Χρειάστηκε να περάσουν δεκάδες φυσικές καταστροφές και χιλιάδες άνθρωποι να χάσουν τις περιουσίες τους για να φροντίσει το ελληνικό κράτος να κάνει υποχρεωτική την ασφάλισή τους. Ας είναι.

Από τη Τετάρτη βρίσκεται κατατεθειμένο στη Βουλή ένα νομοσχέδιο που κάνει υποχρεωτική από το 2025 την ασφάλιση των κατοικιών που βρίσκονται σε περιοχές επικίνδυνες για πλημμύρες ή κοντά σε δάσος και υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς.

Η διάταξη προβλέπει ότι όσα δεν ασφαλίζονται δεν θα ηλεκτροδοτούνται. Μένει να το δούμε να γίνεται πράξη. Το ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι ότι το νομοσχέδιο που προβλέπει την εν λόγω διάταξη είναι ο πολυαναμενόμενος νέος κλιματικός νόμος, αρκετά «στρογγυλεμένος» σε σχέση με το αρχικό κείμενο, αλλά τουλάχιστον φαίνεται ότι μπαίνει στην τελική ευθεία για την ψήφισή του.

Προβλέπει ότι εντός της επόμενης δεκαετίας σταδιακά θα γίνουν υποχρεωτικές οι ταξινομήσεις οχημάτων με μηδενικές εκπομπές ρύπων, θα περιοριστούν οι καυστήρες πετρελαίου και θα σταματήσει οριστικά η ηλεκτροπαραγωγή από λιγνίτη.

Να φανταστώ ότι σχεδόν για όλα τα παραπάνω και κυρίως για το τελευταίο, θα υπάρχουν αντιδράσεις. Οι «προοδευτικές» φωνές της χώρας θα ξεσηκωθούν. Ασχετο ότι το μέλλον που περιγράφει ο νέος κλιματικός νόμος είναι απίστευτα καλύτερο, σίγουρα οικονομικότερο και περισσότερο φιλοπεριβαλλοντικό από το παρόν.

Για να φτάσουμε ωστόσο στην εφαρμογή του ελληνικού κλιματικού νόμου, πρέπει πρώτα να εφαρμοστούν με επιτυχία οι προτάσεις της Κομισιόν για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας, που επίσης παρουσιάστηκαν και η αλήθεια είναι ότι μας εξέπληξαν θετικά.

Περιλαμβάνει ως σύσταση όλες αυτές τις μικρές ρυθμίσεις, όπως μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, που επίσης χλευάζουν οι δήθεν «προοδευτικοί» πολίτες αυτής της χώρας. Από προσαρμογή στους θερμοστάτες των θερμαντικών και κλιματιστικών μηχανημάτων, μέχρι τηλεργασία όπου είναι δυνατό και απαγόρευση αυτοκινήτων τα Σαββατοκύριακα στις πόλεις που θα το επιλέξουν.

Περιλαμβάνει και ανάπτυξη φωτοβολταϊκών σε όποια στέγη είναι δυνατό και αιολικά με διαδικασίες-εξπρές.

Το πιο σημαντικό, ωστόσο, μέρος των προτάσεων της Κομισιόν είναι ότι υιοθετεί πολλές από τις ελληνικές προτάσεις, τόσο στο βασικό σενάριο όσο και στο εναλλακτικό, της πλήρους και απότομης διακοπής της προμήθειας ενέργειας από τη Ρωσία. Για την τελευταία έσχατη λύση, προτείνει ανοιχτά την άμεση επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. Αυτό που λέει ο Μητσοτάκης εδώ και μήνες.

Στον βασικό κορμό των προτάσεων η Κομισιόν μιλάει ανοιχτά για κοινές ευρωπαϊκές αγορές φυσικού αερίου, που επίσης πρότεινε η ελληνική κυβέρνηση, αλλά δίνει τη δυνατότητα σε κάποιες χώρες με περιορισμένη διασύνδεση να εισαγάγουν συστήματα επιδότησης της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με στόχο τη μείωση της τιμής της.

Επί της ουσίας «φωτογραφίζει» το ελληνικό σχέδιο για το πλαφόν στη χονδρική του ρεύματος, που είναι προγραμματισμένο να ισχύσει από την 1η Ιουλίου και αυτή την περίοδο αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ Ελλάδας και κοινοτικών υπηρεσιών.

Αν υλοποιηθούν όλα αυτά, τόσο οι προτάσεις της Κομισιόν, όσο και ο ελληνικός κλιματικός νόμος, νομίζω ότι μπορούμε για πρώτη φορά από το ξεκίνημα της ενεργειακής κρίσης να χαμογελάσουμε.

Αν και ο συνεχιζόμενος πόλεμος δεν αφήνει πολλά περιθώρια, η ευρωπαϊκή στροφή στον χειρισμό ενός θέματος που μας κάνει να «αιμορραγούμε» επί μήνες, μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε ότι κάτι καλό έρχεται.

Οτι όταν περάσει ο «εφιάλτης» και οι επιπτώσεις του, μας περιμένει ένα περισσότερο βιώσιμο μέλλον…

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Opinion
Αυξάνεται η αποταμίευση στην Ευρωζώνη, παραμένει αρνητική στην Ελλάδα – Οι λόγοι [γραφήματα]
Opinion |

Αυξάνεται η αποταμίευση στην Ευρωζώνη, παραμένει αρνητική στην Ελλάδα – Οι λόγοι [γραφήματα]

Η τρέχουσα άνοδος αποδίδεται κυρίως στην αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων, στις υψηλές αποδόσεις αποταμίευσης, στη μείωση της πραγματικής καθαρής περιουσίας και στη συγκρατημένη καταναλωτική εμπιστοσύνη