Αφενός γίνεται σαφής αναφορά για τη συγκεκριμένη υποδομή στο σχέδιο «REPowerEU» για την απεξάρτηση της Ευρώπης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα το οποίο παρουσιάστηκε την περασμένη Τετάρτη από την Κομισιόν. Αφετέρου, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, την ίδια μέρα δίνει θετική γνωμοδότηση για τον Προκαταρκτικό Προσδιορισμό Περιβαλλοντικών Απαιτήσεων για τον East Med.
Ο μήκους 2.000 χιλιομέτρων αγωγός, εκ των οποίων περισσότερα από 1.400 χιλιόμετρα θα είναι υποθαλάσσια, θα συνδέει το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα (Κρήτη) και συνεχίζοντας έως τις ακτές της Νοτιοανατολικής Πελοποννήσου θα μπαίνει για περίπου 600 χλμ. στην ηπειρωτική χώρα πριν περάσει απέναντι στην Ιταλία μέσω του υποθαλάσσιου τμήματος του αγωγού ΠΟΣΕΙΔΩΝ, μήκους περίπου 210 χλμ.
Σε κάθε περίπτωση η γνωμοδότηση που δόθηκε δεν υποκαθιστά άδειες και εγκρίσεις από άλλους φορείς καθώς η τελική οριστική και δεσμευτική απόφαση της Διοίκησης θα δοθεί με την αξιολόγηση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ), με την οποία θα τεθούν οι προϋποθέσεις, οι όροι και οι περιορισμοί για το έργο, εκτός εάν τελικά η απόφαση είναι απορριπτική.
To φάντασμα του στασιμοπληθωρισμού…
Η ευρωπαϊκή, η αμερικανική και η παγκόσμια οικονομία βρίσκονται ξανά αντιμέτωπες με το φάντασμα του στασιμοπληθωρισμού –την πολύ μεγάλη άνοδο των τιμών που πλήττει τα νοικοκυριά σε συνδυασμό με την πολύ χαμηλή ανάπτυξη, που δεν επιτρέπουν στην οικονομία να πατήσει γκάζι.
Κορυφαίοι παράγοντες της διεθνούς οικονομικής σκηνής, από την υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν, τον πρώην επικεφαλή της μεγαλύτερης εταιρείας επενδύσεων σε ομόλογα στον κόσμο Pimco, Μοχάμεντ Ελ Εριάν, μέχρι τον πρώην πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Μπεν Μπερνάνκι, στέλνουν παρόμοιο μήνυμα. Ότι ο στασιμοπληθωρισμός βρίσκεται πλέον πολύ πιο κοντά από πριν με κίνδυνο να επαναληφθούν φαινόμενα στην οικονομία που είχαν να καταγραφούν τελευταία φορά από τη δεκαετία του 1970.
Στην Ευρώπη ήδη τα μηνύματα είναι ανησυχητικά. Η ευρωπαϊκή οικονομία επιβραδύνθηκε σημαντικά τους πρώτους τρεις μήνες του 2022 λόγω συνδυασμού ραγδαίας αύξησης του πληθωρισμού και των πρώιμων επιπτώσεων από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
…και η επισιτιστική κρίση
Με δραματικούς τόνους περιγράφει ο Economist τις συνέπειες από τη συνέχιση του πολέμου. «Εάν, όπως είναι πιθανό, ο πόλεμος συνεχιστεί και οι προμήθειες από τη Ρωσία και την Ουκρανία είναι περιορισμένες, εκατοντάδες εκατομμύρια επιπλέον άνθρωποι θα βρεθούν σε κατάσταση φτώχειας. Πολιτικές αναταραχές θα προκληθούν, παιδιά θα δουν την ανάπτυξή τους να καθυστερεί και άνθρωποι θα λιμοκτονούν».
«Εισβάλλοντας στην Ουκρανία, ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα καταστρέψει τις ζωές ανθρώπων που βρίσκονται πολύ μακριά από τα πεδία των μαχών – σε βαθμό που ίσως και ο ίδιος το μετανιώσει». Διευκρινίζει ακόμη ότι «ο πόλεμος πλήττει ένα παγκόσμιο διατροφικό σύστημα που ήδη έχει αποδυναμωθεί από την Covid-19, την κλιματική αλλαγή και το ενεργειακό σοκ».
Oπως δείχνουν τα στοιχεία και οι εκτιμήσεις του ΟΗΕ και άλλων οργανισμών, με τα σημερινά δεδομένα οι αγρότες της Ουκρανίας δεν θα καταφέρουν να σπείρουν φέτος το καλοκαίρι το 30% των καλλιεργήσιμων εδαφών – ίσως και περισσότερο, εάν συνυπολογιστούν οι ελλείψεις σε εργατικά χέρια, καθώς πολλοί έχουν πάρει τα όπλα και αρκετοί είναι νεκροί ή τραυματίες.
Σύμφωνα, επίσης, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), από Ρωσία και Ουκρανία προέρχεται σχεδόν το 30% των σιτηρών και του κριθαριού που καταναλώνονται παγκοσμίως.
Η αλληλουχία και η διασταύρωση των κρίσεων
Την «τέλεια καταιγίδα» που ζει ο κόσμος περιέγραψε πολύ εύστοχα ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατά τη χθεσινή του ομιλία στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ:
«Η οικονομική κρίση, έδωσε τη θέση της στην πανδημία ως υγειονομική, θεσμική και οικονομική κρίση. Εδώ και τρεις μήνες η πανδημία συνυπάρχει με τη ρωσική στρατιωτική εισβολή και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Με την ενεργειακή κρίση. Την εκτίναξη των τιμών. Την επανεμφάνιση του πληθωρισμού. Τον κίνδυνο της ύφεσης και του στασιμοπληθωρισμού. Το σπάσιμο των εφοδιαστικών αλυσίδων. Τη βίαιη αναδιάρθρωση της παγκοσμιοποίησης. Την επισιτιστική κρίση και την απειλή του λιμού για πολλές περιοχές του πλανήτη. Η κλιματική κρίση τείνει να υποβαθμιστεί μέσα σε αυτό το παγκόσμιο τοπίο ενώ όχι μόνο είναι παρούσα αλλά εντείνεται. Νέα μεγάλα προσφυγικά και μεταναστευτικά κύματα έχουν ήδη ξεκινήσει.
Ενώ όλοι περίμεναν με ανυπομονησία την επιστροφή από την κρίση στην κανονικότητα και μπροστά στην ανάγκη για αισιοδοξία έσπευδαν να εξωραΐσουν καταστάσεις και να συγκαλύψουν προβλήματα, τώρα πια έχει καταστεί σαφές ότι η κρίση είναι η νέα κανονικότητα. Και μάλιστα όχι μια κρίση, αλλά η αλληλουχία και η διασταύρωση των κρίσεων.
Ο κόσμος έχει πλέον μπει στην εποχή της καθολικής ανατροπής όλων των βεβαιοτήτων. Κανένα κεκτημένο δεν μπορεί να θεωρηθεί απρόσβλητο. Όλες οι προβλέψεις ανατρέπονται ή έστω αναθεωρούνται».
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν και όσα επεσήμανε για την πορεία της οικονομίας και τους κινδύνους που ελλοχεύουν:
«Το ελληνικό δημόσιο χρέος είναι βιώσιμο χάρη στην αναδιάρθρωση του 2012 και στο ελεγχόμενο ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του. Δεν πρέπει συνεπώς να επιδεινώνονται τα στοιχεία που το καθιστούν υβριδικό παρά τον μεγάλο όγκο του ως ποσοστού του ΑΕΠ, συνυπολογιζόμενης της ευνοϊκής από την άποψη αυτή συγκυρία του πληθωρισμού.
Τα τρία προηγούμενα χρόνια λόγω της πανδημίας ήταν εύκολα από δημοσιονομικής πλευράς και γενναιόδωρα από πλευράς κρατικών ενισχύσεων σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Τώρα τα προβλήματα είναι πολύ πιο έντονα και πιο βαθειά, αλλά τα εργαλεία λιγότερα».
»Το πλαίσιο μέσα στο οποίο οφείλει να κινηθεί η ΕΕ είναι στενό, εύθραυστο και αντιφατικό. Οι δημοσιονομικές και χρηματοοικονομικές επιλογές κρίνονται στο πεδίο της πραγματικής οικονομίας και της πραγματικής πολιτικής. Οι ανισότητες και οι διαφορές μεταξύ των κρατών μελών και των ομάδων – γεωγραφικών, ιστορικών και οικονομικών- που αυτά συγκροτούν έχουν έρθει στην επιφάνεια με οξύ τρόπο, παρότι στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, ασφάλειας και άμυνας το κεντρικό ρεύμα είναι πολύ ισχυρό.
Η γενική ρήτρα διαφυγής από το Σύμφωνο Σταθερότητας θα παραταθεί και το 2023 αλλά το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης στενεύει . Οι πόροι του Ταμείου Ανάπτυξης, του ΕΣΠΑ και της ΚΑΠ υπάρχουν, αλλά θα αυξάνεται η πίεση να μεταφερθούν πόροι για τη χρηματοδότηση της ταχύρρυθμης ενεργειακής απεξάρτησης και των μέτρων ελάφρυνσης των καταναλωτών».
Latest News
Στο θρανίο ο Θεοδωρικάκος, ο φιλότεχνος Μυτιληναίος, τα κρασιά της Premia, τι ετοιμάζουν οι Αντετοκούνμπο, ψηφίζει Ελλάδα η HUAWEI, τα Κούριερ του Αγροτικής Ανάπτυξης
Συντονιστείτε...
Έχει η Βουλή… γυρίσματα, τι θα κάνουν Πατούλης και Βαλάντης, «γαλλική» αποικία στη Βοιωτία, τα αγκάθια των κατασκευαστικών, το deal της ελιάς, τα ερωτήματα για ΟΛΘ, το made in Skaramagas… Victa
Πώς τα φέρνει η ζωή...
Tι ετοιμάζει ο Μητσοτάκης, το «δώρο» των ασφαλιστικών, νέα επένδυση από Metlen, το στόρι του Τιτάνα, κλείνει και ο Ηλέκτωρ, η ρελάνς Σαββίδη, προσεχώς… βαφτίσια
Και το όνομα αυτού…
Τα είδε… τα πήρε ο Τσάκωνας, με εντολή Μητσοτάκη, στον πάγο ο Βόλος, το στοπ της Sunlight, στήνει «νέα ΓΑΙΑ» ο Κεφαλογιάννης, το «λάδι» της μαύρης αγοράς
Λεφτά υπάρχουν...
Κάτι ετοιμάζει ο Μητσοτάκης, η «κεραμίδα» του +47%, το nein των Θεσσαλονικιών, κορεατική σφραγίδα στην Ιντραλότ, η ώρα της Καβάλας, η αποχώρηση Μαντζούφα, οι «βόθροι» της Ποσειδώνος
Στον κουβά
Το θεσμικό τεστ Μητσοτάκη, η short list για Υπερταμείο, τα σενάρια για ΟΛΘ, τα project – «τυράκι» της Θεσσαλονίκης, συζητήσεις για ενεργειακό deal, η «ζημιά» του ελβετικού φράγκου
Αντίστροφη μέτρηση
Έδειξε χαρακτήρα το ΧΑ, οι επισκέψεις του Άδωνη, η σιγή Βορίδη, η Λαζαράκου στο Παρίσι, ο «κακός» δείκτης, τα σύννεφα για CVC, νέα μάχη Κούβελου – Καπράλου
Δεν θέλει…
Γεννά(ρης) κέρδη το ΧΑ, περιμένουν σήμα οι εισηγμένες, ο «κόσμος» της Γκίλφοϊλ, κλείνει το μάτι στον Μασκ η Ράπτη, «σπάει» η Θεσσαλία, το λάθος με τα Airbnb, τα στεφάνια του Σημίτη
Βέλτιστο σενάριο
Βλέπει υψηλότερα το χρηματιστήριο, εν αναμονή του ν/σ για την κεφαλαιαγορά, έδωσε στο πιάτο τη σύσταση η Goldman Sachs, το κακό timing των ασφαλιστικών, φουντώνει η κόντρα για τα σκουπίδια
Ημέρα διανομής
Παίρνει ύψος το χρηματιστήριο, ο γιος του Τραμπ (;) στην Ελλάδα, σπάνε συμβόλαια υγείας, σιγή ιχθύος από κλινικάρχες, ποιος τελικά είναι υπεύθυνος για τις golden visa;
Μπετόν αρμέ το χρηματιστήριο