Σύμφωνα με έρευνα του βρετανικού National Physical Laboratory (NPL) τα υποθαλάσσια καλώδια που εξυπηρετούν την τηλεφωνική και ιντερνετική διασύνδεση μεταξύ των ηπείρων θα μπορούσαν να λειτουργήσουν σαν ένα τεράστιο δίκτυο υποθαλάσσιων επιστημονικών αισθητήρων.

Μάλιστα, όπως μεταδίδει το BBC, οι επιστήμονες δοκίμασαν την τεχνική σε καλώδιο σύνδεσης οπτικών ινών μεταξύ Βρετανίας και Καναδά, ενώ η σχετική επιστημονική έρευνα έχει δημοσιευθεί και στο περιοδικό Science.

Το σκεπτικό

Το σκεπτικό των επιστημόνων του NPL είναι ότι παγκοσμίως υπάρχουν 430 υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών, τα οποία καλύπτουν μία έκταση άνω του 1,3 εκατομμυρίων χιλιομέτρων. Οι κραδασμοί, οι αλλαγές πίεσης και θερμοκρασίας επηρεάζουν, σε πολύ μικρή ποσότητα, τα σήματα που ταξιδεύουν με την ταχύτητα του φωτός καθώς ταξιδεύουν μέσα από το καλώδιο, τα οποία  μπορούν στη συνέχεια να ανιχνεύσουν εξαιρετικά ευαίσθητα όργανα, αναφέρει στο BBC ο καθηγητής Τζουσέπε Μάρα του NPL.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι με τον τρόπο αυτό μπόρεσαν να εντοπίσουν έγκαιρα την εκδήλωση σεισμών και «ωκεάνιων σημάτων», όπως μεγάλα κύματα και ρεύματα, χρησιμοποιώντας την μήκους 5.860 χιλιομέτρων σύνδεση οπτικής ίνας EXA Infrastructure μεταξύ του Σάουθπορτ στην Αγγλία και του Χάλιφαξ στον Καναδά.

Η προοπτική

Για να το πετύχουν αυτό οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν μεμονωμένα ανοίγματα καλωδίων σαν ξεχωριστούς αισθητήρες μεταξύ των repeaters – δηλαδή των συσκευών που βοηθούν στην ενίσχυση του σήματος.

«Εάν εφαρμόσουμε αυτή την τεχνική σε έναν μεγάλο αριθμό υποθαλάσσιων καλωδίων», λέει ο καθ. Μάρα, «θα μπορούσαμε να μετατρέψουμε την υπάρχουσα υποθαλάσσια υποδομή σε ένα γιγαντιαίο δίκτυο αισθητήρων για σεισμούς, ωκεάνια ρεύματα και πολλά ακόμη πράγματα».

Οι συνεργάτες

«Η επέκταση του σεισμικού δικτύου από την ξηρά στον πυθμένα των ωκεανών θα βελτιώσει τις γνώσεις μας για την εσωτερική δομή της Γης και τη δυναμική συμπεριφορά της», καταλήγει.
Στην έρευνα του NPL συνεργάστηκαν επίσης η Google, το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, η Βρετανική Εταιρεία Γεωλογικών Ερευνών και το Εθνικό Ινστιτούτο Μετρολογικών Ερευνών (Istituto Nazionale di Ricerca Metrologica) της Ιταλίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
ThreatScene Greece: Ανακοίνωση νέου εξειδικευμένου τμήματος για την ναυτιλία
Τεχνολογία |

«Ασπίδα» από τις κυβερνοεπιθέσεις και στη ναυτιλία στήνει η ThreatScene Greece

«Στην ThreatScene, η αποστολή μας δεν σταματά μόνο στη ναυτιλία. Δεσμευόμαστε να προστατεύουμε το σύνολο των επιχειρήσεων απέναντι στις κυβερνοαπειλές», είπε η διευθύνουσα σύμβουλος, Κατερίνα Τασιοπούλου

Τεχνητή Νοημοσύνη: Τα οφέλη, το υψηλό κόστος και οι κίνδυνοι κυβερνοασφάλειας
Tεχνητή νοημοσύνη |

Μιχάλης Μπλέτσας (MIT): Η AI μου έχει στερήσει τον ύπνο

Ο διοικητής της Αρχής Κυβερνοασφάλειας Μιχάλης Μπλέτσας προσδιόρισε ως ζητούμενο το «να αναπτύξουμε δεξιότητες που θα μας επιτρέψουν να δουλέψουμε με την τεχνητή νοημοσύνη και όχι για την τεχνητή νοημοσύνη»

Επιχειρήσεις: Αναγνωρίζουν την χρησιμότητα της AI αλλά δεν επενδύουν σε αυτή
Tεχνητή νοημοσύνη |

Οι ελληνικές επιχειρήσεις αναγνωρίζουν την χρησιμότητα της AI αλλά δεν επενδύουν σε αυτή

Τι έδειξε η έρευνα «Technology & Beyond: The impact of AI» που παρουσιάστηκε στο «Future Unfold» της Grant Thornton για τις ελληνικές επιχειρήσεις και τη σχέση τους με την τεχνητή νοημοσύνη