Μια ομάδα από εκατομμυριούχους φιγουράρισε ανάμεσα στους διαδηλωτές που βγήκαν στους δρόμους κατά της συνάντησης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ της επιχειρηματικής και πολιτικής ελίτ στο Νταβός της Ελβετίας, απαιτώντας από τις κυβερνήσεις να «μας φορολογήσουν τώρα» προκειμένου να αντιμετωπίσουν το διογκούμενο χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών.
Οι ιδιαίτεροι αυτοί διαδηλωτές, που αυτοχαρακτηρίζονται ως «πατριώτες εκατομμυριούχοι» (patriotic millionaires), κάλεσαν τους παγκόσμιους ηγέτες που θα συμμετέχουν στο ετήσιο συνέδριο που ξεκινά την Κυριακή, να επιβάλουν άμεσα νέους φόρους στους πλούσιους προκειμένου να αντιμετωπιστεί το «σκάνδαλο του κόστους ζωής που διαδραματίζεται σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο»…
263 εκατομμύρια νέοι φτωχοί
Η φιλανθρωπική οργάνωση Oxfam σημείωσε πρόσφατα ότι η αυξανόμενη ανισότητα θα μπορούσε να ωθήσει έως και 263 εκατομμύρια περισσότερους ανθρώπους στην ακραία φτώχεια το 2022, αντιστρέφοντας την πρόοδο που έχει επιτελεστεί τις τελευταίες δεκαετίες.
Ο Φιλ Γουάιτ, πρώην σύμβουλος επιχειρήσεων και μέλος των Patriotic Millionaires της Βρετανίας, δήλωσε: «Ενώ ο υπόλοιπος κόσμος καταρρέει υπό το βάρος μιας οικονομικής κρίσης, δισεκατομμυριούχοι και παγκόσμιοι ηγέτες συναντώνται σε αυτό το ιδιωτικό συγκρότημα για να συζητήσουν σε μια χρονική στιγμή καμπή για την ιστορία. Είναι εξωφρενικό οι πολιτικοί μας ηγέτες να ακούν αυτούς που έχουν τα περισσότερα, γνωρίζουν τα λιγότερα για τον οικονομικό αντίκτυπο αυτής της κρίσης και πολλοί από τους οποίους, πληρώνουν πολύ λίγους φόρους. Το μόνο αξιόπιστο αποτέλεσμα από αυτό το συνέδριο θα ήταν να φορολογήσει τους πλουσιότερους και να μας φορολογήσει τώρα. Φορολογήστε τους αντιπροσώπους που θα παρευρεθούν στο Νταβός 2022.»
Η διαμαρτυρία έρχεται καθώς αποκαλύφθηκε ότι στη Βρετανία διαμορφώθηκε ένας αριθμός ρεκόρ 177 δισεκατομμυριούχων, με συνολική περιουσία 653 δισ. λιρών.
Ταυτόχρονα, περισσότερα από 250.000 νοικοκυριά στο Ηνωμένο Βασίλειο προβλέπεται να οδηγηθούν στην εξαθλίωση το επόμενο έτος λόγω των ραγδαίων ανατιμήσεων στο κόστος των τροφίμων και της ενέργειας. Αυτό θα ανέβαζε τον συνολικό αριθμό των ατόμων που είναι εκτεθειμένα στην ακραία φτώχεια σε περίπου 1,2 εκατομμύρια, εκτός εάν η κυβέρνηση ενεργήσει για να βοηθήσει τις φτωχότερες οικογένειες που πλήττονται από την τεράστια άνοδο των τιμών της ενέργειας, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών (NIESR).
Η Μάρλεν Ένγκελχορν, μια άλλη «πατριώτισσα εκατομμυριούχος» που συμμετείχε στη διαδήλωση, είπε ότι η μόνη λύση για τη «μεγάλη ανισότητα» είναι η απαίτηση από τις κυβερνήσεις «να φορολογήσουν εμένα, να φορολογήσουν τους πλούσιους».
Οι πλούσιοι αναλαμβάνουν δράση
Η Ένγκελχορν, κληρονόμος των ιδρυτών της χημικής εταιρείας BASF που συνίδρυσε την πρωτοβουλία #taxmenow, είπε:
«Ως κάποια που απολάμβανα τα οφέλη του πλούτου όλη μου τη ζωή, ξέρω πόσο στρεβλή είναι η οικονομία μας και δεν μπορώ να συνεχίσω να κάθομαι πίσω και να περιμένω κάποιον, κάπου, να κάνει κάτι. Αισθάνομαι ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή για εμάς από το να αναλάβουμε δράση. Οι κυβερνήσεις μας συνεχίζουν να μην κάνουν τίποτα για να αντιμετωπίσουν τη μεγάλη ανισότητα και αντίθετα συναντιούνται κεκλεισμένων των θυρών σε αυτή την παράσταση του ιδιωτικού πλούτου. Φτάσαμε στο όριο με το να εξωθούνται άλλα 250 εκατομμύρια ανθρώπων στην ακραία φτώχεια φέτος. Είναι καιρός να εξισορροπήσουμε ξανά τον κόσμο. Είναι καιρός να φορολογήσουμε τους πλούσιους».
Το θέμα της φετινής συνάντησης του φόρουμ στο Νταβός –της πρώτης συνάντησης εδώ και περισσότερα από δύο χρόνια, λόγω της πανδημίας– είναι «η συνεργασία, η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης».
Ο Ντζαφάν Σαλτσί, Δανός πολυεκατομμυριούχος μηχανικός και κατασκευαστής ακινήτων, σημείωσε: «Δεν κερδίζεις την εμπιστοσύνη των ανθρώπων διοργανώνοντας εκδηλώσεις όπως το Νταβός, όπου οι πλούσιοι και ισχυροί του κόσμου συναντώνται πίσω από συρματοπλέγματα ασφάλειας. Το πιο σημαντικό πράγμα που θα μπορούσαν να κάνουν οι συμμετέχοντες στο Νταβός για να κερδίσουν πραγματικά την εμπιστοσύνη των ανθρώπων είναι να αναγνωρίσουν ότι ο πλούτος και τα προνόμια που εκπροσωπούν και προστατεύουν, είναι ασυμβίβαστα με έναν κόσμο όπου ο καθένας θα μπορεί να ζήσει πλήρη και ευημερούσα ζωή».
Με πληροφορίες από Guardian
Latest News
Αλουμίνιο και LNG στο επόμενο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας - Τι μελετούν οι Βρυξέλλες
Η Ευρωπαϊκή Ένωση μελετά νέο πακέτο με κυρώσεις κατά της Μόσχας που θα στοχεύουν στην ενεργειακή της βιομηχανία
Πώς η Ταϊλάνδη μετατρέπεται σε πόλο έλξης παγκόσμιων επενδύσεων
Η Ταϊλάνδη έχει δηλώσει ότι διερευνά την προσφορά νέων κινήτρων για να προσελκύσει παγκόσμιες εταιρείες
H εκστρατεία των 30 δισ. για απαλλαγή των social media από τον έλεγχο των δισεκατομμυριούχων
Ηγέτες της τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένου ενός πρώτου επενδυτή στο Facebook, ξεκινούν μια καμπάνια για ανεξάρτητα soial media.
Όλα τα Walmart είναι... μπλε - Γιατί προχώρησε σε rebranding
Η Walmart κατάφερε να εξελιχθεί και στο θέμα της εικόνας της - Η πρώτη διαδικασία rebranding εδώ και δύο δεκαετίες
Πώς η ΑΙ αυξάνει την χρήση του φυσικού αερίου
Οι κλιματικοί στόχοι κινδυνεύουν καθώς η Big Tech στρέφεται στο φυσικό αέριο για να τροφοδοτήσει τη ζήτηση ενέργειας
Οι θεριακλήδες της Κίνας και τα φορολογικά έσοδα του Σι Τζινπίνγκ
Το 7% των εσόδων της κεντρικής κυβέρνησης προέρχονται από την φορολόγηση της China National Tobacco Corporation, η οποία κατέχει το μονοπώλιο καπνού
Οι «χρησμοί» του πανίσχυρου CEO της BofA για το 2025 - Τραμπ, τράπεζες και κλίμα
Ο CEO της BofA, Μπράιαν Μόινιχαν, έχει αναδειχθεί σε μια ήρεμη δύναμη της Wall Street
Γιατί η ισορροπία δυνάμεων στην αγορά εργασίας γέρνει και πάλι προς τα αφεντικά
Με την αγορά εργασίας λιγότερο σφιχτή, οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν εντολές επιστροφής στο γραφείο, μικρότερα μπόνους και όχι άλλες ημέρες ασθενείας για κατοικίδια
Μια νέα Berkshire Hathaway του Warren Buffett θέλει να «χτίσει» ο Bill Ackman
Πολλοί οπαδοί του Ackman περίμεναν εδώ και καιρό ότι είτε θα συγχωνεύσει το hedge fund του με την Howard Hughes ή απλώς θα το αποκτήσει
Ο νέος πονοκέφαλος στις αεροπορικές εταιρείες - Ψάχνουν και δεν βρίσκουν αεροπλάνα
Έρευνα της PwC αποκαλύπτει ότι η ζήτηση για αεροπορικά ταξίδια ξεπερνά τη δυνατότητα των αερομεταφορέων να αυξήσουν τον στόλο τους