Εκτός από την ποσοτική, εμφανής είναι και η ποιοτική υπεροχή της ελληνικής ναυτιλίας στο παγκόσμιο στερέωμα. Οι Έλληνες εφοπλιστές δεν διαθέτουν μόνο τον μεγαλύτερο στόλο στον κόσμο, καθώς ελέγχουν σήμερα περίπου το 21% του παγκόσμιου στόλου, αλλά και τον πλέον ποιοτικό.

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία του μεγαλύτερου ναυλομεσιτικού οίκου στον κόσμο, του βρετανικού Clarksons Research, που περιλαμβάνονται στην Ετήσια Εκθεση της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών που πρόσφατα δόθηκε στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με αυτά, οι Έλληνες εφοπλιστές διαθέτουν τον μεγαλύτερο στόλο, με πλοία που έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν και τα εναλλακτικά καύσιμα. Επίσης, ο ελληνόκτητος στόλος διαθέτει αναλογικά τα περισσότερα πλοία με συστήματα καθαρισμού (scrubber) καυσαερίων διοξειδίου του θείου.

Ακόμη το 5,7% του ελληνόκτητου στόλου μπορεί να χρησιμοποιεί ως καύσιμο υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) όταν το αντίστοιχο ποσοστό του παγκόσμιου στόλου είναι 4,1%. Ενα επιπλέον εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι το 40% του ελληνόκτητου στόλου δεξαμενοπλοίων διαθέτει scrubber για την κατακράτηση του διοξειδίου του θείου, όταν το αντίστοιχο ποσοστό για τον παγκόσμιο στόλο είναι 28%.

Επίσης το 26% του ελληνόκτητου στόλου φέρει συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό του παγκόσμιου στόλου είναι 21%. Ο ελληνόκτητος στόλος αποτελείται από σύγχρονα, φιλικά προς το περιβάλλον και ασφαλή πλοία και αυτό σημαίνει ότι είναι πιο ανταγωνιστικός και επιτυγχάνει και υψηλότερους ναύλους καθώς σταδιακά στο παγκόσμιο εμπόριο επικρατούν κριτήρια επιλεξιμότητας στις ναυλώσεις, με βάση και την περιβαλλοντική συμπεριφορά των πλοίων.

Επενδύσεις

Οι Έλληνες πλοιοκτήτες επενδύουν συνεχώς σε νέα, ενεργειακά αποδοτικά πλοία και σε φιλικό προς το περιβάλλον εξοπλισμό, αναφέρει η Ετήσια Εκθεση της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών. H μέση ηλικία του ελληνόκτητου στόλου (9,99 έτη) είναι χαμηλότερη από τον παγκόσμιο μέσο όρο (10,28 έτη). Οι παραγγελίες ναυπήγησης  πλοίων από έλληνες πλοιοκτήτες ανέρχονται σε 173 πλοία (από 104 πλοία το προηγούμενο έτος), που αντιστοιχούν σε 17,3 εκατομμύρια dwt.

Πάνω από το ένα τρίτο των πετρελαιοφόρων και σχεδόν ένα στα έξι πλοία μεταφοράς LNG, που ναυπηγούνται αυτή τη στιγμή στον κόσμο, θα παραδοθούν σε έλληνες πλοιοκτήτες. Επιπλέον, περισσότερο από το ένα τέταρτο (27,6%) της ελληνόκτητης χωρητικότητας (σε dwt) εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του παγκόσμιου προτύπου του Δείκτη Ενεργειακής Απόδοσης κατά τη σχεδίαση του πλοίου (EEDI), τεχνικό μέτρο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών (IMO), το οποίο διασφαλίζει βελτιωμένη ενεργειακή απόδοση για τα πλοία. Oι έλληνες πλοιοκτήτες επενδύουν σταθερά σε μεγαλύτερα πλοία που έχουν επίσης μεγαλύτερη αποδοτικότητα και περιβαλλοντικά οφέλη λόγω των οικονομιών κλίμακας. Από το 2014, η αύξηση της μεταφορικής ικανότητας (σε dwt) του ελληνόκτητου στόλου είναι πολύ μεγαλύτερη από την αύξηση του αριθμού των πλοίων. Το 2014 η μέση χωρητικότητα των ελληνόκτητων πλοίων ήταν 71.308 dwt, ενώ σήμερα υπολογίζεται σε 86.247 dwt, αριθμός σχεδόν διπλάσιος από τον αντίστοιχο του παγκόσμιου στόλου (45.020 dwt).

Νηολόγιο

Ποιοτική είναι η υπεροχή και του ελληνικού νηολογίου. Η Ελλάδα παραμένει στον Λευκό Κατάλογο STCW του ΙΜΟ, καθώς και στον Λευκό Κατάλογο του Paris MoU και του Tokyo MoU. Η Ελλάδα περιλαμβάνεται επίσης στον Κατάλογο των Ναυτιλιακών Διοικήσεων του Προγράμματος QUALSHIP 21 της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ (USCG), ενώ συγκαταλέγεται μεταξύ των Κρατών Σημαίας με τις καλύτερες επιδόσεις και με θετικούς δείκτες σε όλες τις κατηγορίες του πίνακα επιδόσεων Κρατών Σημαίας (π.χ. επικύρωση συμβάσεων του ΙΜΟ, διαδικασίες ελέγχου πλοίων από το Κράτος Λιμένα κ.λπ.), που δημοσιεύεται από το Διεθνές Ναυτικό Επιμελητήριο (ICS).

Επισημαίνεται ότι καταλαμβάνοντας την 8η θέση σε όρους χωρητικότητας (dwt) η Ελλάδα είναι ένα από τα σημαντικότερα νηολόγια στον κόσμο και ένα από τα κορυφαία μεταξύ παραδοσιακών ναυτιλιακών χωρών. Με 647 πλοία (άνω των 1.000 gt), νηολογημένα στην ελληνική σημαία, χωρητικότητας 61,8 εκατομμυρίων dwt, το ελληνικό νηολόγιο κατέχει τη 2η θέση στην ΕΕ.

Η Ελλάδα παραμένει η κορυφαία ναυτιλιακή χώρα στον κόσμο, καθώς οι έλληνες πλοιοκτήτες με 5.514 πλοία ελέγχουν σήμερα περίπου το 21% του παγκόσμιου στόλου, σε όρους χωρητικότητας (dwt). Η συνολική χωρητικότητα του ελληνόκτητου στόλου έχει αυξηθεί κατά 45,8% σε σύγκριση με το 2014, ενώ ακόμη και κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, δηλαδή από το 2019, η χωρητικότητα αυξήθηκε κατά 7,4%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ναυτιλία