Το φαράγγι της Σαμαριάς… άλλαξε χέρια και τρόπο διαχείρισης. Έως το 2021, ο Εθνικός Δρυμός, ως επισκέψιμος χώρος λειτουργούσε υπό την εποπτεία της Διεύθυνσης Δασών Χανίων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης. Φέτος όμως, η διαχείριση πέρασε στον νεοσύστατο Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), ο οποίος εποπτεύεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και την τοπική Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Σαμαριάς και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Κρήτης.

Αγώνας δρόμου

Και για τους αρμόδιους του Οργανισμού ήταν ένας αγώνας δρόμου προκειμένου να προλάβουν να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες, σε λιγότερο από ένα μήνα που είχαν στη διάθεσή τους, πριν την επίσημη έναρξη λειτουργίας του, την 1η Μάιου. Σε αυτό το μικρό χρονικό διάστημα ολοκληρώθηκε η πλήρης συντήρηση – και σε πολλά σημεία η εκ νέου διάνοιξη – του κεντρικού μονοπατιού των 13 χιλιομέτρων, το οποίο μετά από ένα ιδιαιτέρως βαρύ χειμώνα, παρουσίαζε πολλές και δύσκολα διαχειρίσιμες καταστροφές.

Προστατευτικές υποδομές

Επίσης, κατασκευάστηκαν και τοποθετήθηκαν προστατευτικές υποδομές για την αποφυγή λιθοπτώσεων στο μονοπάτι, ενώ έγινε η ανάθεση του καθαρισμού, της εποπτείας, των τεχνικών παρεμβάσεων και της συνολικής διαχείρισης σε εξωτερικούς συνεργάτες, οι οποίοι με καθημερινή παρουσία προσωπικού περίπου 17 ατόμων διαφόρων ειδικοτήτων (καθαριστές, επόπτες, αγωγιάτες, τεχνίτες) φροντίζουν για την ασφαλή διάσχιση του φαραγγιού από περισσότερους από 1.000 επισκέπτες ημερησίως.

Πληρωμή εισιτηρίου και με POS

Παράλληλα, ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες, ώστε για πρώτη φορά στον Εθνικό Δρυμό η πληρωμή του εισιτηρίου να μπορεί να γίνεται με POS (και όχι μόνο με μετρητά) ενώ μπορεί να εκδίδεται και ηλεκτρονικό εισιτήριο. Όσο για την ημερήσια παρακολούθηση των καιρικών συνθηκών του φαραγγιού, γίνεται αποκλειστικά μέσω συνεργασίας με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών με σκοπό την έγκαιρη λήψη αποφάσεων ρύθμισης της επισκεψιμότητας για λόγους ασφάλειας και προστασίας τόσο των επισκεπτών, όσο και του Εθνικού Δρυμού.

Βελτίωση της εμπειρίας

Ακόμη, για τη φετινή περίοδο προγραμματίζονται και βρίσκονται ήδη σε τροχιά προετοιμασίας από τον ΟΦΥΠΕΚΑ και τη Μονάδα Διαχείρισης και άλλες δράσεις για τη συνολική βελτίωση της οικοτουριστικής εμπειρίας (αντικατάσταση ταμπελών, δημιουργία υποδομών με πληροφοριακό υλικό κ.λπ.), τη συντήρηση κτιριακών υποδομών με στόχο να χρησιμοποιηθούν ως εκθεσιακοί χώροι αλλά και πωλητήρια, την ανάδειξη και προώθηση του φαραγγιού της Σαμαριάς ως βιώσιμου τουριστικού προορισμού σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο κ.ά.

Από την 1η Μαΐου που το μονοπάτι βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία έως και τις 23 Μαΐου, το είχαν διασχίσει περισσότεροι από 18.000 επισκέπτες. Μάλιστα, φέτος, με αφορμή τα 60 έτη από τη λειτουργία του μονοπατιού στο φαράγγι της Σαμαριάς ο Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. σχεδιάζει να οργανώσει έκθεση μουσειακού φωτογραφικού αρχειακού υλικού με τίτλο «Το φαράγγι της Σαμαριάς μέσα στο πέρασμα του χρόνου», η οποία θα στεγάζεται στο Ξυλόσκαλο Ομαλού Χανίων ενώ τα επόμενα έτη θα μεταφερθεί και σε άλλες πόλεις της χώρας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Πλημμύρες: Φαινόμενα ανάλογα της Βαλένθια θα εμφανίζονται πολύ συχνότερα – Οι εκτιμήσεις για την Ελλάδα
Green |

Τι προκάλεσε τις φονικές πλημμύρες στη Βαλένθια – Το μοτίβο που φοβίζει τους επιστήμονες στην Ελλάδα

Οι πλημμύρες όπως της Βαλένθια είναι εικόνα από το μέλλον προειδοποιούν οι επιστήμονες που επισημαίνουν ότι χρειάζεται να ληφθούν μέτρα για την κλιματική αλλαγή