«Καταλύτης ανάπτυξης» για την ελληνική οικονομία ήταν οι εξαγορές και συγχωνεύσεις το 2021, βάζοντας την Ελλάδα δυναμικά στον παγκόσμιο επενδυτικό χάρτη. Μάλιστα, ο μεγάλος αριθμός των συμφωνιών που έκλεισαν τη χρονιά που μας πέρασε και αναμένεται να ολοκληρωθούν φέτος μας δημιουργούν την πεποίθηση ότι, παρά το αρνητικό διεθνές κλίμα, το 2022 θα διατηρήσει μια εξαιρετικά έντονη δυναμική.
Την ίδια στιγμή, το 2021 αποτέλεσε χρονιά-ρεκόρ και για τις ιδιωτικοποιήσεις. Υπενθυμίζουμε τη συμφωνία αποκρατικοποίησης του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, αλλά και την καταβολή της πρώτης δόσης για το Ελληνικό. Και αντίστοιχα φέτος, οι εκτιμήσεις μας κάνουν λόγο για μια χρονιά-ρεκόρ και σε αυτό το μέτωπο, με τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις να ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ το 2022.
Παράλληλα, το 2021 ήταν χρονιά-σταθμός για την εξυγίανση των τραπεζών, αφού περίπου 40 δισ. μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, πωλήθηκαν σε funds υπό τη μορφή τιτλοποίησης. Η αξία των εν λόγω συναλλαγών ξεπέρασε τα 12,1 δισ. ευρώ, βοηθώντας τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να απαλλαγούν από τον μεγαλύτερο «βραχνά» στην ανάπτυξή τους.
Την ίδια στιγμή, μια σειρά από επιτυχημένες εκδόσεις ομολόγων ενίσχυσαν παραπάνω τη ρευστότητα των ελληνικών επιχειρήσεων, οι οποίες συνολικά προσέλκυσαν κεφάλαια που άγγιξαν τα 9 δισ. ευρώ. Ετσι, έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε πως πλέον οι ελληνικές επιχειρήσεις διαθέτουν την απαραίτητη δυναμική για να προχωρήσουν σε νέες επενδύσεις. Και ήδη, με βάση τα όσα έχουν ανακοινωθεί, διαπιστώνουμε την ιδιαίτερη έμφαση που δίνουν στον τομέα της «πράσινης μετάβασης» που αποτελεί επιταγή των καιρών αλλά και βασικό μοχλό της οικονομικής ανάπτυξης.
Και το 2022
Για όλους τους παραπάνω λόγους, εκτιμούμε ότι και το 2022 θα είναι μια χρονιά κατά την οποία οι εξαγορές και συγχωνεύσεις θα πρωταγωνιστήσουν στο εγχώριο επιχειρείν. Ηδη οι δρομολογημένες συμφωνίες υπολογίζεται πως ξεπερνούν τα 6,3 δισ. ευρώ, ενώ τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις αναμένονται να ξεπεράσουν το επίπεδο-ρεκόρ των 2,3 δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, το έντονο διεθνές ενδιαφέρον, αλλά και τα κίνητρα που δίνει το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας λειτουργούν καταλυτικά προς αυτή την κατεύθυνση.
Τέλος, οι τρέχουσες γεωπολιτικές εξελίξεις, μολονότι επηρεάζουν αρνητικά, λόγω της αύξησης του πληθωρισμού και των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα, είναι δυνατόν μεσο-μακροπρόθεσμα να αποτελέσουν ευκαιρία ανάπτυξης για τη χώρα.
Συγκεκριμένα, εκτιμούμε ότι η αλλαγή του παγκόσμιου ενεργειακού χάρτη, η στροφή στην ανάπτυξη παραγωγικών μονάδων εντός Ευρωπαϊκής Ενωσης αλλά και η επιδίωξη αυτάρκειας σε εθνικό επίπεδο έρχονται για να αλλάξουν τις δυναμικές και τις ισορροπίες παγκοσμίως. Συνεπώς υπό προϋποθέσεις, θα μπορούσαν να αποτελέσουν καταλύτη ανάπτυξης, τόσο πανευρωπαϊκά όσο και στην Ελλάδα ωφελώντας τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τις επιχειρήσεις.
*Ο Θανάσης Πανόπουλος είναι Deals Leader της PwC Ελλάδος
Latest News
Το νέο σύστημα κινήτρων κι επιβράβευσης βελτιώνει την αποτελεσματικότητα του Δημοσίου
Επιβραβεύει τους δημοσίους υπαλλήλους που συμβάλλουν αποφασιστικά στην εκπλήρωση επιλέξιμων στόχων
Η συστηματική καταπίεση των γυναικών στην αφγανική κοινωνία δικαιολογεί προσφυγική προστασία
Μία απόφαση-ορόσημο από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Ο καπιταλισμός των... «συντρόφων» και οι κίνδυνοι μιας οικονομίας Τραμπ-Μάσκ
Ο Ντόναλντ Τραμπ προσφέρει ένα όραμα φιλικού καπιταλισμού που έχει δελεάσει πολλούς ηγέτες της βιομηχανίας και των οικονομικών
Ψηφιακή έκδοση και διαβίβαση παραστατικών διακίνησης – Γ’ Μέρος
Οι ημερομηνίες διαβίβασης των δεδομένων στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA για τις υπόχρεες οντότητες
Απόλυτη καταστροφή ο Οκτώβριος στο ελληνικό Χρηματιστήριο - Τι συνέβη
Κατεγράφησαν οι χειρότερες μηνιαίες απώλειες του έτους για Γενικό και Τραπεζικό Δείκτη. Υποτιμημένες οι περισσότερες μετοχές σε μεγάλη και μεσαία κεφαλαιοποίηση.
Ψηφιακό ευρώ: ποια τα οφέλη του για εσάς
Το ψηφιακό ευρώ θα λειτουργεί συμπληρωματικά προς τα τραπεζογραμμάτια, παρέχοντας – δωρεάν – μία και μοναδική επιλογή για τις ψηφιακές πληρωμές σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ
Σενάριο σοκ για την οικονομία - Το χτύπημα του Ισραήλ στα πυρηνικά του Ιράν
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι διαχειριστές οικονομικών κινδύνων μπορεί να ελπίζουν για το καλύτερο, αλλά θα πρέπει να προετοιμάζονται για το χειρότερο.
Για μια επιχειρούσα κοινωνία
Το βιβλίο των Αθ. Παπανδρόπουλου και Κώστα Χριστίδη φέρνει στο προσκήνιο τον δημιουργικό δυναμισμό ως δημόσια φιλοσοφία
Πράσινη μετάβαση με ψηφιακές τεχνολογίες
Η προσαρμογή των επιχειρήσεων σε αυτές τις νέες συνθήκες απαιτεί στρατηγικές καινοτομίας και εκσυγχρονισμού
Κληρονομιές: Ορισμένα νομικά θέματα και όχι μόνο
Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις κληρονομιές