Μελετώντας την Ιστορία και δανειζόμενος τα οράματα και τους εννοιολογικούς σχηματισμούς πολλών πνευματικών προσωπικοτήτων, όπως λ.χ. ο Χένρι Κίσινγκερ, ο Πολ Κένεντι, ο Nίαλ Φέργκουσον κ.ά., καταλήγεις σε κάποια αναμφισβήτητα συμπεράσματα. Ο κόσμος ακολουθεί κάποιους κύκλους, που μέσα στο βάθος του χρόνου διατηρούν παρόμοια χαρακτηριστικά. Για να καταλάβεις τι έγινε και τι πιθανώς θα γίνει στο μέλλον πρέπει να διακρίνεις αυτούς τους κύκλους, να βγάλεις συμπεράσματα και να καταλάβεις πού ακριβώς βρίσκεσαι. Στη συνέχεια είναι ευκολότερο, και με μεγαλύτερη γνώση, να προδικάσεις τις μελλοντικές εξελίξεις και να δεις ενδεχόμενα τον εαυτό σου μέσα σε αυτές.
Το βάθος της ιστορίας
Στο βάθος της ιστορίας αναδείχθηκαν, κυριάρχησαν, παρήκμασαν και, πολλές φορές, εξαφανίσθηκαν ολόκληρες αυτοκρατορίες. Ακολουθώντας σχεδόν πάντα, την ίδια περίπου πορεία ιστορικών εξελικτικών φάσεων. Αυτές περιλαμβάνουν αρχικά ειρηνικές περιόδους ευημερίας με σημαντική δημιουργικότητα και παραγωγικότητα που αυξάνουν ουσιαστικά τα επίπεδα ζωής των ανθρώπων. Στη συνέχεια ακολουθούν περίοδοι κρίσης και οικονομικής δυσπραγίας που συχνά οδηγούν σε ταραχές, επαναστάσεις και πολεμικές συγκρούσεις. Σημειώνονται τότε μεγάλες αντιπαραθέσεις για ζητήματα πλούτου και εξουσίας και πάρα πολλές κατατροφές ευημερίας, ζωής, περιουσιών και πολλών άλλων, πολύτιμων για τους πολίτες, πραγμάτων.
Η πορεία των εξελίξεων
Οι δημιουργικές περίοδοι έχουν σαν αποτέλεσμα την προώθηση της εξέλιξης, ενώ οι φάσεις καταστροφών και πολέμων οδηγούν σε ανασυγκροτήσεις των κοινωνιών, σε καταστροφική συχνά αναδημιουργία και ίσως σε καινούργια ξεκινήματα. Η πορεία των εξελίξεων από το ένα άκρο στο άλλο είναι σε όλη την ιστορική εξέλιξη ο κανόνας. Όχι η εξαίρεση. Ενώ παντού σχεδόν συμβαίνουν αυτές οι ανατροπές, οι άνθρωποι έχουν την εμμονή να πιστεύουν πως το μέλλον θα είναι σχεδόν ίδιο, ή ελάχιστα παραλλαγμένο, από το παρελθόν. Οι φάσεις μεγάλης ευημερίας ή ανατρεπτικων καταστροφών συμβαίνουν μια φορά στη διάρκεια της ζωής των περισσότερων ανθρώπων. Δεν έχουν έτσι ευρύτερη θεώρηση της εξέλιξης και εκπλήσσονται από αυτά που συμβαίνουν. Το μέλλον λοιπόν που μας περιμένει θα είναι πολύ διαφορετικό από τις προσδοκίες των περισσοτέρων.
Κανείς δεν ξεφεύγει
Κανένα σύστημα, κυβέρνηση, οικονομική πραγματικότητα ή αυτοκρατορία δεν μπόρεσε ποτέ να ξεφύγει από τον αναπότρεπτο αυτό κύκλο. Εντούτοις σχεδόν οι πάντες εντυπωσιάζονται ή πανικοβάλλονται όταν κάτι τέτοιο συμβαίνει. Η ικανότητα κάποιου να προβλέψει και να χειρισθεί με επιτυχία το μέλλον εξαρτάται από το πόσο κατανοεί τις σχέσεις αιτίου – αιτιατού που προκαλούν αλλαγές στα διάφορα πράγματα. Κι αυτή η κατανόηση πηγάζει από τη μελέτη του πόσο και πώς άλλαξαν αυτά κατά το παρελθόν.
Η αντίληψη των ευρύτερων εξελίξεων εξαρτάται απο την ικανότητα κάποιων να μην περιορίζουν τη θεώρησή τους στον στενό οικονομικό ή εθνικό τους περίγυρο, αλλά να κοιτούν μακρύτερα στον ευρύτερο κόσμο. Εύκολα σήμερα μπορεί κάποιος να καταλάβει πως είμαστε στο κατώφλι μεγάλων αλλαγών. Με παγκόσμιες μάλλον διαστάσεις. Δύσκολα όμως μπορεί κάποιος να εντοπίσει τις μεγάλες αλλαγές που επίκεινται και πού ακριβώς θα οδηγήσουν. Εκείνοι που μπορούν να μελετήσουν το παρελθόν σε βάθος και να μελετήσουν σωστά τις παγκόσμιες εξελίξεις, κι αν υπάρχουν βέβαια διαθέσιμα κάποια αναγκαία μέσα, θα κατακτήσουν το μέλλον.
Latest News
Οι εγκλωβισμένοι, τα ακίνητα και ο… φορέας
Θυμηθήκαμε ότι υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός μικρών επιχειρήσεων που μέσα στην κρίση κοκκίνισαν τα δάνειά τους
Η ευθύνη των τραπεζών
Οι τράπεζες πατούν καλύτερα στα πόδια τους, δεν εξαρτάται η κερδοφορία τους από τις προμήθειες. Επίσης είναι εμφανές ότι χρειάζεται η κυβέρνηση μια «νίκη» στο μέτωπο του κόστους ζωής
Ανάπτυξη που «τρώγεται»
Με τα μέχρι τώρα στοιχεία είμαστε πάνω και από τον στόχο του 2024
Απιστευτα δώρα προς τα πολιτικά άκρα
Αρχίζω να πιστεύω όλο και περισσότερο ότι το σύνδρομο της επιτυχίας από μια φάση και μετά τυφλώνει τις δημοκρατίες, οι οποίες στη συνέχεια χάνουν και την ακοή τους.
Ελληνικές απώλειες από το «γαλλικό μέτωπο»
Θα πρέπει να θεωρούμε σίγουρες και τις πρώτες απώλειες για την Ελλάδα από το «γαλλικό μέτωπο».
Σοκαριστικές ομοιότητες
Στη Γαλλία, οι έμπειροι από την ελληνική κρίση βλέπουν ομοιότητες με την περίοδο 2012 – 2014 στην Ελλάδα
Η Γαλλία σε κρίση και η Ευρώπη σε περιδίνηση
Η πολιτική κρίση στη Γαλλία έρχεται να αναδείξει τα συνολικότερα προβλήματα της ευρωπαϊκής διακυβέρνησης
Και όμως υπάρχει άλλος δρόμος
Με την παρουσία του στο OT Forum ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε ότι σε πείσμα μιας διάχυτης ρητορικής δεν υπάρχουν μονόδρομοι
Με τη Γαλλία ή την Ιταλία;
Τα προβλήματα στον περίγυρό μας πολλαπλασιάζονται
Η λάθος συζήτηση και τα προβλήματα της αγοράς
Ο Δούκας που φορολογεί ή ο Μητσοτάκης που δεν μειώνει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης και κάπου στο βάθος και ο Αράμπικα που ακριβαίνει.