
Μετά από επτά αποτυχημένες προσπάθειες τελικά το ελληνικό χρηματιστήριο πέτυχε την ανοδική διάσπαση των 870 μονάδων, χωρίς όμως να ανεβάσει και τους συναλλακτικούς ρυθμούς που ήταν το μείζον ζητούμενο της αγοράς.
Τελικά ο γενικός δείκτης έκλεισε στις 873,37 μονάδες, με κέρδη 1,15% και τον τζίρο κοντά στα 70 εκατ. ευρώ. Επτά φορές δοκίμασε από τις 10 Μαΐου ο γενικός δείκτης να κλείσει πάνω από τις 870 μονάδες, χωρίς αποτέλεσμα, με το κλείσιμο πάντα να ήταν κατώτερο των προσδοκιών. Ακόμη και το σημερινό βέβαια κλείσιμο πάνω από την αντίσταση, αφήνει κάποια ερωτηματικά για τα ερείσματα που διαθέτει, δεδομένου του ύψους του τζίρου.
Σε στάση αναμονής η αγορά
Πέραν της σημερινής συνεδρίασης επομένως, για να ενισχυθεί η θετική εικόνα της αγοράς θα πρέπει ο γενικός δείκτης διαπεράσει το στενό εύρος που μας έχει συνηθίσει μεταξύ 850-875 μονάδων. Εάν τη διασπάσει ανοδικά, και την κρατήσει και στο κλείσιμο της εβδομάδας, τότε οι καθοδικές πιθανότητες θα μειωθούν σημαντικά. Εάν όμως δεν αυξηθούν οι αγοραστικές πρωτοβουλίες, τότε το πιθανότερο σενάριο είναι ο γενικός δείκτης να παραμείνει στο εύρος της συσσώρευσης των 850 – 875 μονάδων, με το πτωτικό σενάριο να παραμένει σε ισχύ.ot.gr, η αγορά τηρεί στάση αναμονής τόσο λόγω των διεθνών εξελίξεων, όσο και ενόψει των αναδιαρθρώσεων χαρτοφυλακίων για τις επικείμενες αλλαγές των δεικτών του MSCI. Ειδικά στο τελευταίο αναμένει να δει και τις κινήσεις των ξένων χαρτοφυλακίων, προκειμένου να εντοπίσει τις προθέσεις των στην περιφερειακή ελληνική αγορά. Επίσης, σύμφωνα με την Trader24, προφανώς, ο επενδυτικός κόσμος αναμένει τις ανακοινώσεις της Fed την Πέμπτη σχετικά με τα πρακτικά της και σε συνάφεια με τη διαρκώς μεταβαλλόμενη νομισματική της πολιτική προς ένα υψηλότερο σημείο επιτοκίου, ως αντιστάθμισμα στις επίμονες και άκρως επικίνδυνες για την παγκόσμια οικονομία πληθωριστικές πιέσεις. Και συμπληρώνοντας το παζλ, διαφαίνεται το κόστος ενέργειας ιδιαίτερα κρίσιμος παράγοντας για τον μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.
Αυτό που επισημαίνουν πάντως χρηματιστηριακές πηγές στονΗ εικόνα στο ταμπλό
Σε επίπεδο τίτλων, Coca Cola και Λάμδα ξεχώρισαν με τα άνω του 3% κέρδη τους, ενώ ισχυρή ήταν και η άνοδος σε Πειραιώς, Jumbo, Εθνική, Μυτιληναίο, ΕΛΧΑ, Alpha Bank, ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή, Βιοχάλκο, ΔΕΗ και Eurobank.
Στον αντίποδα, μικρές απώλειες σημείωσαν οι Ελλάκτωρ, ΟΛΠ, ΓΕΚ Τέρνα, Aegean και ΟΤΕ, με τον ΑΔΜΗΕ να χάνει 1,14% και την Quest να κλείνει -1,17%.


Latest News

Πάνω και από τις 1.670 μονάδες το χρηματιστήριο - Αλμα άνω του 4% για τις τράπεζες
Μετά από μια εβδομάδα με σημαντικά κέρδη, η αγορά είδε σήμερα τη σφραγίδα του ΒΒΒ στην ελληνική οικονομία από τον οίκο S&P

Με τραπεζική ώθηση «βλέπει» και τις 1.700 μονάδες το ΧΑ
Κομβικός παραμένει ο ρόλος του τραπεζικού κλάδου, τόσο σε επίπεδο τζίρου όσο και στη διαμόρφωση του Γενικού Δείκτη

Μοιρασμένο το ταμπλό στο ΧΑ, με το βλέμμα στις ΗΠΑ
Η αγορά βλέπει πλέον τη σφραγίδα του ΒΒΒ στην ελληνική οικονομία από τον οίκο S&P – Κάτι που έχουμε να δούμε πάρα πολλά χρόνια

«Έσπασε» στο τέλος καθοδικά το ΧΑ - Βουτιά για τράπεζες, Cenergy
Στο δεύτερο «μισό» της συνεδρίασης, το ΧΑ υπέκυψε στις λιγοστές, μεν, αλλά περισσότερες εντολές πώλησης

Μικρές απώλειες με μικρό τζίρο στο ΧΑ
Η αγορά θα πρέπει να επιβεβαιώσει την παραμονή της πάνω από τις 1.650 μονάδες

Αδύναμες οι συναλλαγές στο ΧΑ - Ελαφρύ το προβάδισμα των πωλητών
O Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,33% στις 1.649,77 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 6,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 1,6 εκατ. τεμάχια

Χαμηλού... κόστους η διόρθωση στο ΧΑ με αντίσταση στις 1.650 μονάδες
Ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε με απώλειες 0,08%, στις 1.655,23 μονάδες

Βρίσκει στηρίξεις για να κρατήσει τις 1.650 μονάδες το Χρηματιστήριο
Πολλά χαρτοφυλάκια είτε «απέχουν» λόγω εορτών είτε αναμένουν την απόφαση της ΕΚΤ για τα επιτόκια

Υποκύπτει στην τραπεζική διόρθωση το Χρηματιστήριο Αθηνών
Μέσα σε δύσκολο περιβάλλον σαφώς η ελληνική αγορά δεν μπορεί να αυτονομηθεί πλήρως, αν και τις ημέρες των αναταράξεων υπάρχουν κάποιες άμυνες που βοηθούν τις στηρίξεις της

Με 4x4 έτρεξε το ΧΑ - Διαπέρασε και τις 1.650 μονάδες ο Γενικός Δείκτης
Το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε την τέταρτη συνεχόμενη ανοδική του συνεδρίαση