών Τραμπ
Τις τελευταίες 24 ώρες ρευστοποιήθηκαν θέσεις long αξίας άνω των 300 εκατ. δολαρίων σε κεντρικά ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων

Commodities: Ιστορικά υψηλά κερδών για τους μεγαλύτερους traders ενέργειας
Τα κέρδη για το 2024 και το πρώτο τρίμηνο του 2025 θα είναι χαμηλότερα από τα έτη έκρηξης 2022-2023 παραμένουν υψηλότερα από σχεδόν οποιαδήποτε άλλη στιγμή στην ιστορία

Τρίτη εβδομάδα κερδών για το μαύρο χρυσό
Οι δασμοί σε αγοραστές πετρελαίου από τη Βενεζουέλα ήταν ο σημαντικότερος καταλύτης για την αγορά πετρελαίου

Πώς να επενδύσετε σε χρυσό - Ποιοι παράγοντες καθορίζουν την αγορά
Για να επενδύσει κανείς σε χρυσό δεν είναι απαραίτητο να έχει μεγάλα κεφάλαια, ούτε να είναι ρέκτης των αγορών

«Άλλαξαν χέρια» 5 δισ. σε 18 συνεδριάσεις - Το ράλι στο ΧΑ και η 8η Απριλίου
Καταλυτικό ρόλο για το Χρηματιστήριο Αθηνών έπαιξε η αναβάθμιση της Moody's - Σε υψηλά 15ετίας ο Γενικός Δείκτης

Στο «κόκκινο» οι παγκόσμιες αγορές - Οι δασμοί του Τραμπ «έπνιξαν» το ισχυρό ξεκίνημα της εβδομάδας
Από τις ΗΠΑ, στην Ευρώπη και την Ασία, οι αγορές κινήθηκαν αρνητικά στον απόηχο των τελευταίων εξελίξεων - Μεγάλοι χαμένοι οι αυτοκινητοβιομηχανίες