Ο πόλεμος στην Ουκρανία επέφερε εκτίναξη των διεθνών τιμών των σιτηρών, καθώς οι δύο εμπλεκόμενες χώρες είναι οι μεγαλύτεροι εξαγωγείς στον κόσμο, αντιπροσωπεύοντας το 29% των παγκόσμιων εξαγωγών.
Ακολούθως και η Ινδία την προηγούμενη εβδομάδα ανακοίνωσε ότι απαγορεύει τις εξαγωγές σιταριού, εκτοξεύοντας περαιτέρω την τιμή του στα διεθνή χρηματιστήρια εμπορευμάτων κατά περίπου 6% τη Δευτέρα.
Διαβάστε επίσης: Τρόφιμα: Σοκ από τις διεθνείς αυξήσεις – Πού έχουν φτάσει οι τιμές [πίνακες]
Όπως επισημαίνει η δεξαμενή σκέψης Peterson Institute for International Economics (PIIE) που εδρεύει στην Ουάσιγκτον η εισβολή της Ρωσίας ήρθε σε μια πολύ κακή στιγμή για τις παγκόσμιες αγορές τροφίμων, οι οποίες ήδη αντιμετώπιζαν αυξήσεις των τιμών ως απόρροια αφενός των διαταραχών στις αλυσίδες εφοδιασμού λόγω της πανδημίας, αφετέρου της μείωσης των αποδόσεων των καλλιεργειών σε σημαντικές εξαγωγικές χώρες εξαιτίας των αντίξοων καιρικών συνθηκών.
Η Ρωσία και η Ουκρανία συγκαταλέγονται στους πέντε κορυφαίους παγκόσμιους εξαγωγείς για πολλά σημαντικά δημητριακά και ελαιούχους σπόρους, όπως κριθάρι, ηλιέλαιο και ηλιέλαιο, καθώς και καλαμπόκι.
Όσο για την Ινδία, δεν είναι η μόνη που επιβάρυνε την παγκόσμια τροφοδοσία απαγορεύοντας τις εξαγωγές σιταριού. Η Αίγυπτος, το Καζακστάν, το Κόσοβο και η Σερβία έχουν επίσης απαγορεύσει τις εξαγωγές σιταριού. Στον πίνακα που ακολουθεί περιλαμβάνονται οι χώρες οι οποίες έχουν απαγορεύσει τις εξαγωγές συγκεκριμένων προϊόντων και οι ημερομηνίες μέχρι τις οποίε ισχύει η απαγόρευση σε πρώτη φάση.
Πληθωρισμός και την επισιτιστική κρίση
Και δεν είναι μόνο το σιτάρι. Πολλές χώρες έχουν επιβάλει από την πλευρά τους απαγόρευση εξαγωγών άλλων τροφίμων σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης του πληθωρισμού ο οποίος εκτινάχθηκε στα ύψη ως αποτέλεσμα της κρίσης στην Ουκρανία.
Οι τιμές έχουν εκτοξευθεί για ένα μεγάλος εύρος προϊόντων δημιουργώντας ένα ντόμινο ανατιμήσεων που πυροδοτεί περαιτέρω τον πληθωρισμό. Τέτοια είναι το ηλιέλαιο, το φοινικέλαιο, τα λιπάσματα, τα δημητριακά κ.ά.
Πέρα από την αύξηση των τιμών που είναι ένα το κρατούμενο, η ανησυχία για την επάρκεια ειδών διατροφής γίνεται όλο και πιο έντονη σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η Ουκρανία δεν μπόρεσε να εξάγει σιτηρά, λιπάσματα και φυτικά έλαια, ενώ ο πόλεμος καταστρέφει καλλιέργειες και απειλεί την περίοδο φυτεύσεων. Επίσης, η ουκρανική κυβέρνηση έχει κατηγορήσει τη Ρωσία ότι έκλεψε εκατοντάδες χιλιάδες τόνους σιτηρών και τους μεταπώλησε.
Η G7
Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, στη συνάντηση της G7 στη βόρεια Γερμανία, στην οποία συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ουκρανίας και της Μολδαβίας, εκφράστηκαν ανησυχίες για την επισιτιστική ασφάλεια και φόβοι ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα μπορούσε να επεκταθεί στη μικρότερη γειτονική της Μολδαβία.
Διαβάστε επίσης: G7: Προ των πυλών παγκόσμια επισιτιστική κρίση
«Οι άνθρωποι θα πεθαίνουν στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή και βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα επείγον ερώτημα: πώς μπορούν να τραφούν οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο; Οι άνθρωποι αναρωτιούνται τι θα συμβεί αν δεν έχουμε τα σιτηρά που, συνήθως προμηθευόμασταν από τη Ρωσία και την Ουκρανία», είπε η Μπέρμποκ.
Πρόσθεσε ότι η G7 θα εργαστεί για την εξεύρεση υλικοτεχνικών λύσεων για να βγάλει ζωτικής σημασίας εμπορεύματα από τις αποθήκες της Ουκρανίας πριν από τις επόμενες συγκομιδές.
Latest News
Δήμαρχος στην Ιταλία παλεύει να σταματήσει πώληση ναπολιτάνικης νησίδας
Ο δήμαρχος του Bacoli, στην Ιταλία, υποστηρίζει πως θέλει να αγοράσει την Punta Pennata και να τη μετατρέψει σε «υπαίθριο μουσείο»
Κάτι τρέχει με τα κινεζικά ομόλογα
Πώς θέλει η Λαϊκή τράπεζα της Κίνας να στηρίξει το γιουάν
Πώς ο Μασκ προκάλεσε την ομόνοια των Βρετανών πολιτικών
Τα κόμματα του Ηνωμένου Βασιλείου ενώνονται προτρέποντας τον Τραμπ να επανεξετάσει την ανάμιξη του Μασκ
Διαφωνεί και το δείχνει - Η BlackRock γυρίζει πλάτη στις κλιματικές ανησυχίες
Η BlackRock, ο μεγαλύτερος διαχειριστής χρημάτων στον κόσμο είχε αποκτήσει φήμη ως ηγέτης βιώσιμων επενδύσεων
Το χρυσό πάρεργο του Νάιτζελ Φάρατζ
Ο Νάιτζελ Φάρατζ πληρώθηκε 189.000 λίρες πέρυσι από εταιρεία χρυσού για να εργαστεί με μερική απασχόληση
Γιατί αποτυγχάνει το άνοιγμα της Κίνας στους ξένους τουρίστες
Η Κίνα προχώρησε σε ένα μεγάλο άνοιγμα προς ξένους τουρίστες όμως τα τουριστικά έσοδα απέχουν πολύ από το 2019
Ο Τραμπ απειλεί την ισορροπία ΕΕ και ΗΠΑ - Τι αλλάζει σε εμπόριο και αμυντικές δαπάνες
ΕΕ και ΗΠΑ είναι οι μεγαλύτεροι εμπορικοί εταίροι στον κόσμο -Πώς οι δασμοί θα επηρεάσουν την οικονομική τους σχέση
Η Σερβία δηλώνει έτοιμη να εξαγοράσει το μερίδιο της Gazprom στο διυλιστήριο NIS
«Έχουμε τα χρήματα» για να αγοράσουμε πίσω το ρωσικό μερίδιο στο Naftna Industrija Srbije, δήλωσε ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς
Τι φέρνει το 2025 για την παγκόσμια οικονομία - Οι χρησμοί του ΔΝΤ και ο φόβος για τις ΗΠΑ
«Οι χώρες δεν μπορούν να δανειστούν για να ξεφύγουν», επισήμανε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα
Οι 9+1 κορυφαίες τάσεις για το 2025 - Στην κρυστάλλινη σφαίρα των FT
Οι προβλέψεις για το 2025 υποθέτουν ότι οι αλλαγές στην αγορά θα υπαγορευθούν από τον Τραμπ - Αλλά όχι μόνο...