Η Μεγάλη Παραίτηση της περιόδου του κορωνοϊού εξακολουθεί να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Όμως, δεδομένου του έντονου προβληματισμού για μια ενδεχόμενη οικονομική ύφεση, ίσως θα έπρεπε να το σκεφτεί κανείς δυο φορές πριν παραιτηθεί από τη δουλειά του, συνιστούν οι ειδικοί τους οποίους επικαλείται το CNBC σε σχετικό δημοσίευμα.

Στις ΗΠΑ, τέσσερα εκατομμύρια εργαζόμενοι έφυγαν από τις δουλειές τους τον Απρίλιο, λίγο πιο κάτω από το ρεκόρ των 4,5 εκατομμυρίων του Μαρτίου. Και ακόμη περισσότεροι σχεδιάζουν να κάνουν το ίδιο τους επόμενους μήνες, αναζητώντας υψηλότερους μισθούς, πιο ευέλικτα εργασιακά σχήματα και νέες προκλήσεις.

Διαβάστε επίσης: Η Μεγάλη Παραίτηση – Τα τρία βήματα για να εγκαταλείψετε τη δουλειά σας

Δύο στους πέντε Gen Zers και το ένα τέταρτο (24%) των millennials σκέφτονται να εγκαταλείψουν τη σημερινή τους δουλειά μέχρι τον επόμενο χρόνο, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Deloitte.

Ωστόσο, η αγορά στην οποία κινούνται τα άτομα που αναζητούν εργασία αλλάζει ραγδαία. Καθώς ο πληθωρισμός εκτινάσσεται, οι κεντρικές τράπεζες κινούνται γρήγορα προς την κατεύθυνση της αύξησης των επιτοκίων, κάτι το οποίο αυξάνει την πιθανότητα μιας οικονομικής συρρίκνωσης, με εκτεταμένες επιπτώσεις για τους εργαζόμενους.

«Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να είναι διστακτικοί απέναντι στο ενδεχόμενο να παραιτηθούν. Είναι μια μεγάλη απόφαση και συχνά δεν είναι εύκολο να σταθμίσεις όλα τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα. Μια πιθανή οικονομική ύφεση καθιστά αυτή την απόφαση ακόμη πιο δύσκολη», δήλωσε στο CNBC ο Άντονι Κλοτζ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο A&M του Τέξας που επινόησε τη φράση «The Great Reignation».

Ο τελευταίος που μπαίνει, πρώτος φεύγει

Οι οικονομολόγοι εδώ και μήνες προειδοποιούν για την προοπτική ύφεσης μέσα στο 2022.

Και ενώ ακόμη δεν είμαστε εκεί, ειδικοί σε θέματα σταδιοδρομίας λένε ότι τα άτομα που αναζητούν εργασία πρέπει να είναι προσεκτικά όσον αφορά τη μετακίνησή τους σε ένα τέτοιο περιβάλλον, καθώς μπορεί να βρεθούν εκτεθειμένοι στον κίνδυνο απολύσεων.

Διαβάστε επίσης: Deloitte: Οι εργαζόμενες γυναίκες αντιμετωπίζουν ανησυχητικά επίπεδα εργασιακής εξουθένωσης

«Θα υπάρξουν μερικοί εργοδότες που θα ακολουθήσουν τον κανόνα του “ο τελευταίος που μπαίνει, πρώτος βγαίνει” – που σημαίνει ότι οι τελευταίοι εργαζόμενοι που θα προσληφθούν θα είναι οι πρώτοι που θα απολυθούν, εάν γίνουν απολύσεις, σύμφωνα με την ειδικό σταδιοδρομίας Αμάντα Ογκουστίν.

Οι απολύσεις και οι περικοπές θέσεων εργασίας είναι μια τυπική διαδικασία σε περιόδους ύφεσης, σε μια προσπάθεια μείωσης του κόστους από την πλευρά των εταιρειών. Υπολογίζεται, για παράδειγμα, ότι 22 εκατομμύρια θέσεις εργασίας χάθηκαν παγκοσμίως κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 2008-2009.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, οι εργοδότες συχνά επιλέγουν να διατηρήσουν εργαζόμενους με μεγαλύτερη θητεία και κατανόηση απέναντι στην επιχείρηση.

Οι προσωρινά εργαζόμενοι ή οι συμβασιούχοι θα μπορούσαν να κινδυνεύουν ιδιαίτερα σε μια ύφεση, σύμφωνα με την οικονομολόγο Τζούλια Πόλακ, η οποία συμπληρώνει ότι εξίσου εκτεθειμένοι στον κίνδυνο απόλυσης μπορεί να είναι και οι ανώτεροι, πιο ακριβοπληρωμένοι εργαζόμενοι σε μια επιχείρηση.

Σύμφωνα, όμως με άλλες εκτιμήσεις, οι επαγγελματίες με δεξιότητες που δύσκολα μπορεί να βρει ένας εργοδότης θα κινδυνεύουν λιγότερο από τη λογική «ο τελευταίος που μπαίνει, βγαίνει πρώτος».

Manual…

Ωστόσο, για ορισμένους, τα οφέλη της μετακίνησης από μια δουλειά σε άλλη θα υπερτερούν των κινδύνων, ή η παραμονή στη θέση μπορεί απλώς να μην προσφέρει ασφάλεια.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, οι ειδικοί συνιστούν η αναζήτηση εργασίας να γίνεται ενώ ο ενδιαφερόμενος έχει ακόμη δουλειά και, οπωσδήποτε, να διεξάγει μια έρευνα σε σχέση με το ποιοι τομείς ιστορικά έχουν πληγεί περισσότερο από την ύφεση και ποιοι έχουν ευδοκιμήσει.

Η φιλοξενία, το λιανικό εμπόριο, η ακίνητη περιουσία και τα ταξίδια και ο τουρισμός, για παράδειγμα, τείνουν να υποφέρουν κατά τη διάρκεια της ύφεσης καθώς οι καταναλωτές περιορίζουν τις τέτοιες δαπάνες. Στον αντίποδα, ζωτικής σημασίας τομείς όπως η υγειονομική περίθαλψη, οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, τα βασικά είδη διατροφής και ο κλάδος των μεταφορών αντεπεξέρχονται καλύτερα στους κραδασμούς στην οικονομία.

Επίσης, συνιστούν οι ειδικοί, εάν αποφασίσετε να διαπραγματευτείτε την πρόσληψή σας με έναν υποψήφιο εργοδότη, μπορεί να είναι πιο συμφέρον να δώσετε μεγαλύτερη έμφαση στις παροχές παρά στις αμοιβές. Αυτό δεν σημαίνει ότι υποτιμάτε τη συνεισφορά σας. Αντίθετα, σημαίνει διαφοροποίηση του συνόλου των αποδοχών σας σε άλλα προνόμια -όπως άδειες μετ’ αποδοχών, ευέλικτη εργασία κ.ά.- ώστε να μην είστε στους νεότερους ή πιο ακριβοπληρωμένους υπαλλήλους όταν τυχόν έρθει η ώρα μείωσης περικοπών προσωπικού.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή