Επιβεβαιώνει η Gazprom Export, εξαγωγικός βραχίονας του ρωσικού κολοσσού φυσικού αερίου Gazprom, την αναστολή από αύριο Σάββατο των πωλήσεων φυσικού αερίου στην κρατική φιλανδική εταιρεία Gasum.

Η Gazprom Export ανακοίνωσε ότι αυτό έγινε επειδή η Gasum δεν έχει καταβάλει τις πληρωμές για το φυσικό αέριο που τις παρέδωσε τον Απρίλιο, οι οποίες πρέπει να γίνονται σε ρούβλια σύμφωνα με τους νέους ρωσικούς κανόνες.

Η Gazprom ανέφερε επίσης ότι θα υπερασπισθεί τα συμφέροντά της, στη διαδικασία της διαιτησίας στην οποία προσέφυγε η φινλανδική εταιρεία.

Η ανακοίνωση της Gasum

Για το ίδιο θέμα είχε προηγηθεί επίσημη ανακοίνωση της κρατικής εταιρείας χονδρικής πώλησης φυσικού αερίου της Φινλανδίας.

Η Gasum, ανέφερε σε ανακοίνωσή της την Παρασκευή ότι οι εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία θα σταματήσουν από το Σάββατο.

«Το απόγευμα της Παρασκευής 20 Μαΐου, η Gazprom Export ενημέρωσε την Gasum ότι οι προμήθειες φυσικού αερίου στη Φινλανδία στο πλαίσιο της σύμβασης προμήθειας της Gasum θα διακοπούν το Σάββατο 21 Μαΐου 2022 στις 07:00», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Καθησυχαστική η εταιρεία

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Gasum, Mika Wiljanen, πρόσθεσε ότι η εταιρεία προετοιμαζόταν για μια τέτοια κατάσταση «και υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν διακοπές στο δίκτυο μεταφοράς φυσικού αερίου, θα είμαστε σε θέση να προμηθεύουμε όλους τους πελάτες μας με φυσικό αέριο τους επόμενους μήνες».

«Η Gasum θα προμηθεύει φυσικό αέριο στους πελάτες της από άλλες πηγές μέσω του αγωγού Balticconnector. Τα πρατήρια καυσίμων της Gasum στην περιοχή του δικτύου φυσικού αερίου θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά», είπε.

Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο, ο ρωσικός κρατικός κολοσσός φυσικού αερίου Gazprom διέκοψες τις προμήθειες σε Πολωνία και Βουλγαρία, αφού και οι δύο χώρες αρνήθηκαν το αίτημα της Μόσχας να πληρώσει για τις προμήθειες φυσικού αερίου σε ρούβλια.

Η Gasum δεν έδωσε λόγο για την κίνηση αυτή, αλλά η Φινλανδία φέρεται να αρνήθηκε να πληρώσει για το ρωσικό αέριο σε ρούβλια. Η απόφαση αυτή έρχεται επίσης μόλις δύο ημέρες μετά την επίσημη αίτηση της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Η Ρωσία είχε προειδοποιήσει για αντίποινα εάν το παραδοσιακά ουδέτερο έθνος γίνει μέλος της δυτικής στρατιωτικής συμμαχίας.

Κίνδυνος ύφεσης στην Ευρώπη

Με την Φινλανδία να μετατρέπεται στην τρίτη χώρα της ΕΕ προς την οποίαν διακόπτονται οι εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, στην Ευρώπη εντείνεται η ανησυχία για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην οικονομία της ηπείρου ενδεχόμενη καθολική διακοπή των ενεργειακών προμηθειών από τη Μόσχα.

Η Fitch Ratings προειδοποιεί για αυξημένες πιθανότητες ύφεσης στην ζώνη του ευρώ σε ένα τέτοιο σενάριο.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο διεθνής οίκος αξιολόγησης «τα ανοίγματα είναι τόσο μεγάλα που μια άμεση και πλήρης διακοπή των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία θα οδηγήσει σε ελλείψεις φυσικού αερίου, ακόμα και σε διανομή με το δελτίο, προκαλώντας μεγάλο μακροοικονομικό σοκ».

Η Fitch Ratings υπογραμμίζει ότι το 38% των εισαγωγών φυσικού αερίου της ΕΕ προέρχεται από τη Ρωσία, ενώ στην περίπτωση της Γερμανίας ο οίκος αναφέρει ότι το 60% της εγχώριας χρήσης φυσικού αερίου έρχεται προμηθεύεται από τη Ρωσία.

Μεγάλες απώλειες

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εκτιμά ότι η οικονομία της ευρωζώνης θα συρρικνωθεί κατά 0,7% εάν η προσφορά φυσικού αερίου μειωθεί κατά 10%, σημείωσε η Fitch.

«Μια απώλεια κατά 30% του εφοδιασμού φυσικού αερίου θα μεταφραζόταν επομένως σε μείωση κατά 2% του ΑΕΠ της ευρωζώνης. Για τη Γερμανία, η απώλεια του ρωσικού φυσικού αερίου θα σήμαινε πτώση του ΑΕΠ κοντά στο 4%», ανέφερε.

Η  Fitch είπε επίσης ότι οι ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου θα μπορούσαν να αντικατασταθούν με άλλες πηγές φυσικού αερίου και ενέργειας με την πάροδο του χρόνου, αλλά μια άμεση απώλεια ενέχει σημαντικό κίνδυνο για την Ευρώπη.

Η ανάπτυξη θα καθυστερήσει

Η Fitch Ratings  έχει προειδοποιήσει επίσης, ότι η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας από την πανδημία, που καταγράφηκε το 2021 έχει επιβραδυνθεί απότομα και θα συνεχίσει να επιβραδύνεται φέτος και το επόμενο έτος, σύμφωνα με

Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης ανέφερε ότι η παγκόσμια δημοσιονομική ανάκαμψη «επηρεάστηκε από τις υψηλότερες τιμές των εμπορευμάτων, τον αυξανόμενο πληθωρισμό … το αυξημένο κόστος δανεισμού, την επιβράδυνση της αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ και τον πόλεμο στην Ουκρανία».

Και υπογραμμίζει ότι υπό τις παρούσες συνθήκες, η μέση παγκόσμια δημοσιονομική θέση θα επανέλθει στο προ-πανδημικό επίπεδο το 2029.

«Τα επιτόκια πολιτικής αυξάνονται και η Fitch πιστεύει ότι αυτό σηματοδοτεί το τέλος της εποχής του πολύ χαμηλού κόστους δανεισμού του δημοσίου, το οποίο έχει ωφελήσει πρωτίστως τις ανεπτυγμένες αγορές», πρόσθεσε.

Το εμπάργκο στο ρωσικό αργό θα φέρει νέες αυξήσεις στις τιμές

Υπενθυμίζεται ότι σε άλλη έκθεσή του ο διεθνής οίκος την περασμένη εβδομάδα ανέφερε ότι  το προτεινόμενο εμπάργκο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις εισαγωγές ρωσικού αργού πετρελαίου και διυλισμένων προϊόντων θα διατηρούσε τις τιμές σε υψηλά επίπεδα βραχυπρόθεσμα, καθώς θα απαιτούσε αναπροσανατολισμό των εμπορικών ροών από άλλες περιοχές και χρήση της πλεονάζουσας δυναμικότητας.

Τονίζει επίσης, ότι εάν αυτό το εμπάργκο υποστηριχθεί από όλα τα μέλη της ΕΕ, η μετάβαση θα είναι σταδιακή, με τις χώρες που πλήττονται περισσότερο, όπως η Τσεχική Δημοκρατία, η Ουγγαρία και η Σλοβακία, να λαμβάνουν προσωρινές εξαιρέσεις.

Σύμφωνα με την έκθεση, η απαγόρευση της ΕΕ θα μπορούσε να επηρεάσει περίπου τρία εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (MMbpd) αργού πετρελαίου και περίπου 2Mbpd προϊόντων πετρελαίου που εισάγονται στο μπλοκ από τη Ρωσία, με βάση τα στοιχεία του 2019 που αντικατοπτρίζουν τις τυπικές εμπορικές ροές πριν από την πανδημία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια