
Δυναμική ανάκαμψη παρουσιάζει ο τουρισμός στην Τουρκία μετά το τέλος των περιοριστικών μέτρων του κορωνοϊού, με τις αφίξεις ξένων επισκεπτών να υπερ-τριπλασιάζονται τον Απρίλιο σε σχέση με τα περσινά επίπεδα.
Σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Τουρισμού 2,57 εκατ. τουρίστες έφτασαν στη χώρα τον Απρίλιο, σε σχέση με μόλις 791.000 την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Κυριότερες χώρες προέλευσης ήταν η Γερμανία, η Βουλγαρία, η Βρετανία, το Ιράν και βέβαια η Ρωσία, καθώς η Τουρκία δεν έχει επιβάλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας λόγω του πολέμου και ωφελείται σημαντικά από αυτό.
Βέβαια ο πόλεμος, η οικονομική δυσπραγία που πλήττει την ρωσική αγορά και το μπλοκάρισμα της χρήσης ξένων πιστωτικών καρτών (όπως Visa και Mastercard) λόγω των κυρώσεων, κάνει τους Ρώσους πιο επιφυλακτικούς στο να ταξιδέψουν. Είναι χαρακτηριστικό πως παρά το γεγονός ότι οι ξένοι τουρίστες προς την Τουρκία αυξήθηκαν σημαντικά σε σχέση με πέρυσι, οι Ρώσοι τουρίστες έχουν μειωθεί. Τον Απρίλιο 130.150 Ρώσοι έφτασαν στην Τουρκία, ήτοι μια πτώση ύψους 17% σε σχέση με πέρυσι.
Πάντως, αυτό στο οποίο στέκονται οι τοπικές αρχές είναι πως ο κρίσιμης σημασίας κλάδος για την τουρκική οικονομία φαίνεται να έχει αφήσει για τα καλά πίσω του την κρίση της πανδημίας. Είναι δε, εύλογο πως η υποτίμηση της λίρας σε ποσοστό έως και 16% έναντι του δολαρίου βοηθά στην προσέλκυση τουριστών, κάτι που γνωρίζει καλά ο Ερντογάν στην χάραξη της οικονομικής και νομισματικής πολιτικής της χώρας.
Πέρυσι συνολικά 25 εκατ. τουρίστες επισκέφτηκαν την Τουρκία, περίπου δηλαδή οι μισοί σε σχέση με τα 52 εκατ. των τουριστών που είχε υποδεχτεί το 2019. Όμως, για φέτος οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για θεαματική ανάκαμψη. Μάλιστα, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC) σε έκθεση του προ ημερών προέβλεψε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης για τον ταξιδιωτικό και τουριστικό τομέα της Τουρκίας θα κυμανθεί κατά μέσο όρο στο 5,5% ετησίως για την επόμενη δεκαετία.


Latest News

Εμπορικό πλεόνασμα 89,3 δισ. κατέγραψε η ΕΕ στα αυτοκίνητα το 2024
ΗΠΑ και Βρετανία ήταν οι κορυφαίοι εξαγωγικοί προορισμοί των αυτοκινήτων που κατασκευάστηκαν εντός της ΕΕ το 2024

Το μοιραίο λάθος που στοίχισε το «κεφάλι» του CEO στην αλυσίδα fast fashion Primark
Η αλυσίδα fast fashion Primark έχει πάνω από 450 καταστήματα σε 17 χώρες σε όλη την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες
![Πληθωρισμός: Στο 3,1% διαμορφώθηκε στην Ελλάδα τον Μάρτιο – Στο 2,2% στην ευρωζώνη [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/07/inflation-600x352.png)
Άνοδος στο 3,1% για τον πληθωρισμό στην Ελλάδα - Στο 2,2% στην ευρωζώνη [γραφήματα]
Πληθωρισμός: Τι δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat - Η χώρα μας σημειώνει τη μεγαλύτερη άνοδο σε μηνιαίο επίπεδο (+1,8) - Τι λένε πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης για τον πληθωρισμό τροφίμων (20 χαμηλότερο η Ελλάδα)

Αίτηση πτώχευση κατέθεσε η θρυλική αλυσίδα Hooters - Η λύση που αναζητά
Στην αίτησή της Hooters για πτώχευση ανέφερονται περιουσιακά στοιχεία ύψους 50 έως 100 εκατομμυρίων δολαρίων και υποχρεώσεις στο ίδιο εύρος
![Δασμοί Τραμπ: Οι αμερικανικές μετοχές σημειώνουν το χειρότερο τρίμηνο από το 2022 [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/ot_TRUMP_world_stocks_2025-600x352.png)
Πώς οι δασμοί Τραμπ «βυθίζουν» τις αμερικάνικες μετοχές [γράφημα]
Καθώς οι τράπεζες της Wall Street και οι επενδυτές ανησυχούν ότι οι δασμοί του Τραμπ προς τους εμπορικούς εταίρους θα επιβραδύνουν την οικονομική ανάπτυξη

Κοιτάει μπροστά αλλά δεν ξεχνά το παρελθόν - Η ανατροπή της Gap και το μυστικό για έσοδα
«Μόνο εάν οι μάρκες είναι επίκαιρες, μπορούν να προχωρήσουν σε πωλήσεις», υπογράμμισεο CEO της Gap - Η παρουσία της στην ελληνική αγορά μέχρι το 2028

Οι Big Tobacco πολιορκούν τον Τραμπ - Τι ζητούν για τους κινέζους ανταγωνιστές τους
Οι μεγάλες εταιρείες καπνού και ατμικών ειδών - Big Tobacco- θέλουν η διαδικασία έγκρισης του FDA να είναι ταχύτερη και σαφέστερη

Πόσο μπορεί να εμπιστεύεται η Γερμανία τις ΗΠΑ; - Τα αποθέματα χρυσού στη Ν. Υόρκη
Η ιδέα ότι μπορεί να μην είναι ασφαλείς θα θεωρούνταν γελοία από το 1945... μέχρι πριν από μερικές εβδομάδες

Γιατί η «συμφωνία του αιώνα» για την UBS αρχίζει να...τρίζει
Η ενσωμάτωση της Credit Suisse από την τράπεζα UBS δείχνει να πηγαίνει καλά - Όλα τα υπόλοιπα δείχνουν να αποτελούν το πρόβλημα

Οι ΗΠΑ σαμποτάρουν συστηματικά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου
Η Ουάσιγκτον χρωστά τις εισφορές της για το 2024 και το 2025 στο διεθνή οργανισμό