Η καινοτομία και ο εκσυγχρονισμός του ελληνικού αγροδιατροφικού τομέα βρίσκεται στην «καρδιά» της στρατηγικής της ελληνικής κυβέρνησης υπογράμμισε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Στύλιος κατά την τοποθέτησή του στο Επιχειρηματικό Φόρουμ Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας.

Κύριο εργαλείο προς αυτή την κατεύθυνση όπως σημείωσε, αποτελεί η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) 2023-2027 «που διαθέτει πόρους 19,5 δισ. ευρώ» και χρηματοδοτεί «τη στροφή σε ασφαλέστερα, πιο υγιεινά και θρεπτικά τρόφιμα».

Ο κ. Στύλιος υπογράμμισε ότι το ΥΠΑΑΤ χρηματοδοτεί «καλλιεργητικές μεθόδους και προϊόντα που χρησιμοποιούν την μικρότερη δυνατή ποσότητα φυτοφαρμάκων, δίνοντας προτεραιότητα στην ασφάλεια και στην ποιότητά τους».

Επισήμανε ότι «κλειδί» είναι «η υιοθέτηση της Ευφυούς Γεωργίας που επιτρέπει τη συλλογή δεδομένων ακριβείας, αλλά και το Πρόγραμμα Bιολογικής Γεωργίας το οποίο υποστηρίζει για το 2022 με 490 εκατ. ευρώ τους υπάρχοντες και τους νέους βιοκαλλιεργητές».

Παράλληλα ο κ. Στύλιος μίλησε για το πρόγραμμα των νέων αγροτών, προϋπολογισμού 420 εκατ. ευρώ στο οποίο όπως σημείωσε «προσδοκούμε πως θα ενταχθούν 13.000 νέοι παραγωγοί».

Μέσω αυτού όπως είπε «θα δημιουργηθεί μια καινοτόμος ομάδα παραγωγών που θα ενισχύσουν την περιφερειακή ανάπτυξη, μα κυρίως θα εφαρμόσουν νέες έξυπνες καλλιεργητικές μεθόδους, φιλικές προς το περιβάλλον και θα παράξουν ασφαλέστερα και θρεπτικότερα τρόφιμα».

Τέλος, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υπογράμμισε ότι στόχος του υπουργείου είναι να ενισχυθούν τα υψηλά στάνταρ παραγωγής, η ασφάλεια και η διατροφική αξία των εμβληματικών ελληνικών προϊόντων, όπως η ελιά, η φέτα, το λαδί και τα φρούτα που αποτελούν όπως είπε «συγκριτικό τους πλεονέκτημα».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO
Αγρότες: Μικρές και μεγάλες γεωργικές επιχειρήσεις στην Ευρώπη
AGRO |

Ανισότητες μεταξύ μικρών και μεγάλων αγροτικών επιχειρήσεων - Κερδισμένοι και χαμένοι

Στην Ευρώπη, οι μεγάλες γεωργικές επιχειρήσεις αποκομίζουν κέρδη ρεκόρ όταν οι τιμές των τροφίμων εκτοξεύονται, ενώ οι μικρές φάρμες παλεύουν με ελάχιστα περιθώρια κέρδους