![Παρίσι: Μειώνονται οι λωρίδες κυκλοφορίας για να αντιμετωπιστεί η ρύπανση](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/05/eiffel.jpg)
Τη μείωση των λωρίδων κυκλοφορίας από τέσσερις σε τρεις ανακοίνωσε η δήμαρχος του Παρισιού, σε προσπάθεια να μειώσει την ατμοσφαιρική ρύπανση και να κάνει την πόλη περισσότερο πράσινη.
Σύμφωνα με το πρακτορείο bloomberg, το εν λόγω σχέδιο ανακοινώθηκε την Τετάρτη από τη δήμαρχο του Παρισιού, Αν Ινταλγκό, πραγματοποιώντας, έτσι, την υπόσχεση για την αναδιαμόρφωση της Boulevard Périphérique, περιφερειακού δρόμου γνωστού για την κίνηση και τη ρύπανση που προκαλεί.
Πιο αναλυτικά, οι λωρίδες κυκλοφορίας στον δρόμο αυτό θα μειωθούν από τέσσερις σε τρεις, με μία εξ αυτών να χρησιμοποιείται αποκλειστικά από ταξί, λεωφορεία, για carpooling και για λόγους έκτακτης ανάγκης.
Έμπνευση της ιδέας αυτής αποτέλεσαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες 2024, οι οποίοι θα φιλοξενηθούν στο Παρίσι. Κατά τη διάρκεια των αγώνων, σε ορισμένες λωρίδες κυκλοφορίας θα απαγορεύεται η πρόσβαση οχημάτων, ώστε να προορίζονται αποκλειστικά για χρήση από τους αθλητές και από τους επίσημους, συνηθισμένη πρακτική σε πόλεις που φιλοξενούν τους Ολυμπιακούς.
Μία οικολογική προοπτική
Δεδομένου του ότι τα οχήματα θα μπορούν να χρησιμοποιούν λιγότερο χώρο στη συγκεκριμένη λεωφόρο, 25 στρέμματα από αυτή θα προορίζονται για να φυτευτούν δέντρα.
Ακόμη, έχει διατυπωθεί η ιδέα να απαγορευθεί εντελώς η πρόσβαση στις λωρίδες περιορισμένης πρόσβασης, ώστε να υπάρχει, μέχρι το 2030, περισσότερος χώρος για πράσινο και για τη διέλευση ποδηλάτων.
Οι νέες αυτές προτάσεις θα προστεθούν στα έργα που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, σε εννέα σημαντικούς κόμβους της πόλης, οι οποίοι συνδέουν τη συγκεκριμένη περιφερειακή οδό με το εσωτερικό του Παρισιού, ώστε να δημιουργηθεί ένας δρόμος που θα είναι περισσότερο πράσινος και καθαρός.
Απαραίτητες οι αλλαγές
Όπως αναφέρει και η δήμαρχος της πρωτεύουσας της Γαλλίας, οι αλλαγές αυτές είναι απαραίτητες, καθώς ο όγκος της ρύπανσης και ο αριθμός των πολιτών που εκτίθενται καθημερινά σε αυτή κυμαίνονται σε πολύ υψηλά επίπεδα.
«Ο περιφερειακός αυτός δρόμος αποτελεί βασική υποδομή του Παρισιού», ανέφερε η ίδια σε συνέντευξη Τύπου, την Τετάρτη. « Περίπου 500.000 άνθρωποι ζουν κοντά στη Boulevard Périphérique και εκτίθενται σε ηχορύπανση και ατμοσφαιρική ρύπανση. Ακόμη, 130.000 πολίτες αναπνέουν αέρα πολύ κακής ποιότητας και 144.000 εκτίθενται καθημερινά σε θορύβους πολύ υψηλότερους από το όρια που ορίζονται στον περιβαλλοντικό κώδικα για το εσωτερικό του Παρισιού», συνέχισε η ίδια.
H υπόσχεση για την αναδιαμόρφωση αυτής της περιφερειακής οδού συμπεριλαμβανόταν στο πρόγραμμα επανεκλογής της δημάρχου, το 2020, ως μέρος της ευρύτερης προσπάθειας να περιοριστεί η κίνηση στην πόλη.
Επικριτές της πρωτοβουλίας
Παρόλο που η πρωτοβουλία αυτή έχει γίνει ευρέως αποδεκτή από κατοίκους της περιοχής, κάτοικοι περιφερειακών πόλεων που χρησιμοποιούν συχνά την οδό για να πάνε στην εργασία τους, ή και για άλλους σκοπούς , έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους σχετικά με τα προβλήματα που θα προκύψουν, εάν μειωθούν οι ζώνες κυκλοφορίας.
Συνεπώς, η πρόεδρος της περιφέρειας Ιλ ντε Φρανς, Βαλερί Πεκρές, θα επιθυμούσε να προηγηθεί μία συζήτηση σε εθνικό επίπεδο (national debate), ώστε να καταλάβει την άποψη των πολιτών επί της πρωτοβουλίας αυτής και να δει εάν, όντως, η πλειονότητά τους εναντιώνεται στην πραγματοποίηση του σχεδίου.
Παράλληλα, η Αστυνομία του Παρισιού εγείρει, επίσης, τις ανησυχίες ότι δεν έχει ακόμη εξασφαλισθεί η έγκριση για το κλείσιμο της λωρίδας κυκλοφορίας, αναφέροντας ως παράδειγμα τα προβλήματα που προέκυψαν μετά την απόφαση για πεζοδρόμηση της προκυμαίας του Σηκουάνα.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![net metering: Οι πάροχοι ρεύματος ζητούν από τον ΔΕΔΔΗΕ την άμεση εκκαθάριση των συναλλαγών](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/08/fotovoltaika-600x403-1.jpg)
net metering: Οι πάροχοι ρεύματος ζητούν από τον ΔΕΔΔΗΕ την άμεση εκκαθάριση των συναλλαγών
Για το net metering ο σύνδεσμος των παρόχων ρεύματος, ΕΣΠΕΝ, με επιστολή του τονίζει τις ζημιές που υπέστησαν οι προμηθευτές από την καθυστέρηση των εκκαθαρίσεων
![Εθνική Τράπεζα: Αμείωτες οι επενδύσεις στην ενέργεια – Ο στόχος για 30% στα δάνεια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/12/Karamouzis-Vasilis-ETE-Delfoi-600x469.jpg)
Καραμούζης (ΕΤΕ): Η Εθνική είναι η τράπεζα της Ενέργειας – Δάνεια 3 δισ. στις ΑΠΕ
Η Εθνική Τράπεζα σύμφωνα με τον Β. Καραμούζη γεν. διευθυντή Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής στοχεύει έως το 2030 να διατηρήσει το 30% στις ΑΠΕ
![Νορβηγία: Η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα εξαλείψει τα βενζινοκίνητα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/EV_parking_lot_Oslo-600x400.jpg)
Η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα εξαλείψει τα βενζινοκίνητα
Η Νορβηγία, η οποία διαθέτει τεράστια αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, έχει από καιρό αναγνωριστεί ως παγκόσμιος ηγέτης στις βιώσιμες μεταφορές
![Κίνα: «Φρενάρει» τις επιδοτήσεις στην καθαρή ενέργεια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/06/ChinaSolar1-600x390.jpg)
Η Κίνα «φρενάρει» τις επιδοτήσεις στην καθαρή ενέργεια
Η Κίνα πέτυχε τον στόχο της για το 2030 έξι χρόνια νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα
![Vodafone Ελλάδας: Μείωσε κατά 93% τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τη λειτουργία της](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/vodafone-2-600x350.jpg)
Vodafone Ελλάδας: Μείωσε κατά 93% τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τη λειτουργία της
Η Vodafone Ελλάδας έχει επιτύχει 100% προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, το 100% των αποβλήτων του δικτύου ανακυκλώνεται ενώ παραμένει ο στόχος μηδενισμού των καθαρών εκπομπών έως το 2028
![Ασφάλειες: Η Ευρώπη «δεν μπορεί να αντεπεξέλθει» στο κόστος των ακραίων καιρικών φαινομένων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Petra-Hielkema-600x400.jpg)
Η Ευρώπη «δεν μπορεί να αντεπεξέλθει» στο κόστος των ακραίων καιρικών φαινομένων
Η υπεύθυνη της ρυθμιστικής αρχής της ΕΕ για τις ασφαλίσεις λέει ότι οι κυβερνήσεις και οι τράπεζες θα δυσκολευτούν να πληρώσουν για τις φυσικές καταστροφές που προκαλεί η κλιματική κρίση
![Κλιματική αλλαγή: Ο πιο καυτός Γενάρης για τον πλανήτη Γη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/05/kafsonas-1-600x400.jpg)
Ο πιο καυτός Γενάρης για τον πλανήτη Γη
Η θερμοκρασία ξεπέρασε κατά 1,75οC το μέσο επίπεδο της προ-βιομηχανικής εποχής, φθάνοντας κατά μέσον όρο στους 13,23°C
![Bain & Company: Οι επιχειρήσεις στρέφονται ολοένα και περισσότερο προς την κυκλική οικονομία](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/bain-cyclical-economy-600x283.jpg)
Bain & Company: Οι επιχειρήσεις στρέφονται ολοένα και περισσότερο προς την κυκλική οικονομία
Η κυκλικότητα αξιολογείται ως προτεραιότητα για το 75% των επιχειρήσεων, με το ποσοστό αυτό να αναμένεται να φτάσει το 95% μέσα στα επόμενα τρία χρόνια
![Κλιματική αλλαγή: Ο Ιανουάριος του 2025 ήταν ο πιο θερμός που καταγράφτηκε ποτέ στον πλανήτη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/07/klimatiki-allagi2-600x400.jpg)
Ο Ιανουάριος του 2025 ήταν ο πιο θερμός που καταγράφτηκε ποτέ στον πλανήτη
Ραγδαία η κλιματική αλλαγή - Τον Ιανουάριο του 2025 η θερμοκρασία ήταν υψηλότερη «κατά 1,75° Κελσίου» σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή
![Σκυλακάκης: Ασφαλής οδός οι ΑΠΕ – Οι επιδοτήσεις «φρενάρουν» τις επενδύσεις](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/skylakakis-energy-summit1-600x400.jpg)
Σκυλακάκης: Ασφαλής οδός οι ΑΠΕ – Οι επιδοτήσεις «φρενάρουν» τις επενδύσεις
«Κοιτάμε να υπάρχει σωστή αναλογία φωτοβολταϊκών και αιολικών, ώστε να μην είμαστε εκτεθειμένοι σε μία τεχνολογία», είπε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης