
Σε έναν κόσμο που είναι ήδη ψηφιακός, η περαιτέρω αναβάθμιση των δικτύων θεωρείται ζωτικής σημασίας για να δημιουργηθούν νέες προοπτικές ανάπτυξης, τόσο οικονομικής, όσο και κοινωνικής.
Αναβάθμιση που θα έρθει μέσα από τεχνολογικές επενδύσεις που θα βοηθήσουν τη χώρα να σταθεί ισάξια στη διεθνή αγορά και φυσικά να μπορέσει να διατηρηθεί σε τροχιά ανάπτυξης.
Κάπου εδώ έρχεται στο προσκήνιο η οπτική ίνα, της οποίας η διείσδυση και χρήση θα πρέπει να ενισχυθεί και επιπλέον να δημιουργηθούν οι απαραίτητες υποδομές που θα καλύψουν τις ανάγκες των επόμενων δεκαετιών.

Σήμερα, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα που έχουν πρόσβαση σε 100% οπτική ίνα μέχρι το σπίτι (FTTH) μέσω του COSMOTE Fiber ξεπερνούν τα 650.000. Αριθμός σημαντικός που πρόκειται να σημειώσει κατακόρυφη αύξηση τα επόμενα χρόνια.
Η χώρα αλλάζει ταχύτητα, χάρη στις πρωτοβουλίες του Ομίλου ΟΤΕ, τόσο με την ραγδαία επέκταση του FTTH σε περισσότερες περιοχές της ελληνικής επικράτειας, όσο και με την δωρεάν αναβάθμιση των ταχυτήτων ευρυζωνικού Ιnternet των συνδρομητών.
Αναβάθμιση δικτύου και η συνολική αναβάθμιση της χώρας
Ουσιαστικά, το στρατηγικό πλάνο του Ομίλου ΟΤΕ αποτελεί και ένα πλάνο αναβάθμισης της χώρας συνολικά, συμβάλλοντας στην επιτυχία της Βίβλου Ψηφιακού Μετασχηματισμού 2020-2025, αλλά και του Εθνικού Πλάνου Ευρυζωνικότητας 2021-2027.
Με την εφαρμογή του πλάνου βελτιώνεται σημαντικά η απόκλιση της Ελλάδας από τον μέσο όρο του ευρωπαϊκού Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας, DESI. Ο Δείκτης DESI προσμετρά, μεταξύ άλλων, την κάλυψη και διείσδυση των υπέρ-υψηλών ταχυτήτων. Ήδη, κυρίως χάρη στις επενδύσεις του Ομίλου ΟΤΕ σε FTTC/ Vectoring, η χώρα έχει κάνει άλμα φτάνοντας το μέσο όρο της ΕΕ στη διαθεσιμότητα ταχυτήτων 100Mbps και πάνω.

Οι πρωτοβουλίες που αλλάζουν τα δεδομένα
Η πρώτη πρωτοβουλία του Ομίλου ΟΤΕ αφορά στην ενίσχυση της διείσδυσης των υψηλών ταχυτήτων, αναβαθμίζοντας, εντελώς δωρεάν, τις ταχύτητες του σταθερού Internet που απολαμβάνουν σήμερα οι συνδρομητές COSMOTE στις περιοχές που δεν έχει φτάσει ακόμα η οπτική ίνα στο σπίτι, όπου αυτό είναι τεχνολογικά εφικτό.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι περισσότεροι από 750.000 οικιακοί και εταιρικοί πελάτες θα δουν τις ταχύτητες του σταθερού ευρυζωνικού Internet να αναβαθμίζονται δωρεάν στην αμέσως επόμενη εμπορικά διαθέσιμη ταχύτητα, μέσα στο 2022. Η αναβάθμιση ταχυτήτων έχει υλοποιηθεί ήδη στο 30% των συνδέσεων που μπορούν να αναβαθμιστούν.
Αύξηση του επενδυτικού πλάνου
Η δεύτερη πρωτοβουλία είναι αυτή που αναλαμβάνει να φέρει την οπτική ίνα (FTTH) σε 3 εκατ. σπίτια και επιχειρήσεις, αυξάνοντας σημαντικά το επενδυτικό πλάνο του Ομίλου ΟΤΕ σε πάνω από 3 δισ. ευρώ μέχρι το 2027. Μόνο από τις επενδύσεις του Ομίλου, θα καλυφθούν σχεδόν τα 2/3 των γραμμών της Ελλάδας με οπτική ίνα μέχρι το σπίτι.
Πρόκειται για ένα τεράστιο έργο με μεγάλη πολυπλοκότητα υλοποίησης. Επιπλέον, είναι και η μεγαλύτερη επένδυση σε τηλεπικοινωνιακές υποδομές που έχει γίνει τις τελευταίες δεκαετίες στην Ελλάδα. Ένα έργο που θα αλλάξει καθοριστικά τις ψηφιακές υποδομές της χώρας για τις επόμενες δεκαετίες και θα την οδηγήσει στην Κοινωνία των Gigabit.
Τα οφέλη της οπτικής ίνας για έναν επαγγελματία
Το πόσο σημαντική είναι η χρήση δικτύου οπτικής ίνας για μια επιχείρηση γίνεται εύκολα αντιληπτή όταν γίνει κατανοητό ότι θα διαθέτει 100% εγγυημένη ταχύτητα Internet 100 &200Mbps ώστε να λειτουργεί ταχύτερα και αποτελεσματικότερα.
Αυτό σημαίνει πολύ ταχύτερο downloading και uploading ή για να το πούμε διαφορετικά σκεφτείτε μία επιχείρηση να μπορεί να κατεβάζει μεγάλου όγκου αρχεία (παρουσιάσεις, βίντεο κλπ) μέχρι και οκτώ φορές ταχύτερα και συγχρόνως να «ανεβάζει» αρχεία σε χρόνο δευτερολέπτων.
Με χρήση 100% οπτικής ίνας, όλες οι συσκευές θα μπορούν να είναι ταυτόχρονα συνδεδεμένες (PC, laptop, smartphone) ενώ ταυτόχρονα θα είναι διαθέσιμες και όλες οι εταιρικές εφαρμογές που διαθέτει η επιχείρηση. Οι τηλεδιασκέψεις θα γίνονται πλέον χωρίς καθυστερήσεις.
Σε όλα αυτά θα πρέπει να προσθέσουμε και την οικολογική διάσταση, αφού τα δίκτυα οπτικών ινών έχουν 10 έως 15 φορές μικρότερη κατανάλωση ενέργειας για τη ροή δεδομένων από τα προγενέστερα δίκτυα χαλκού.
Η απόδοση του δικτύου παραμένει σταθερή, χωρίς επιρροές από εξωγενείς παράγοντες όπως η υγρασία, το κρύο ή τα μαγνητικά πεδία. Μάθετε περισσότερα, εδώ.


Latest News

Η Silicon Valley θέλει να δημιουργήσει ρομποτικό στρατό για τους «καλούς τύπους» με σύμμαχο την ΑΙ
H Silicon Valley έχει κάνει σημαντική στροφή προς την άμυνα τα τελευταία χρόνια με επενδύσεις εκατοντάδων δισεκατομμυρίων

Τι περιμένουν οι επενδυτές απο τον Ιλον Μασκ ;
Απαντήσεις για την πτώση των πωλήσεων αλλά και για την παραγωγή ενός φθηνότερου μοντέλου της Tesla αναμένουν οι επενδυτές

Η Huawei έτοιμη να προωθήσει προηγμένο τσιπ τεχνητής νοημοσύνης
Το νέο τσιπ τεχνητής νοημοσύνης 910C που ετοιμάζει η Huawei έρχεται τη στιγμή που η Κίνα αναζητά εναλλακτικές λύσεις στα τσιπ της Nvidia

Γιατί η Apple εγκλωβίστηκε στους δασμούς Τραμπ
Η Apple πωλεί περισσότερα από 220 εκατομμύρια iPhone ετησίως και σύμφωνα με τις περισσότερες εκτιμήσεις, εννέα στα δέκα κατασκευάζονται στην Κίνα

Πάτησε Γη ο γηραιότερος Αμερικανός αστροναύτης
Για τον Νταν Πέτιτ ήταν η τέταρτη αποστολή, αυξάνοντας τον συνολικό χρόνο του στο διάστημα σε 590 ημέρες

Το γεωστρατηγικό πόκερ με τα data centers – Ο άξονας Κρήτης - Κοζάνης
Η «ξαφνική» εμφάνιση της Τεχνητής Νοημοσύνης έφερε στο προσκήνιο μία ακόμη διάσταση της πολύτιμης γεωγραφικής θέσης της Ελλάδος: σταυροδρόμι δεδομένων και κόμβος data centers

Οι νέες απαιτήσεις της Google για τηλέφωνα και tablet Android
Η Google αυξάνει τον ελάχιστο αποθηκευτικό χώρο που πρέπει να έχουν οι συσκευές Android

Microsoft: Αναπτύσσει εργαλείο AI που λαμβάνει στιγμιότυπα οθόνης και προκαλεί… ανησυχία
Η Microsoft ανέστειλε τη λειτουργία το 2024 αφού πρώτη την δοκίμασε σε έναν μικρό αριθμό χρηστών και τώρα το επαναφέρει.

Με καθυστέρηση οι προπαραγγελίες του Nintendo Switch 2 λόγω δασμών
Η προπαραγγελίες για το Nintendo Switch 2 θα ξεκινήσουν στις 24 Απριλίου - Οι προπαραγγελίες είχαν αρχικά προγραμματιστεί για τις 9 Απριλίου

Οι 2+1 καταλύτες που φέρνουν deals στην Πληροφορική
Τα πολλαπλά έργα ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, η ψηφιοποίηση της αγοράς και η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι οι καταλύτες που γεννούν νέα deals στην Πληροφορική - Ποιες είναι οι αβεβαιότητες που παραμένουν