
Με αφορμή τη δημόσια συζήτηση που εξελίσσεται γύρω από την ευλογιά των πιθήκων, ο ΕΟΔΥ κρίνει σκόπιμο να επισημάνει ότι ο στιγματισμός πολιτών ή συμπεριφορών δεν προάγει τη δημόσια υγεία, αλλά αντίθετα στιγματίζει συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, οδηγώντας σε εφησυχασμό άλλες ομάδες πολιτών, με συνέπεια να αυξάνεται ο κίνδυνος για τη διασπορά λοιμωδών νοσημάτων.
Η ευλογιά των πιθήκων μπορεί να προσβάλει οποιοδήποτε άτομο και δεν αφορά ούτε προέρχεται από συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού, τονίζει ο ΕΟΔΥ.
Οι τρόποι μετάδοσης της ευλογιάς των πιθήκων περιλαμβάνουν:
α. Στενή προσωπική επαφή
β. Έκθεση σε βιολογικά υγρά
γ. Επαφή με μολυσμένες επιφάνειες ή αντικείμενα (π.χ. κλινοσκεπάσματα, είδη ρουχισμού/ιματισμού)
Η ευλογιά των πιθήκων δεν μεταδίδεται αμιγώς σεξουαλικά, αλλά μπορεί να μεταδοθεί μέσω σεξουαλικής επαφής κατά τη σωματική επαφή.

Σε συμφωνία για κοινές προμήθειες εμβολίων και φαρμάκων κατέληξε η ΕΕ
Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέληξε σε συμφωνία για κοινές προμήθειες ενός εμβολίου και ενός αντιικού φαρμάκου για την αντιμετώπιση της ασυνήθιστης επιδημίας ευλογιάς των πιθήκων, φέρεται να δήλωσε αξιωματούχος της Σουηδίας αρμόδιος για τους εμβολιασμούς.
«Έπειτα από αρκετές συναντήσεις αποφασίστηκε ότι θα αγοράσουμε τόσο το εμβόλιο όσο και την αντιική αγωγή» είπε ο συντονιστής εμβολιασμού, Ρίτσαρντ Μπέργκστρομ, σύμφωνα με τη σουηδική εφημερίδα Dagens Nyheter.
Όπως αναμεταδίδει το Reuters, η εφημερίδα γράφει ότι η ΕΕ θα προμηθευτεί το εμβόλιο Imvanex της Bavarian Nordic, το οποίο αναπτύχθηκε αρχικά για τη συγγενική ασθένεια της ευλογιάς, καθώς και το αντιικό φάρμακο τεκοβιριμάτη της αμερικανικής Siga Technologies.
Η ΕΕ δεν έχει ακόμα υπογράψει συμβόλαια με τις δύο εταιρείες, είπε ο Μπέργκστρομ.
«Θα προχωρήσει όμως γρήγορα. Το συμβόλαιο πρέπει να είναι έτοιμο σε μια εβδομάδα και ίσως κάποιες περιορισμένες παραδόσεις ακολουθήσουν τον Αύγουστο» πρόσθεσε σύμφωνα με την εφημερίδα.
Προμήθειες εμβολίων
Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη ανακοινώσει σχέδια για προμήθεια εμβολίων, τα οποία όμως δεν προορίζονται για τον γενικό πληθυσμό αλλά για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και τις στενές επαφές ασθενών.
Η Ελλάδα ήδη διαθέτει απόθεμα του εμβολίου της ευλογιάς, δήλωσε την Πέμπτη στο in.gr η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα.
«Για την ώρα έχουμε εμβόλια κατά της ευλογιάς, που παρέχουν κάποια προστασία. Ακόμη είναι πολύ νωρίς για να συζητάμε για το ειδικό εμβόλιο. Παρακολουθούμε την κατάσταση και παραμένουμε σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό CDC και τις άλλες χώρες, για να κινηθούμε ανάλογα».
Περισσότερα από 200 επιβεβαιωμένα και ύποπτα κρούσματα έχουν αναφερθεί τις τελευταίες εβδομάδες σε Ευρώπη και Αμερική, στην πρώτη επιδημία ευλογιάς των πιθήκων εκτός της Αφρικής όπου ενδημεί η νόσος.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το εμβόλιο για την ευλογιά είναι 85% αποτελεσματικό στην πρόληψη της ευλογιάς των πιθήκων, η οποία οφείλεται σε συγγενικό ιό.
Η ευλογιά των πιθήκων είναι συνήθως ήπια ασθένεια, η οποία εκδηλώνεται με πυρετό και χαρακτηριστικό εξάνθημα με εξογκώματα. Μεταδίδεται με τη στενή σωματική επαφή και σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας είναι απίθανο να προκαλέσει νέα πανδημία.
Το εμβόλιο Imvanex έχει εγκριθεί στις ΗΠΑ για την ευλογιά και την ευλογιά των πιθήκων, ενώ στην Ευρώπη έχει λάβει άδεια μόνο για την ευλογιά αλλά χρησιμοποιείται «off label» και για την ευλογιά των πιθήκων.
Το αντιικό τεκοβιριμάτη είναι σχεδιασμένο να μπλοκάρει την έξοδο του ιού από τα μολυσμένα κύτταρα και είναι το πρώτο αντιικό για την αντιμετώπιση ιών στην ομάδα της ευλογιάς και της ευλογιάς των πιθήκων.


Latest News

Πρέπει να ανησυχεί η Ελλάδα μετά τον σεισμό στην Κωνσταντινούπολη; - Τι απαντούν σεισμολόγοι
Ο σεισμός στην Κωνσταντινούπολη προκάλεσε πανικό, ενώ ξύπνησε άσχημες αναμνήσεις – Σεισμολόγοι απαντούν για το εάν θα επηρεαστεί η Ελλάδα

Τραμπ: Νομίζω έχουμε συμφωνία με τη Ρωσία – Πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία με τον Ζελένσκι
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε το βράδυ χθες Τετάρτη (τοπική ώρα) στον Λευκό Οίκο πως θεωρεί ότι έχει κλείσει «συμφωνία με τη Ρωσία»

Απλώνοντας μέχρι εκεί που αντέχει η τσέπη
Η μεγάλη υπόθεση ωστόσο για τη χώρα, το σημαντικό εάν πηγαίνουμε στη σωστή ή τη λάθος κατεύθυνση είναι ξανά το παλιό αυτό που παρακολουθούσαμε στα «μαύρα» χρόνια

Τραμπ: Η ειρηνευτική συμφωνία είναι κοντά αλλά την εμποδίζει ο Ζελένσκι
«Είμαστε πολύ κοντά σε μια Συμφωνία, αλλά ο άνθρωπος που «δεν έχει χαρτιά να παίξει» θα πρέπει τώρα, επιτέλους, να ΤΟ ΚΑΝΕΙ»

Στοιχήματα εκατομμυρίων δολαρίων για τον διάδοχο του πάπα Φραγκίσκου
Το όνομα, η καταγωγή και η ηλικία του επόμενου πάπα γίνονται αφορμή για έντονο διαδικτυακό παιχνίδι στοιχημάτων

Το γραφείο του Μακρόν διαψεύδει τα περί πρόωρων εκλογών
Σε διάψευση των δημοσιευμάτων για πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο προέβη το Ελυζέ , μέσω ανάρτησης στο «X»

Πωλείται το ιστορικό αυτοκίνητο του Ανδρέα Παπανδρέου
Το αυτοκίνητο του Ανδρέα Παπανδρέου βρίσκεται στην Αθήνα, στα χέρια ενός συλλέκτη που δε θέλει να εμφανίζεται το όνομά του
![Μόσχα: Ισχυρές εκρήξεις στο κέντρο της πόλης [βίντεο]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/54656-600x432.jpg)
Ισχυρές εκρήξεις στο κέντρο της Μόσχας [βίντεο]
Ένα αυτοκίνητο εξερράγη σε υπόγειο πάρκινγκ στη Μόσχα, ενώ υπάρχουν αναφορές και για περισσότερες εκρήξεις

Ναυάγησαν οι συνομιλίες στο Λονδίνο για το ουκρανικό - Το μήνυμα Βανς
Γιατί ακύρωσε την τελευταία στιγμή τη συμμετοχή του στις συζητήσεις για την τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο

Ισχυρός σεισμός 6,2 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη
Ισχυρός σεισμός σημειώθηκε νωρίς το μεσημέρι της Τετάρτης στην Κωνσταντινούπολη με επίκεντρο τη θάλασσα του Μαρμαρά.