Το ποσό των 84 δισ. δολαρίων αποκόμισαν πέρυσι οι χώρες διεθνώς από τις χρεώσεις που επέβαλαν στις επιχειρήσεις για τις εκπομπές ρύπων, σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε η Παγκόσμια Τράπεζα. Πρόκειται για ένα ποσό κατά 60% υψηλότερο σε σχέση με το 2020, καθώς οι τιμές ανέβηκαν σημαντικά δεδομένου πως το τέλος των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας έφερε αναζωπύρωση της επιχειρηματικής και βιομηχανικής δραστηριότητας.
«Μια τόσο εντυπωσιακή αύξηση αντανακλά τις προοπτικές που υπάρχουν από την εμπορία των τιμών των ρύπων για την αναμόρφωση των κινήτρων και των επενδύσεων προς την κατεύθυνση της απολιγνιτοποίησης» αναφέρει, μεταξύ άλλων, η έκθεση.
NEWS: Global carbon pricing revenues rose 60% in 2021 to a record $84 billion, according to latest @WorldBank report. https://t.co/FJ0q3Zj0nW #PriceOnCarbon #Innovate4Climate pic.twitter.com/Y9Lqn68GUk
— World Bank Climate (@WBG_Climate) May 24, 2022
Πολλές χώρες διεθνώς χρησιμοποιούν ένα σύστημα τιμολόγησης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα προκειμένου να «πιάσουν» τους κλιματικούς στους στόχους μέσα και από την επιβολή στοχευμένων φόρων ή μέσα από ένα σύστημα εμπορίας ρύπων, όπως το EU ETS (EU Emissions Trading System).
Διαβάστε επίσης: Συνεχίστηκε η μείωση του αποτυπώματος άνθρακα το 2019 στην Ε.Ε.
Σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό της Παγκόσμιας Τράπεζας σήμερα λειτουργούν διεθνώς 68 εργαλεία τιμολόγησης ρύπων, σε σχέση με 64 πέρυσι, τα οποία καλύπτουν πάνω από το 23% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου παγκοσμίως, από το 21% πέρυσι. Από αυτά 36 αφορούν φόρους άνθρακα και 32 ETS.
Μέσα στην τελευταία χρονιά από τα τέσσερα που προστέθηκαν, τα τρία συστάθηκαν στη βόρειο Αμερική και το ένα στην Ουρουγουάη (μέσα από το νέο φόρο άνθρακα που εφαρμόζεται από τον περασμένο Ιανουάριο). Όμως, τουλάχιστον άλλες τρεις χώρες, το Ισραήλ, η Μαλαισία και η Μποτσουάνα έχουν ανακοινώσει σχέδια για την δρομολόγηση νέων πολιτικών για την τιμολόγηση των ρύπων.
Σε πολλές περιοχές οι τιμές εμπορίας των ρύπων «έπιασαν» ιστορικά υψηλά επίπεδα μέσα στην τελευταία χρονιά. Ανάμεσα τους περιλαμβάνονται η Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Καναδάς, η Νέα Ζηλανδία, η Κορέα και η αμερικανική πολιτεία της Καλιφόρνια. Όμως, η έκθεση εκτιμά πως σε πολλές περιοχές και χώρες του πλανήτη οι τιμές παρέμειναν σε επίπεδα χαμηλότερα από ότι απαιτούνται για να δρομολογηθούν οι αλλαγές που ορίζει η Συνθήκη του Παρισιού για το Κλίμα.
«Λιγότερο από το 4% των παγκόσμιων εκπομπών καλύπτονται σήμερα από μια άμεση τιμολόγηση άνθρακα, εντός του πλαισίου που χρειάζεται μέχρι το 2030» προειδοποιεί η έκθεση.
Μια έκθεση από την Επιτροπή Τιμολόγησης Άνθρακα έχει επισημάνει πως οι τιμές θα πρέπει να κυμαίνονται μεταξύ 50 και 100 δολαρίων τον τόνο, μέχρι το 2030, προκειμένου να επιτευχθεί ο διεθνής στόχος για την μείωση του ρυθμού υπερθέρμανσης του πλανήτη κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου. Όπως δηλαδή είναι ο στόχος και της Συνθήκης του Παρισιού.
«Την τελευταία χρονιά είδαμε κάποια πολύ θετικά σημάδια, όπως η σημαντική αύξηση των εσόδων μπορούν να επενδυθούν στις κοινότητες για την υποστήριξη της μετάβασης σε χαμηλούς ρύπους» σχολίασε χαρακτηριστικά η Μπερνίς Βαν Μπρόνκχορστ, παγκόσμια διευθύντρια για θέματα κλιματικής αλλαγής, στην Παγκόσμια Τράπεζα, προειδοποιώντας ωστόσο ότι είναι σημαντική η αξιοποίηση της δυναμικής που έχει δημιουργηθεί ώστε να χρησιμοποιηθούν όλες οι προοπτικές στο μέτωπο της τιμολόγησης άνθρακα για την υποστήριξη του στόχου της απολιγνιτοποίησης.
Latest News
Πονοκέφαλος η έκρηξη των επενδύσεων στις ΑΠΕ - Με νέους κανόνες η πρόσβαση στο σύστημα ηλεκτρισμού
Πώς θα αποκατασταθεί το μπλακ άουτ στις επενδύσεις ΑΠΕ - Έρχονται νέοι κανόνες πρόσβασης στο ηλεκτρικό σύστημα σε συνθήκες κορεσμού
Τι προκάλεσε τις φονικές πλημμύρες στη Βαλένθια – Το μοτίβο που φοβίζει τους επιστήμονες στην Ελλάδα
Οι πλημμύρες όπως της Βαλένθια είναι εικόνα από το μέλλον προειδοποιούν οι επιστήμονες που επισημαίνουν ότι χρειάζεται να ληφθούν μέτρα για την κλιματική αλλαγή
Σε ρότα υλοποίησης η αποθήκη CO2 στον Πρίνο - Αίτηση κοινοτικής χρηματοδότησης 1,1 δισ. ευρώ
Στην υπόγεια αποθήκη θα διοχετεύεται διοξείδιο του άνθρακα που εκπέμπουν μεγάλες βιομηχανίες στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή
Dana vs Daniel - Η σύγκριση των φονικών φαινομένων
Τόσο ο Daniel όσο και η Dana άφησαν πίσω τους μεγάλες καταστροφές και νεκρούς
Ηλεκτρικό ή υβριδικό ήταν 1 στα 2 εισαγόμενα οχήματα στην ΕΕ το 2023
Οι εξαγωγές της ΕΕ σε ηλεκτρικά και υβριδικά αυτοκίνητα αυξήθηκαν από 2% επί του συνόλου το 2017 σε 26% 2023
Έκθεση ορόσημο για ΕΕ - Πόσα πρέπει να δαπανά για άμυνα και κλιματική αλλαγή
Η προειδοποίησε του πρώην προέδρου της Φινλανδίας Νιινίστρο σε μια έκθεση ορόσημο για την ασφάλεια της ΕΕ
Νέο φωτοβολταϊκό πάρκο για την Metlen στην Ιταλία
Στις αρχές του 2022, η Metlen και η Saint-Gobain υπέγραψαν συμφωνία πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας (PPA) μέσω απευθείας γραμμής
Ρεκόρ θανάτων λόγω ζέστης το 2023 – Κίνδυνος εξάπλωσης ασθενειών
Η ένατη έκθεση του Lancet Countdown για την κλιματική κρίση αποκαλύπτει ότι οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν πρωτοφανείς απειλές για την υγεία τους από την ταχεία αλλαγή του κλίματος.
Πρόσθετοι δασμοί της ΕΕ έως και 35% στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα από την Κίνα
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλε πρόσθετους δασμούς στα εισαγόμενα από την Κίνα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, αλλά λόμπι των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών προειδοποιεί για τον κίνδυνο «εμπορικού πολέμου».
Γιατί η κρίση της αυτοκινητοβιομηχανίας στην Ευρώπη είναι «Made in China» [γραφήματα]
Η άλλοτε πανίσχυρη αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης δέχεται μεγάλα πλήγματα λόγω του ανταγωνισμού με τις κινέζικες εταιρείες