Μπορεί η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να πανηγύρισε για την απόσπαση της πρώτης έγκρισης από τη γενική διεύθυνση Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο ελληνικό σχέδιο παρέμβασης στις τιμές ρεύματος, ωστόσο οι πληροφορίες που φτάνουν από τις Βρυξέλλες και από αρμόδιους παράγοντες της εγχώριας αγοράς ενέργειας είναι διαφορετικές…

Σύμφωνα με πηγές της στήλης, η Κομισιόν δεν δέχτηκε καν να ακούσει σε πρώτο χρόνο την αρχική πρόταση της κυβέρνησης που ήθελε εντός του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας να αποζημιώνονται με άλλη τιμή οι ηλεκτροπαραγωγοί με διαφορετική τιμή να αγοράζουν οι προμηθευτές το ρεύμα και ταυτόχρονα να υπάρχει και η χρηματιστηριακή τιμή…

«Το target model… είναι σαν το ιερό δισκοπότηρο… Δεν το αγγίζετε…» ήταν ούτε λίγο, ούτε πολύ η απάντηση που έδωσαν οι Βρυξέλλες στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας όταν η ελληνική πλευρά απέστειλε το πρώτο draft που είχε ανακοινωθεί κι επισήμως από την πολιτική ηγεσία. Τη σχετική φράση τη μετέφερε στη στήλη πηγή της Κομισιόν που είναι σε θέση να γνωρίζει τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Και κάπως έτσι, έσπευσαν προχθές ο υπουργός Κώστας Σκρέκας και η γενική γραμματέας Αλεξάνδρα Σδούκου στις Βρυξέλλες και στην Επίτροπο Ενέργειας Κάντρι Σίμσον παρουσιάζοντας νέα πρόταση. Και αυτή, όπως έγραψε ο ΟΤ, είναι η επιβολή ανώτατης τιμής (πλαφόν) αποζημίωσης των ηλεκτροπαραγωγών, η αγορά των ποσοτήτων ρεύματος από τους προμηθευτές σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή τιμή και η παρακράτηση της διαφοράς ώστε το ποσό αυτό να μεταφέρεται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και να επιδοτούνται οι λογαριασμοί ρεύματος.

Ωστόσο, και με δεδομένη την άρνηση της Κομισιόν να δέχεται παρέμβαση στη λειτουργία του χρηματιστηρίου ενέργειας, η παρακράτηση των ποσών μετά το τέλος της εκκαθάρισης των συναλλαγών και η απόδοση στο ΤΕΜ, μοιάζει δύσκολο να εφαρμοστεί, όπως υποστηρίζουν τουλάχιστον οι ίδιες πηγές.

Κι έτσι στο βάθος μάλλον έρχεται η πληρωμή των ηλεκτροπαραγωγών με τη χρηματιστηριακή τιμή και στη συνέχεια η φορολόγηση της διαφοράς σε σχέση με το πλαφόν, ώστε τα έσοδα αυτά να αποδίδονται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για να επιδοτούνται οι λογαριασμοί ρεύματος…

Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι οι Βρυξέλλες στα προτεινόμενα προς τα κράτη – μέλη μέτρα για την αντιμετώπιση των αυξήσεων στο ρεύμα δύο έχουν ευλογήσει…: Το πλαφόν στη λιανική και η φορολόγηση των υπερεσόδων…

Επιστροφή

Το βράδυ επιστρέφει από το Νταβός ο πρωθυπουργός. Έμεινε εκεί για λίγες αλλά «πυκνές» ώρες. Αύριο συναντάται με την Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας και την Παρασκευή συγκαλεί υπουργικό συμβούλιο.

Αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες για ανασχηματισμό, αύριο θα ήταν μια καλή μέρα. Κι αν γίνουν τελικά αλλαγές, μάλλον, θα γίνουν µε το σταγονόμετρο.

Λεπτομέρειες

Δύο ημέρες θα διαρκέσει η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στο Άγιο Όρος. Ξεκινά το βράδυ του Σαββάτου κι αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον.

Όσο θα βρίσκεται ο κ. Βαρθολομαίος στον Αθω εκτιμάται ότι θα αποφευχθούν ακρότητες (π.χ. απελάσεις Ρώσων ψευδομοναχών).

Χάρτης

Τι απέγινε ο χάρτης της «γαλάζιας πατρίδας», με τις τουρκικές παραβιάσεις πάνω από το Αιγαίο, που έδειξε ο Έλληνας πρωθυπουργός στο Λευκό Οίκο;

Τον πήρε και τον προώθησε στον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του, Τζέικ Σάλιβαν, ο Αμερικανός πρόεδρος, προκειμένου να μελετηθεί.

Η κυπριακή πλευρά πάλι, κρατά το γεγονός πως όταν ο πρωθυπουργός σημείωσε πως δεν μπορεί να είναι αποδεκτή η λύση των δύο κρατών, ο Μπάιντεν σχολίασε: «Το καταλαβαίνω, απόλυτα».

Μήνυμα

Αν προκύπτει ένα συμπέρασμα από το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ είναι ότι η ηγεσία του αποφάσισε να σταθεί κυρίως απέναντι στην κυβερνώσα ΝΔ. Για τη «συγκρότηση σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης».

Η αιτία; Ενδεχομένως επειδή οι διαρροές προς τα (κέντρο)δεξιά της συνεχίζουν να είναι μεγάλες.

Η νέα Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, από την άλλη δείχνει, ότι το κόμμα στρέφεται ταυτόχρονα (και ξεκάθαρα) από την Αριστερά προς την Κεντροαριστερά.

Kόμβος

Σας είχαμε ενημερώσει για την άποψη που είχε εκφράσει κορυφαία ελληνική κυβερνητική πηγή ότι «στα Βαλκάνια κάνουμε μεγάλο ενεργειακό παιχνίδι». Το επιβεβαιώνει πλέον κι ο Αμερικανός πρέσβης.

Όταν λέει ότι «η Ελλάδα είναι δυνατόν να εξελιχθεί σε ενεργειακό κόμβο για την περιοχή και να πουλάει ενέργεια σε Βαλκάνια και Αν. Ευρώπη».

Αυτό ακριβώς θέλει να κάνει σε δυο χρόνια από τώρα.

Επιστράτευση

Με ποιον τρόπο θα φανεί έως πού είναι αποφασισμένος να φτάσει ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν την εισβολή στην Ουκρανία; Από το αν θα διατάξει γενική επιστράτευση ή όχι, εκτιμούν δυτικές στρατιωτικές πηγές. Αλλιώς η επιχείρηση εκεί δεν έχει τύχη να πετύχει.

Γεωτρύπανο

Πότε τοποθετείται χρονικά η αποστολή γεωτρύπανου από την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο; Μετά τον Ιούλιο, λένε οι πληροφορίες. Όταν θα έχουν γίνει οι επισκευές του τέταρτου πλωτού γεωτρύπανου, το οποίο έφτασε πριν από λίγες ημέρες στο λιμάνι Τάσουτζου στα νότια της χώρας.

Και πού θα κατευθυνθεί; Απέναντι από την Κύπρο.

Αναβολή

Σε μία όχι και τόσο συνηθισμένη κίνηση προχώρησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή. Αν και ήταν προγραμματισμένη για χθες 24/5/2022 η ανακοίνωση Δελτίων Τύπου για τις έρευνες (Κίνδυνος Φτώχειας, Οικονομική Ανισότητα και Υλική στέρηση και Συνθήκες Διαβίωσης), εν τούτοις μία μέρα πριν (23/5/2022) εκδόθηκε ανακοίνωση αναβολής. Ως αίτιο προβλήθηκε η «διενέργεια περαιτέρω στατιστικών ελέγχων», ενώ η ΕΛΣΤΑΤ αναμένεται να ανακοινώσει νέα ημερομηνία δημοσιοποίησης των στοιχείων.

Παράλληλα, η στατιστική αρχή ανέβαλε και την προγραμματισμένη για τις 31 Μαΐου ανακοίνωση δελτίου τύπου για τις Συνθήκες Διαβίωσης Παιδιών Χωρισμένων και Μεικτών Οικογενειών, λόγω διενέργειας περαιτέρω στατιστικών ελέγχων. Σε κάθε περίπτωση, τα ζητήματα φτώχειας και ανισοτήτων είναι ιδιαιτέρως σημαντικά σε μια περίοδο που η ακρίβεια δημιουργεί πολλαπλά προβλήματα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Το top 3

Στα 1,12 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε ο τζίρος του κλάδου υπηρεσιών εστίασης στο α’ τρίμηνο, σημειώνοντας αύξηση 121% συγκριτικά με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Στο top 3: Ευρυτανία + 761,9%, Τήνος +440,7% και Θήρα +350,2%.

Σπάσιμο

Θα πρέπει να θεωρείται οριστικό: Η ΕΑΒ «σπάει» σε δύο εταιρείες. Τη μια θα αναλάβει να την «τρέχει», ουσιαστικά, η αμερικανική «Λόκχιντ Μάρτιν».

Το αντικείμενο; Το δικό της κομμάτι θα αναλάβει, για παράδειγμα, τις εργασίες επισκευής μεταξύ άλλων και των καθηλωμένων ελληνικών C-130.

Αυτή τη στιγμή μόλις ένα από αυτά έχει πτητική δυνατότητα. Εξ ου και το γεγονός ότι την ελληνική αμυντική βοήθεια στην Ουκρανία μετέφεραν καναδικά αεροπλάνα.

Kενό

Από το 2029 και μετά προβλέπεται η δημιουργία του απαραίτητου δημοσιονομικού κενού που θα επιτρέψει την εξαγορά και F-35 από την Ελλάδα. Με την προοπτική το απαραίτητο χρηματοδοτικό πακέτο να ολοκληρωθεί κάποια στιγμή το 2032 ή λίγο αργότερα.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories