Στο μισό μειώνει το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο τις προοπτικές για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2022, αναφέροντας ως βασικές αιτίες τις οικονομικές επιπτώσεις της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, την πολιτική «μηδενικής ανοχής» της Κίνας ως προς την COVID-19 και την αυστηρότερη νομισματική πολιτική στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το IIF αναμένει επίσης ότι οι ροές κεφαλαίων προς τις αναδυόμενες αγορές θα συρρικνωθούν κατά 42% σε σχέση με πέρυσι.
Κίνδυνος ύφεσης
Με βάση τις νέες εκτιμήσεις του, ο παγκόσμιος τραπεζικός εμπορικός όμιλος θεωρεί ότι ο κίνδυνος ύφεσης είχε αυξηθεί καθώς η πραγματική ανάπτυξη αναμένεται να μείνει στάσιμη.
«Οι αρρυθμίες έχουν ευρεία βάση και έτσι μένουν λίγα περιθώρια λάθους», αναφέρουν σε έκθεση οι οικονομολόγοι του IIF. «Ο κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης είναι αυξημένος. Σε αυτό το πλαίσιο, αναμένουμε ότι οι ροές προς τις αναδυόμενες αγορές θα επιβραδυνθούν σημαντικά.»
Οι αριθμοί
Το IIF μείωσε τις προβλέψεις του για την αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ στο 2,3% από 4,6%, με τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωζώνη και την Ιαπωνία να αναπτύσσονται με ρυθμό 1,9% φέτος. Αναμένει ότι η ανάπτυξη της Κίνας θα επιβραδυνθεί στο 3,5% από 5,1% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση.
«Το κύμα Omicron στην Κίνα προκαλεί περισσότερα προβλήματα από ό,τι περιμέναμε και θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη και τις ροές κεφαλαίων», αναφέρει το IIF.
Η ανάπτυξη στη ζώνη του Ευρώ είχε περιοριστεί ήδη στο 1% από 3%, κυρίως λόγω των επιπτώσεων της εισβολής στην Ουκρανία.
Η ανάπτυξη στη Λατινική Αμερική προβλέπεται ελαφρώς ταχύτερη στο 2% λόγω των υψηλών τιμών των βασικών εμπορευμάτων, ενώ το IIF αναμένει «έναν βαθμό ανθεκτικότητας» από τους εξαγωγείς πετρελαίου της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.
Κίνδυνος παγκόσμιας επισιτιστικής ανασφάλειας
Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στις απαγορεύσεις εξαγωγών γεωργικών προϊόντων στη Ρωσία και την Ινδία, καθώς και η αναμενόμενη διακοπή της σποράς και της συγκομιδής στην Ουκρανία. Το IIF προειδοποιεί ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος παγκόσμιας επισιτιστικής ανασφάλειας, με τη Μέση Ανατολή και την Αφρική να πλήττονται πιθανότατα περισσότερο.
«Οι ασιατικές χώρες είναι λιγότερο εκτεθειμένες στο σοκ που παρατηρείται στις τιμές των τροφίμων, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, λόγω της διατροφής των πληθυσμών τους που είναι εστιασμένη στο ρύζι. Οι τιμές του ρυζιού παρέμειναν σχετικά χαμηλές τα τελευταία χρόνια. Γενικά οι χώρες αυτές φαίνεται να επηρεάζονται λιγότερο από τον παγκόσμιο πληθωρισμό των τιμών των τροφίμων», ανέφερε το IIF
Μείωση στις ροές κεφαλαίων
Οι ροές κεφαλαίων προς τις αναδυόμενες αγορές αναμένεται να επιβραδυνθούν «σημαντικά», σύμφωνα με την έκθεση, υποχωρώντας στα 972 δισεκατομμύρια δολάρια από 1,68 τρισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι. Χωρίς την Κίνα ο αριθμός πέφτει στα 645 δισεκατομμύρια δολάρια, από 1 τρισεκατομμύριο έναν χρόνο πριν.
Η Ρωσία φαίνεται να παρουσιάζει εκροές περίπου 29 δισεκατομμυρίων δολαρίων αφού εισέπραξε πάνω από 58 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι και η Κίνα, ο μεγαλύτερος μεμονωμένος αποδέκτης κεφαλαίων, φαίνεται να απορροφά 327 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος σε σχέση με τα πάνω από 668 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021.
Το Μεξικό, η Αργεντινή και η Βενεζουέλα είναι από τις λίγες χώρες της Λατινικής Αμερικής που αναμένεται να δουν τις συνολικές ροές να αυξάνονται φέτος, αν και σε όλες τις περιπτώσεις η εκκίνηση γίνεται από πολύ χαμηλά επίπεδα.
Latest News
Οι Τζεφ Μπέζος και OpenAI επενδύουν στην startup Physical Intelligence
Η αποτίμηση της startup Physical Intelligence που δραστηριοποιείται στο χώρο της ρομποτικής και στηρίχθηκε από τον Τζεφ Μπέζος φτάνει στα 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια
Ανάσα στην Boeing - Τέλος στην απεργία μετά από επτά εβδομάδες
Οι εργαζόμενοι στην Boeing συμφώνησαν σε μισθολογικές αυξήσεις που θα φτάσουν το 38% σε ορίζοντα τεσσάρων ετών
Σε αναζήτηση «σωτήρα» η TGI Friday's - Οι συνομιλίες με πιθανούς αγοραστές
Η TGI Friday's είναι η πιο πρόσφατη περίπτωση casual εστιατορίων που αναζητά δικαστική προστασία από τους πιστωτές
Γιατί οι νέοι εγκαταλείπουν Nike και Lululemon
Οι νέοι είναι ευμετάβλητοι καταναλωτές, αλλά η μεταστροφή προτιμήσεων μπορεί να είναι καταστροφική για τους λιανοπωλητές
Η «ντροπή της πολυτέλειας» στην Κίνα και το άδειο megastore της Louis Vuitton στο Πεκίνο
Εταιρείες όπως η Louis Vuitton και η Kering διοχέτευσαν δισ. δολ. στην Κίνα για να καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση
Το διάστημα είναι το νέο πεδίο ανταγωνισμού μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας - Οι συμμαχίες
Οι ΗΠΑ νικούν την Κίνα στον αγώνα για να κερδίσουν συμμάχους στην κούρσα για το διάστημα
Η Κίνα βάζει στο στόχαστρο πλούσιους και εταιρείες για να αυξήσει τα έσοδα
Οι αρχές στην Κίνα τους ζητούν να κάνουν «αυτοελέγχους» και να πληρώσουν τυχόν φορολογικές υποχρεώσεις που αμέλησαν
Τα υπερκέρδη της βιομηχανίας όπλων και οι θιασώτες της στήριξής τους
Οι ευρωπαϊκές αμυντικές εταιρείες βγάζουν πολλά χρήματα — και αυτό είναι πρόβλημα, γράφει το Politico
Πώς ξόδεψαν οι καταναλωτές στο κινεζικό Black Friday
Το Singles Day είναι το αντίστοιχο Black Friday στην Κίνα και διαρκεί για βδομάδες
Η Gen Z είναι τελικά η γενιά που τα βρήκε πιο δύσκολα από τις προηγούμενες;
Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι είναι πιο δύσκολο από ποτέ για τους νέους να γίνουν οικονομικά ανεξάρτητοι, σε ένα τοπίο αυξανόμενης οικονομικής ανασφάλειας