![Αυστραλία: Ο Αλμπανέζι υπόσχεται η χώρα του να γίνει υπερδύναμη στις ΑΠΕ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/05/albanese-australia-scaled.jpg)
Το τέλος της δεκαετούς διακυβέρνησης από τους συντηρητικούς και την επιστροφή στην εξουσία των Εργατικών σηματοδότησαν οι εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στην Αυστραλία.
Τη Δευτέρα, το Εργατικό κόμμα της Αυστραλίας αναμένεται να σχηματίσει τη νέα ομοσπονδιακή κυβέρνηση της χώρας, καθώς η άνευ προηγουμένου υποστήριξη που εξασφάλισαν οι Πράσινοι και ανεξάρτητοι οικολόγοι υποψήφιοι συνέβαλαν να λάβει τέλος σχεδόν μια δεκαετία διακυβέρνησης των συντηρητικών.
Το κεντροαριστερό Εργατικό κόμμα παρέμενε τέσσερις ως πέντε έδρες κάτω από την πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων (περίπου 72, ενώ χρειάζεται 76 από τις 151) με περίπου δέκα έδρες να μένουν να κριθούν στο νήμα, σύμφωνα με το αυστραλιανό τηλεοπτικό δίκτυο ABC News.
Ενδέχεται κατά συνέπεια να χρειαστεί την υποστήριξη ανεξάρτητων ή μικρότερων κομμάτων για να επιστρέψει στην εξουσία, για πρώτη φορά από το 2013.
Αλμπανέζι: «Θα αλλάξω τη χώρα»
Ο ηγέτης των Εργατικών Άντονι Αλμπανέζι ανακοίνωσε πως θα ορκιστεί 31ος πρωθυπουργός αύριο Δευτέρα προτού αναχωρήσει για το Τόκιο προκειμένου να συμμετάσχει στη συνεδρίαση της Quad την Τρίτη, μαζί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και τους πρωθυπουργούς της Ιαπωνίας Φουμίο Κισίντα και της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι.
«Θέλω να αλλάξω τη χώρα. Θέλω να αλλάξω την πολιτική σε αυτή τη χώρα», είπε ο κ. Αλμπανέζι σε δημοσιογράφους σε προάστιο του Σίδνεϊ, υποσχόμενος ότι η Αυστραλία θα μπορούσε να γίνει υπερδύναμη στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Άλλωστε η κλιματική αλλαγή ήταν ένα βασικό κρίτηριο για τους ψηφοφόρους, μετά από τρία χρόνια ρεκόρ πυρκαγιών και πλημμυρών.
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον και η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Αρντέρν ήταν ανάμεσα στους πρώτους ξένους ηγέτες που συνεχάρησαν τον κ. Αλμπανέζι για τη νίκη του, ενώ σε αυτούς προστέθηκε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.
Πολλά από τα στελέχη του Φιλελεύθερου Κόμματος του απερχόμενου πρωθυπουργού Σκοτ Μόρισον ηττήθηκαν σε παραδοσιακά τους προπύργια από ανεξάρτητους υποψήφιους — κυρίως γυναίκες, που έδωσαν έμφαση στην προεκλογική εκστρατεία στην ανάληψη δράσης για την κλιματική αλλαγή, την ισότητα των φύλων, την ακεραιότητα. Οι ανεξάρτητοι και οι καλές επιδόσεις των Πρασίνων μείωσαν επίσης τα ποσοστά των Εργατικών.
Προς παραίτηση ο Μόρισον
Ο κ. Μόρισον, ο οποίος θα παραιτηθεί από την ηγεσία των Φιλελεύθερων, μίλησε σε πιστούς και υποστηρικτές του σε εκκλησία σήμερα. «Μας δώσατε ένα σπουδαίο θεμέλιο για να περπατήσουμε (…) έναν πολύ δύσκολο δρόμο (…) τα τελευταία σχεδόν τέσσερα χρόνια», είπε, μοιάζοντας συγκινημένος.
Τα οριστικά επίσημα αποτελέσματα μπορεί να μην ανακοινωθούν παρά αφού περάσουν αρκετές ημέρες. Η καταμέτρηση των 2,7 εκατ. επιστολικών ψήφων –πρόκειται για αριθμό ρεκόρ– θα αρχίσει σήμερα το απόγευμα.
Εάν κανένα κόμμα δεν έχει την πλειοψηφία των εδρών στην επόμενη Βουλή των Αντιπροσώπων, οι ανεξάρτητοι θα έχουν τη δυνατότητα να επηρεάσουν τις πολιτικές της νέας κυβέρνησης, ειδικά για την κλιματική αλλαγή και την προσπάθεια να δημιουργηθεί εθνική επιτροπή αρμόδια για την καταπολέμηση της διαφθοράς.
Ο υπαρχηγός των Εργατικών Ρίτσαρντ Μαρλς εξέφρασε πάντως την ελπίδα ότι οι Εργατικοί θα εξασφαλίσουν εντέλει ικανό αριθμό εδρών για να κυβερνήσουν μόνοι.
Ο Μπάρναμπι Τζόις, ο ηγέτης του ήσσονος εταίρου στην απερχόμενη κυβέρνηση των Φιλελεύθερων, του Εθνικού Κόμματος, τόνισε πως η χώρα χρειάζεται «ισχυρή κυβέρνηση», που πρέπει να υποστηριχθεί, αλλά και να λογοδοτεί. «Πρέπει λοιπόν από καλή κυβέρνηση να γίνουμε καλή αντιπολίτευση», δήλωσε ο κ. Τζόις στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![net metering: Οι πάροχοι ρεύματος ζητούν από τον ΔΕΔΔΗΕ την άμεση εκκαθάριση των συναλλαγών](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/08/fotovoltaika-600x403-1.jpg)
net metering: Οι πάροχοι ρεύματος ζητούν από τον ΔΕΔΔΗΕ την άμεση εκκαθάριση των συναλλαγών
Για το net metering ο σύνδεσμος των παρόχων ρεύματος, ΕΣΠΕΝ, με επιστολή του τονίζει τις ζημιές που υπέστησαν οι προμηθευτές από την καθυστέρηση των εκκαθαρίσεων
![Εθνική Τράπεζα: Αμείωτες οι επενδύσεις στην ενέργεια – Ο στόχος για 30% στα δάνεια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/12/Karamouzis-Vasilis-ETE-Delfoi-600x469.jpg)
Καραμούζης (ΕΤΕ): Η Εθνική είναι η τράπεζα της Ενέργειας – Δάνεια 3 δισ. στις ΑΠΕ
Η Εθνική Τράπεζα σύμφωνα με τον Β. Καραμούζη γεν. διευθυντή Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής στοχεύει έως το 2030 να διατηρήσει το 30% στις ΑΠΕ
![Νορβηγία: Η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα εξαλείψει τα βενζινοκίνητα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/EV_parking_lot_Oslo-600x400.jpg)
Η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα εξαλείψει τα βενζινοκίνητα
Η Νορβηγία, η οποία διαθέτει τεράστια αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, έχει από καιρό αναγνωριστεί ως παγκόσμιος ηγέτης στις βιώσιμες μεταφορές
![Κίνα: «Φρενάρει» τις επιδοτήσεις στην καθαρή ενέργεια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/06/ChinaSolar1-600x390.jpg)
Η Κίνα «φρενάρει» τις επιδοτήσεις στην καθαρή ενέργεια
Η Κίνα πέτυχε τον στόχο της για το 2030 έξι χρόνια νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα
![Vodafone Ελλάδας: Μείωσε κατά 93% τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τη λειτουργία της](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/vodafone-2-600x350.jpg)
Vodafone Ελλάδας: Μείωσε κατά 93% τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τη λειτουργία της
Η Vodafone Ελλάδας έχει επιτύχει 100% προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, το 100% των αποβλήτων του δικτύου ανακυκλώνεται ενώ παραμένει ο στόχος μηδενισμού των καθαρών εκπομπών έως το 2028
![Ασφάλειες: Η Ευρώπη «δεν μπορεί να αντεπεξέλθει» στο κόστος των ακραίων καιρικών φαινομένων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Petra-Hielkema-600x400.jpg)
Η Ευρώπη «δεν μπορεί να αντεπεξέλθει» στο κόστος των ακραίων καιρικών φαινομένων
Η υπεύθυνη της ρυθμιστικής αρχής της ΕΕ για τις ασφαλίσεις λέει ότι οι κυβερνήσεις και οι τράπεζες θα δυσκολευτούν να πληρώσουν για τις φυσικές καταστροφές που προκαλεί η κλιματική κρίση
![Κλιματική αλλαγή: Ο πιο καυτός Γενάρης για τον πλανήτη Γη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/05/kafsonas-1-600x400.jpg)
Ο πιο καυτός Γενάρης για τον πλανήτη Γη
Η θερμοκρασία ξεπέρασε κατά 1,75οC το μέσο επίπεδο της προ-βιομηχανικής εποχής, φθάνοντας κατά μέσον όρο στους 13,23°C
![Bain & Company: Οι επιχειρήσεις στρέφονται ολοένα και περισσότερο προς την κυκλική οικονομία](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/bain-cyclical-economy-600x283.jpg)
Bain & Company: Οι επιχειρήσεις στρέφονται ολοένα και περισσότερο προς την κυκλική οικονομία
Η κυκλικότητα αξιολογείται ως προτεραιότητα για το 75% των επιχειρήσεων, με το ποσοστό αυτό να αναμένεται να φτάσει το 95% μέσα στα επόμενα τρία χρόνια
![Κλιματική αλλαγή: Ο Ιανουάριος του 2025 ήταν ο πιο θερμός που καταγράφτηκε ποτέ στον πλανήτη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/07/klimatiki-allagi2-600x400.jpg)
Ο Ιανουάριος του 2025 ήταν ο πιο θερμός που καταγράφτηκε ποτέ στον πλανήτη
Ραγδαία η κλιματική αλλαγή - Τον Ιανουάριο του 2025 η θερμοκρασία ήταν υψηλότερη «κατά 1,75° Κελσίου» σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή
![Σκυλακάκης: Ασφαλής οδός οι ΑΠΕ – Οι επιδοτήσεις «φρενάρουν» τις επενδύσεις](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/skylakakis-energy-summit1-600x400.jpg)
Σκυλακάκης: Ασφαλής οδός οι ΑΠΕ – Οι επιδοτήσεις «φρενάρουν» τις επενδύσεις
«Κοιτάμε να υπάρχει σωστή αναλογία φωτοβολταϊκών και αιολικών, ώστε να μην είμαστε εκτεθειμένοι σε μία τεχνολογία», είπε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης