Την έγκριση του δεύτερου ετήσιου προγράμματος εργασίας του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας (EDF) αποφάσισε την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Συνολικά προβλέπεται να διατεθούν έως 924 εκατ. ευρώ σε χρηματοδότηση.
Μία εβδομάδα μετά την κοινή ανακοίνωση για τα κενά στον τομέα των αμυντικών επενδύσεων, η Επιτροπή ξεκλειδώνει τη νέα χρηματοδότηση για να επενδύσει η ΕΕ σε στρατηγικές αμυντικές δυνατότητες. Επιπλέον, το πρόγραμμα εργασίας του 2022 εισάγει μια σειρά από νέα εργαλεία για την προώθηση της αμυντικής καινοτομίας, κάτω από μια νέα ομπρέλα που ονομάζεται EU Defense Innovation Scheme (EUDIS). Το EUDIS, το οποίο έχει ήδη ανακοινωθεί στο αμυντικό πακέτο της Επιτροπής στις 15 Φεβρουαρίου 2022, θα συνεργαστεί στενά με το Κέντρο Καινοτομίας του EDA.
Αμυντική καινοτομία
Η Μαργκρέτε Βεστάγκερ, Εκτελεστική Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με ρόλο “Ευρώπη έτοιμη για την Ψηφιακή Εποχή” δήλωσε: «Η καινοτομία βρίσκεται στον πυρήνα της απάντησής μας στις τρέχουσες εξελισσόμενες απειλές. Σήμερα, η Επιτροπή ξεκλειδώνει νέα χρηματοδότηση και κάνει ένα σημαντικό βήμα με νέα ελκυστικά μέσα για να τονώσει την αμυντική καινοτομία αξιοποιώντας την εμπειρία που έχει αναπτύξει εδώ και δεκαετίες στην πολιτική καινοτομία, προωθώντας τη συνεργασία στην Ένωσή μας».
Ο Τιερί Μπρετόν, Επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά, δήλωσε: «Σήμερα, αποφασίσαμε να κινητοποιήσουμε 1 δισεκατομμύριο ευρώ από τον προϋπολογισμό της ΕΕ φέτος για να αναπτύξουμε κοινά αμυντικά έργα, ιδίως στο διάστημα, στον κυβερνοχώρο και σε διάφορες υψηλές δυνατότητες. Στο νέο μας πλαίσιο ασφάλειας, αυτές οι επενδύσεις θα συμβάλουν στην κάλυψη του κενού της ευρωπαϊκής άμυνας. Δρομολογούμε επίσης ένα πρόγραμμα αμυντικής καινοτομίας της ΕΕ ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ για να καταστήσουμε την Ευρώπη κόμβο αμυντικής καινοτομίας. Συμπληρώνοντας την επενδυτική προσπάθεια του ΕΤΑ για την ανάπτυξη ικανοτήτων, πρέπει τώρα να προχωρήσουμε προς τις κοινές αμυντικές προμήθειες όπως μόλις προτείναμε στην ανακοίνωσή μας προς τους ηγέτες της ΕΕ».
Συνεργατική αμυντική έρευνα και ανάπτυξη στην ευρωπαϊκή βιομηχανία
Το ΕΤΑ συμβάλλει στη μείωση του κατακερματισμού του ευρωπαϊκού τοπίου ανάπτυξης αμυντικών δυνατοτήτων. Ενισχύει επίσης τη βιομηχανική ανταγωνιστικότητα και προωθεί τη διαλειτουργικότητα σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Το πρόγραμμα εργασίας του ΕΤΑ 2022 πραγματεύεται συνολικά 33 θέματα που διαρθρώνονται σε οκτώ προσκλήσεις υποβολής προτάσεων – που θα ανοίξουν στις αρχές Ιουνίου – για την έναρξη μιας σειράς μεγάλων εμβληματικών έργων. Στοχεύει σε σχετικές αμυντικές τεχνολογίες και δυνατότητες σύμφωνα με τις προτεραιότητες της ΕΕ που συμφωνούνται από κοινού από τα κράτη μέλη και επεξεργάζονται περαιτέρω στη Στρατηγική Πυξίδα. Επιπλέον, το πρόγραμμα εργασίας του ΕΤΑ 2022 διασφαλίζει επίσης τη συνέχεια της χρηματοδότησης για ορισμένα σημαντικά έργα που ξεκίνησαν στο πλαίσιο των δύο πρόδρομων προγραμμάτων του ΕΤΑ.
Φέτος, με προϋπολογισμό άνω των 120 εκατομμυρίων ευρώ για τον καθένα, δύο κρίσιμοι τομείς θα τεθούν στο επίκεντρο:
– Διάστημα, όπου θα παρασχεθεί χρηματοδότηση για την ανάπτυξη συστήματος έγκαιρης αντιπυραυλικής που θα είναι εγκατεστημένο στο διάστημα, καθώς και καινοτόμων δυνατοτήτων διαστημικής παρατήρησης της Γης με πολλούς αισθητήρες για νοημοσύνη, επιτήρηση και αναγνώριση. Επιπλέον, θα προβλεφθεί χρηματοδότηση για έρευνα για ένα ανταποκρινόμενο διαστημικό σύστημα ικανό να τοποθετεί γρήγορα μικρούς δορυφόρους σε διάφορους τύπους τροχιών.
– Δυνατότητες ναυτικού πολέμου, όπου θα προβλεφθεί χρηματοδότηση για (i) δράσεις που σχετίζονται με την ανάπτυξη μιας κατηγορίας σκαφών ιδιαίτερα κατάλληλης για μικρού και μεσαίου μεγέθους πολεμικών στόλων και (ii) την ανάπτυξη μιας ευρωπαϊκής ναυτικής ικανότητας συλλογικής επιτήρησης που θα επιτρέψει στους πολεμικούς στόλους να αντιμετωπίσουν μικρότερες, ταχύτερες και πιο ποικίλες νέες εξελισσόμενες απειλές.
Επιπλέον, από 70 εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν για την Ερευνα και Ανάπτυξη στην κυβερνοασφάλεια και τον τομέα της πληροφορίας.
Latest News
Το διάστημα είναι το νέο πεδίο ανταγωνισμού μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας - Οι συμμαχίες
Οι ΗΠΑ νικούν την Κίνα στον αγώνα για να κερδίσουν συμμάχους στην κούρσα για το διάστημα
Η Κίνα βάζει στο στόχαστρο πλούσιους και εταιρείες για να αυξήσει τα έσοδα
Οι αρχές στην Κίνα τους ζητούν να κάνουν «αυτοελέγχους» και να πληρώσουν τυχόν φορολογικές υποχρεώσεις που αμέλησαν
Τα υπερκέρδη της βιομηχανίας όπλων και οι θιασώτες της στήριξής τους
Οι ευρωπαϊκές αμυντικές εταιρείες βγάζουν πολλά χρήματα — και αυτό είναι πρόβλημα, γράφει το Politico
Πώς ξόδεψαν οι καταναλωτές στο κινεζικό Black Friday
Το Singles Day είναι το αντίστοιχο Black Friday στην Κίνα και διαρκεί για βδομάδες
Η Gen Z είναι τελικά η γενιά που τα βρήκε πιο δύσκολα από τις προηγούμενες;
Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι είναι πιο δύσκολο από ποτέ για τους νέους να γίνουν οικονομικά ανεξάρτητοι, σε ένα τοπίο αυξανόμενης οικονομικής ανασφάλειας
Το κρυφό υπερόπλο των αλυσίδων φαστ φουντ - Πώς κρατούν πιστούς τους καταναλωτές
Οι αλυσίδες φαστ φουντ προσφέρουν αποκλειστικές υπηρεσίες σε πιστούς πελάτες και κερδίζουν μία σίγουρη πηγή εσόδων
Ανταγωνισμοί στους λιωμένους πάγους - Πώς θα αποφευχθεί το χάος στην παρθένα ήπειρο
Το μόνο που βρίσκεται μεταξύ του status quo και του χάους στην Ανταρκτική είναι μια εύθραυστη Συνθήκη του 1959
Η επόμενη μέρα για την οικονομία - Τα σενάρια μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ [γράφημα]
Τεράστια πρόκληση το μεγάλο έλλειμμα - Κλειδί οι ισορροπίες στο Κογκρέσο μετά τις εκλογές
Το δυστύχημα στα Τέμπη, δεν έπρεπε να συμβεί - Η ασφάλεια κορυφαία προτεραιότητά μου, λέει ο Τζιτζικώστας
Ο υποψήφιος για τη θέση του Επιτρόπου Μεταφορών μιλώντας στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο είπε ότι « Ένα τέτοιο δυστύχημα δεν πρέπει να ξανασυμβεί πουθενά στην Ευρώπη»
Μείωση ρεκόρ, 250 μονάδες βασης, στα επιτόκια απο την κεντρική τράπεζα του Πακιστάν
Μετα τη μείωση, το βασικό επιτόκιο της κεντρικής τράπεζας του Πακιστάν είναι στο 15%