Θα μπορούσε να είναι το «ξύπνημα του γίγαντα». Σιγά σιγά το μεγαλύτερο λιμάνι του κόσμου, ή μάλλον καλύτερα η πόλη που το φιλοξενεί, η Σαγκάη, «ανοίγει τα μάτια» από το βίαιο lockdown που επιβλήθηκε περιορίζοντας το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού των 25 εκατ. κατοίκων από τις 28 Μαρτίου.
Τα αυστηρά μέτρα προκάλεσαν πρωτόγνωρες εντάσεις και έλλειψη πρόσβασης σε τρόφιμα και φάρμακα. Μάλιστα η καραντίνα προκάλεσε έντονους τριγμούς για την παγκόσμια οικονομία καθώς εκατοντάδες εργοστάσια έκλεισαν, η παραγωγή μειώθηκε και η οικονομική δραστηριότητα τους πρώτους τρεις μήνες του τρέχοντος έτους υποχώρησε σε σύγκριση με το τελευταίο τρίμηνο του 2021.
Διαβάστε επίσης: Κίνα: Μηδενικές πωλήσεις αυτοκινήτων στη Σαγκάη τον Απρίλιο
Μέχρι την Κυριακή, η κινεζική μητρόπολη της Σαγκάης θα επανεκκινούσε τέσσερις από τις 20 γραμμές του μετρό καθώς επίσης και 273 λεωφορειακές γραμμές που συνδέουν μεγάλα αστικά κέντρα, αεροδρόμια, σιδηροδρομικούς σταθμούς και νοσοκομεία, όπως δήλωσε ο Yu Fulin, διευθυντής της Επιτροπής Μεταφορών της Σαγκάης, σε καθημερινή ενημέρωση για την πανδημία την προηγούμενη Πέμπτη. Σταδιακά έχουν αρχίσει να λειτουργούν και τα πρώτα εργοστάσια. Το καθολικό απαγορευτικό στην πόλη επηρέασε άμεσα την εφοδιαστική αλυσίδα και κυρίως τους οδικούς μεταφορείς που χρειάστηκε να μπουν σε καραντίνα 14 ημερών προτού τους επιτραπεί να βγουν από τη «μολυσμένη περιοχή» και να επιστρέψουν στην ενδοχώρα του λιμανιού.
Προφανώς, αυτό πρόσθεσε σημαντικό κόστος στα εισερχόμενα εμπορευματοκιβώτια που είχαν ήδη μεταφερθεί τους τερματικούς σταθμούς και δεν μπορούσαν να εκκενωθούν. Πολλές εισαγωγές, καθώς και οι περισσότερες εξαγωγικές ροές, εκτράπηκαν σε γειτονικά λιμάνια όπως το Ningbo και το Qingdao, τα οποία όμως λειτουργούσαν ήδη υπό καθεστώς συμφόρησης.
Ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η όλη κατάσταση έχει και μια θετική πλευρά, καθώς η καθυστέρηση στις παραγωγικές διαδικασίες μπορεί να βοηθήσει στην επιτάχυνση της ομαλοποίησης στα δίκτυα των ναυτιλιακών εταιρειών τακτικών γραμμών και στην παραγωγικότητα των λιμένων λόγω των μειωμένων φορτίων.
Ο οίκος Drewry εκτιμά ότι τουλάχιστον 260.000 teu εξαγωγικού φορτίου δεν απεστάλησαν από τη Σαγκάη τον Απρίλιο λόγω του lockdown. Αυτό ισοδυναμεί με 26 πλήρως φορτωμένα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων των 10.000 teu, τα οποία θα πρέπει να βρεθούν με κάποιον τρόπο τους επόμενους μήνες, καθώς οι αλυσίδες εφοδιασμού θα ενεργοποιηθούν εκ νέου.
Δεδομένου ότι εισερχόμαστε σταδιακά στην καλοκαιρινή περίοδο που είναι περίοδος αιχμή για το θαλάσσιο εμπόριο, η ανάκαμψη της Σαγκάης είναι πιθανό να προκαλέσει και νέες ελλείψεις σε μεταφορική ικανότητα που σημαίνει επιπλέον καθυστερήσεις στις μεταφορές φορτίων. Οι αναλυτές προειδοποιούν ότι η επάνοδος δεν θα είναι εύκολη και η εικόνα στην εφοδιαστική αλυσίδα θα μοιάζει με την κίνηση του μαστίγιου (Bullwhip effect), με αυξομειώσεις στην ταχύτητα και ικανότητα μεταφοράς φορτίων.
Ποιο είναι το λιμάνι
Το λιμάνι τη Σαγκάης είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο με βάση τα φορτία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων. Το 2020, διακινήθηκαν 43.503.400 teu, έναντι 43.303.000 teu το 2019 (αύξηση 0,5%). Τα φορτία αυτά αποτελούν το 5,33% των παγκόσμιων φορτίων σε teu που διακινήθηκαν από όλα τα λιμάνια του πλανήτη (815,6 εκατ. teu σύμφωνα με την υπηρεσία Unctad του ΟΗΕ).
Βρίσκεται στην πρώτη θέση της σχετικής κατάταξης των λιμανιών του κόσμου για 12 συνεχή χρόνια, με τη Σιγκαπούρη να ακολουθεί με 36.870.900 teu. Ελέγχεται από τη Shanghai International Port (SIPG) με βασικούς μετόχους τη δημοτική Αρχή της Σαγκάης με 44,23%, την China Merchants International Terminals με 26,54%, τη Shanghai Tongsheng Investment με 16,81 %, Shanghai State-assets Operation και Shanghai Dasheng Assets με 0,44%, αντίστοιχα.
Συνολικά, η SIPG λειτουργεί 125 θέσεις ελλιμενισμού σε συνολικό μήκος κρηπιδώματος περίπου 20 χιλιομέτρων, μεταξύ των οποίων 82 μπορούν να φιλοξενήσουν σκάφη κατηγορίας 10.000 dwt και άνω. Εκτός από τον τερματικό σταθμό εμπορευματοκιβωτίων, η SIPG διαθέτει προβλήτες για το χύδην φορτίο, για επιβατηγά-οχηματαγωγά (Ro/Ro) και κρουαζιερόπλοια. Διατηρεί αποθήκες συνολικής επιφάνειας άνω των 5.000.000 τετραγωνικών μέτρων και 5.143 μονάδες εξοπλισμού διακίνησης φορτίου.
Latest News
Δεμένα τα πλοία στις 20 Νοεμβρίου – Τα αιτήματα
Χωρίς πλοία θα παραμείνει η χώρα στις 20 Νοεμβρίου για ένα εικοσιτετράωρο, λόγω της συμμετοχής της ΠΝΟ σε απεργία
Πώς η κρουαζιέρα γέμισε τα ταμεία του Οργανισμού Λιμένος Κέρκυρας
Ο Οργανισμός για το λιμάνι Κέρκυρας ανακοίνωσε έσοδα 4,8 εκατ. ευρώ για το 2023 – Στα 420 τα κρουαζιερόπλοια την περασμένη χρονιά
Cosco – PCT: Yποτροφίες ύψους 2.500 ευρώ σε 4 πρωτοετείς φοιτήτριες στο Πέραμα
Η απονομή των υποτροφιών πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 2 Νοεμβρίου σε εορταστική εκδήλωση την οποία διοργάνωσε η PCT/COSCO
ΟΛΘ: Απορρίφθηκε από την Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων η προσφυγή της Goldair
H Goldair έχει δικαίωμα δέκα ημερών να προσφύγει στο ΣτΕ για τον ΟΛΘ