![Τεχνολογικός πόλεμος χωρίς νικητή](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/08/China-USA.jpg)
Project Syndicate
Ο κινεζο-αμερικανικός γεωπολιτικός ανταγωνισμός γίνεται όλο και πιο πικρός, με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία να είναι μια ακόμη τελευταία πηγή σχίσματος. Ο αμοιβαίος ανταγωνισμός βαθαίνει, με ελάχιστη προσπάθεια εκατέρωθεν για να αναχαιτιστεί η επιδείνωση των διμερών σχέσεων.
Δεν χρειάζεται να είναι έτσι. Για να διατηρήσουν την παγκόσμια ειρήνη και να αντιμετωπίσουν τις επείγουσες συλλογικές προκλήσεις της ανθρωπότητας, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα πρέπει να βρουν διακριτούς τομείς όπου μπορούν να επιδιώξουν τη συνεργασία και να αντιστρέψουν τη σήψη στη σχέση τους. Η επιστήμη και η τεχνολογία – ιδιαίτερα όσον αφορά την κλιματική αλλαγή – προσφέρουν τις καλύτερες προοπτικές για ανανέωση της συνεργασίας. Για να επωφεληθούν, ωστόσο, από τέτοιες ευκαιρίες, και οι δύο πλευρές θα πρέπει πρώτα να επανεκτιμήσουν τις θεμελιώδεις υποθέσεις και να μειώσουν την ένταξη της ρητορικής τους.
Δυστυχώς, πολλοί σήμερα δεν βλέπουν την τεχνολογική άνοδο της Κίνας με τόσο αισιόδοξους όρους. Στη Δύση υπάρχει ισχυρή υποψία ότι η Κίνα βελτιώθηκε μόνο επειδή έκλεψε τη δυτική τεχνολογία. Τον Ιούλιο του 2020, ο διευθυντής του FBI Christopher Wray έφτασε στο σημείο να περιγράψει τις κινεζικές επιχειρήσεις αντικατασκοπίας και κατασκοπείας ως τη «μεγαλύτερη μακροπρόθεσμη απειλή» για την οικονομία των ΗΠΑ, που αντιπροσωπεύει μια από τις μεγαλύτερες μεταφορές πλούτου στην ανθρώπινη ιστορία. Ενώ σίγουρα συμβαίνει τέτοια κλοπή, το γεγονός είναι ότι πολλές χώρες – τόσο τώρα όσο και ιστορικά – έχουν «κλέψει» την τεχνολογία. Μεγάλες κινεζικές εφευρέσεις των προηγούμενων αιώνων τις «έκλεψαν» όλοι, κυρίως οι Δυτικοί. Ομοίως, οι ΗΠΑ «έκλεψαν» ευρωπαϊκές εφευρέσεις όπως η ατμομηχανή, η ηλεκτρική ενέργεια και η πρόωση πυραύλων.
Δεν είναι η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν εξωτερικό ανταγωνισμό, ούτε θα είναι η τελευταία. Η αμερικανική απάντηση στον ρωσικό Sputnik τη δεκαετία του 1950 θα πρέπει να χρησιμεύσει ως πρότυπο για τη σημερινή κατάσταση: οι ΗΠΑ αναγνώρισαν τον ανταγωνισμό, επένδυσαν στις δικές τους δυνατότητες, δημιούργησαν τις δικές τους δυνάμεις και επιδίωξαν επίσης επιστημονικές συνεργασίες με τη Σοβιετική Ενωση. Ως αποτέλεσμα, οι ΗΠΑ δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για την επίτευξη παγκόσμιας κυριαρχίας στην τεχνολογία.
Ο κόσμος χρειάζεται τις ΗΠΑ και την Κίνα να συνεργαστούν όπου χρειάζεται και να ανταγωνιστούν όπου χρειάζεται. Η ανθρωπότητα θα είναι χειρότερη εάν η πολιτική υπερισχύσει όλων των άλλων ζητημάτων και εάν η κινεζο-αμερικανική επιστημονική και τεχνολογική συνεργασία υποφέρει γι’ αυτό.
Ο Κισόρε Μαχμπουμπάνι είναι συνεργάτης του Asia Research Institute στο National University of Singapore
Ο Τόνι Τσαν είναι πρόεδρος του King Abdullah University of Science and Technology, είναι πρώην πρόεδρος του Hong Kong University of Science and Technology και πρώην πρύτανης φυσικών επιστημών του UCLA.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Επανεξέταση καταλογιστικών πράξεων της φορολογικής διοίκησης [Β’ Μέρος]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/12/taxes-scaled-1-600x429.jpg)
Επανεξέταση καταλογιστικών πράξεων της φορολογικής διοίκησης [Β’ Μέρος]
Εμπρόθεσμη άσκηση προσφυγής κατά πράξεων Φορολογικής Διοίκησης
![Αναστολές συμβάσεων και αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους στη Σαντορίνη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/santorini-5-600x400.jpg)
Αναστολές συμβάσεων και αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους στη Σαντορίνη
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η πρώτη πληρωμή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού τοποθετείται κοντά στις αρχές Μαρτίου.
![Δασμολογική πολιτική και ισορροπίες](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/euusa-2-600x357.png)
Δασμολογική πολιτική και ισορροπίες
Η κινητήρια δύναμη πίσω από το βασικό εμπορικό δόγμα της νέας αμερικανικής κυβέρνησης είναι η αρνητική της στάση για το ύψος του εμπορικού πλεονάσματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης
![Ανταγωνισμοί και προκλήσεις](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/2025-02-05T205254Z_583250170_RC2EOCA20A8M_RTRMADP_3_USA-TRUMP-600x400.jpg)
Ανταγωνισμοί και προκλήσεις
Ουδείς γνωρίζει σε ποιον βαθμό η ρητορική των δασμών θα υλοποιηθεί
![Οι σεισμοί στις Κυκλάδες, οι επιχειρήσεις-εργοδότες και οι εργαζόμενοι](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/santorini-3-600x400.jpg)
Τι πρέπει να γνωρίζουν εργαζόμενοι και εργοδότες στη Σαντορίνη για τους σεισμούς
Ολα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι των νησιών που πλήττονται από τη σεισμική δραστηριότητα
![Πώς «προστατεύονται» οι καταθέσεις σε κοινούς λογαριασμούς από τον φόρο κληρονομιάς](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/01/30310601_katathes-600x435.jpg)
Πώς «προστατεύονται» οι καταθέσεις σε κοινούς λογαριασμούς από τον φόρο κληρονομιάς
Η απόφαση έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην νομική φύση του κοινού λογαριασμού με τον πρόσθετο όρο του άρθρου 2 του ν. 5638/1932
![Οι εμπορικοί πόλεμοι έχουν μόνο ηττημένους](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/10/xatzidakis2-600x399.jpg)
Οι εμπορικοί πόλεμοι έχουν μόνο ηττημένους
Οι πρόσφατες εκθέσεις Ντράγκι και Λέτα δείχνουν τον δρόμο που θα πρέπει να ακολουθήσουμε τα επόμενα χρόνια
![Μπορεί η φιλελεύθερη διεθνής τάξη να επιβιώσει χωρίς την Αμερική;](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/2024-11-15T015135Z_1337842552_RC2D5BA9GHPA_RTRMADP_5_USA-TRUMP-600x393.jpg)
Μπορεί η φιλελεύθερη διεθνής τάξη να επιβιώσει χωρίς την Αμερική;
Ως η κινητήρια δύναμη της Δύσης πίσω από την ήττα των δυνάμεων του Αξονα, οι Ηνωμένες Πολιτείες ηγήθηκαν φυσικά της μεταπολεμικής ανοικοδόμησης
![Οικολογικός Σχεδιασμός](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/08/klimatiki-600x337.jpg)
Οικολογικός Σχεδιασμός
H βαθιά αλλαγή στον τρόπο ζωής, στις παραγωγικές και καταναλωτικές συνήθειες είναι μια μάχη που πρέπει να δοθεί κατά μέτωπο από όλους τους παράγοντες της κοινωνίας.
![Χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός και οικονομική παιδεία στην Ελλάδα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/12/books-600x555.jpeg)
Χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός και οικονομική παιδεία στην Ελλάδα
«Οι δεξιότητες που χρειάζεται πολύ το εκπαιδευτικό μας σύστημα, αφορούν στην εξάσκηση κριτικής σκέψης, συστημικής σκέψης, επιχειρηματικότητας και διαπολιτισμικότητας»