![Ρωσία: Μπορεί στις Βρυξέλλες να συζητούν εμπάργκο, όμως η Μόσχα βλέπει τις εξαγωγές αργού να αυξάνονται](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/07/ships.jpg)
Μπορεί στις Βρυξέλλες τα κράτη μέλη της Ε.Ε. να προσπαθούν να καταλήξουν σε μια συμβιβαστική συμφωνία για το πετρελαϊκό εμπάργκο της Ρωσίας, διακόπτοντας πιθανότατα την ροή μέσω θαλάσσης, όμως για την ώρα τα νούμερα δείχνουν πως το ρωσικό αργό κυλά αδιάλειπτα μέσω θαλάσσης βρίσκοντας πρόθυμους, έτερους αγοραστές, κυρίως από την Ασία.
Συνολικά οι μεταφορές ρωσικού αργού για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 27 Μάϊου αυξήθηκαν, δείχνοντας πως οι μέχρι τώρα περιορισμοί της Ε.Ε. δεν έχουν εμποδίσει τη δραστηριότητα των ρωσικών ενεργειακών εταιρειών.
Αυξημένες ροές
Σύμφωνα με στοιχεία του πρακτορείου Bloomberg, συνολικά 34 τάνκερ φόρτωσαν 25 εκατ. βαρέλια ρωσικού πετρελαίου από τους εξαγωγικούς τερματικούς σταθμούς της χώρας, ένας αριθμός που μεταφράζονται σε ροή ύψους 3,58 εκατ. βαρελιών την ημέρα. Πρόκειται για ένα νούμερο που συνιστά αύξηση κατά 4% από την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 20 Μαΐου.
Οι Ευρωπαίοι αγοραστές δείχνουν ως ένα βαθμό να γυρίζουν την πλάτη τους στο ρωσικό πετρέλαιο λόγω του πολέμου, όμως οι αγοραστές από την Ασία και κυρίως την Ινδία καλύπτουν το κενό με αποτέλεσμα σε γενικές γραμμές να μην υπάρχει μείωση στις ρωσικές μεταφορές αργού που έχουν σταθεροποιηθεί γύρω στα 3,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα.
Η Ρωσία εξάγει πετρέλαιο μέσω τεσσάρων διαδρομών: την Βαλτική Θάλασσα, την Αρκτική Θάλασσα, την Μαύρη Θάλασσα και τους τερματικούς σταθμούς στην ακτή του Ειρηνικού.
Η ροή αργού από την Βαλτική έχει υποχωρήσει σημειώνοντας νέα πτώση για την εβδομάδα κατά επιπλέον 104.000 βαρέλια την ημέρα, ή 7%. Όμως, η κάμψη αυτή έχει αντισταθμιστεί και με το παραπάνω από την αυξημένη ροή από το λιμάνι του Νοβοροσίσκ στη Μαύρη Θάλασσα, όπου οι μεταφορές έχουν αυξηθεί κατά 167.000 βαρέλια την ημέρα ή αλλιώς 24%.
Σημαντική αύξηση έχει καταγραφεί και στις εξαγωγές από το Μουρμάνσκ, που ουσιαστικά διαχειρίζεται πετρέλαιο από την Αρκτική. Οι ποσότητες εδω έχουν αυξηθεί κατά 37% στα 86.000 βαρέλια την ημέρα.
Να ‘ναι καλά η Ασία
Η αύξηση των εξαγωγών προφανώς μεταφράζεται και σε αυξημένα έσοδα για την Μόσχα. Για την εβδομάδα υπολογίζεται ότι οι ρωσικές αρχές αποκόμισαν 171 εκατ. δολάρια, ήτοι δηλαδή 7 εκατ. δολάρια περισσότερα από την προηγούμενη εβδομάδα.
Οι συνολικές μεταφορές αργού από τα δυτικά εξαγωγικά τέρμιναλ της Ρωσίας προς την Ασία αυξήθηκαν κατά 920.000 βαρέλια την ημέρα για την εβδομάδα, σημειώνοντας νέο άλμα κατά 45.000 βαρέλια. Πάνω από τα δύο τρίτα από τις ποσότητες που κατευθύνονται προς την Ασία, αφορούν την Ινδία, που έχει εξελιχτεί μακράν στο μεγαλύτερο αγοραστή ρωσικού αργού μέσω θαλάσσης.
Την ίδια ώρα η Κίνα είναι ουσιαστικά ο μοναδικός αγοραστής ρωσικού αργού που διοχετεύεται μέσω Ειρηνικού.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![ΗΠΑ: Σε υψηλό πενταετίας το ανεξόφλητο τους καταναλωτικό χρέους που είναι σε καθυστέρηση](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/08/debt-7664057_1280-600x429.png)
Όλο και πιο δυσβάστακτο το χρέος για τα αμερικανικά νοικοκυριά - Η έρευνα της Fed Νέας Υόρκης
Στα 18,04 τρισ. δολάρια εκτοξεύτηκε το συνολικό χρέος των Αμερικανικών νοικοκυριών
![Δασμοί Τραμπ: Το εμπορικό έλλειμμα θα σώσει το Λονδίνο;](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/04/Keir-Starmer-600x543.jpg)
Ερωτηματικό για την κυβέρνηση Στάρμερ οι δασμοί Τραμπ- Το Λονδίνο ελπίζει σε μια εξαίρεση [γραφήματα]
Η Βρετανία ελπίζει ότι θα αποφύγει τους δασμούς Τραμπ - Το εμπορικό ισοζύγιο αγαθών της Βρετανίας με τις ΗΠΑ παρουσίασε έλλειμμα 164 εκατ. λιρών (195 εκατ. ευρώ) το τέταρτο τρίμηνο του 2024
![Orange: Βήματα για ευρωπαϊκή κυριαρχία αλλά και συνεργασία με τη Starlink](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/ot_orange_Heydeman_Christel-600x352.png)
Θέλουμε ανεξαρτησία στους δορυφόρους αλλα συνεργαζόμαστε και με τη Starlink, λέει η CEO της Orange
Η Orange παρουσίασε για το 2024, έσοδα 40,2 δισ. ευρω και καθαρά κέρδη 2,9 δισ. ευρώ - Εφτασε πλέον τα 160 εκατ. πελάτες σε Αφρική και Μέση Ανατολή
![Shein – Temu: Τι οδήγησε σε πτώση πωλήσεων – Ο ρόλος Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/ot_trump_temu_shein-600x352.png)
Τι οδήγησε σε πτώση πωλήσεων Shein και Temu - Ο ρόλος Τραμπ
Τι συνέβη με το ψυχολογικό όριο των Αμερικανών στις online αγορές - Η κατάργηση του de minimis για Shein - Temu
![Unilever: Τριπλή είσοδος στο Χρηματιστήριο η Ben & Jerry’s](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/11/Captureεξω1-600x444.png)
Η Ben & Jerry’s μπαίνει σε τρία... χρηματιστήρια - Το σχέδιο της Unilever
Δεν κάλυψε τις προσδοκίες σε πωλήσεις η Unilever - Τριπλή είσοδος στο Χρηματιστήριο η Ben & Jerry’s
![Porsche: Σχέδιο 1.900 απολύσεων έως το 2029](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/02/Porsche-600x338.jpeg)
«Γκάζι» πατά η Porsche για 1.900 απολύσεις έως το 2029
Οι θέσεις εργασίας στην Porsche εξακολουθούν να είναι διασφαλισμένες μέχρι το 2030, ενώ θα ανακοινωθεί σχέδιο εθελούσιων αποχωρήσεων
![Δείκτης Τιμών Παραγωγού: Υψηλότερα από το αναμενόμενο στις ΗΠΑ τον Ιανούαριο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/11/plithorismos-600x328.jpg)
«Τσίμπησε» και ο πληθωρισμός χονδρικής των ΗΠΑ τον Ιανούαριο
Η αύξηση του Δείκτη Τιμών Παραγωγού τροφοδοτήθηκε από την αύξηση των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας
![Shiseido: «Βουτιά» για τον ιαπωνικό κολοσσό – Ποιους παρασέρνει στα… βαθιά](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/ot_Shiseido_Uotani_Masahiko-600x352.png)
«Βουτιά» για τη Shiseido - Ποιους παρασέρνει στα... βαθιά
Ποια είναι τα σχέδια ανάκτησης κερδοφορίας για την πέμπτη μεγαλύτερη εταιρεία καλλυντικών στον κόσμο - Τα brands της Shiseido
![Bloomberg: Πόσο θα κοστίσουν στην Ευρώπη οι σχεδιασμοί Τραμπ για την Ουκρανία – Τα 3 σενάρια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/ot_ukraine_talks-600x352.png)
Πόσο θα κοστίσει στην Ευρώπη η ειρήνη Τραμπ στην Ουκρανία - Τα 3 σενάρια
Το καλύτερο, το χειρότερο και το βασικό σενάριο για το κόστος που θα κληθεί να επωμιστεί η ΕΕ - Η ανάλυση του Bloomberg
![Βρετανία: Απρόσμενη ανάπτυξη το τέταρτο τρίμηνο – Αδύναμος ο ιδιωτικός τομέας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/revees-600x400.jpg)
Βρετανία: Απρόσμενη ανάπτυξη το τέταρτο τρίμηνο – Αδύναμος ο ιδιωτικός τομέας
Η αύξηση του ΑΕΠ της Βρετανίας τροφοδοτήθηκε από τις δημόσιες δαπάνες