
Νέο πακέτο στήριξης των πιο ευάλωτων νοικοκυριών, μαζί με την επιβολή ενός έκτακτου τέλους στα κέρδη των ενεργειακών εταιρειών, ανακοίνωσε η βρετανική κυβέρνηση, μόλις ένα 24ωρο μετά το σάλο που προκάλεσε το επιβαρυντικό πόρισμα κατά του Μπορίς Τζόνσον για το σκάνδαλο του «Partygate».
Το πακέτο ανακοίνωσε στη βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ, προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις τόσο στο κόμμα του όσο και στα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Ουσιαστικά τα μέτρα στήριξης των πολιτών που έχουν πιεστεί από την εκτίναξη του κόστους ζωής λόγω της ενεργειακής κρίσης θα χρηματοδοτηθεί από ένα προσωρινό τέλος ύψους 25%(!) στα κέρδη των εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Να πληρώσουν οι πετρελαϊκές
«Γνωρίζουμε πως τα νοικοκυριά πλήττονται βαριά» επεσήμανε ο Βρετανός υπουργός τονίζοντας πως την ίδια ώρα ο ενεργειακός κλάδος καταγράφει «εκπληκτικά κέρδη», οπότε πρέπει να επωμιστεί το βάρος της ανακούφισης που προκαλεί το ράλι των τιμών. Ανάμεσα στις εταιρείες που θα κληθούν να πληρώσουν είναι οι πετρελαϊκοί κολοσσοί της BP και της Shell.
Το έκτακτο τέλος θα καταργηθεί, όταν οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου επιστρέψουν σε χαμηλά επίπεδα, χωρίς ωστόσο να γίνει πιο συγκεκριμένος.
Από την φορολόγηση αυτή εκτιμάται πως θα συγκεντρωθούν περίπου 5 δισ. στερλίνες. Τα χρήματα αυτά θα δρομολογηθούν για την χρηματοδότηση των νέων μέτρων στήριξης που περιλαμβάνουν την χορήγηση ενός έκτακτου (μεμονωμένου) επιδόματος που μπορεί να φτάσει τις 650 στερλίνες, προς πάνω από 8 εκατ. νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα. Το επίδομα θα δοθεί σε δύο δόσεις, η μία μέσα στον Ιούλιο και η δεύτερη το φθινόπωρο.
Αναλόγως περίπου 8 εκατ. συνταξιούχοι θα λάβουν ένα επίδομα ύψους 300 στερλίνων, ενώ παράλληλα οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος θα επιδοτηθούν με 400 στερλίνες ανά νοικοκυριό, αντί των 200 στερλίνων που περιλάμβανε το πρώτο πακέτο που είχε ανακοινωθεί προ μηνών.
Για περίπου 6 εκατ. πολίτες που λαμβάνουν επιδόματα αναπηρίας, θα δοθούν επιπλέον 150 στερλίνες, το Σεπτέμβριο.
Το συνολικό κόστος του πακέτου ανέρχεται σε 15 δισ. στερλίνες, με τον κύριο Σούνακ να επισημαίνει πως το σύνολο των μέτρων στήριξης που έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση από την έναρξη της κρίσης αγγίζει τα 37 δισ. στερλίνες.
Γκρίνια στο κόμμα, δυσφορία στην κοινωνία
Το ζήτημα του έκτακτου φόρου στις ενεργειακές επιχειρήσεις ήταν αντικείμενο έντονων διαβουλεύσεων και διαφωνιών στο εσωτερικό της κυβέρνησης εδώ και εβδομάδες, με πολλούς υπουργούς να αντιδρούν. Ήταν δε, κάθετα αντίθετο στην μέχρι τώρα γραμμή της κυβέρνησης, σε αντίθεση με την αντιπολίτευση των Εργατικών που προ πολλού ζητούσε ο κλάδος να… πληρώσει για να ανακουφιστούν τα νοικοκυριά. Ωστόσο, οι βουλευτές των Τόρις απαιτούσαν «εδώ και τώρα» επιπλέον μέτρα στήριξης για τους πιο ευάλωτους πολίτες, οπότε η ανάγκη να βρεθούν κονδύλια έγειρε τελικά την ζυγαριά υπέρ του τέλους.
Με τους πολίτες να ανησυχούν για την ακρίβεια και το κόστος των λογαριασμών, οι Τόρις έχουν χάσει έδαφος στις δημοσκοπήσεις και έχουν πέσει κάτω από τους Εργατικούς. Κοινωνικές οργανώσεις επισημαίνουν πως εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά βρίσκονται πλέον στα όρια της ανέχειας και αν οι τιμές της ενέργειας συνεχίσουν να ανεβαίνουν, κατά την επόμενη χειμερινή περίοδο, αναμένεται και έκρηξη των θανάτων μεταξύ των ηλικιωμένων και των πιο ευάλωτων.
Διεθνείς οικονομικές εκθέσεις υποστηρίζουν ότι η βρετανική οικονομία θα είναι αυτή που θα πληγεί περισσότερο από την τρέχουσα κρίση μεταξύ των ανεπτυγμένων κρατών και των μελών του G7. O πληθωρισμός τρέχει ήδη στο 13% και αναμένεται να ανέβει κι άλλο, ενώ υπάρχουν σενάρια για υποχώρηση της οικονομίας σε ύφεση ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι.


Latest News

Ο δασμολογικός πονοκέφαλος για τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες
Ο Τραμπ αλλάζει τον τρόπο με τον οποίον λαμβάνονται οι νομισματικές αποφάσεις

Τι θα συμβούλευαν σήμερα τον Τραμπ οι Μπρεζίνσκι και Κίσινγκερ
Τι θα έλεγαν σήμερα στον Τραμπ οι δύο μεγάλοι «στρατηγοί» που συμβούλεψαν προέδρους και άλλαξαν το ρου του Ψυχρού Πολέμου

Σίμον Κάρτερ: Ο Βρετανός επιχειρηματίας που κέρδισε το στοίχημα της επιστροφής στο γραφείο
Η British Land, δια χειρός του CEO Σίμον Κάρτερ, στοιχημάτισε στην επιστροφή στο γραφείο και βλέπει τώρα ρεκόρ ενοικιάσεων στη Βρετανία

Πώς μια χώρα που ο Τραμπ «δεν είχε ξανακούσει ποτέ» βρέθηκε στο στόχαστρό του
Το Λεσότο, που η εμπορική πολιτική των ΗΠΑ μετέτρεψε σε κέντρο παραγωγής τζιν Levi’s και ρούχων του Τραμπ, βρίσκεται μπροστά σε μια επικείμενη οικονομική καταστροφή

Μπιλ Άκμαν: Γιατί βλέπει σύμπραξη Uber και Hertz
Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Μπιλ Άκμαν αποκάλυψε ότι κατέχει σχεδόν το 20% των μετοχών της Hertz

Ο Πούτιν επαινεί τον Μασκ συγκρίνοντάς τον με σοβιετικό πρωτοπόρο πυραύλων
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν επαίνεσε τον Ίλον Μασκ για τα επιτεύγματά του στα διαστημικά ταξίδια και τον θεωρεί τολμηρό οραματιστή αντάξιο των σοβιετικών πρωτοπόρων του διοαστήματος

«Τσουνάμι» απολύσεων στις γερμανικές επιχειρήσεις - 1 στις 3 σχεδιάζει περικοπές το 2025
Οι προοπτικές για το 2025 παραμένουν ζοφερές στη Γερμανία και τον επιχειρηματικό της κόσμο, σύμφωνα με έρευνα

Έτοιμη για τη μεγάλη στροφή η Ευρώπη - Πώς επιδρούν οι δασμοί στο μοντέλο της
Η Citi προβλέπει μεγάλη στροφή στο οικονομικό μοντέλο της Γηραιάς Ηπείρου - Οι επιπτώσεις στο εμπόριο από τους δασμούς Τραμπ

Πάουελ: Το μεγάλο διακύβευμα της απόλυσής του – Ποιοι τον υπερασπίζονται
Ο Αμερικανός πρόεδρος ανέβασε τους τόνους εναντίον του κεντρικού τραπεζίτη με το Λευκό Οίκο να εξετάζει την απόλυσή του

Γιατί η Apple εγκλωβίστηκε στους δασμούς Τραμπ
Η Apple πωλεί περισσότερα από 220 εκατομμύρια iPhone ετησίως και σύμφωνα με τις περισσότερες εκτιμήσεις, εννέα στα δέκα κατασκευάζονται στην Κίνα