«Καταλύτης ανάπτυξης» για την ελληνική οικονομία ήταν οι εξαγορές και συγχωνεύσεις το 2021, βάζοντας την Ελλάδα δυναμικά στον παγκόσμιο επενδυτικό χάρτη. Μάλιστα, ο μεγάλος αριθμός των συμφωνιών που έκλεισαν τη χρονιά που μας πέρασε και αναμένεται να ολοκληρωθούν φέτος μας δημιουργούν την πεποίθηση ότι, παρά το αρνητικό διεθνές κλίμα, το 2022 θα διατηρήσει μια εξαιρετικά έντονη δυναμική.
Την ίδια στιγμή, το 2021 αποτέλεσε χρονιά-ρεκόρ και για τις ιδιωτικοποιήσεις. Υπενθυμίζουμε τη συμφωνία αποκρατικοποίησης του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, αλλά και την καταβολή της πρώτης δόσης για το Ελληνικό. Και αντίστοιχα φέτος, οι εκτιμήσεις μας κάνουν λόγο για μια χρονιά-ρεκόρ και σε αυτό το μέτωπο, με τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις να ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ το 2022.
Παράλληλα, το 2021 ήταν χρονιά-σταθμός για την εξυγίανση των τραπεζών, αφού περίπου 40 δισ. μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, πωλήθηκαν σε funds υπό τη μορφή τιτλοποίησης. Η αξία των εν λόγω συναλλαγών ξεπέρασε τα 12,1 δισ. ευρώ, βοηθώντας τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να απαλλαγούν από τον μεγαλύτερο «βραχνά» στην ανάπτυξή τους.
Την ίδια στιγμή, μια σειρά από επιτυχημένες εκδόσεις ομολόγων ενίσχυσαν παραπάνω τη ρευστότητα των ελληνικών επιχειρήσεων, οι οποίες συνολικά προσέλκυσαν κεφάλαια που άγγιξαν τα 9 δισ. ευρώ. Ετσι, έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε πως πλέον οι ελληνικές επιχειρήσεις διαθέτουν την απαραίτητη δυναμική για να προχωρήσουν σε νέες επενδύσεις. Και ήδη, με βάση τα όσα έχουν ανακοινωθεί, διαπιστώνουμε την ιδιαίτερη έμφαση που δίνουν στον τομέα της «πράσινης μετάβασης» που αποτελεί επιταγή των καιρών αλλά και βασικό μοχλό της οικονομικής ανάπτυξης.
Και το 2022
Για όλους τους παραπάνω λόγους, εκτιμούμε ότι και το 2022 θα είναι μια χρονιά κατά την οποία οι εξαγορές και συγχωνεύσεις θα πρωταγωνιστήσουν στο εγχώριο επιχειρείν. Ηδη οι δρομολογημένες συμφωνίες υπολογίζεται πως ξεπερνούν τα 6,3 δισ. ευρώ, ενώ τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις αναμένονται να ξεπεράσουν το επίπεδο-ρεκόρ των 2,3 δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, το έντονο διεθνές ενδιαφέρον, αλλά και τα κίνητρα που δίνει το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας λειτουργούν καταλυτικά προς αυτή την κατεύθυνση.
Τέλος, οι τρέχουσες γεωπολιτικές εξελίξεις, μολονότι επηρεάζουν αρνητικά, λόγω της αύξησης του πληθωρισμού και των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα, είναι δυνατόν μεσο-μακροπρόθεσμα να αποτελέσουν ευκαιρία ανάπτυξης για τη χώρα.
Συγκεκριμένα, εκτιμούμε ότι η αλλαγή του παγκόσμιου ενεργειακού χάρτη, η στροφή στην ανάπτυξη παραγωγικών μονάδων εντός Ευρωπαϊκής Ενωσης αλλά και η επιδίωξη αυτάρκειας σε εθνικό επίπεδο έρχονται για να αλλάξουν τις δυναμικές και τις ισορροπίες παγκοσμίως. Συνεπώς υπό προϋποθέσεις, θα μπορούσαν να αποτελέσουν καταλύτη ανάπτυξης, τόσο πανευρωπαϊκά όσο και στην Ελλάδα ωφελώντας τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τις επιχειρήσεις.
*Ο Θανάσης Πανόπουλος είναι Deals Leader της PwC Ελλάδος
Latest News
Δασμολογική πολιτική και ισορροπίες
Η κινητήρια δύναμη πίσω από το βασικό εμπορικό δόγμα της νέας αμερικανικής κυβέρνησης είναι η αρνητική της στάση για το ύψος του εμπορικού πλεονάσματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Ανταγωνισμοί και προκλήσεις
Ουδείς γνωρίζει σε ποιον βαθμό η ρητορική των δασμών θα υλοποιηθεί
Τι πρέπει να γνωρίζουν εργαζόμενοι και εργοδότες στη Σαντορίνη για τους σεισμούς
Ολα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι των νησιών που πλήττονται από τη σεισμική δραστηριότητα
Πώς «προστατεύονται» οι καταθέσεις σε κοινούς λογαριασμούς από τον φόρο κληρονομιάς
Η απόφαση έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην νομική φύση του κοινού λογαριασμού με τον πρόσθετο όρο του άρθρου 2 του ν. 5638/1932
Οι εμπορικοί πόλεμοι έχουν μόνο ηττημένους
Οι πρόσφατες εκθέσεις Ντράγκι και Λέτα δείχνουν τον δρόμο που θα πρέπει να ακολουθήσουμε τα επόμενα χρόνια
Μπορεί η φιλελεύθερη διεθνής τάξη να επιβιώσει χωρίς την Αμερική;
Ως η κινητήρια δύναμη της Δύσης πίσω από την ήττα των δυνάμεων του Αξονα, οι Ηνωμένες Πολιτείες ηγήθηκαν φυσικά της μεταπολεμικής ανοικοδόμησης
Οικολογικός Σχεδιασμός
H βαθιά αλλαγή στον τρόπο ζωής, στις παραγωγικές και καταναλωτικές συνήθειες είναι μια μάχη που πρέπει να δοθεί κατά μέτωπο από όλους τους παράγοντες της κοινωνίας.
Χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός και οικονομική παιδεία στην Ελλάδα
«Οι δεξιότητες που χρειάζεται πολύ το εκπαιδευτικό μας σύστημα, αφορούν στην εξάσκηση κριτικής σκέψης, συστημικής σκέψης, επιχειρηματικότητας και διαπολιτισμικότητας»
Τι πρέπει να προσέξουμε για να μην πληρώσουμε περισσότερο ΕΝΦΙΑ με το Ε9 (Β' μέρος)
Πώς θα συμπληρώσουμε με ασφάλεια το έντυπο Ε9 με τις τροποποιήσεις του φορολογικού έτους 2024
Επανεξέταση καταλογιστικών πράξεων της φορολογικής διοίκησης (Α' μέρος)
Η διαδικασία στις περιπτώσεις που ο φορολογούμενος αμφισβητεί οποιαδήποτε πράξη έχει εκδοθεί εις βάρος του και εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας