
Οι τηλεπαρουσιάστριες των μεγαλύτερων τηλεοπτικών δικτύων στο Αφγανιστάν εμφανίστηκαν σήμερα στον αέρα με καλυμμένα τα πρόσωπά τους, ακολουθώντας την εντολή των Ταλιμπάν αφού χθες την είχαν αψηφήσει.
Αφότου επανήλθαν στην εξουσία πέρυσι, οι Ταλιμπάν επέβαλαν σειρά περιορισμών στην κοινωνία, ένα μεγάλο μέρος των οποίων έχει σκοπό να υποτάξει τις γυναίκες στη δική τους αυστηρή ιδέα για το ισλάμ.
موږ نن غمیدلي یو
ما امروز اندوهگین هستیم
We are in a deep grief today!@khpolwaksapai #Tolonews pic.twitter.com/jaQ9SNHiwe— Nargis Taraki🇦🇫 (@TarakiNargis) May 22, 2022
Στις αρχές του μήνα ο ανώτατος ηγέτης των Ταλιμπάν εξέδωσε διαταγή σύμφωνα με την οποία οι γυναίκες πρέπει δημόσια να έχουν καλυμμένο όλο το σώμα τους, περιλαμβανομένου του προσώπου, στην καλύτερη περίπτωση με την μπούρκα, ένα πέπλο που καλύπτει όλο το σώμα και έχει μόνο ένα άνοιγμα στο ύψος των ματιών.
Προηγουμένως αρκούσε ένα μαντίλι που κάλυπτε τα μαλλιά.
Αντιστάθηκαν
Το περιβόητο αφγανικό υπουργείο Προώθησης της Αρετής και Πρόληψης της Διαφθοράς είχε διατάξει τις τηλεπαρουσιάστριες να καλύπτουν τα πρόσωπά τους από χθες Σάββατο.
Οι γυναίκες δημοσιογράφοι επέλεξαν αρχικά να μην υποταχθούν σε αυτή τη διαταγή εμφανιζόμενες στον αέρα χωρίς να κρύβουν το πρόσωπό τους.
Όμως σήμερα οι παρουσιάστριες φορούσαν το ολόσωμο πέπλο, αφήνοντας να φαίνονται μόνο τα μάτια και το μέτωπό τους, για να παρουσιάσουν τις ειδήσεις στα τηλεοπτικά δίκτυα TOLOnews, Shamshad TV και 1TV.
روزهای دشوار کار اطلاع رسانی بانوان پس از گذشت نه ماه از روی کار آمدن دوباره امارت اسلامی در افغانستان!
به احتمال زیاد روز های آینده ما نیز شاهد تغییرات ظاهری خواهیم بود.#Tolonews pic.twitter.com/FiS8irxqYg— Farshad Daryosh (@FarshadDaryosh) May 22, 2022
«Αντισταθήκαμε και ήμασταν εναντίον» της μπούρκας, δήλωσε στο AFP η Σόνια Νιαζί, παρουσιάστρια του TOLOnews.
«Όμως το TOLOnews υπέκυψε στις πιέσεις (των Ταλιμπάν), είπε πως όλες οι παρουσιάστριες που εμφανίζονται στην τηλεόραση χωρίς να καλύπτουν το πρόσωπο πρέπει να αναζητήσουν άλλη δουλειά», είπε.
«Δεν υπάρχει άλλη λύση»
Ο διευθυντής του TOLOnews, Χπολουάκ Σαπάι δήλωσε πως το δίκτυο «αναγκάστηκε» να εφαρμόσει τη διαταγή για το προσωπικό του.
«Μας είπαν: είστε υποχρεωμένοι να το κάνετε. Πρέπει να το κάνετε. Δεν υπάρχει άλλη λύση», είπε ο Σαπάι στο AFP.
This is Taliban’s Afghanistan in the 21st century where women are forced to cover themselves from head-to-toe, including female journalists.
Afghans have been criticizing international community’s inaction against the group. pic.twitter.com/YJBESH0R5A
— Pamir News (@PamirNews) May 22, 2022
«Με κάλεσαν χθες στο τηλέφωνο και μου είπαν με αυστηρούς όρους να το κάνω. Άρα, δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να το κάνουμε, μας υποχρεώνουν και μας αναγκάζουν», είπε.
Ο Μοχάμαντ Σάντεκ Ακίφ Μοχασίρ, εκπρόσωπος του υπουργείου Προώθησης Αρετής και Πρόληψης της Διαφθοράς δήλωσε πως οι αρχές δεν έχουν την πρόθεση να αναγκάσουν τις παρουσιάστριες να εγκαταλείψουν τη δουλειά τους.
«Είμαστε ευτυχείς που τα δίκτυα άσκησαν ορθά την ευθύνη τους», σχολίασε στο AFP.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Latest News
![Ευρώπη: Στις 760.000 θα ανέλθουν οι νέες θέσεις εργασίας με την αύξηση των δαπανών για την άμυνα [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/photo_2025-03-05_13-28-51-1-1024x600-1-600x352.jpg)
Έκρηξη 760.000 θέσεων εργασίας φέρνει η αύξηση των δαπανών για την άμυνα [γράφημα]
Τις προβλέψεις αυτές κάνει σε έκθεσή της η εταιρεία συμβούλων Kearney, η οποία προειδοποιεί ότι η έλλειψη εργαζομένων του κλάδου είναι δραματική

Η Ρωσία εξακολουθεί να «συνεργάζεται με τις ΗΠΑ» - Άμεση απάντηση μετά την οργή Τραμπ για Πούτιν
Η Ρωσία απάντησε στην κριτική του Τραμπ προς τον Πούτιν επιχειρώντας να υποτιμήσει τις εντάσεις μεταξύ των δύο ηγετών

Καταδικάστηκε σε στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων – Δεν μπορεί να είναι υποψήφια το 2027
Ραγδαίες εξελίξεις στη Γαλλία καθώς δικαστήριο καταδικάζει τη Λεπέν σε πενταετή στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων και τετραετή φυλάκιση – «Μπλόκο» στην υποψηφιότητα για την προεδρία

Από 1η Απριλίου οι δηλώσεις ΦΠΑ των νέων επιχειρήσεων ενημερώνει η ΑΑΔΕ
Σε τροποποίηση του χρόνου υποβολής προχωρά η ΑΑΔΕ τις για νεοσύστατες επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικό λογιστικό σύστημα, για τα δύο πρώτα έτη λειτουργίας τους

Καταδικάστηκε για υπεξαίρεση δημόσιου χρήματος η Λεπέν
Η πρόταση της εισαγγελίας για τη Μαρίν Λεπέν περιλαμβάνει τη στέρηση των πολιτικών της δικαιωμάτων για πέντε χρόνια – Εν αναμονή της απόφασης του δικαστηρίου

Πυρά από την Ενωση Δικαστών - Εισαγγελέων για 13ο και 14ο μισθό
Με μία αιχμηρή ανακοίνωση η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων κάνει λόγο για πρωτοφανή δείγμα έλλειψης σεβασμού από την πλευρά της κυβέρνησης που αρνείται ακόμα και τον διάλογο

Με άδεια επί πληρωμή η επίσκεψη Ευρωπαίων στη Βρετανία - Οι νέοι κανόνες
Το ταξίδι προς τη Βρετανία αλλάζει για τους Ευρωπαίους, καθώς από την Τετάρτη θα απαιτείται η έκδοση ειδικής ηλεκτρονικής άδειας - Οι εξαιρέσεις σε Χίθροου και Μάντσεστερ

Φαραντούρης: Επείγουσα ερώτηση στην Κομισιόν για δασμούς σε κρασιά και αλκοολούχα ποτά από τις ΗΠΑ
Μέτρα αποτροπής και αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών που θα επιφέρει η ενδεχόμενη επιβολή δασμών στους παραγωγούς ζητά ο ευρωβουλευτής της Αριστεράς Νικόλας Φαραντούρης

Τι αλλάζει στις συναλλαγές με το Δημόσιο – Ποια «δημοφιλή» πιστοποιητικά καταργούνται
Ψηφιακά όπλα για την απλούστευση των διαδικασιών στο Δημόσιο φέρνει η συνεργασία των Υπουργείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Εσωτερικών

Greece Launches New Unemployment Benefit
This system calculates the benefit amount under both the current and new frameworks, ensuring recipients receive either the same or a higher amount under the pilot scheme.