
Η υπομονή εξαντλείται είναι το μήνυμα που έστειλαν σύσσωμοι οι ξενοδοχειακοί τουριστικοί φορείς από το βήμα της γενικής συνέλευσης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) για το πως η πολιτεία αντιμετωπίζει το θέμα των βραχυχρόνιων μισθώσεων τύπου AirBnb.
Οι πρόεδροι όλων των φορέων ζήτησαν την υιοθέτηση κανόνων ισότιμου ανταγωνισμού υποστηρίζοντας ότι δεν χάνουν μόνο τα ξενοδοχεία αλλά και το κράτος από την «παραοικονομία» που ανθεί στην οικονομία διαμοιρασμού όπως υποστηρίζουν.
Η οικονομία διαμοιρασμού μαζί με τα αυξημένα λειτουργικά έξοδα και την έλλειψη εργαζόμενων θα είναι τα «τρία αγκάθια» για τα ελληνικά ξενοδοχεία στη διάρκεια μιας σεζόν που φαίνεται ότι σε πολλούς προορισμούς όχι μόνο θα καλυφθούν τα μεγέθη του 2019 αλλά θα ξεπερασθούν.
Βραχυχρόνιες μισθώσεις
Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Γιάννης Ρέτσος ανέφερε στο χαιρετισμό του ότι σοβαρό πρόβλημα για τον ελληνικό τουρισμό την τελευταία 10ετία είναι οι βραχυχρόνιες μισθώσεις. Ο ίδιος επεσήμανε ότι η βραχυχρόνια μίσθωση είναι ένα κομμάτι του προϊόντος, είναι μια παγκόσμια τάση, δεν μπορούμε να την απορρίψουμε. Επίσης κατανοούμε όπως υπογράμμισε και τον λόγο που οι κυβερνήσεις δεν ήθελαν να πειράξουν το συγκεκριμένο ζήτημα κατά τη διάρκεια της δημοσιονομικής κρίσης, ήταν καθαρά πολιτικό-κοινωνικό, ήμασταν σε μια δεκαετία μνημονίων, υπερφορολόγησης και υπήρχε μία δυνατότητα στον μέσο Ελληνα μισθώνοντας ένα διαμέρισμα να έχει ένα έξτρα εισόδημα.
Όμως από το σημείο αυτό μέχρι να εμφανίζονται επιχειρήσεις από την Ελλάδα και το εξωτερικό να αγοράζουν ολόκληρα κτίρια, να τα μετασκευάζουν σε ξενοδοχεία με πλήρη παροχή υπηρεσιών και να διατυμπανίζουν ότι ενισχύουν τον θεσμό της βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι πέρα από κοροϊδία στους τουριστικούς επιχειρηματίες που ζουν σε ένα καθεστώς πλήρους ελέγχου και μεγάλη απώλεια φόρων, ασφαλιστικών εισφορών, μη εφαρμογή κλαδικών συμβάσεων. ‘Έχουμε, υπογράμμισε ο κ. Ρέτσος, ένα καθεστώς που στρεβλώνει τον ανταγωνισμό και είμαστε 100% απέναντι και θα το πολεμήσουμε όσο μπορούμε. Μάλιστα ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ αποκάλυψε ότι ήδη έχει αποσταλεί στην προεδρία της κυβέρνησης, στον υπουργό Επικρατείας Ακη Σκέρτσο πλέγμα προτάσεων προκειμένου να διορθωθεί το πλαίσιο, αλλά για συγκεκριμένα ζητήματα να εκδοθούν οι εφαρμοστικές διατάξεις.
Αφίξεις και έσοδα
Από την πλευρά του ο Γρηγόρης Τάσιος πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) ανέφερε ότι «η υψηλή ζήτηση, οι αφίξεις και η αποφασιστικότητά μας να βάλουμε τα δυνατά μας για το κοινό καλό, δεν σημαίνει πως τα ταμεία των ξενοδοχείων μπορούν να είναι οι κότες που γεννάνε χρυσά αυγά. Δεν είναι καθόλου έτσι και δεν πρέπει να παρασυρόμαστε από απλουστεύσεις.
»Η ανάκαμψη των αφίξεων δεν αντανακλάται με αυτόματο τρόπο στην ανάκαμψη των ταμείων των ξενοδοχείων. Είναι παραμορφωτικός ο καθρέπτης των αφίξεων. Πρώτον διότι ένα μεγάλο κομμάτι των αφίξεων χάνεται μέσα στη γκρίζα περιοχή της παραοικονομίας διαμοιρασμού. Δεύτερον, διότι το βαρύ πλήγμα της πανδημίας έχει αφήσει ανοιχτές πληγές που μεταφράζονται σε υποχρεώσεις προς το δημόσιο και τις τράπεζες. Τρίτον, όπως λέει μια σοφή παροιμία της Χαλκιδικής «απάνω στο σπυρί κουκούδι». Μετά το σοκ της πανδημίας αντιμετωπίζουμε ένα παγκόσμιο τσουνάμι ανατιμήσεων στην ενέργεια και στα προϊόντα, την ώρα που συμβαίνει ένας πόλεμος στην Ευρώπη και επιδεινώνει καθημερινά την κατάσταση. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε το λειτουργικό κόστος ανά δωμάτιο διανυκτέρευσης είναι αυξημένο 25-30%».
Το ΞΕΕ
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Αλέξανδρο Βασιλικό «κοινός παρονομαστής σε πολλά προβλήματα είναι η μη ρύθμιση της οικονομίας του διαμοιρασμού. Οι συνάδελφοι νοίκιαζαν σπίτια για το προσωπικό τους. Τώρα όχι μόνο δεν υπάρχουν αυτά τα σπίτια, αλλά δραστηριοποιούνται και απορροφούν και προσωπικό» τόνισε. Στη συνέχεια παρέθεσε ένα παράδειγμα όπου σεφ Γάλλος εργάζεται σε βίλα σε γνωστό νησί, που ενοικιάζεται 5.000 ευρώ τη μέρα και εκείνος αμείβεται με 3.000 ευρώ μαύρα για οκτώ άτομα. Δεν θα γυρίσει ποτέ σε ξενοδοχείο με έναν καλό αλλά «άσπρο» μισθό και υποχρέωση να μαγειρεύει σε 1.000 άτομα, με μισθό 3.000 ευρώ που στοιχίζει συνολικά στον ξενοδόχο πάνω από 5.500, τόνισε ο κ. Βασιλικός που ήδη ως πρόεδρος του ΞΕΕ έχει προσφύγει στην Επιτροπή Ανταγωνισμού με αιχμή αθέμιτες πρακτικές από μεγάλες πλατφόρμες κρατήσεων.
O Γιώργος Πιτσιλής, Διοικητής ΑΑΔΕ σημείωσε ότι η ήδη η Αρχή στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που έχει αναπτύξει έχει αρχίσει να παίρνει στοιχεία από τις πλατφόρμες. Είναι επίπονη η διαδικασία ταυτοποίησης των στοιχείων με τους διαχειριστές και τους ιδιοκτήτες. είναι μια διαδικασία που θέλει τον χρόνο της, η νομοθεσία μας έδωσε τη δυνατότητα να συνάψουμε μνημόνια συνεργασίας με τις τρεις μεγάλες πλατφόρμες και μέχρι τέλος του χρόνου δεν θα υπάρχουν ακίνητα που θα διατίθενται και δεν θα έχουν τον σχετικό αριθμό μητρώου. Το δικό μας πλαίσιο είναι από τα πιο καινοτόμα, τόνισε ο κ. Πιτισιλής και σημείωσε ότι στο επόμενο διάστημα θα γίνουν πιο συγκεκριμένες ενέργειες για όσους δεν έχουν δηλώσει σήμα λειτουργίας και αργά θα βρεθούν όσοι φοροδιαφεύγουν.
Η έλλειψη εργαζομένων
Στην Γ.Σ,, τέθηκε εμφατικά και το θέμα με την έλλειψη εργαζομένων. Όπως ειπώθηκε αφορά όλο το φάσμα των υπηρεσιών, όχι μόνο τον τουρισμό, όχι μόνο την Ελλάδα, όλη τη νότια Ευρώπη. Ο κ. Ρέτσος έκανε λόγο για στρατηγική αντιμετώπιση του προβλήματος και για δύσκολες πολιτικές αποφάσεις, γιατί είναι σαφές ότι δεν φτάνουν οι Έλληνες που θέλουν να ασχοληθούν με τουρισμό για να καλύψουν θέσεις εργασίας. χρειαζόμαστε εργαζομένους και από το εξωτερικό με πολύ αυστηρές διαδικασίες κατά τα πρότυπα και άλλων χωρών (Ισπανία, Κύπρος) και πολιτικές του ιδιωτικού τομέα σε συνεργασία με την κυβέρνηση για άμβλυνση της εποχικότητας που είναι ο βασικός λόγος που δεν θέλουν να εργαστούν νέα παιδιά με τον τουρισμού, τόνισε ο Γιάννης Ρέτσος


Latest News

«Ξεπουλάνε» τα ακτοπλοϊκά για το Πάσχα - «Ζαλίζουν» οι τιμές
Οι τουριστικοί πράκτορες επισημαίνουν ότι για την Μεγάλη Τετάρτη και την Μεγάλη Πέμπτη τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια είναι ελάχιστα

Αλλάζει εικόνα το «Ελευθέριος Βενιζέλος» με επενδύσεις 1,28 δισ. - Οι νέοι στόχοι
Ανοδικά ξεκίνησε η επιβατική κίνηση το 2025 κόντρα στην διεθνή αβεβαιότητα- Οι νέες πηγές εσόδων και το πράσινο φως στο μέρισμα των 0,78 ευρώ ανά μετοχή

Πληρότητες ως 95% στις πτήσεις της Aegean- Οι top5 προορισμοί σε Ελλάδα και εξωτερικό
Υψηλές πληρότητες καταγράφονται για την πασχαλινή έξοδο σε αεροπορικές πτήσεις της Aegean τόσο για προορισμούς εσωτερικού όσο και εξωτερικού

Συνεργασία Mercan Group με Wyndham Hotels & Resorts στην Κέρκυρα
Η συμφωνία σηματοδοτεί την πρώτη επένδυση του ομίλου Mercan Group στην Ελλάδα, ενισχύοντας την παρουσία της Wyndham στη Μεσόγειο

Άνοδος τιμών, σταθερές πληρότητες για τα ξενοδοχεία - Προς νέο ρεκόρ εισπράξεων
Σε ανοδική τροχιά βρίσκονται τα ελληνικά ξενοδοχεία - Αύξηση των εισπράξεων αναμένει η Τράπεζα της Ελλάδας

JOMO: Τι είναι και πως κάνει τα ταξίδια καλύτερα;
Έχοντας μπει για τα καλά στην εποχή των ταξιδιών -πρώτα το Πάσχα, μετά το καλοκαίρι- το JOMO είναι μια τάση που υπόσχεται να κάνει τις διακοπές μας καλύτερες. Και πιο ήρεμες.

Τι φοβούνται οι Αμερικανοί ταξιδιώτες φέτος
Οι Αμερικανοί που σχεδιάζουν ταξίδια στο εξωτερικό θα βρεθούν αντιμέτωποι με τα απόνερα των πολιτικών Τραμπ

Σκληρή μάχη Hilton - Marriott για την πρωτιά στην Ελλάδα - Ποια παίρνει... κεφάλι
Hilton και Marriott μάχονται για την πρώτη θέση - Σημαντικές επενδύσεις για τη λειτουργία νέων ξενοδοχείων σε διάφορα μέρη της Ελλάδας

Ακάθεκτοι οι αμερικανοί τουρίστες παρά τον τυφώνα Τραμπ- Κανονικά οι κρατήσεις για Ελλάδα
Απτόητοι οι αμερικανοί τουρίστες - Άνοδος 18,6% των διαθέσιμων αεροπορικών θέσεων - Τι προβληματατίζει τους Έλληνες ξενοδόχους

Γιατί οι Ευρωπαίοι ακυρώνουν τα ταξίδια στις ΗΠΑ
Οι διεθνείς επισκέπτες μένουν μακριά καθώς αυξάνεται η πολιτική και οικονομική ένταση