Στους 26 βαθμούς για ψύξη και στους 19 για θέρμανση αναμένεται να οριστεί ο κόφτης για τα κλιματιστικά στο πλαίσιο των επικείμενων μέτρων του κυβερνητικού σχεδίου για την εξοικονόμηση ενέργειας.
«Αν ορίσουμε στους 26 βαθμούς»
Μάλιστα ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας με έναν τρόπο επιβεβαίωσε τις παραπάνω πληροφορίες με τα όσα δήλωσε σήμερα καθώς ανέφερε ότι θα υπάρξουν αποτελέσματα στην εξοικονόμηση ενέργειας αν αυτό οριστεί στους 26 βαθμούς.
Συγκεκριμένα, ο κ. Σκρέκας μιλώντας το πρωί στον Σκάι άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για «κόφτη» στα κλιματιστικά σε ότι αφορά το δημόσιο τομέα λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Με τους αρμόδιους υπουργούς Θεόδωρο Σκυλακάκη και Μάκη Βορίδη σχεδιάζουμε μια σειρά μέτρων και δράσεων για να μπορέσει το δημόσιο να εξοικονομήσει ενέργεια. Επειδή πέρυσι με τον καύσωνα είχαμε φτάσει σε ρεκόρ ζήτησης, το κλιματιστικό αν το ορίσουμε στους 26 βαθμούς πετυχαίνουμε το καλύτερο αποτέλεσμα σε ό, τι αφορά στην ποιότητα του αέρα και την εξοικονόμηση ενέργειας».
Στο δημόσιο μέτρα, στις ιδιωτικές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά συστάσεις
Ωστόσο, ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος σημείωσε ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο ως σύσταση σε νοικοκυριά και ιδιωτικές επιχειρήσεις, ενώ «στο δημόσιο θα υπάρξουν μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας».
Ουσιαστικά στο βαθμό που επισημοποιηθεί και ανακοινωθεί το συγκεκριμένο μέτρο θα είναι περίπου στα ίδια επίπεδα με τα ισχύοντα σε Ιταλία και Ισπανία όπου ο θερμοστάτης για τη λειτουργία των κλιματιστικών στα δημόσια κτίρια ορίζεται στους 27 βαθμούς για ψύξη και στους 19 βαθμους για θέρμανση, αν και στην Ιταλία επιτρέπονται σε ειδικές συνθήκες το χειμώνα και δύο βαθμοί παραπάνω.
«Μικρές αλλαγές στη συμπεριφορά»
Υπενθυμίζεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης χτες είχε ουσιαστικά προαναγγείλει τέτοιου τύπου μέτρα φωτογραφίζοντάς τα με τις δηλώσεις που έκανε κατά τη συνάντησή του με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο Προεδρικό μέγαρο.
«Πρέπει να βάλουμε όλοι πλάτη σε αυτή την συλλογική προσπάθεια» τόνισε ο πρωθυπουργός. «Με μερικές αλλαγές στην συμπεριφορά μας μπορούμε να εξοικονομήσουμε ενέργεια, να γλιτώσουμε χρήματα και να διευκολύνουμε την προσπάθεια της χώρας να μειώσει συνολικά το ενεργειακό της αποτύπωμα. Είναι πολιτικές που μόνο όφελος έχουν στην εφαρμογή τους. Η κυβέρνηση θα φροντίσει να παρουσιάσει σύντομα ένα συγκεκριμένο και συνεκτικό σχέδιο» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.
Τι άλλο θα προβλέπεται
Επισημαίνεται επίσης ότι εκτός του επερχόμενου κόφτη στα κλιματιστικά για τα δημόσια κτίρια και τις ανάλογες συστάσεις για νοικοκυριά και ιδιωτικό τομέα, επίσης το σχέδιο της κυβέρνησης θα προβλέπει την αντικατάσταση ενεργοβόρων συσκευών, παρεμβάσεις σε κτίρια (π.χ. εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών κ.α.), ενώ αναμένεται να ενθαρρύνεται η χρήση όσο το δυνατόν λιγότερο, των Ι.Χ. αυτοκινήτων.
Latest News
Με προίκα 1,6 δισ. το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών - Ποια έργα χρηματοδοτεί
Το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών διαρθρώνεται σε τρεις βασικούς πυλώνες - Οι επενδυτές θα λάβουν χρηματοδότηση έως και 60%
Μητσοτάκης: Το Ταμείο Απανθρακοποίησης θα διευκολύνει τα νησιά στην πράσινη μετάβαση
Η νησιωτικότητα απαιτεί ξεχωριστή φροντίδα από το κράτος και η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι είναι κοντά στους νησιώτες, είπε ο Κ. Μητσοτάκης
Η Ελλάδα και η μεγάλη ευκαιρία της Νέας Εποχής του Υδρογόνου
H Ελλάδα μπορεί και πρέπει να αδράξει τη μοναδική ευκαιρία να πρωταγωνιστήσει στον αναδυόμενο τομέα του υδρογόνου
Η «πράσινη» ενέργεια φέρνει τα data centers στην Ελλάδα
Τα data centers για να λειτουργήσουν απαιτούν τεράστια ποσά ενέργειας που πολλές φορές απλά δεν είναι διαθέσιμα - Πώς αιολική και ηλιακή ενέργεια μπορεί να «φέρουν» πρόσθετες επενδύσεις
Η Μεσόγειος εκπέμπει SOS - Θερμαίνεται ταχύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο
Κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες οι καύσωνες αυξήθηκαν στην Μεσόγειο κατά 40%
Είσοδος της Amazon στις ΑΠΕ - Επενδύσεις σε αιολικά άνω του $1 δισ. στην Ελλάδα
Η Amazon ενισχύει, περαιτέρω, το χαρτοφυλάκιο των ενεργειακών επενδύσεων που αναπτύσσει σε διεθνές επίπεδο
Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα
SOS από τους Ευρωπαίους κατασκευαστές πλαστικών - «Πνίγουν» τις επιχειρήσεις οι κανονισμοί
Τα πλαστικά είναι ο τελευταίος μεταποιητικός τομέας στην ήπειρο που συρρικνώνεται παρά την παγκόσμια ανάπτυξη
«Νεκρός» ο στόχος για το κλίμα - Πώς ο Τραμπ θα «επιβαρύνει» τον πλανήτη με 0,04 βαθμούς Κελσίου
Tο 2024 είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι η πρώτη μεμονωμένη χρονιά πάνω από το όριο των 1,5o C - Χωρίς χαραμάδα αισιοδοξίας η COP29
Τα σχέδια της Masdar για off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά σε Ελλάδα και Ισπανία – Ο «άσος» της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Ο COO της Masdar Abdulaziz Alobaidli, στη διάρκεια εκδήλωσης της ΕΔΕΥΕΠ στο πλαίσιο της COP29 μίλησε για τα πλάνα επενδύσεων