Ο ψηφιακός μετασχηματισμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας μπαίνει στην τελική ευθεία. Στα μέσα Ιουνίου θα είναι στον αέρα η ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας θα τρέξει το πρόγραμμα των voucher, ύψους 180 εκατ. ευρώ με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Οι ελληνικές μικρομεσαίες με ως 250 εργαζόμενους και έσοδα ως 50 εκατ. ευρώ ετησίως θα ανοίξουν την πόρτα στο ψηφιακό αύριο, εξαργυρώνοντας κουπόνια αξίας που ξεκινά από 700 ευρώ και φτάνει ως και 14.000 ευρώ, ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης.

Τα βήματα και οι όροι του προγράμματος, που απευθύνεται σε 100.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, παρουσιάστηκαν σε ειδική εκδήλωση της Microsoft Hellas. Χαρακτηρίζοντας τις ελληνικές ΜμΕ ως ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft Hellas, κ. Θεοδόσης Μιχαλόπουλος, εκτίμησε πως οι εταιρείες θα επενδύσουν περισσότερο στην τεχνολογία, προκειμένου να μειώσουν το λειτουργικό τους κόστος.

«Για εμάς τώρα είναι η στιγμή να συμβάλλουμε στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων», είπε χαρακτηριστικά, αναφέροντας ότι η εταιρεία σημειώνει στη χώρα μας ρυθμό ανάπτυξης 30% ετησίως, που ανέρχεται σε 50% όταν αφορά στις ΜμΕ.

Παρουσιάζοντας τους τρεις άξονες του μεγάλου προγράμματος για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των ΜμΕ, στις οποίες αναμένεται να φτάσουν κονδύλια ύψους 455 εκατ. ευρώ από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, ο σύμβουλος του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Θάνος Δήμας, παρέθεσε τους όρους και τις προϋποθέσεις ενίσχυσης.

Σύμφωνα δε με το χρονοδιάγραμμα, η χρήση των voucher θα μπορεί να γίνει ως τις 31 Μαρτίου 2023, αν και πρόθεση του οικονομικού επιτελείου είναι οι πόροι να απορροφηθούν ακόμη και ως το τέλος της χρονιάς. Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα υλοποιεί η Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ).

Με τους εργαζόμενους συναρτάται η αξία του voucher

Η πρώτη δράση, η οποία αρχικά χωριζόταν σε δύο φάσεις, αλλά τελικά βγαίνει ως ενιαία, αφορά στην ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με 180 εκατ. ευρώ ως κρατική επιδότηση με τη μορφή κουπονιών.

Δεδομένου ότι τα ποσά της ενίσχυσης θα αντιστοιχούν στο 70% των επιλέξιμων δαπανών για την απόκτηση, μέσω αγοράς ή μίσθωσης, νέων ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών, οι ΜμΕ θα συμβάλλουν με επιπλέον 80 εκατ. ευρώ.

Το ύψος των voucher διαφοροποιείται ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων της κάθε επιχείρησης.

Στις πολύ μικρές θα δοθούν κουπόνια αξίας 700 ευρώ και 1.400 ευρώ για μέγιστες επιλέξιμες δαπάνες 1.000 ευρώ και 2.000 ευρώ αντίστοιχα. Αυτό σημαίνει ότι μια επιχείρηση με ως 5 εργαζόμενους δικαιούται κουπόνι αξίας 700 ευρώ για δαπάνες 1.000 ευρώ, με τη δική της συμμετοχή να καλύπτει τα υπόλοιπα 300 ευρώ. Αντίστοιχα, για μια επιχείρηση που έχει από 5 ως 10 εργαζόμενους, το ποσό του κουπονιού αυξάνεται στα 1.400 ευρώ για δαπάνες 2.000 ευρώ (400 ευρώ ίδια συμμετοχή).

Στη δεύτερη ταχύτητα των μεγαλύτερων ΜμΕ, το κουπόνι αυξάνεται σε 2.800 ευρώ για όσες επιχειρήσεις έχουν 10 έως 18 εργαζόμενους και επιλέξιμη δαπάνη 4.000 ευρώ και φτάνει κλιμακωτά ως και τις 14.000 ευρώ για εκείνες που απασχολούν από 50 ως 250 εργαζόμενους.

Στο ενδιάμεσο φάσμα αναλογούν κουπόνια ύψους 4.200 ευρώ, 7.000 ευρώ, 8.400 ευρώ και 10.500 ευρώ. Αντίστοιχα, η επένδυση που θα πρέπει να κάνει η ίδια η επιχείρηση ξεκινά από 1.200 ευρώ και κλιμακωτά ανεβαίνει ως και 6.000 ευρώ.

Στο χρονοδιάγραμμα της δράσης, οι αιτήσεις των ενδιαφερόμενων ΜμΕ μέσω της πλατφόρμας θα ξεκινήσουν στις 15 Ιουνίου.

Ως τις 27 Ιουνίου, εκτιμάται πως θα έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και κατακύρωση των voucherτων 700 και 1.400 ευρώ, ενώ για τα voucherτων 2.800 ευρώ ως 14.000 ευρώ η διαδικασία θα διαρκέσει ως τις 14 Σεπτεμβρίου. Αντίστοιχα, για την πρώτη ομάδα η χρήση των voucherτων 700 και 1.400 ευρώ θα μπορεί να γίνει ως τις 31 Οκτωβρίου, ενώ τα υψηλότερα ποσά θα μπορούν να εξαργυρωθούν ως τις 31 Μαρτίου 2023.

Οι υπόλοιπες δράσεις

Όπως έχει ήδη γράψει ο ΟΤ, ένα επιπλέον σκέλος του μεγάλου πακέτου, που θα αναμορφώσει ψηφιακά περίπου το 20% των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στοχεύει στην ενίσχυση του ελληνικού οικοσυστήματος πληροφορικής. Εγχώριες μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα ενισχυθούν, συνολικά με 100 εκατ. ευρώ, προκειμένου να αναπτύξουν οι ίδιες ψηφιακά προϊόντα και υπηρεσίες. Μέσω του προγράμματος, θα επιδοτηθούν ψηφιακές επενδύσεις από 200.000 ως 2 εκατ. ευρώ, για την ανάπτυξη υποδομών και υπηρεσιών cloud. Δυνητικό η δράση θα απευθύνεται στο σύνολο των ΜμΕ της χώρας.

Οι προτεινόμενες επενδύσεις θα αξιολογηθούν βάσει των businessplansπου θα καταθέσουν οι ενδιαφερόμενοι. Η ενίσχυση θα χορηγηθεί με τη μορφή μη επιστρεπτέας επιχορήγησης και θα καλύπτει μέρος των επιλέξιμων δαπανών, όπως αυτές θα προσδιοριστούν στη σχετική ΚΥΑ.

Παράλληλα, θα τρέξει και η δράση για την αναβάθμιση ή αντικατάσταση 500.000 ταμειακών μηχανών και την αντικατάσταση 100.000 παλαιών μηχανημάτων POS, που απευθύνεται σε πάνω από 150.000 ΜμΕ. Σε αυτό τον άξονα περιλαμβάνεται και η αναβάθμιση της επικοινωνίας των συστημάτων των ΜμΕ με τα φορολογικά και ελεγκτικά συστήματα της διοίκησης, για αυτό και το έργο, με συνολικό προϋπολογισμό 165 εκατ. ευρώ, θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Θεοδωρικάκος: Συνάντηση Σταύρου Καφούνη και εκπροσώπων του κλάδου της γουνοποιίας – Τι συζήτησαν
Επιχειρήσεις |

Συνάντηση Θεοδωρικάκου - Καφούνη με εκπροσώπους του κλάδου της γουνοποιίας - Τι συζητήθηκε

Ο υπουργός κατέγραψε όλα τα αιτήματα της επιτροπής και των πολιτικών εκπροσώπων της Δυτικής Μακεδονίας και δήλωσε της πρόθεση της κυβέρνησης να βοηθήσει τον κλάδο