Η μεγάλη έλλειψη προσωπικού στις τουριστικές επιχειρήσεις της χώρας αποτελεί πρόβλημα δομικού χαρακτήρα, για την επίλυση του οποίου απαιτούνται ρηξικέλευθες ανατροπές αν θέλουμε ο ελληνικός τουρισμός να διατηρήσει και να αυξήσει το επίπεδο της ανταγωνιστικότητάς του.
Παρά το γεγονός ότι ήδη από πέρυσι ήταν γνωστό το θέμα και υπήρχε και σχετική μελέτη του INSETE σε συνεργασία με το ΞΕΕ, η κυβέρνηση διά των αρμόδιων υπουργών Κωστή Χατζηδάκη και Βασίλη Κικίλια μόλις πρόσφατα συγκάλεσε σύσκεψη για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Πέραν ωστόσο της αργοπορίας, η κυβέρνηση, αν κρίνουμε από τις εξαγγελίες, δεν φαίνεται να αντιλαμβάνεται το μέγεθος του προβλήματος, αφού επιχειρεί με εμβαλωματικό τρόπο να δώσει προσωρινές λύσεις σε ένα ζήτημα που ούτως ή άλλως θα αναδεικνυόταν ακόμη και εάν δεν είχαμε την πανδημία που απλώς διευκόλυνε την εξέλιξή του.
Ο πυρήνας του προβλήματος
Ο πυρήνας του προβλήματος θα πρέπει να αναζητηθεί πρωτίστως στις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων στον τουρισμό και πιο συγκεκριμένα στον τρόπο που αυτές διαμορφώνονται, στις αμοιβές που προσφέρονται, στις ώρες απασχόλησης πέραν του κανονικού ωραρίου, στις συνθήκες απασχόλησης και κυρίως στο γεγονός ότι οι εποχικοί εργαζόμενοι που ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες και αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των απασχολουμένων στον κλάδο δεν πληρώνονται για ολόκληρο τον χρόνο, ενώ πολλές φορές παραμένουν χωρίς εργασία για 4 και 5 μήνες, με πολύ χαμηλό ή κάποιες φορές χωρίς καθόλου επίδομα εργασίας.
Οι άνθρωποι αυτοί, εργαζόμενοι σε ιδιαιτέρως δύσκολες συνθήκες, οφείλουν να μη δείχνουν καθόλου την κόπωσή τους, αλλά απεναντίας να είναι διαρκώς χαμογελαστοί, καλοσυνάτοι και ευγενικοί στους επισκέπτες μας, και ευτυχώς πάντα το καταφέρνουν, προφανώς ξεπερνώντας το ανθρωπίνως δυνατό. Τι πιο λογικό συνεπώς μεγάλο ποσοστό των ξενοδοχοϋπαλλήλων και των υπαλλήλων επισιτισμού, με αφορμή την πανδημία, να αναζητήσουν διαφορετική απασχόληση που ικανοποιούσε περισσότερο τις βιοποριστικές και γενικότερα τις ανάγκες για έναν καλύτερο τρόπο ζωής. Αν στα προπεριγραφόμενα προστεθούν και καταστάσεις όπως το τραγικό έλλειμμα επιθεωρήσεων εργασίας στον κλάδο ή η «μαύρη» εργασία και ο άναρχος τρόπος λειτουργίας του Airbnb στη χώρα μας τότε γίνεται κατανοητό ότι το πρόβλημα απαιτεί λύσεις εκ θεμελίων.
Οι υποσχέσεις της κυβέρνησης
Ενώπιον της κατάστασης αυτής, η κυβέρνηση υποσχέθηκε ότι θα καταστήσει υποχρεωτική τη συλλογική σύμβαση των υπαλλήλων στον επισιτισμό, ότι θα επιταθούν οι έλεγχοι των επιθεωρητών εργασίας από μια υπηρεσία που η ίδια διέλυσε και που παραμένει ακόμη και σήμερα χωρίς διοίκηση. Πρότεινε, τέλος, στην εργοδοσία να αναγγείλει το κενό των θέσεων εργασίας, ώστε να γίνει προσπάθεια μήπως καλυφθεί από τον ΟΑΕΔ (ΔΥΠΑ) μέρος των κενών θέσεων από τους εγγεγραμμένους στο ταμείο ανεργίας. Ταυτοχρόνως, ο κ. Χατζηδάκης υποσχέθηκε ότι θα εντάξει σε προγράμματα επιμόρφωσης για την επόμενη διετία απασχόλησης εποχικούς ώστε να πληρώνονται κατά την εκπαίδευσή τους. Το μετά τη διετία δεν απασχολεί τον υπουργό;
Τι πρέπει να γίνει; Είναι προφανές ότι όσο δεν θα διαθέτει η χώρα εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο για τον τουρισμό με ορίζοντα 10ετίας, που θα περιλαμβάνει και θα προτείνει λύσεις και για την απασχόληση και το ανθρώπινο δυναμικό, τόσο τα προβλήματα θα μεγεθύνονται.
*Ο κ. Γιώργος Νικητιάδης είναι τ. υφυπουργός Τουρισμού, γραμματέας Τομέα Τουρισμού ΠαΣοΚ-ΚΙΝΑΛ
Latest News
Τέλη κυκλοφορίας: Με δύο τρόπους η εκτύπωση - Βήμα βήμα η διαδικασία, πότε πληρώνονται
Στο myCar αναρτήθηκαν τα τέλη κυκλοφορίας για το 2025 - Τι πρέπει να προσέξουν οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων
Το νέο σύστημα κινήτρων κι επιβράβευσης βελτιώνει την αποτελεσματικότητα του Δημοσίου
Επιβραβεύει τους δημοσίους υπαλλήλους που συμβάλλουν αποφασιστικά στην εκπλήρωση επιλέξιμων στόχων
Η συστηματική καταπίεση των γυναικών στην αφγανική κοινωνία δικαιολογεί προσφυγική προστασία
Μία απόφαση-ορόσημο από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Ο καπιταλισμός των... «συντρόφων» και οι κίνδυνοι μιας οικονομίας Τραμπ-Μάσκ
Ο Ντόναλντ Τραμπ προσφέρει ένα όραμα φιλικού καπιταλισμού που έχει δελεάσει πολλούς ηγέτες της βιομηχανίας και των οικονομικών
Ψηφιακή έκδοση και διαβίβαση παραστατικών διακίνησης – Γ’ Μέρος
Οι ημερομηνίες διαβίβασης των δεδομένων στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA για τις υπόχρεες οντότητες
Απόλυτη καταστροφή ο Οκτώβριος στο ελληνικό Χρηματιστήριο - Τι συνέβη
Κατεγράφησαν οι χειρότερες μηνιαίες απώλειες του έτους για Γενικό και Τραπεζικό Δείκτη. Υποτιμημένες οι περισσότερες μετοχές σε μεγάλη και μεσαία κεφαλαιοποίηση.
Ψηφιακό ευρώ: ποια τα οφέλη του για εσάς
Το ψηφιακό ευρώ θα λειτουργεί συμπληρωματικά προς τα τραπεζογραμμάτια, παρέχοντας – δωρεάν – μία και μοναδική επιλογή για τις ψηφιακές πληρωμές σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ
Σενάριο σοκ για την οικονομία - Το χτύπημα του Ισραήλ στα πυρηνικά του Ιράν
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι διαχειριστές οικονομικών κινδύνων μπορεί να ελπίζουν για το καλύτερο, αλλά θα πρέπει να προετοιμάζονται για το χειρότερο.
Για μια επιχειρούσα κοινωνία
Το βιβλίο των Αθ. Παπανδρόπουλου και Κώστα Χριστίδη φέρνει στο προσκήνιο τον δημιουργικό δυναμισμό ως δημόσια φιλοσοφία
Πράσινη μετάβαση με ψηφιακές τεχνολογίες
Η προσαρμογή των επιχειρήσεων σε αυτές τις νέες συνθήκες απαιτεί στρατηγικές καινοτομίας και εκσυγχρονισμού