Σε έναν κόσμο που είναι ήδη ψηφιακός, η περαιτέρω αναβάθμιση των δικτύων θεωρείται ζωτικής σημασίας για να δημιουργηθούν νέες προοπτικές ανάπτυξης, τόσο οικονομικής, όσο και κοινωνικής.
Αναβάθμιση που θα έρθει μέσα από τεχνολογικές επενδύσεις που θα βοηθήσουν τη χώρα να σταθεί ισάξια στη διεθνή αγορά και φυσικά να μπορέσει να διατηρηθεί σε τροχιά ανάπτυξης.
Κάπου εδώ έρχεται στο προσκήνιο η οπτική ίνα, της οποίας η διείσδυση και χρήση θα πρέπει να ενισχυθεί και επιπλέον να δημιουργηθούν οι απαραίτητες υποδομές που θα καλύψουν τις ανάγκες των επόμενων δεκαετιών.
Σήμερα, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα που έχουν πρόσβαση σε 100% οπτική ίνα μέχρι το σπίτι (FTTH) μέσω του COSMOTE Fiber ξεπερνούν τα 650.000. Αριθμός σημαντικός που πρόκειται να σημειώσει κατακόρυφη αύξηση τα επόμενα χρόνια.
Η χώρα αλλάζει ταχύτητα, χάρη στις πρωτοβουλίες του Ομίλου ΟΤΕ, τόσο με την ραγδαία επέκταση του FTTH σε περισσότερες περιοχές της ελληνικής επικράτειας, όσο και με την δωρεάν αναβάθμιση των ταχυτήτων ευρυζωνικού Ιnternet των συνδρομητών.
Αναβάθμιση δικτύου και η συνολική αναβάθμιση της χώρας
Ουσιαστικά, το στρατηγικό πλάνο του Ομίλου ΟΤΕ αποτελεί και ένα πλάνο αναβάθμισης της χώρας συνολικά, συμβάλλοντας στην επιτυχία της Βίβλου Ψηφιακού Μετασχηματισμού 2020-2025, αλλά και του Εθνικού Πλάνου Ευρυζωνικότητας 2021-2027.
Με την εφαρμογή του πλάνου βελτιώνεται σημαντικά η απόκλιση της Ελλάδας από τον μέσο όρο του ευρωπαϊκού Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας, DESI. Ο Δείκτης DESI προσμετρά, μεταξύ άλλων, την κάλυψη και διείσδυση των υπέρ-υψηλών ταχυτήτων. Ήδη, κυρίως χάρη στις επενδύσεις του Ομίλου ΟΤΕ σε FTTC/ Vectoring, η χώρα έχει κάνει άλμα φτάνοντας το μέσο όρο της ΕΕ στη διαθεσιμότητα ταχυτήτων 100Mbps και πάνω.
Οι πρωτοβουλίες που αλλάζουν τα δεδομένα
Η πρώτη πρωτοβουλία του Ομίλου ΟΤΕ αφορά στην ενίσχυση της διείσδυσης των υψηλών ταχυτήτων, αναβαθμίζοντας, εντελώς δωρεάν, τις ταχύτητες του σταθερού Internet που απολαμβάνουν σήμερα οι συνδρομητές COSMOTE στις περιοχές που δεν έχει φτάσει ακόμα η οπτική ίνα στο σπίτι, όπου αυτό είναι τεχνολογικά εφικτό.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι περισσότεροι από 750.000 οικιακοί και εταιρικοί πελάτες θα δουν τις ταχύτητες του σταθερού ευρυζωνικού Internet να αναβαθμίζονται δωρεάν στην αμέσως επόμενη εμπορικά διαθέσιμη ταχύτητα, μέσα στο 2022. Η αναβάθμιση ταχυτήτων έχει υλοποιηθεί ήδη στο 30% των συνδέσεων που μπορούν να αναβαθμιστούν.
Αύξηση του επενδυτικού πλάνου
Η δεύτερη πρωτοβουλία είναι αυτή που αναλαμβάνει να φέρει την οπτική ίνα (FTTH) σε 3 εκατ. σπίτια και επιχειρήσεις, αυξάνοντας σημαντικά το επενδυτικό πλάνο του Ομίλου ΟΤΕ σε πάνω από 3 δισ. ευρώ μέχρι το 2027. Μόνο από τις επενδύσεις του Ομίλου, θα καλυφθούν σχεδόν τα 2/3 των γραμμών της Ελλάδας με οπτική ίνα μέχρι το σπίτι.
Πρόκειται για ένα τεράστιο έργο με μεγάλη πολυπλοκότητα υλοποίησης. Επιπλέον, είναι και η μεγαλύτερη επένδυση σε τηλεπικοινωνιακές υποδομές που έχει γίνει τις τελευταίες δεκαετίες στην Ελλάδα. Ένα έργο που θα αλλάξει καθοριστικά τις ψηφιακές υποδομές της χώρας για τις επόμενες δεκαετίες και θα την οδηγήσει στην Κοινωνία των Gigabit.
Τα οφέλη της οπτικής ίνας για έναν επαγγελματία
Το πόσο σημαντική είναι η χρήση δικτύου οπτικής ίνας για μια επιχείρηση γίνεται εύκολα αντιληπτή όταν γίνει κατανοητό ότι θα διαθέτει 100% εγγυημένη ταχύτητα Internet 100 &200Mbps ώστε να λειτουργεί ταχύτερα και αποτελεσματικότερα.
Αυτό σημαίνει πολύ ταχύτερο downloading και uploading ή για να το πούμε διαφορετικά σκεφτείτε μία επιχείρηση να μπορεί να κατεβάζει μεγάλου όγκου αρχεία (παρουσιάσεις, βίντεο κλπ) μέχρι και οκτώ φορές ταχύτερα και συγχρόνως να «ανεβάζει» αρχεία σε χρόνο δευτερολέπτων.
Με χρήση 100% οπτικής ίνας, όλες οι συσκευές θα μπορούν να είναι ταυτόχρονα συνδεδεμένες (PC, laptop, smartphone) ενώ ταυτόχρονα θα είναι διαθέσιμες και όλες οι εταιρικές εφαρμογές που διαθέτει η επιχείρηση. Οι τηλεδιασκέψεις θα γίνονται πλέον χωρίς καθυστερήσεις.
Σε όλα αυτά θα πρέπει να προσθέσουμε και την οικολογική διάσταση, αφού τα δίκτυα οπτικών ινών έχουν 10 έως 15 φορές μικρότερη κατανάλωση ενέργειας για τη ροή δεδομένων από τα προγενέστερα δίκτυα χαλκού.
Η απόδοση του δικτύου παραμένει σταθερή, χωρίς επιρροές από εξωγενείς παράγοντες όπως η υγρασία, το κρύο ή τα μαγνητικά πεδία. Μάθετε περισσότερα, εδώ.
Latest News
Κι ύστερα ήρθαν οι μέλισσες - Πώς ένα σπάνιο είδος ματαιώνει data center της Meta
Η Meta βρίσκεται υπό πίεση να αποδείξει στους επενδυτές ότι το στοίχημά της στην τεχνητή νοημοσύνη θα αποφέρει καρπούς
TikTok: Κατηγορούμενο για αυτοκτονίες εφήβων – Αγωγή από επτά οικογένειες
Ο αλγόριθμος του TikTok φέρεται να προτείνει σε εφήβους βίντεο που προωθούν αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές.
«Είμαστε στο έλεος της Google» - Πώς μας λέει αυτό που θέλουμε να ακούσουμε
Όσοι απευθύνονται στη Google για να τους λύσει τις απορίες μπορεί να δουν δραματικά διαφορετικές όψεις του κόσμου
Χιντζίδης (Performance Technologies): Η Εναλλακτική μας προετοίμασε για την Κύρια Αγορά του ΧΑ
Ο Διονύσης Χιντζίδης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Performance Technologies, μίλησε για την πορεία της εταιρείας μέχρι την Κύρια Αγορά
Γιατί ο Ζάκερμπεργκ δεν θα πάψει να ξοδεύει ασύστολα για τεχνητή νοημοσύνη
Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ θεωρεί ότι η χρήση τεχνητής νοημοσύνης ωθεί τα κέρδη της Meta Platforms
Πώς οι Big Tech κερδίζουν σήμερα για να επενδύσουν στο μέλλον
Οι τεχνολογικοί γίγαντες διαφημίζουν πραγματικές νίκες σήμερα για να δικαιολογήσουν τεράστιες επενδύσεις αύριο και οι επενδυτές στηρίζουν, ως ένα σημείο
Η Huawei ακόμα παλεύει να ανακάμψει από τις κυρώσεις, λέει ο ιδρυτής
Ο Ρεν Ζενγκφέι λέει ότι παρά την θεαματική ανάκαμψη η Huawei δεν έχει ξεπεράσει τα προβλήματά της
Οι αποτυχημένες προσπάθειες «ανάστασης» της Intel και οι χειρισμοί Γκέλσινγκερ
O CEO της Intel, Πατ Γκέλσινγκερ, έθεσε υψηλές προσδοκίες για τις ικανότητες κατασκευής της εταιρείας αλλά και την ικανότητά της στον τομέα της AI, ωστόσο απέτυχε να ανταποκριθεί
Apple: Διαθέσιμοι από 8 Νοεμβρίου οι νέοι υπολογιστές Mac στην Ελλάδα
Η Apple ανακοίνωσε τρεις νέους υπολογιστές Mac, σχεδιασμένους να υποστηρίζουν την πλατφόρμα Apple Intelligence, με το νέο επεξεργαστή M4
Τι να κάνετε αν βρεθείτε σε μια λίστα παραβιασμένων προσωπικών δεδομένων
Οι κλέφτες στοιχείων ταυτότητας συνήθως κυνηγούν προσωπικές πληροφορίες όπως κωδικούς πρόσβασης, αριθμούς ταυτότητας, αριθμούς πιστωτικών καρτών ή αριθμούς κοινωνικής ασφάλισης