Σταθερή μείωση σημειώνει τα τελευταία χρόνια στην ΕΕ το ποσοστό των ατόμων που εγκαταλείπουν πρόωρα την εκπαίδευση και την κατάρτιση (ηλικίας 18-24 ετών), , καθώς από 13% που ήταν το 2011, υποχώρησε σε 10% το 2021.
Τα σκήπτρα στην πρόωρη αποχώρηση από την εκπαίδευση και την κατάρτιση κρατούν οι νέοι άνδρες με 11% το 2021, ενώ οι νέες γυναίκες που εγκατέλειψαν την εκπαίδευση ανέρχονται σε 8%, σύμφωνα με την Εurostat.
Σε σύγκριση με το 2020, τα ποσοστά των ανδρών και των γυναικών μειώθηκαν ελαφρά (κατά 0,4 και 0,1 ποσοστιαίες μονάδες αντίστοιχα).
Τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν θέσει ως στόχο να μειώσουν τα ποσοστά των ατόμων που εγκαταλείπουν πρόωρα την εκπαίδευση σε λιγότερο από 9% σε επίπεδο Ένωσης έως το 2030.
Σε σύγκριση με το 2011, σχεδόν τα περισσότερα κράτη – μέλη της ΕΕ ανέφεραν μικρότερο ποσοστό πρόωρων εγκαταλείψεων το 2021, εκτός από το Λουξεμβούργο, τη Σλοβακία, τη Σουηδία, την Τσεχία, την Ουγγαρία, τη Βουλγαρία, την Πολωνία και τη Γερμανία, που ανέφεραν μικρή αύξηση (κάτω από 3 ποσοστιαίες μονάδες).
Με τα πιο χαμηλά ποσοστά αποχωρήσεων η Ελλάδα
Η Ελλάδα φιγουράρει στις τρεις χώρες με τις καλύτερες επιδόσεις στη συγκράτηση των εκπαιδευόμενων και καταρτιζόμενων στις εκπαιδευτικές δομές, επομένως και τα πιο χαμηλά ποσοστά αποχωρήσεων ανάμεσα σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Συγκεκριμένα, βρίσκεται στην τρίτη θέση των χωρών με τα χαμηλότερα ποσοστά αποχωρήσεων, με μόλις 3%, πίσω μόνο από την Κροατία (2%), και στην ίδια θέση με τη Σλοβενία και την Ιρλανδία, ενώ ακολουθούν η Λιθουανία και η Ολλανδία με 5%.
Αντίθετα, τα υψηλότερα ποσοστά αποχωρήσεων καταγράφηκαν στη Ρουμανία (15%), σε Ισπανία και Ιταλία με 13% και σε Βουλγαρία, Ουγγαρία και Γερμανία με 12%.
Δεκαέξι κράτη μέλη έχουν ήδη επιτύχει τον στόχο σε επίπεδο ΕΕ για το 2030 για αυτόν τον δείκτη: Βέλγιο, Τσεχία, Ιρλανδία, Ελλάδα, Γαλλία, Κροατία, Λετονία, Λιθουανία, Κάτω Χώρες, Αυστρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβενία, Σλοβακία, Φινλανδία και Σουηδία.
Επίσης το 2021, το ποσοστό των ατόμων που εγκατέλειπαν πρόωρα την εκπαίδευση και την κατάρτιση ήταν χαμηλότερο για τις νέες γυναίκες από ό,τι για τους νέους άνδρες σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, εκτός από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.
Latest News
Κινηματογραφική σύλληψη του προέδρου της Νότιας Κορέας - Τι θα ακολουθήσει
Ο Γιουν είπε ότι ότι συμφώνησε να πάει για ανάκριση προκειμένου να αποφευχθεί η «αιματοχυσία» στη Νότια Κορέα
Βαλτική Θάλασσα: Φρεγάτες και περιπολίες του ΝΑΤΟ
To NATO ξεκινά μια νέα αποστολή για την προστασία των υποθαλάσσιων καλωδίων στην περιοχή
Καραμολέγκος: Άγνωστα τα αίτια της πυρκαγιάς
Η πρώτη ανακοίνωση της εταιρείας μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς στο Κορωπί
ΠΑΣΟΚ: Κατέθεσε τροπολογία για αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας – Τι προβλέπει
Η τροπολογία, που φέρει πρώτη την υπογραφή του προέδρου του κόμματος, Νίκου Ανδρουλάκη κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού
Φωτιά στο εργοστάσιο της Καραμολέγκος: Τι λένε πηγές της εταιρείας στον ΟΤ
Η φωτιά έχει πάρει διαστάσεις και στο σημείο επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις
Χαλάρωση σε ρυθμίσεις για την πράσινη μετάβαση ζητά ο Μητσοτάκης – Επιστολή σε φον ντερ Λάιεν
Για τις τιμές ρεύματος και αερίου που είναι αυξημένες 78% στην Ευρώπη σε σχέση με το 2019 έστειλε επιστολή ο πρωθυπουργός στην πρόεδρο της Κομισιόν
Κακοκαιρία: Δεμένα τα πλοία σε πολλά λιμάνια λόγω των θυελλωδών ανέμων
Κλειστή είναι η γραμμή Αρκίτσα-Αιδηψός, Καβάλα-Πρίνου Θάσου ενώ στη γραμμή Κεραμωτή-Λιμένας Θάσου τα δρομολόγια εκτελούνται μόνο από το πλοίο «Άναξ»
Κάτω από το μηδέν η θερμοκρασία – Χιόνια και σε χαμηλό υψόμετρο
Επιμένει η κακοκαιρία με κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες, χαμηλές θερμοκρασίες, χιόνια ακόμα και σε χαμηλά υψόμετρα και θυελλώδεις άνεμους
«Είμαστε έτοιμη για συνεργασία με τον Τραμπ», διαμηνύει η Γροιλανδία
Ο πρωθυπουργός στη Γροιλανδία έχει υποστηρίξει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για ανεξαρτησία του νησιού από τη Δανία
Έτος διαχείρισης κρίσεων το 2025 για την Ευρώπη - Τι προβλέπει ο Economist
Η ήπειρος βρίσκεται στο πιο ευαίσθητο σημείο της εδώ και δεκαετίες - Υπάρχει ο κίνδυνος διαιρέσεων εντός του ευρωπαϊκού μπλοκ