![Παγκόσμια Τράπεζα: 84 δισ. δολάρια απέφερε η τιμόλογηση των εκπομπών άνθρακα παγκοσμίως το 2021](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/10/wmo.jpg)
Το ποσό των 84 δισ. δολαρίων αποκόμισαν πέρυσι οι χώρες διεθνώς από τις χρεώσεις που επέβαλαν στις επιχειρήσεις για τις εκπομπές ρύπων, σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε η Παγκόσμια Τράπεζα. Πρόκειται για ένα ποσό κατά 60% υψηλότερο σε σχέση με το 2020, καθώς οι τιμές ανέβηκαν σημαντικά δεδομένου πως το τέλος των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας έφερε αναζωπύρωση της επιχειρηματικής και βιομηχανικής δραστηριότητας.
«Μια τόσο εντυπωσιακή αύξηση αντανακλά τις προοπτικές που υπάρχουν από την εμπορία των τιμών των ρύπων για την αναμόρφωση των κινήτρων και των επενδύσεων προς την κατεύθυνση της απολιγνιτοποίησης» αναφέρει, μεταξύ άλλων, η έκθεση.
NEWS: Global carbon pricing revenues rose 60% in 2021 to a record $84 billion, according to latest @WorldBank report. https://t.co/FJ0q3Zj0nW #PriceOnCarbon #Innovate4Climate pic.twitter.com/Y9Lqn68GUk
— World Bank Climate (@WBG_Climate) May 24, 2022
Πολλές χώρες διεθνώς χρησιμοποιούν ένα σύστημα τιμολόγησης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα προκειμένου να «πιάσουν» τους κλιματικούς στους στόχους μέσα και από την επιβολή στοχευμένων φόρων ή μέσα από ένα σύστημα εμπορίας ρύπων, όπως το EU ETS (EU Emissions Trading System).
Διαβάστε επίσης: Συνεχίστηκε η μείωση του αποτυπώματος άνθρακα το 2019 στην Ε.Ε.
Σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό της Παγκόσμιας Τράπεζας σήμερα λειτουργούν διεθνώς 68 εργαλεία τιμολόγησης ρύπων, σε σχέση με 64 πέρυσι, τα οποία καλύπτουν πάνω από το 23% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου παγκοσμίως, από το 21% πέρυσι. Από αυτά 36 αφορούν φόρους άνθρακα και 32 ETS.
Μέσα στην τελευταία χρονιά από τα τέσσερα που προστέθηκαν, τα τρία συστάθηκαν στη βόρειο Αμερική και το ένα στην Ουρουγουάη (μέσα από το νέο φόρο άνθρακα που εφαρμόζεται από τον περασμένο Ιανουάριο). Όμως, τουλάχιστον άλλες τρεις χώρες, το Ισραήλ, η Μαλαισία και η Μποτσουάνα έχουν ανακοινώσει σχέδια για την δρομολόγηση νέων πολιτικών για την τιμολόγηση των ρύπων.
Σε πολλές περιοχές οι τιμές εμπορίας των ρύπων «έπιασαν» ιστορικά υψηλά επίπεδα μέσα στην τελευταία χρονιά. Ανάμεσα τους περιλαμβάνονται η Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Καναδάς, η Νέα Ζηλανδία, η Κορέα και η αμερικανική πολιτεία της Καλιφόρνια. Όμως, η έκθεση εκτιμά πως σε πολλές περιοχές και χώρες του πλανήτη οι τιμές παρέμειναν σε επίπεδα χαμηλότερα από ότι απαιτούνται για να δρομολογηθούν οι αλλαγές που ορίζει η Συνθήκη του Παρισιού για το Κλίμα.
«Λιγότερο από το 4% των παγκόσμιων εκπομπών καλύπτονται σήμερα από μια άμεση τιμολόγηση άνθρακα, εντός του πλαισίου που χρειάζεται μέχρι το 2030» προειδοποιεί η έκθεση.
Μια έκθεση από την Επιτροπή Τιμολόγησης Άνθρακα έχει επισημάνει πως οι τιμές θα πρέπει να κυμαίνονται μεταξύ 50 και 100 δολαρίων τον τόνο, μέχρι το 2030, προκειμένου να επιτευχθεί ο διεθνής στόχος για την μείωση του ρυθμού υπερθέρμανσης του πλανήτη κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου. Όπως δηλαδή είναι ο στόχος και της Συνθήκης του Παρισιού.
«Την τελευταία χρονιά είδαμε κάποια πολύ θετικά σημάδια, όπως η σημαντική αύξηση των εσόδων μπορούν να επενδυθούν στις κοινότητες για την υποστήριξη της μετάβασης σε χαμηλούς ρύπους» σχολίασε χαρακτηριστικά η Μπερνίς Βαν Μπρόνκχορστ, παγκόσμια διευθύντρια για θέματα κλιματικής αλλαγής, στην Παγκόσμια Τράπεζα, προειδοποιώντας ωστόσο ότι είναι σημαντική η αξιοποίηση της δυναμικής που έχει δημιουργηθεί ώστε να χρησιμοποιηθούν όλες οι προοπτικές στο μέτωπο της τιμολόγησης άνθρακα για την υποστήριξη του στόχου της απολιγνιτοποίησης.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![net metering: Οι πάροχοι ρεύματος ζητούν από τον ΔΕΔΔΗΕ την άμεση εκκαθάριση των συναλλαγών](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/08/fotovoltaika-600x403-1.jpg)
net metering: Οι πάροχοι ρεύματος ζητούν από τον ΔΕΔΔΗΕ την άμεση εκκαθάριση των συναλλαγών
Για το net metering ο σύνδεσμος των παρόχων ρεύματος, ΕΣΠΕΝ, με επιστολή του τονίζει τις ζημιές που υπέστησαν οι προμηθευτές από την καθυστέρηση των εκκαθαρίσεων
![Εθνική Τράπεζα: Αμείωτες οι επενδύσεις στην ενέργεια – Ο στόχος για 30% στα δάνεια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/12/Karamouzis-Vasilis-ETE-Delfoi-600x469.jpg)
Καραμούζης (ΕΤΕ): Η Εθνική είναι η τράπεζα της Ενέργειας – Δάνεια 3 δισ. στις ΑΠΕ
Η Εθνική Τράπεζα σύμφωνα με τον Β. Καραμούζη γεν. διευθυντή Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής στοχεύει έως το 2030 να διατηρήσει το 30% στις ΑΠΕ
![Νορβηγία: Η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα εξαλείψει τα βενζινοκίνητα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/EV_parking_lot_Oslo-600x400.jpg)
Η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα εξαλείψει τα βενζινοκίνητα
Η Νορβηγία, η οποία διαθέτει τεράστια αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, έχει από καιρό αναγνωριστεί ως παγκόσμιος ηγέτης στις βιώσιμες μεταφορές
![Κίνα: «Φρενάρει» τις επιδοτήσεις στην καθαρή ενέργεια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/06/ChinaSolar1-600x390.jpg)
Η Κίνα «φρενάρει» τις επιδοτήσεις στην καθαρή ενέργεια
Η Κίνα πέτυχε τον στόχο της για το 2030 έξι χρόνια νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα
![Vodafone Ελλάδας: Μείωσε κατά 93% τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τη λειτουργία της](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/vodafone-2-600x350.jpg)
Vodafone Ελλάδας: Μείωσε κατά 93% τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τη λειτουργία της
Η Vodafone Ελλάδας έχει επιτύχει 100% προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, το 100% των αποβλήτων του δικτύου ανακυκλώνεται ενώ παραμένει ο στόχος μηδενισμού των καθαρών εκπομπών έως το 2028
![Ασφάλειες: Η Ευρώπη «δεν μπορεί να αντεπεξέλθει» στο κόστος των ακραίων καιρικών φαινομένων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Petra-Hielkema-600x400.jpg)
Η Ευρώπη «δεν μπορεί να αντεπεξέλθει» στο κόστος των ακραίων καιρικών φαινομένων
Η υπεύθυνη της ρυθμιστικής αρχής της ΕΕ για τις ασφαλίσεις λέει ότι οι κυβερνήσεις και οι τράπεζες θα δυσκολευτούν να πληρώσουν για τις φυσικές καταστροφές που προκαλεί η κλιματική κρίση
![Κλιματική αλλαγή: Ο πιο καυτός Γενάρης για τον πλανήτη Γη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/05/kafsonas-1-600x400.jpg)
Ο πιο καυτός Γενάρης για τον πλανήτη Γη
Η θερμοκρασία ξεπέρασε κατά 1,75οC το μέσο επίπεδο της προ-βιομηχανικής εποχής, φθάνοντας κατά μέσον όρο στους 13,23°C
![Bain & Company: Οι επιχειρήσεις στρέφονται ολοένα και περισσότερο προς την κυκλική οικονομία](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/bain-cyclical-economy-600x283.jpg)
Bain & Company: Οι επιχειρήσεις στρέφονται ολοένα και περισσότερο προς την κυκλική οικονομία
Η κυκλικότητα αξιολογείται ως προτεραιότητα για το 75% των επιχειρήσεων, με το ποσοστό αυτό να αναμένεται να φτάσει το 95% μέσα στα επόμενα τρία χρόνια
![Κλιματική αλλαγή: Ο Ιανουάριος του 2025 ήταν ο πιο θερμός που καταγράφτηκε ποτέ στον πλανήτη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/07/klimatiki-allagi2-600x400.jpg)
Ο Ιανουάριος του 2025 ήταν ο πιο θερμός που καταγράφτηκε ποτέ στον πλανήτη
Ραγδαία η κλιματική αλλαγή - Τον Ιανουάριο του 2025 η θερμοκρασία ήταν υψηλότερη «κατά 1,75° Κελσίου» σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή
![Σκυλακάκης: Ασφαλής οδός οι ΑΠΕ – Οι επιδοτήσεις «φρενάρουν» τις επενδύσεις](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/skylakakis-energy-summit1-600x400.jpg)
Σκυλακάκης: Ασφαλής οδός οι ΑΠΕ – Οι επιδοτήσεις «φρενάρουν» τις επενδύσεις
«Κοιτάμε να υπάρχει σωστή αναλογία φωτοβολταϊκών και αιολικών, ώστε να μην είμαστε εκτεθειμένοι σε μία τεχνολογία», είπε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης