Με συγκεκριμένους στόχους σε κάθε γεωγραφική περιοχή του κόσμου και σε κάθε πεδίο επιχειρηματικής δραστηριότητας, με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, για μετρήσιμα αποτελέσματα παρουσιάστηκε σήμερα το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας. Περιλαμβάνει 669 δράσεις σε όλον τον κόσμο, από τα Δυτικά Βαλκάνια, την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, μέχρι τη Βόρεια, Κεντρική και Νότια Αμερική, την Ασία, την Αφρική και την Ωκεανία, στους τομείς των διμερών σχέσεων, των πολυμερών σχέσεων, των εξαγωγών, της προσέλκυσης επενδύσεων και της αναπτυξιακής συνεργασίας.
Το παρουσίασαν ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης και ο γγ και πρόεδρος της Enterprise Greece Ιωάννης Σμυρλής.
«Το Σχέδιο είναι εθνικό» τόνισε ο κ. Φραγκογιάννης, αφού, όπως είπε, «η εξωστρέφεια μας αφορά όλους, ολόκληρη τη χώρα, όλες τις παραγωγικές δυνάμεις, και τα θετικά αποτελέσματα της άσκησής της αποτυπώνονται στη βελτίωση της ζωής όλων των Ελλήνων. Η αυξημένη εξωστρέφεια φέρνει ανάπτυξη και αυτή, προφανώς, αγγίζει, άμεσα και έμμεσα, τους πάντες». «Και είναι στρατηγικό αφού συνδυάζει τους στόχους για τους οποίους αγωνιζόμαστε και τις πολιτικές με τις οποίες προσπαθούμε να φτάσουμε στο βέλτιστο αποτέλεσμα», πρόσθεσε.
Εξαγωγές και Άμεσες Ξένες Επενδύσεις
Ο κ. Φραγκογιάννης ανέδειξε τη σημασία των μετρήσιμων αποτελεσμάτων της εξωστρέφειας και τα ασφαλή συμπεράσματα που μπορούν να εξαχθούν, τόσο ως προς τις εξαγωγές όσο και ως προς τις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις (ΑΞΕ), καθώς και ως προς την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, το country brand.
Αναφερόμενος στα αποτελέσματα του 2021, τα χαρακτήρισε «θεαματικά». «Σύμφωνα με τα τρέχοντα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η αύξηση της αξίας των εξαγωγών ήταν το προηγούμενο έτος, 29,5%», σημείωσε και συμπλήρωσε: «Η ελληνική επιχειρηματική κοινότητα απέδειξε ότι είναι ανταγωνιστική και ανθεκτική και ότι, παρά την πανδημία, δραστηριοποιήθηκε σε γνώριμες, αλλά και νέες αγορές, με τα γνωστά, σε όλον τον κόσμο, προϊόντα μας, αλλά και με καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες».
Σχετικά με τις ΑΞΕ, ο υφυπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε το 2021 ως «μία χρονιά που θα θυμόμαστε», αφού, όπως επεσήμανε, στην πατρίδα μας έφτασαν κολοσσιαίες επενδύσεις από οικονομικούς γίγαντες της παγκόσμιας αγοράς, όπως η Pfizer, η Microsoft, το Facebook/Meta, η Google, η Amazon, η Volkswagen, η JP Morgan, και άλλες συνέβαλλαν στο να σημειωθούν οι μεγαλύτερες καθαρές εισροές Άμεσων Ξένων Επενδύσεων από το έτος 2002.
Ειδικότερα, αναφερόμενος στα στοιχεία που εξέδωσε η Τράπεζα της Ελλάδος, εξήγησε ότι «είχαμε 4,85 δισ. ευρώ σε ΑΞΕ. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και αν συγκριθούν με το 2019, τη χρονιά πριν τη πανδημία, οι ξένες επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 13%, ενώ σε σχέση με την πρώτη πανδημική χρονιά, το 2020 με 2,81 δις ευρώ, με αύξηση της τάξης του 72,3%. Οι τομείς των επενδύσεων καλύπτουν ένα εξαιρετικά ευρύ φάσμα, από τον τουρισμό, την ενέργεια, τα παγκόσμια κέντρα παροχής υπηρεσιών, τις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών μέχρι τα φάρμακα και τη βιοτεχνολογία, τα τρόφιμα και τα αγροτικά προϊόντα, την εφοδιαστική αλυσίδα και τις οπτικο-ακουστικές παραγωγές».
«Με αυτά τα αποτελέσματα προσεγγίζουμε με ρεαλισμό την επίτευξη του στόχου αυτής της κυβέρνησης για αύξηση των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων σε 4% επί του ΑΕΠ και των εξαγωγών σε 48% επί του ΑΕΠ έως το 2023», πρόσθεσε.
Βελτίωση της εικόνας
Ειδική μνεία έκανε ο κ. Φραγκογιάννης στη «θεαματική βελτίωση» της εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό αναφερόμενος αφενός σε μελέτη που βασίστηκε σε 10.800 δημοσιεύματα ελληνικού ενδιαφέροντος των 50 μεγαλύτερων και διεθνούς εμβέλειας ΜΜΕ, όπου έλαβε θετικό πρόσημο 9,2 ποσοστιαίων μονάδων, αφετέρου στην ετήσια έκθεση EY που τοποθετεί την Ελλάδα στους 10 πιο ελκυστικούς ενενδυτικούς προορισμούς της Ευρώπης.
Για τον πόλεμο στην Ουκρανία σημείωσε πως «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η νέα αυτή γεωπολιτική αναταραχή θα έχει οικονομικές επιπτώσεις», για να συμπληρώσει: «Αναδεικνύεται, με τον πιο σκληρό τρόπο, δυστυχώς, πόσο σημαντική είναι η οικονομική ευρωστία που καλείται να έχει κάθε κράτος σε έναν κόσμο ολοένα και πιο περίπλοκο, με ολοένα και περισσότερες προκλήσεις. Αποδεικνύεται πόσο σωστή ήταν η επιλογή αυτής της κυβέρνησης να δώσει τόση έμφαση, να καταβάλλει τόση προσπάθεια στο πεδίο της Οικονομικής Διπλωματίας».
Τέλος, ο υφυπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στις προσπάθειες της Οικονομικής Διπλωματίας που είναι «συλλογικές», όπως τις χαρακτήρισε, καθώς, όπως τόνισε, αυτή «λειτουργεί, κατά κάποιο τρόπο, ως γραφείο διεθνών σχέσεων άλλων παραγωγικών υπουργείων, όπως είναι το υπουργείο Ανάπτυξης, το υπουργείο Ενέργειας και το υπουργείο Τουρισμού». Παράλληλα, ειδική μνεία έκανε στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωστρέφειας με συμμετοχή όλων των παραγωγικών φορέων της χώρας, που παρέχει συμβουλευτική υποστήριξη στο Enterprise Greece, την Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου, τον εκτελεστικό βραχίονα της εθνικής Οικονομικής Διπλωματίας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Latest News
Να υιοθετήσουμε ενα επιθετικό μοντέλο επενδύσεων για την ενίσχυση της βιομηχανίας, λέει ο Θεοδωρικάκος
Καθοριστική για την ανταγωνιστικότητα , η συνεργασία στο επίπεδο της τεχνολογικής έρευνας, λέει ο υπουργος Ανάπτυξης
Τι αλλαγές ζητά η ΠΟΜΙΔΑ για τα ακίνητα
Ποιες είναι οι προτεινόμενες αλλαγές στις διατάξεις για τα ακίνητα στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο
«Συγχαρητήρια» του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στον Τραμπ
«Η νέα ηγεσία της αμερικανικής κυβέρνησης ανοίγει τον δρόμο για τη διατήρηση και εμβάθυνση της συνεργασίας με την Ευρώπη», αναφέρει σε ανακοίνωση
Θεοδωρικάκος: Τα τρία κίνητρα για την ενίσχυση των επενδύσεων στη φαρμακοβιομηχανία
Ο Υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, συμμετείχε στο 4Ο Συνέδριο «Υγεία πάνω απ’ όλα / It's all about health 2024»
Φθηνή παρά το ράλι η αγορά κατοικίας στην Ελλάδα για τους ξένους - Οι τιμές ανά τ.μ. [πίνακας]
Οι τιμές στην αγορά κατοικίας στις χώρες προέλευσης των αγοραστών από το εξωτερικό βρίσκονται σε δυσθεώρητο ύψος
Αναβαθμίζει τη σύσταση για την Ελλάδα η JP Morgan - Ο ρόλος των τραπεζών
H JP Morgan δηλώνει έκπληξή της με τις μετά την κρίση επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας
Γιατί πρέπει η Ελλάδα να δίνει χρήματα σε άλλες χώρες; Τι συζητείται στην COP29
Στην COP29 κεντρικό θέμα συζήτησης είναι και η αύξηση της οικονομικής αρωγής προς τα αναπτυσσόμενα κράτη - Παράδοξα στην νέα στρατηγική για το κλίμα
Κλείνει η πλατφόρμα για το επίδομα παιδιού - Πότε γίνονται οι επόμενες πληρωμές
Η αίτηση για το επίδομα παιδιού που έχει αποθηκευτεί μόνο προσωρινά θεωρείται μη υποβληθείσα και δεν λαμβάνεται υπόψη - Οι ημερομηνίες κλειδιά
Σε ψηφιακό χάρτη οι πραγματικές τιμές των ακινήτων σε όλη τη χώρα
Από το 2025 οι πολίτες θα βλέπουν σε μια πλατφόρμα τις πραγματικές τιμές πώλησης και ενοικίασης για τα ακίνητα - Μεγάλες αποκλίσεις στις τιμές μεταξύ συμβολαίων και αγγελιών
«Βράζει» η Μύκονος - Φρένο στη δόμηση και το Airbnb
Η Μύκονος έρχεται αντιμέτωπη με αυστηρούς όρους στη δόμηση για κατοικία και τουριστικά καταλύματα – Ένταση στην παρουσίαση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου