
Νέο άλμα του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη για το Μάιο στα επίπεδα του 7,8% σε ετήσια βάση προβλέπουν πλέον οικονομολόγοι και παράγοντες της αγοράς, αυξάνοντας κι άλλο τις πιέσεις προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα –ακόμη και από το εσωτερικό της- για αυξήσεις επιτοκίων.
Για τον Απρίλιο η Eurostat είχε ανακοινώσει ετήσιο πληθωρισμό 7,4%, στα ίδια επίπεδα με το Μάρτιο. Ήδη η Ισπανία μόλις ανακοίνωσε απροσδόκητο άλμα πληθωρισμού στο 8,5% για το Μάιο από 8,3% τον Απρίλιο, ενώ η Γερμανία ανακοίνωσε για το ίδιο διάστημα ράλι τιμών 8,7% σε ετήσια βάση ενώ οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για πληθωρισμό 8,1%.
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
Η επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση της ΕΚΤ είναι στις 9 Ιουνίου κι εκεί όλοι περιμένουν πλέον σαφές χρονοδιάγραμμα για το πώς θα πραγματοποιηθούν οι προσπάθειες αναχαίτισης των πολύ υψηλών τιμών, ιδιαίτερα καθώς το κόστος της ενέργειας και των τροφίμων καλπάζουν λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και του εμπράγκο στη Ρωσία.
Πλέον οι αγορές προεξοφλούν δύο ή τρεις αυξήσεις των επιτοκίων φέτος αρχής γενομένης από τον Ιούλιο, κατά 25 μονάδες βάσης η κάθε μια. Φωνές όμως στους κόλπους της ΕΚΤ, ειδικά από τις χώρες του Βορρά όπως η Ολλανδία, δεν αποκλείουν την ανάγκη αύξηση επιτοκίων ακόμη και κατά 50 μονάδες βάσης στα πρότυπα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.
Για να ληφθούν οι αποφάσεις, τα στοιχεία που θα δουν το φως της δημοσιότητας αυτή την εβδομάδα για την εξέλιξη των τιμών είναι πολύ σημαντικά. Οι μέσες προβλέψεις οικονομολόγων που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg αναφέρουν ότι ο πληθωρισμός έχει φτάσει το 7,8% πλέον στη ζώνη του ευρώ. Εάν αφαιρεθεί η επίπτωση των αυξήσεων από ενέργεια και τρόφιμα αναμένεται να φτάσει το 3,6% που είναι νέο ρεκόρ.

Την Τρίτη αναμένονται τα πρώτα βασικά στοιχεία για τις τιμές για τη Γαλλία, την Ιταλία, την Αυστρία, την Πορτογαλία, τη Σλοβενία, αλλά και ολόκληρη την Ευρωζώνη.
Με βάση τις προσδοκίες που έχουν δημιουργηθεί μέχρι τώρα, στις 9 Ιουνίου η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ αναμένεται να επιβεβαιώσει το τέλος του προγράμματος αγοράς ομολόγων και στη συνέχεια να προχωρήσει σε αυξήσεις επιτοκίων κατά 0,25% τον Ιούλιο και το Σεπτέμβριο. Αυτό θα έφερνε σε μηδενικά από αρνητικά επίπεδα τα επιτόκια με τα οποία δανείζει η ΕΚΤ τις εμπορικές τράπεζες.
Κεντρικοί τραπεζίτες
Τα νέα στοιχεία για τις τιμές θα δείξουν εάν θα επιβεβαιωθούν αυτές οι προσδοκίες. Ήδη ο κεντρικός τραπεζίτης της Ολλανδίας Κλάας Κνοτ και οι συνάδελφοί του της Αυστρίας Ρόμπερτ Χόλτσμαν και της Λετονίας Μάρτινς Κάζακς ζητούν μεγαλύτερες αυξήσεις της τάξης του 0,50%.
Ο επικεφαλής της πανίσχυρης Μπούντεσμπανκ, της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας, ο Γιόαχιμ Νάγκελ, αρχίζει να τάσσεται κι αυτός υπέρ μιας τέτοιας λύσης και ζητά τρεις αυξήσεις επιτοκίων φέτος. «Στη συνάντησή μας τον Ιούνιο πρέπει να δώσουμε ένα σαφές μήνυμα για το πού πάμε», είπε ο ίδιος μιλώντας στο περιοδικό Der Spiegel. «Από την τρέχουσα σκοπιά μου, πρέπει στη συνέχεια να κάνουμε ένα πρώτο βήμα (αύξησης) επιτοκίων τον Ιούλιο και να ακολουθήσουμε περαιτέρω (με αυξήσεις) το δεύτερο εξάμηνο του έτους», είπε.
Με συναδέλφους τους πάντως όπως ο κεντρικός τραπεζίτης της Γαλλίας Βιλερουά ντε Γκαλό να μην θέλουν τόσο μεγάλες αυξήσεις, φαίνεται ότι στο εσωτερικό της ΕΚΤ θα δοθούν σκληρές μάχες για να φανεί εάν θα επικρατήσουν τα πιο σκληρά «γεράκια» της νομισματικής πολιτικής ή τα «περιστέρια» που έχουν επικρατήσε μέχρι τώρα. Σημαντική για την κατεύθυνση που θα ακολουθήσει η ΕΚΤ αναμένονται ότι θα είναι η αναμενόμενη προσέγγιση του επικεφαλής Οικονομολόγου Φίλιπ Λέιν ο οποίος έκανε λόγο για ελεγχόμενες αυξήσεις στα επιτόκια της τάξης του 0,25%, κατά δύο φορές ίσως φέτος.


Latest News

Αγωνιώδεις προσπάθειες του Μιλέι για εξαίρεση από τους δασμούς Τραμπ
Οι μεγαλύτερες εξαγωγές που έκανε η Αργεντινή στις Ηνωμένες Πολιτείες πέρυσι ήταν αργό πετρέλαιο, μέταλλα και χημικά προϊόντα

Η Arm ήθελε εξαγορά της Alphawave για να βάλει στο χέρι την τεχνολογία SerDes
Αυτό που... κέντρισε το ενδιαφέρον της Arm ήταν μία συγκεκριμένη τεχνολογία της Alphawave που καθορίζει πόσο γρήγορα οι πληροφορίες μπορούν να εισαχθούν αλλά και να εξαχθούν από ένα μικροτσίπ

Δεν επιδρούν όλοι οι δασμοί με τον ίδιο τρόπο στις τσέπες των Αμερικανών - Τι «λέει» η εμπειρία
Οι δασμοί Τραμπ θα επηρεάσουν και την αμερικανική αγορά με ανατιμήσεις

Τι είναι η νέα μόδα του «oshikatsu» στην οποία ποντάρει η Ιαπωνία για την άνοδο της κατανάλωσης
Το φαινόμενο παρακολουθούν πολιτικοί αλλά και η κεντρική τράπεζα στην Ιαπωνία - Έρχεται νέα αύξηση των μισθών στην Ιαπωνία

Ο Μασκ εξαγοράζει... ψηφοφόρους - 82 εκατ. για να ελέγξει ανώτατο δικαστήριο πολιτείας
Γιατί μια νίκη του πρώην γενικού εισαγγελέα Σίμελ επί της Δημοκρατικής Κρόφορντ θα ήταν όφελος για την πολιτική στρατηγική του Μασκ

Εμπορικό πλεόνασμα 89,3 δισ. κατέγραψε η ΕΕ στα αυτοκίνητα το 2024
ΗΠΑ και Βρετανία ήταν οι κορυφαίοι εξαγωγικοί προορισμοί των αυτοκινήτων που κατασκευάστηκαν εντός της ΕΕ το 2024

Η Ισπανία «καθρέφτης» της στεγαστικής κρίσης στην Ευρώπη [γράφημα]
Εκτοξεύθηκαν μέσα σε δέκα χρόνια οι τιμές πώλησης των κατοικιών και των ενοικίων στην Ισπανία – Ο ρόλος των επενδυτών, η έλλειψη αποθέματος και το «μπλόκο» της Βαρκελώνης στις άδειες Airbnb

Σε απόσυρση μοντέλων της από τις ΗΠΑ προσανατολίζεται η Mercedes
Η μείωση της έκθεσης στην premium αγορά εισαγωγών θα επιτρέψει στη Mercedes να αντισταθμίσει τους δασμούς στα λιγότερο κερδοφόρα οχήματά της
![Τραμπ: Τι σημαίνει η απειλή για δευτερογενείς δασμούς στο ρωσικό πετρέλαιο [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/trump-putin-1-2-600x448.jpg)
Τι σημαίνει η απειλή Τραμπ για δευτερογενείς δασμούς στο ρωσικό πετρέλαιο [γράφημα]
Οι προτεινόμενοι «δευτερεύοντες δασμοί» του Τραμπ θα στοχεύουν, αν επιβληθούν, τις χώρες που αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο

Ο Michael Kratsios σε θέση «κλειδί» στον Λευκό Οίκο - Τα «πυρά» στην Κίνα από το OT Forum
Ο Michael Kratsios θα βρίσκεται στην αιχμή του δόρατος της τεχνολογικής μάχης των ΗΠΑ με την Κίνα στην τεχνητή νοημοσύνη