![Έρχονται (και) διακοπές ρεύματος εάν σταματήσει το ρωσικό αέριο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/01/fisiko-aerio-1-600-x-400-600x400.jpg)
Εκτακτο σχέδιο για την εξοικονόμηση ενέργειας ετοιμάζει η κυβέρνηση σε περίπτωση πλήρους και παρατεταμένης διακοπής της παροχής του ρωσικού φυσικού αερίου.
Αυτό αναφέρουν πηγές, σύμφωνα με τις οποίες μπορεί να έχει αποσοβηθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο για το προσεχές χρονικό διάστημα μετά την εξεύρεση λύσης για την πληρωμή της Gazprom, ωστόσο η αβέβαιη διάρκεια κι έκταση του πολέμου στην Ουκρανία, όπως και η απροσδιόριστη αντίδραση της Μόσχας απέναντι στην ΕΕ, προκαλούν την ανάγκη εφαρμογής ενός πλέγματος παρεμβάσεων που θα οδηγεί σε περιορισμό της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος καθώς και των μετακινήσεων.
Ετσι, όπως αναφέρουν πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», στο ακραίο σενάριο της πλήρους διακοπής παροχής ρωσικού αερίου και συγκεκριμένα εν μέσω τουριστικής περιόδου, τότε με βάση τον σχεδιασμό των αρμόδιων διαχειριστών ηλεκτρικής ενέργειας και του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα ενεργοποιηθεί πλάνο εκ περιτροπής ηλεκτροδότησης των καταναλωτών της χώρας.
Σύμφωνα με αυτό, και εφόσον παραστεί ανάγκη, θα διακόπτεται ανά χρονικά διαστήματα εντός των εργάσιμων ημερών η παροχή φορτίων ηλεκτρικού ρεύματος. Στόχος είναι να μη μείνουν χωρίς ρεύμα οι οικιακοί καταναλωτές, οι επιχειρήσεις που ηλεκτροδοτούνται από τη χαμηλή τάση, ξενοδοχεία και φυσικά κρίσιμες δημόσιες υποδομές όπως τα νοσοκομεία. Ετσι, οι κυλιόμενες διακοπές θα γίνονται στην ενεργοβόρο και βαριά βιομηχανία και σε επιχειρήσεις της μέσης τάσης που δεν σχετίζονται με την εφοδιαστική αλυσίδα διανομής βασικών ειδών ανάγκης (π.χ. τρόφιμα).
Τα φορτία ρεύματος που θα εξοικονομούνται θα διανέμονται σε οικιακούς καταναλωτές και επιχειρήσεις χαμηλής τάσης ώστε να είναι επαρκής και αδιάλειπτη η ηλεκτροδότηση σε αυτές τις κατηγορίες των καταναλωτών. Στο τραπέζι του κυβερνητικού σχεδιασμού έχει πέσει επίσης και η επιστροφή της τηλεργασίας για την εξοικονόμηση ενέργειας σε επιχειρήσεις, αλλά ακόμη και οι συστάσεις για τον περιορισμό των οδικών μετακινήσεων με ΙΧ.
Προληπτικά
Επίσης η Ελλάδα προχωρεί και σε δράσεις που περιλαμβάνουν την εξοικονόμηση ενέργειας σε προληπτικό επίπεδο. Θα ακολουθήσει το μοντέλο της Ιταλίας, περιορίζοντας την άσκοπη χρήση των κλιματιστικών αλλά και τη λειτουργία των φώτων και ηλεκτρικών συσκευών σε δημόσια κτίρια. Σχετικές οδηγίες αναμένεται να εκδοθούν σύντομα.
Πιο συγκεκριμένα, θα ζητείται η ρύθμιση των κλιματιστικών στους 26 με 27 βαθμούς Κελσίου το καλοκαίρι, ώστε να μην κατεβαίνει η θερμοκρασία κάτω από αυτό το όριο, και στους 19 με 20 βαθμούς τον χειμώνα. Τη συγκεκριμένη περίοδο η θερμοκρασία δεν θα υπερβαίνει το προαναφερόμενο επίπεδο.
Ανάμεσα σε άλλα, θα προχωρήσουν παρεμβάσεις για την αντικατάσταση λαμπτήρων με σύγχρονους ενεργειακά αποδοτικούς, ενώ θα είναι υποχρεωτικό και το σβήσιμο των φώτων μετά το τέλος κάθε εργασίας, όπου αυτά δεν είναι απαραίτητα.
Ασφάλεια
Πέραν αυτών, όμως, η κυβέρνηση έχει ήδη λάβει και μέτρα ενεργειακής επάρκειας και ασφάλειας εφοδιασμού.
Πιο συγκεκριμένα, και όπως αποφασίστηκε, θα ενοικιαστεί για 12 μήνες πλωτό δεξαμενόπλοιο αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου, το οποίο θα είναι μόνιμα αγκυροβολημένο έξω από τις εγκαταστάσεις του τερματικού σταθμού LNG στη Ρεβυθούσα. Με τον τρόπο αυτόν θα αυξηθούν οι δυνατότητες αποθήκευσης ποσοτήτων υγροποιημένου αερίου.
Παράλληλα, έχει αυξηθεί η εξόρυξη λιγνίτη για τη λειτουργία περισσότερων ωρών των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με το συγκεκριμένο καύσιμο.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Κόλπος Μεξικού: Οι εταιρείες πετρελαίου… λάτρεψαν τον «Κόλπο της Αμερικής» του Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/kolpos-mexico.jpg)
Γιατί οι πετρελαϊκές.. λάτρεψαν τον «Κόλπο της Αμερικής» του Τραμπ
Η απόφαση μετονομασίας του Τραμπ για τον Κόλπο του Μεξικού έχει επικριθεί και χλευαστεί στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.
![Τέξας: Πράσινο φως Τραμπ σε λιμάνι που θα διακινεί 1 εκατ. βαρέλια πετρελαίου ημερησίως](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/texas-port-600x400.jpg)
Πράσινο φως Τραμπ σε λιμάνι στο Τέξας - Θα διακινεί 1 εκατ. βαρέλια πετρελαίου ημερησίως
Το έργο στο Τέξας θα επιτρέπεη στα γιγάντια δεξαμενόπλοια VLCC να φορτώνουν έως και 85.000 βαρέλια αργού πετρελαίου την ώρα
![ΙΕΑ: Η παγκόσμια ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας θα αυξάνεται κατά 4% έως το 2027](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/GRID_SOUTH-CAROLINA-600x400.jpg)
Η παγκόσμια ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας θα αυξάνεται κατά 4% έως το 2027, λέει ο ΙΕΑ
O IEA εκτιμά ότι η αύξηση της ζήτησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι ασθενέστερη στο 1,6%
![Eurelectric: Ο «καθαρός» εξηλεκτρισμός της Ευρώπης απάντηση στις εισαγωγές καυσίμων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/05/eurelectric-600x491.jpg)
Μονόδρομος ο «καθαρός» εξηλεκτρισμός της Ευρώπης - Τι δείχνει μελέτη της Eurelectric
Μελέτη της Eurelectric για 69% χρήση των ΑΠΕ ως το 2030 – Τι θα παρουσιάσει στην Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου
![Φυσικό αέριο: Η Γερμανία ζητά εξαιρέσεις στους στόχους αποθήκευσης, χαμηλό 13 μηνών στις τιμές](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/moldavia-fysiko-aerio-600x431.jpg)
Διαμάχη στην ΕΕ για τους στόχους αποθήκευσης αερίου - Γιατί η Γερμανία ζητά εξαιρέσεις
Οι χώρες της ΕΕ εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για το πώς οι στόχοι αποθήκευσης του μπλοκ συμβάλλουν στην αύξηση των τιμών στο φυσικό αέριο
![Chevron: Απολύει έως και το 20% των εργαζομένων – Γιατί ο γίγαντας του πετρελαίου χάνει… ύψος](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/mark-nelson-hero-2-600x396.jpg)
Η Chevron διώχνει 1 στους 5 εργαζομένους - Πώς ο πετρελαϊκός γίγαντας μεταμορφώνεται σε... λιτή εταιρεία
Ο πετρελαϊκός κολοσσός Chevron ανακοίνωσε ότι θα απλύσει το 15% έως το 20% του προσωπικού της σε ΗΠΑ και άλλες χώρες
![Φυσικό Αέριο Ελλάδος: Ο πρώτος πάροχος που προσφέρει σύναψη συμβολαίων μέσω gov.gr](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/10/mitropoulos-fysiko-aerio-600x400.jpg)
Η «Φυσικό Αέριο Ελλάδος» στην ψηφιακή πλατφόρμα του gov.gr για αλλαγή παρόχου
Η «Φυσικό Αέριο Ελλάδος», αναπτύσσει υποδομές για σύναψη συμβολαίων μέσω gov.gr-Εξοικονόμηση χρόνου στην υποβολή των αιτήσεων
![Φυσικό αέριο: Την σύνδεση με την Φλώρινα ανακοίνωσε η Enaon EDA](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Florina_Photo-3-600x400.jpg)
Έφτασε το φυσικό αέριο στη Φλώρινα- Εκδήλωση της Enaon EDA
Εκδήλωση στη Φλώρινα για τον εφοδιασμό του δικτύου με φυσικό αέριο πραγματοποίησε η Enaon EDA - Στις 4.000 οι αιτήσεις σύνδεσης που έχουν υποβληθεί μέχρι τώρα
![Φυσικό αέριο: Εκτόξευση της εγχώριας κατανάλωσής τον Ιανουάριο του 2025 [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/06/fysiko-aerio-600x338.jpg)
Ρεκόρ εποχών στην κατανάλωση φυσικού αερίου - Οι εισαγωγές σε LNG και από Ρωσία [γραφήματα]
Κατά 27,2% αυξήθηκε η εγχώρια κατανάλωση σε φυσικό αέριο συγκριτικά με τον Ιανουάριο του 2024. Στη χειρότερη θέση η Ελλάδα από τα κράτη μέλη της ΕΕ
![Τζέφρι Πάιατ: Κρίσιμος ο ρόλος της Ελλάδας στον νέο παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Capture-17-600x387.jpg)
Τζέφρι Πάιατ: Κρίσιμος ο ρόλος της Ελλάδας στον νέο παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη
Ο Τζέφρι Πάιατ χαρακτήρισε την Ελλάδα εξαιρετικά σημαντικό σύμμαχο στις ενεργειακές εξελίξεις