Τη δέσμευση του Ομίλου ΟΤΕ να συνεχίσει να πρωτοστατεί στην ανάπτυξη των δικτύων του μέλλοντος, με στόχο να συμβάλλει καταλυτικά στο χτίσιμο της Ελλάδας 2.0, επανέλαβε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, κ. Μιχάλης Τσαμάζ, στο μήνυμα με το οποίο άνοιξε την ετήσια Γενική Συνέλευση των μετόχων.
«Οι επενδύσεις είναι το κλειδί για την επιτυχία μας, για τις μελλοντικές μας επιδόσεις και για τη συνεχή οικονομική πρόοδο της Ελλάδας», ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ακόμα την ετοιμότητα και την ωριμότητα του Ομίλου να ανταποκριθεί στις νέες προκλήσεις.
«Αλλαγή, η νέα κανονικότητα»
Όπως είπε, «τα τελευταία χρόνια, η αλλαγή έχει γίνει η νέα κανονικότητα. Τη χρονιά που πέρασε, ζήσαμε απότομες αλλαγές και αντιμετωπίσαμε νέες προκλήσεις, γεωπολιτικές και μακροοικονομικές, με τον πληθωρισμό να επηρεάζει το κόστος μας, ιδίως για ενέργεια, αλλά και το διαθέσιμο εισόδημα των πελατών μας», σημείωσε ο κ. Τσαμάζ. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Όμιλος ΟΤΕ, έχοντας επενδύσει την περασμένη δεκαετία στον μετασχηματισμό του σε έναν σύγχρονο, ευέλικτο πάροχο ψηφιακών υπηρεσιών κι έχοντας αντιμετωπίσει επιτυχώς αλλεπάλληλες κρίσεις, είναι, όπως δήλωσε, σήμερα πιο έτοιμος από ποτέ για να απαντήσει στις νέες προκλήσεις, και να παραμείνει στο δρόμο της ανάπτυξης.
Αναφέρθηκε στην ισχυρή ανταγωνιστική θέση που αποτύπωσαν οι επιδόσεις του Ομίλου το 2021, με τα οικονομικά αποτελέσματα να βελτιώνονται κάθε τρίμηνο μετά την πανδημία. Έτσι, το 2021 έκλεισε με αύξηση πάνω από 3% στα έσοδα, 6% στη κερδοφορία EBITDA και 17% στις ελεύθερες ταμειακές ροές, ενώ για την Ελλάδα, τα ετήσια έσοδα αυξήθηκαν κατά 5%.
Απαντώντας μάλιστα στο κλείσιμο της συνεδρίασης σε ερώτημα σχετικό με τις ανατιμήσεις, ο επικεφαλής του Ομίλου επιβεβαίωσε ότι οι σημερινές συνθήκες έχουν επηρεάσει τα κόστη, που παρουσιάζουν αύξηση σε όλες τις γραμμές δραστηριότητας. Όπως είπε όμως χαρακτηριστικά, «είχαμε κάνει σχετικές προβλέψεις και έχουμε διαχειριστεί τη δραστηριότητά μας με τέτοιο τρόπο, ώστε η αύξηση των εξόδων να μην επηρεάσει τα αποτελέσματα και να επιτύχουμε τους στόχους της χρονιάς».
Ο κ. Τσαμάζ εξέφρασε επίσης την ευγνωμοσύνη του προς τους ανθρώπους του Ομίλου που «εργάζονται με πάθος, ενθουσιασμό και αφοσίωση, για να χτίσουν έναν ισχυρό ΟΤΕ για τον 21ο αιώνα, σε πείσμα των καιρών και παρά τις αυξανόμενες προκλήσεις».
Πρωταγωνιστής στην ψηφιακή πορεία της χώρας
Ως προς τις ψηφιακές υποδομές που χρειάζεται η χώρα για να διασφαλιστεί η ανάκαμψη, ο κ. Τσαμάζ τόνισε τα εξής: «Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να πρωτοστατούμε στην ανάπτυξη των δικτύων του μέλλοντος, φτιάχνοντας το περιβάλλον στο οποίο θα αναπτυχθεί η ψηφιακή οικονομία. Στόχος μας είναι να αναβαθμίσουμε τη χώρα μας, και να συμβάλλουμε καταλυτικά στην “Ελλάδα 2.0”, την Ελλάδα της νέας εποχής». Όπως επισήμανε, η τεχνογνωσία και η εμπειρία του ΟΤΕ στα έργα ITC, τον καθιστούν συνεργάτη επιλογής για έργα του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF).
Μετά την κεφαλαιοποίηση των επενδύσεων που είχε υλοποιήσει ο Όμιλος ΟΤΕ, κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας, ο κ. Τσαμάζ υπογράμμισε πως ήρθε «η ώρα για άλλο ένα μεγάλο βήμα μπροστά. Ένα βήμα που θα δώσει στη χώρα μία θέση ανάμεσα στις πιο προηγμένες χώρες της Ευρώπης στον τομέα των τηλεπικοινωνιών», αναφερόμενος στη στρατηγική απόφαση να φτάσει η οπτική ίνα μέχρι το σπίτι στα 2/3 της χώρας.
«Κλείσαμε το 2021 έχοντας δώσει πρόσβαση σε Fiber-To-The-Home(FTTH) σε πάνω από 560 χιλιάδες σπίτια κι επιχειρήσεις. Σκοπεύουμε να φτάσουμε το 1 εκατομμύριο μέχρι το τέλος του 2022 και τα 3 εκατομμύρια έως το 2027. Έχουμε δεσμεύσει γι’ αυτό σημαντικούς πόρους, αυξάνοντας τις επενδύσεις μας σε πάνω από 3 δισεκατομμύρια ευρώ για την εξαετία. Οι επενδύσεις αυτές είναι το κλειδί για την επιτυχία μας, για τις μελλοντικές μας επιδόσεις και για τη συνεχή οικονομική πρόοδο της Ελλάδας», είπε χαρακτηριστικά.
Και συνέχισε: «Όμως δεν σταματάμε εδώ. Καλύπτουμε τις σημερινές ανάγκες των πελατών μας, αξιοποιώντας την υπάρχουσα τεχνολογική μας υπεροχή. Στο πλαίσιο αυτό, αναβαθμίζουμε, εντελώς δωρεάν, τις ταχύτητες internetστις περιοχές που δεν έχει φτάσει ακόμη η υποδομή FTTH, όπου αυτό είναι εφικτό, βασιζόμενοι στην τεχνολογία FTTC».
Αναφερόμενος δε στην υπεροχή του Ομίλου στην κινητή, σημείωσε πως μέχρι το τέλος της χρονιάς, θα αυξηθεί η πανελλαδική πληθυσμιακή κάλυψη του 5Gσε 80%, ενώ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα φτάσει σε σχεδόν 100%.
«Το τηλεοπτικό περιεχόμενο είναι ένα ακόμη ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα. Συνεχίζουμε να επενδύουμε σε ποιοτικό τηλεοπτικό πρόγραμμα, διασφαλίζοντας αποκλειστικά δικαιώματα μετάδοσης κορυφαίων ποδοσφαιρικών ομάδων και διοργανώσεων και εμπλουτίζοντας περαιτέρω τις υπηρεσίες Over-the-Top», είπε ο κ. Τσαμάζ.
Αποτυπώνοντας το όραμα να είναι ο Όμιλος ΟΤΕ ο κορυφαίος πάροχος ψηφιακών υπηρεσιών στη χώρα, ο κ. Τσαμάζ τόνισε πως «πρέπει να συνεχίσουμε να αλλάζουμε, μετασχηματίζοντας το επιχειρησιακό μας μοντέλο» και παρά τη μεγάλη πρόοδο υπάρχει ακόμα δρόμος να διανυθεί. «Οι απαιτήσεις των πελατών μας και το ανταγωνιστικό περιβάλλον επιβάλλουν εγρήγορση, προσαρμοστικότητα και συνεχή αλλαγή», ανέφερε, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην βιώσιμη ανάπτυξη που διέπει τη στρατηγική και τις επιχειρηματικές αποφάσεις, καθώς και στα ESGκριτήρια.
Απευθυνόμενος δε στους μετόχους, ο κ. Τσαμάζ μετέφερε τη δέσμευση να συνεχίσει να ανταμείβεται η υποστήριξή τους, με ισχυρές λειτουργικές και οικονομικές επιδόσεις. «Παράλληλα, υλοποιούμε μια ουσιαστική πολιτική αμοιβών, που περιλαμβάνει την πολιτική μερισμάτων και επαναγοράς μετοχών που έχουμε ήδη θέσει σε εφαρμογή για το 2022», ανέφερε.
Σημειώνεται ότι τα προς συζήτηση θέματα της γενικής συνέλευσης εγκρίθηκαν από τους μετόχους.
Latest News
Δεύτερο Ταμείο Ανάκαμψης «βλέπει» ο Καραβίας - Ανάγκη για επενδυτικό άλμα
Ως μεγάλη πρόκληση ανέφερε την αλλαγή μεγάλη συσχέτιση του ελληνικού ΑΕΠ με την κατανάλωση (φτάνει το 68,7% και είναι 15 μονάδες πάνω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης)
Αυξημένη κατά 10% η επιβατική κίνηση στο «Ελ. Βενιζέλος» τον Οκτώβριο
Τόσο η εγχώρια όσο και η διεθνής επιβατική κίνηση ξεπέρασαν κατά 7,4% και 11,1% τα αντίστοιχα περυσινά μεγέθη, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΔΑΑ
Στο «μικροσκόπιο» του Ε.Β.Ε.Π. η ψηφιακή κάρτα εργασίας
Αναγκαίες οι προσαρμογές εφαρμογής για επιχειρήσεις με επιχειρησιακές ιδιομορφίες
Ξαναζωντανεύει το Κτήμα Νάσιουτζικ - Το σχέδιο του Μουσείου Μπενάκη
Το υπό μελέτη Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο για το Νάσιουτζικ στοχεύει στην προώθηση ενός προτύπου ήπιας ανάπτυξης ειδικών και εναλλακτικών μορφών τουρισμού
Ποιους τομείς επιλέγουν στην Ελλάδα οι ξένες εταιρείες
Μόλις το 0,6% του συνολικού αριθμού των επιχειρήσεων όλων των κλάδων που δραστηριοποιούνται στη χώρα είναι συνδεδεμένο με ξένες επιχειρήσεις
Πώς έφθασε στο σημείο «μηδέν» η Επίλεκτος - Αγώνας δρόμου για συμφωνία με τράπεζες
Σε εξέλιξη οι συζητήσεις της Επίλεκτος με τις τράπεζες – Απειλείται με λουκέτο εάν δεν βρεθεί λύση - Ο έλεγχος του ορκωτού
Ανεβαίνει και χωρίς τη Reebok η Adidas - Με πόσο «έτρεξαν» οι πωλήσεις στην Ελλάδα
Ανθεκτική αποδείχθηκε η Adidas Hellas στην κρίση της εφοδιαστικής αλυσίδας του 2023 - Πού ποντάρει για το μέλλον
«Πράσινη» απόβαση από τις ελληνικές επιχειρήσεις ενέργειας στο Μπακού – Ισχυρά ονόματα στην COP29
ΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, AKTOR, Κοπελούζος, ΤΙΤΑΝ, Helleniq Energy, Motor Oil και άλλες ενεργειακές επιχειρήσεις στην COP29
Σε νέα guidance οι τράπεζες για τα έσοδα - Το σκηνικό μετά τη μείωση των επιτοκίων
Οι τράπεζες καλούνται να ποσοτικοποιήσουν την επίδραση που θα έχει το μειούμενο κόστος χρήματος στα καθαρά έσοδα από τόκους
Παραιτήθηκε ο Π. Καπετανάκος από την Noval Property - Νέος CEO o Μιχαήλ Παναγής
Η νέα σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου της Noval Property - Τι αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της εταιρείας