
Ανοδικά κινούνται τη Δευτέρα οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης, αφού τα προκαταρκτικά στοιχεία από το μπλοκ έδειξαν ότι ο πληθωρισμός αυξάνεται ταχύτερα από το αναμενόμενο, ενώ η όρεξη για ανάληψη κινδύνων αυξήθηκε στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Για τον Απρίλιο η Eurostat είχε ανακοινώσει ετήσιο πληθωρισμό 7,4%, στα ίδια επίπεδα με το Μάρτιο αλλά πλέον οι αναλυτές προβλέπουν περαιτέρω ενίσχυσή του στο 7,8%. Ήδη η Ισπανία ανακοίνωσε άλμα πληθωρισμού στο 8,5% για το Μάιο από 8,3% τον Απρίλιο.
Τα πρώτα επίσημα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Απριλίου αναμένονται αύριο Τρίτη, από την Eurostat.
Πιέσεις στις αποδόσεις
«Οι σημερινοί αριθμοί για τον πληθωρισμό, μαζί με το αίσθημα ανάληψης κινδύνου ασκούν ανοδική πίεση στις αποδόσεις», δήλωσε στο Reuters, ο Chris Attfield, αναλυτής της ευρωπαϊκής στρατηγικής επιτοκίων της HSBC.
Η απόδοση των 10ετών κρατικών ομολόγων της Γερμανίας αυξήθηκε κατά 8 μονάδες βάσης σε υψηλό σχεδόν δύο εβδομάδων στο 1,071%.
«Αναμένουμε ότι τα γερμανικά 10ετή ομόλογα θα σταθεροποιηθούν περαιτέρω κοντά στο 1%», ανέφεραν οι αναλυτές της Commerzbank στο πρωινό τους σημείωμα προς τους πελάτες.
Αυξήσεις στα επιτόκια
Οι αγορές χρήματος προεξοφλούν επί του παρόντος αύξηση του επιτοκίου της ΕΚΤ κατά 110 μέχρι το τέλος του έτους.
«Δεν θα ήταν συνετό να αποκλειστεί μια αύξηση των επιτοκίων κατά 50 bps τον Ιούλιο, αλλά είναι ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχει συναίνεση στο κυβερνητικό συμβούλιο για αυτό το μέγεθος της αύξησης», υποστήριξε ο Attfield της HSBC.
«Βλέπουμε το επιτόκιο των καταθέσεων της ευρωζώνης να αυξάνεται γρήγορα καθώς η ΕΚΤ παίζει να καλύψει τη διαφορά με τη Fed και την Τράπεζα της Αγγλίας, αλλά πιστεύουμε ότι η εστίαση στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους θα μετατοπιστεί από τον πληθωρισμό στους κινδύνους ανάπτυξης», πρόσθεσε.
Η ΕΚΤ θα πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης (bps) τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο, δήλωσε το μέλος της ΕΚΤ Φίλιπ Λέιν σε ισπανική εφημερίδα.
Ιταλία και Ελλάδα
Πρόσφατα, τα spreads μειώθηκαν καθώς οι φόβοι για επιθετική νομισματική σύσφιξη εξασθένησαν. Οι υπερχρεωμένες χώρες επωφελούνται περισσότερο από ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων.
Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου της Ιταλίας αυξήθηκε 11,5 μονάδες βάσης σε υψηλό σχεδόν μίας εβδομάδας στο 3,035%, με τη διαφορά μεταξύ των αποδόσεων των ιταλικών και γερμανικών 10ετών ομολόγων να διευρύνεται κατά 4 μ.β. σε 195.
Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 3,63%


Latest News

Ποιοι CEO πούλησαν μετοχές αξίας δισ. δολαρίων
Τι δείχνουν τα στοιχεία της Washington Service, η οποία παρακολουθεί τις αγορές και τις πωλήσεις των ανθρώπων που έχουν πρόσβαση σε εμπιστευτικές πληροφορίες

Εβδομαδιαία κέρδη για το πετρέλαιο
Το Brent παραμένει κάτω από τα 70 δολάρια το βαρέλι

Μεγάλη, έως και επικίνδυνη, η έκθεση των ξένων στις αγορές των ΗΠΑ
H προειδοποίηση που απευθύνει η Deutsche Bank σε όσους έχουν επενδύσει στα αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία

Οι ρωγμές από την πολιτική Τραμπ χτίζουν την Ευρώπη ως ασφαλές καταφύγιο
Όλο και περισσότεροι επενδυτές εξετάζουν την Ευρώπη με τρόπο που πραγματικά δεν το είχαν κάνει στο παρελθόν

Ιαπωνία: Δεν παρεμβαίνει για να υποτιμήσει το γεν
Ενδεχόμενη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών ΗΠΑ και Ιαπωνίας

Μικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές - Σε στάση αναμονής οι επενδυτές
Κλειστές οι αγορές του Χονγκ Κονγκ και της Σιγκαπούρης.

Βουτιά 500 μονάδων για τον Dow, παρέμειναν οι αυξομειώσεις και η αβεβαιότητα
Αστάθεια χαρακτήρισε τις συναλλατές του S&P 500 την Πέμπτη, την τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης της εβδομάδας στη Wall Street

Από το «σοκ Νίξον» στο «σοκ Τραμπ» - Οι 100 ημέρες που άλλαξαν 100 χρόνια για το δολάριο
Ήρθε το τέλος της κυριαρχίας του δολαρίου, ή απλώς είναι... πολύ σκληρό για να πεθάνει;

Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές, υποχώρησαν στο τέλος οι πιέσεις
Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν με μικτά πρόσημα μετά και την εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι οι κίνδυνοι για την οικονομία της Ευρωζώνης αυξάνονται

«Έσπασε» στο τέλος καθοδικά το ΧΑ - Βουτιά για τράπεζες, Cenergy
Στο δεύτερο «μισό» της συνεδρίασης, το ΧΑ υπέκυψε στις λιγοστές, μεν, αλλά περισσότερες εντολές πώλησης