
Μειώθηκαν οι πωλήσεις των επαγγελματικών οχημάτων τον Απρίλιο στην ΕΕ.
Ειδικότερα, τον Απρίλιο του 2022, οι ταξινομήσεις νέων επαγγελματικών οχημάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση μειώθηκαν κατά 27,1%. Πουλήθηκαν 125.034 επαγγελματικά αυτοκίνητα. Τα επίσημα στοιχεία της ACEA δείχνουν ότι όλες οι κατηγορίες οχημάτων παρουσίασαν πτώση.
Οι τέσσερις βασικές αγορές της ΕΕ υπέστησαν σημαντικές απώλειες, συμβάλλοντας στην απότομη πτώση της περιοχής: Ισπανία (-36,0%), Γερμανία ( 30,5%), Γαλλία (-28,6%) και Ιταλία (-17,5%).
Τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2022, οι πωλήσεις νέων επαγγελματικών οχημάτων στην ΕΕ μειώθηκαν κατά 20,3%, με το αρνητικό αποτέλεσμα του περασμένου μήνα να μειώνει περαιτέρω την συνολική απόδοση του κλάδου. Τρεις από τις τέσσερις μεγαλύτερες αγορές της περιοχής κατέγραψαν διψήφια πτώση. Η Ισπανία σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση (-31,8%), ακολουθούμενη από τη Γαλλία (-23,6%) και τη Γερμανία (-16,5%). Η Ιταλία σημείωσε πιο μέτρια πτώση (-7,7%).
Νέα ελαφρά επαγγελματικά οχήματα (LCV) έως 3,5 τόνους
Οι ταξινομήσεις νέων φορτηγών στην ΕΕ μειώθηκαν κατά 30,2% τον Απρίλιο, φτάνοντας συνολικά τις 99.908 μονάδες. Η αρνητική απόδοση σε ολόκληρη την περιοχή αντικατοπτρίστηκε στις τέσσερις μεγάλες αγορές: Ισπανία (-41,0%), Γερμανία (-33,6%), Γαλλία (-31,8%) και Ιταλία (-17,2%).
Από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο, οι πωλήσεις ελαφρών επαγγελματικών οχημάτων στην ΕΕ υποχώρησαν (-23,5%), καθώς οι περισσότερες αγορές κατέγραψαν πτώση. Οι μόνες αγορές στην περιοχή που παρουσίασαν θετικά αποτελέσματα ήταν η Λετονία (+15,9%), η Κύπρος (+5,6%) και η Σλοβακία (+3,9%). Αντίθετα, οι τέσσερις μεγάλες αγορές της ΕΕ συρρικνώθηκαν, με την Ισπανία να σημειώνει τη μεγαλύτερη πτώση (-37,2%).
Νέα βαρέα επαγγελματικά οχήματα (HCV) 16t και άνω
Τον περασμένο μήνα, πουλήθηκαν 19.878 νέα βαρέα φορτηγά στην ΕΕ – 10,8% λιγότερα από πέρυσι. Αυτή η πτώση οφείλεται κυρίως στα αδύναμα αποτελέσματα που καταγράφηκαν σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες αγορές για αυτήν την κατηγορία οχημάτων: Ιταλία (-22,0%), Γερμανία (-18,5%) και Πολωνία (-16,7). Η Ισπανία σημείωσε μέτρια πτώση (-0,5%), ενώ η Γαλλία ήταν η μόνη βασική αγορά που σημείωσε ανάπτυξη (+3,6%).
Τους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους, οι ταξινομήσεις νέων βαρέων επαγγελματικών οχημάτων σε όλη την ΕΕ υποχώρησαν κατά 2,4%, καθώς το αδύναμο αποτέλεσμα των δύο τελευταίων μηνών παρέσυρε τη συνολική απόδοση της περιοχής σε αρνητικό έδαφος. Ωστόσο, οι μεγαλύτερες αγορές της Δυτικής Ευρώπης κατέγραψαν μικτά αποτελέσματα. Η Ισπανία και η Γαλλία σημείωσαν ανάπτυξη (+3,4% και +3,2% αντίστοιχα), ενώ οι ταξινομήσεις νέων βαρέων φορτηγών τόσο στη Γερμανία όσο και στην Ιταλία συρρικνώθηκαν κατά 5,4%.
Νέα μεσαία και βαρέα επαγγελματικά οχήματα (MHCV) άνω των 3,5 τόνων
Τον Απρίλιο του 2022, οι ταξινομήσεις νέων μεσαίων και βαρέων επαγγελματικών οχημάτων στην ΕΕ υποχώρησαν ( 12,6%), μετρώντας 23.308 μονάδες. Με εξαίρεση την Ισπανία (+3,5%), όλες οι μεγάλες αγορές παρουσίασαν αρνητική ανάπτυξη. Η Ιταλία σημείωσε το ασθενέστερο αποτέλεσμα μεταξύ των βασικών αγορών (-20,7%), ακολουθούμενη από τη Γερμανία (-20,2%). Η Γαλλία σημείωσε μόνο οριακή μείωση (-1,3%).
Μέχρι στιγμής το 2022, έχουν ταξινομηθεί 98.239 νέα μεσαία και βαρέα επαγγελματικά οχήματα σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, σημειώνοντας μείωση 4,7% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Μεταξύ των μεγαλύτερων αγορών της περιοχής, μόνο η Ισπανία σημείωσε αύξηση (+3,0%). Η Γερμανία σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση (-9,1%), ακολουθούμενη από την Ιταλία (-5,3%) και τη Γαλλία (-1,1%).
Νέα μεσαία και βαρέα λεωφορεία και πούλμαν (MHBC) άνω των 3,5 τόνων
Τον Απρίλιο, οι ταξινομήσεις νέων λεωφορείων στην ΕΕ συρρικνώθηκαν κατά 1,2%, φτάνοντας τις 1.818 μονάδες. Οι επιδόσεις των μεγάλων αγορών της ΕΕ διέφεραν σημαντικά. Η Ισπανία και η Γαλλία σημείωσαν διψήφια κέρδη (+82,5% και +51,8%, αντίστοιχα), ενώ η Γερμανία σημείωσε βουτιά 38,3%. Η Ιταλία σημείωσε μέτρια μείωση 3,7%.
Από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο, οι πωλήσεις νέων λεωφορείων και πούλμαν σε ολόκληρη την ΕΕ κατέγραψαν ελαφρά πτώση (-0,5%). Οι βασικές αγορές της περιοχής παρουσίασαν μικτά αποτελέσματα. Η Ισπανία έκανε άλμα κατά +59,9%, ενώ η Γαλλία σημείωσε πιο μέτρια επέκταση (+4,7%). Η Γερμανία και η Ιταλία, από την άλλη, κατέγραψαν διψήφιες απώλειες (-16,9% και -13,9% αντίστοιχα).
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Latest News

Τι θα συμβούλευαν σήμερα τον Τραμπ οι Μπρεζίνσκι και Κίσινγκερ
Τι θα έλεγαν σήμερα στον Τραμπ οι δύο μεγάλοι «στρατηγοί» που συμβούλεψαν προέδρους και άλλαξαν το ρου του Ψυχρού Πολέμου

Σίμον Κάρτερ: Ο Βρετανός επιχειρηματίας που κέρδισε το στοίχημα της επιστροφής στο γραφείο
Η British Land, δια χειρός του CEO Σίμον Κάρτερ, στοιχημάτισε στην επιστροφή στο γραφείο και βλέπει τώρα ρεκόρ ενοικιάσεων στη Βρετανία

Πώς μια χώρα που ο Τραμπ «δεν είχε ξανακούσει ποτέ» βρέθηκε στο στόχαστρό του
Το Λεσότο, που η εμπορική πολιτική των ΗΠΑ μετέτρεψε σε κέντρο παραγωγής τζιν Levi’s και ρούχων του Τραμπ, βρίσκεται μπροστά σε μια επικείμενη οικονομική καταστροφή

Μπιλ Άκμαν: Γιατί βλέπει σύμπραξη Uber και Hertz
Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Μπιλ Άκμαν αποκάλυψε ότι κατέχει σχεδόν το 20% των μετοχών της Hertz

Ο Πούτιν επαινεί τον Μασκ συγκρίνοντάς τον με σοβιετικό πρωτοπόρο πυραύλων
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν επαίνεσε τον Ίλον Μασκ για τα επιτεύγματά του στα διαστημικά ταξίδια και τον θεωρεί τολμηρό οραματιστή αντάξιο των σοβιετικών πρωτοπόρων του διοαστήματος

«Τσουνάμι» απολύσεων στις γερμανικές επιχειρήσεις - 1 στις 3 σχεδιάζει περικοπές το 2025
Οι προοπτικές για το 2025 παραμένουν ζοφερές στη Γερμανία και τον επιχειρηματικό της κόσμο, σύμφωνα με έρευνα

Έτοιμη για τη μεγάλη στροφή η Ευρώπη - Πώς επιδρούν οι δασμοί στο μοντέλο της
Η Citi προβλέπει μεγάλη στροφή στο οικονομικό μοντέλο της Γηραιάς Ηπείρου - Οι επιπτώσεις στο εμπόριο από τους δασμούς Τραμπ

Πάουελ: Το μεγάλο διακύβευμα της απόλυσής του – Ποιοι τον υπερασπίζονται
Ο Αμερικανός πρόεδρος ανέβασε τους τόνους εναντίον του κεντρικού τραπεζίτη με το Λευκό Οίκο να εξετάζει την απόλυσή του

Γιατί η Apple εγκλωβίστηκε στους δασμούς Τραμπ
Η Apple πωλεί περισσότερα από 220 εκατομμύρια iPhone ετησίως και σύμφωνα με τις περισσότερες εκτιμήσεις, εννέα στα δέκα κατασκευάζονται στην Κίνα

Ο γιoς δισεκατομμυριούχου κληρόνομου της Chanel αποκαλύπτει τις δικές του επενδύσεις
Ο 38χρονος Ντέιβιντ Βερτχάιμερ προσέλαβε τον Ντέιβιντ Αν για να ηγηθεί των επενδύσεών στην εταιρεία του 1686 Partners