
Αισίως ο «μήνας των Συνεδρίων» συμπληρώνεται με εννέα μεταπασχαλινές δημοσκοπήσεις από επτά διαφορετικές εταιρείες που καταγράφουν μονότονα τα ίδια πράγματα.
(Τις σημειώνω για να μην έχουμε παρεξηγήσεις. Alco (5/5), GPO (10/5 και 21-23/5), Pulse (12/5), Opinion Poll (17/5), Marc (15/5 και 24/5), MRB (20/5), με τελευταία τη Metron (25/5)).
Θεωρητικά, ο Μητσοτάκης έχει μπροστά του μια απόλυτα ευνοϊκή εκλογική συγκυρία.
Ο ίδιος επιστρέφει σε ποσοστά της τάξεως του 35%-36% με τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί με δέκα (κατά μέσο όρο) μονάδες διαφορά και το ΠΑΣΟΚ να σταθεροποιείται στο 13%-15%.
Σημαίνει αυτό ότι ο Μητσοτάκης θα κάνει άμεσα εκλογές;
Κανείς δεν μπορεί να ξέρει. Αλλά αν τις κάνει, δεν θα το ανακοινώσει πριν τις ανακοινώσει. Και γι’ αυτό η συζήτηση περί εκλογών είναι άχαρη.
Τι είναι πιο ουσιώδες; Το αμετάβλητο των συσχετισμών.
Και γιατί είναι ουσιώδες; Διότι αν οι συσχετισμοί δεν έχουν μεταβληθεί από το 2019 και με τόσα ενδιάμεσα γεγονότα, δύσκολα μπορώ να φανταστώ τι θα τους μεταβάλει τους επόμενους μήνες.
Αλλά ας μην προτρέχουμε. Προς το παρόν, η βασική δύναμη του Μητσοτάκη είναι η αδυναμία και τα λάθη των αντιπάλων του. Κυρίως των εσωτερικών αντιπάλων αλλά και ο Ερντογάν βάζει όποτε μπορεί το χεράκι του.
Το ερώτημα λοιπόν είναι απλό. Αρκούν η αδυναμία και τα λάθη των άλλων για να κερδίσεις μια εκλογή; Δεν θέλω να στενοχωρήσω όσους ονειρεύονται ιδεολογικές μάχες και προγραμματικές αναμετρήσεις αλλά συνήθως αρκεί.
Και γι’ αυτό φαίνεται ότι ο Μητσοτάκης θα μπει με σχετική άνεση και καθαρό προβάδισμα στον εκλογικό κύκλο. Με έναν «αέρα νικητή» που αποτελεί μεγάλο προεκλογικό πλεονέκτημα.
Το πώς φυσικά θα καταλήξει, ιδίως έπειτα από έναν εκλογικό μαραθώνιο δυόμισι μηνών και δύο εκλογών είναι μια άλλη υπόθεση την οποία δεν θα κάνω το λάθος να προεξοφλήσω.
Πολλοί ισχυρίζονται ότι η αρχή είναι το ήμισυ του παντός. Σωστό. Αλλά τον γαμπρό τον ξυρίζουν στο τέλος.
ΥΓ. – για την πλάκα του θέματος… Στην «Αυγή» (24/5) έμαθα από δημοσίευμα του διευθυντή της «ποιοι και γιατί στοχοποιούν» τη Βασιλική Θάνου μεταξύ των οποίων και ο υποφαινόμενος.
Δυστυχώς όμως μάλλον έχασα το γλέντι διότι ο διευθυντής μιλάει για μια δίκη που δεν ξέρω ούτε πότε έγινε, ούτε τι συνέβη, αφού δεν μετείχα. Στην οποία αφού δεν μετείχα, δεν κατέθεσα. Και αφού δεν κατέθεσα, αποκλείεται να είπα όσα μου αποδίδει ο διευθυντής.
Η φωτό μου πάντως ήταν καλή!


Latest News

Ζώντας με 743 ευρώ το μήνα
Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για την αύξηση του κατώτατου μισθού. Παραβλέποντας ότι αυτός αποτυπώνει ακόμη μια πολύ δύσκολη συνθήκη.

Βάζουν πλάτη οι επιχειρήσεις
Η αύξηση της τάξεως του 6% του κατώτατου μισθού, που ενέκρινε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο, δεν είναι διόλου αμελητέα ως ποσοστό

Ο καθρέφτης του χρηματιστηρίου
Σημαντική αύξηση των συναλλαγών, επιχειρηματικές εξελίξεις, νέες συμφωνίες και μεγάλη κινητικότητα σε πολλούς κλάδους είναι ξεκάθαρο σημάδι μιας οικονομίας σε ανάπτυξη

Κλείνει υποθέσεις με το παρελθόν
Το επίσημο ελληνικό κράτος οφείλει να «ξεψαχνίσει» και να φέρει στα ταμεία και το παραμικρό από τα χρωστούμενα, πριν αποφασίσει να προχωρήσουμε ως χώρα

Από τα μπλοκάκια στις εταιρείες για να αποφύγουν την κλίμακα των μισθωτών
Η «μαύρη» εργασία σε μεγάλο βαθμό περιορίστηκε με τη χρήση της κάρτας εργασίας, αλλά και εξαιτίας της αυξημένης ζήτησης εργαζομένων στην περίοδο που διαδέχτηκε τα μνημόνια

Ανισότητες: Μύθοι και πραγματικότητες
Σε αντίθεση με τις λαϊκές πεποιθήσεις τα στατικά στοιχεία δείχνουν ότι η παγκόσμια ανισότητα φθίνει και βρίσκεται στο πιο χαμηλό επίπεδο των 220 τελευταίων ετών.

Επενδυτική τοξικότητα
Οι ευκαιρίες στην εποχή μας, που τα πάντα είναι ρευστά και απρόβλεπτα, είναι για αυτούς που διαθέτουν ισχυρά αντανακλαστικά και πολίτες ενημερωμένους

Μισθολογική στρέβλωση
Οι νέοι αυτοί μισθοί μαζί με όλες τις υποχρεώσεις που τους συνοδεύουν θα πρέπει να πληρωθούν από τις επιχειρήσεις

Ο Ερντογάν υπενθυμίζει ότι είναι κυρίαρχος
Ο Ερντογάν με τη σύλληψη Ιμάμογλου απλώς υπενθυμίζει το βάθος της κυριαρχίας του

Τα εξοπλιστικά επανεκκίνησαν
Τώρα υπάρχει η ευκαιρία να αναζωογονηθεί συνολικά ο κλάδος, με ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους