Εγκρίθηκε τελικά, η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να καταβληθεί έκτακτη στήριξη λόγω του πολέμου στην Ουκρανία προς τους αγρότες της ΕΕ μέσω κονδυλίων αγροτικής ανάπτυξης, οι οποίες μπορούν να φθάσουν έως 15.000 ευρώ ανά αγρότη και έως 100.000 ανά αγροτική επιχείρηση.

Το συνολικό ποσό θα ανέρχεται σε περίπου 1,4 δισ. ευρώ, από τα οποία στην Ελλάδα θα κατευθυνθούν περίπου 87 εκατ. ευρώ.

Για να εκταμιευθούν τα συγκεκριμένα ποσά, πλέον πλέον αναμένεται η συγκατάθεση του Ευρωκοινοβουλίου.

Την σχετική επιβεβαίωση έκανε και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Γεωργαντάς, με ανακοίνωσή του, στην οποία αναφέρει ότι διασφαλίστηκε η δυνατότητα μεταφοράς πόρων από την ΚΑΠ για την κάλυψη του αυξημένου κόστους παραγωγής από την ενεργειακή κρίση

Να σημειωθεί ότι το έκτακτο αυτό μέτρο χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ), ώστε να μπορούν τα κράτη μέλη να καταβάλλουν ένα εφάπαξ κατ’ αποκοπή ποσό στους αγρότες και τις επιχειρήσεις αγροδιατροφικών προϊόντων που πλήττονται από τις σημαντικές αυξήσεις στο κόστος των εισροών.

Μόλις εγκριθεί το μέτρο αυτό θα δοθεί η δυνατότητα στα κράτη μέλη να αποφασίσουν να χρησιμοποιήσουν διαθέσιμα κονδύλια ύψους έως και 5% του προϋπολογισμού τους του ΕΓΤΑΑ για τα έτη 2021-2022 για την άμεση εισοδηματική στήριξη γεωργών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς της μεταποίησης, της εμπορίας ή της ανάπτυξης γεωργικών προϊόντων.

Τα κράτη μέλη υποχρεούνται να επικεντρώσουν τη στήριξη αυτή σε δικαιούχους που πλήττονται περισσότερο από την τρέχουσα κρίση και δραστηριοποιούνται στην κυκλική οικονομία, στη διαχείριση θρεπτικών ουσιών, στην αποδοτική χρήση των πόρων ή σε μεθόδους παραγωγής φιλικές προς το περιβάλλον και το κλίμα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO
Αγρότες: Μικρές και μεγάλες γεωργικές επιχειρήσεις στην Ευρώπη
AGRO |

Ανισότητες μεταξύ μικρών και μεγάλων αγροτικών επιχειρήσεων - Κερδισμένοι και χαμένοι

Στην Ευρώπη, οι μεγάλες γεωργικές επιχειρήσεις αποκομίζουν κέρδη ρεκόρ όταν οι τιμές των τροφίμων εκτοξεύονται, ενώ οι μικρές φάρμες παλεύουν με ελάχιστα περιθώρια κέρδους