
Η Κούβα βρέθηκε εκ νέου στην λίστα των χωρών που οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι «δεν συνεργάζονται πλήρως» μαζί τους για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Η κίνηση αυτή της κυβέρνησης Μπάιντεν πυροδότησε περαιτέρω εντάσεις στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.
Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, στην τελική αξιολόγηση που δημοσιεύτηκε σήμερα στην αμερικανική εφημερίδα της κυβερνήσεως, συμπεριέλαβε την Κούβα μεταξύ των πέντε χωρών – μαζί με το Ιράν, τη Βόρεια Κορέα, τη Βενεζουέλα και τη Συρία – που οι ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες τους.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ υποχρεούται βάσει νόμου να παρέχει ετησίως τη συγκεκριμένη λίστα στο αμερικανικό Κογκρέσο.
Η θέση της Αβάνας
Ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας Μπρούνο Ροντρίγκες προέβλεψε χθες Πέμπτη την κίνηση αυτή, καθώς με αφορμή ένα προσχέδιο του Μπλίνκεν στις 11 Μαΐου, έκανε λόγο για «ακόμη ένα ψέμα» από την Ουάσιγκτον.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδίδονται ξανά σε συκοφαντίες, υποστηρίζοντας ότι η Κούβα δεν συνεργάζεται επαρκώς στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας» έγραψε ο Ροντρίγκες σε ανάρτησή του στο Twitter, υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για «πρόσχημα για τη συνέχιση ενός αδιάκοπου οικονομικού πολέμου, ο οποίος αποκηρύσσεται διεθνώς».

Η αξιολόγηση των ΗΠΑ είναι σχεδόν πανομοιότυπη με αυτήν που εξέδωσε η κυβέρνηση Μπάιντεν πριν από έναν χρόνο. Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι η αξιολόγηση της Κούβας ήταν αποτέλεσμα της επανεξέτασης των «αντιτρομοκρατικών στόχων για τη συγκεκριμένη χώρα και μιας ρεαλιστικής εκτίμησης των δυνατοτήτων της».
Η αξιολόγηση έρχεται σε συνέχεια της απόφασης Μπάιντεν να ακυρώσει ορισμένους περιορισμούς από την εποχή της θητείας Τραμπ που αφορούσαν τα εμβάσματα και τα ταξίδια στην Κούβα, μέτρα που η Αβάνα έχει χαρακτηρίσει ανεπαρκή και πολιτικά υποκινούμενα.
Αυξημένη ένταση
Η ένταση μεταξύ των πλευρών αυξήθηκε εξαιτίας των ενδείξεων ότι η Κούβα – μαζί με τη Νικαράγουα και την κυβέρνηση Μαδούρο στη Βενεζουέλα – θα αποκλειστεί από τη Σύνοδο της Αμερικής που θα πραγματοποιηθεί στις ΗΠΑ τον επόμενο μήνα. Το ενδεχόμενο μποϊκοτάζ από πολλούς ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου του Μεξικού Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, έχει φέρει σε δύσκολη θέση τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχε χαρακτηρίσει την Κούβα «χορηγό της τρομοκρατίας» λίγο προτού εγκαταλείψει τον Λευκό Οίκο, κάτι που διαφέρει βέβαια από την αξιολόγηση περί «ανεπαρκούς συνεργασίας» στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Latest News

Δένδιας – Πιτσιλής υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας: Στόχος η διαφάνεια στις αγορές των εξοπλιστικών
Πρέπει «να προστατεύσουμε τελικά το υστέρημα του Έλληνα φορολογούμενου» τόνισε ο Δένδιας

Μποϊκοτάζ της Κίνας στην Boeing - Σταματά να παραλαμβάνει αεροσκάφη
Κλιμακώνεται η εμπορική διαμάχη μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών

Μητσοτάκης: Χτίζουμε πάνω στα θεμέλια της δημοσιονομικής πειθαρχίας
Αισιόδοξος για τις προοπτικές της οικονομίας εμφανίστηκε ο Κ. Μητσοτάκης κατά την πρώτη του συνάντηση με τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ .Τασούλα

Από 16 Απριλίου σε ισχύ η επιστροφή πινακίδων - Ποιοι περιπτώσεις εξαιρούνται
Τι ισχύει με την επιστροφή πινακίδων σε ιδιοκτήτες οχημάτων που προέβησαν σε αντικοινωνική στάθμευση

Μικρή πτώση της θερμοκρασίας και αφρικανική σκόνη – Πού θα βρέξει
Τοπικές βροχές αναμένονται στην Αττική κυρίως τις μεσημβρινές ώρες οπότε είναι πιθανό να σημειωθεί μικρής διάρκειας καταιγίδα. Ο καιρός σήμερα

Αντίστροφη μέτρηση για τον Προσωπικό Αριθμό: Πότε έρχεται, πώς θα τον αποκτήσετε
Έρχεται να αντικαταστήσει τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ που χρησιμοποιούνταν μέχρι σήμερα – Σύμφωνα με τον νόμο, ο Προσωπικός Αριθμός θα εμφανίζεται στις νέες ψηφιακές ταυτότητες

Απεργία στα ταξί σήμερα για τη διέλευση από τις λεωφορειολωρίδες
Το Συνδικάτο Αυτοκινητιστών Ταξί ζητά να ισχύσουν όσα αναφέρονται στο τελικό κείμενο του νέου Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας

Τραμπ: Ο Ζελένσκι και ο «απατεώνας» Μπάιντεν, υπεύθυνοι για τον πόλεμο στην Ουκρανία
«Δεν είχα καμία σχέση με αυτόν τον πόλεμο, αλλά εργάζομαι επιμελώς για να σταματήσει ο θάνατος και η καταστροφή», είπε ο Ντόναλντ Τραμπ

Στο πλευρό 98 μαθητών και μαθητριών που φοιτούν σε σχολεία τυφλών η αλυσίδα Μασούτης
H οικογένεια της Διαμαντής Μασούτης Α.Ε. «αγκαλιάζει με αγάπη και ευαισθησία τα παιδιά με οπτική αναπηρία, αναλαμβάνοντας έναν ιδιαίτερο ρόλο: αυτόν του νονού και της νονάς»

Ξεκίνησε το Ψηφιακό Πελατολόγιο Οχημάτων από την ΑΑΔΕ - Όλα τα βήματα εγγραφής
Με απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, ξεκίνησε η εφαρμογή για το Ψηφιακό Πελατολόγιο Οχημάτων