Τη σημασία που προσδίδει η Τουρκία στην προσπάθεια δημιουργίας μιας ασφαλούς θαλάσσιας οδού για την εξαγωγή ουκρανικών προϊόντων εξέφρασε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Ο Ερντογάν δήλωσε ότι θεωρεί ιδιαιτέρως σημαντικό το έργο της δημιουργίας μιας ασφαλούς θαλάσσιας διαδρομής για την εξαγωγή ουκρανικών γεωργικών προϊόντων», ανέφερε το γραφείο του Τούρκου προέδρου σε σχετική ανακοίνωση, συμπληρώνοντας ότι ο Ερντογάνσε δήλωση και πρόσθεσε ότι χαιρετίζει, κατ’ αρχήν, την ιδέα να γίνει η Κωνσταντινούπολη έδρα για έναν «μηχανισμό παρατήρησης» μεταξύ Μόσχας, Κιέβου και Ηνωμένων Εθνών.

Είχε προηγηθεί επικοινωνία του Τούρκου προέδρου με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν

Σε τηλεφωνική συνέντευξη, ο Πούτιν «τόνισε ότι η ρωσική πλευρά είναι έτοιμη να διευκολύνει την απρόσκοπτη θαλάσσια διαμετακόμιση εμπορευμάτων σε συντονισμό με Τούρκους εταίρους.

Αυτό ισχύει και για την εξαγωγή σιτηρών από ουκρανικά λιμάνια», ανέφερε το Κρεμλίνο σε ανακοίνωσή του.

Παρατηρητής

Στην ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας για την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών υπογραμμίστηκε πως ο Ερντογάν δήλωσε στον Πούτιν ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη να αναλάβει ρόλο σε έναν «μηχανισμό παρατηρητή» μεταξύ Μόσχας, Κιέβου και Ηνωμένων Εθνών, εάν επιτευχθεί συμφωνία ως προς αυτό.

Η επισιστική κρίση

Ο πόλεμος και η προσπάθεια της Δύσης να απομονώσει τη Ρωσία ως τιμωρία έχουν εκτοξεύσει τις τιμές των σιτηρών, του μαγειρικού πετρελαίου, των λιπασμάτων και της ενέργειας στα ύψη, πλήττοντας την παγκόσμια ανάπτυξη. Τα Ηνωμένα Έθνη, τα οποία λένε ότι η παγκόσμια επισιτιστική κρίση βαθαίνει, προσπαθούν να μεσολαβήσουν για να επιτευχθεί συμφωνία ώστε να ξεμπλοκαριστούν οι εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας, αν και οι δυτικοί ηγέτες έχουν κατηγορήσει τη Ρωσία ότι κρατάει τον κόσμο σε ομηρεία, αποκλείοντας τα ουκρανικά λιμάνια.

Η Ρωσία είναι σε ετοιμότητα

«Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την κατάσταση στην Ουκρανία, δόθηκε έμφαση στη διασφάλιση της ασφαλούς ναυσιπλοΐας στις θάλασσες του Εύξεινου Πόντου και του Αζόφ και στην εξάλειψη της απειλής των ναρκών στα ύδατά τους», ανέφερε το Κρεμλίνο για την τηλεφωνική επικοινωνία του Πούτιν με τον Ερντογάν.

«Ο Βλαντίμιρ Πούτιν σημείωσε την ετοιμότητα της ρωσικής πλευράς να διευκολύνει την απρόσκοπτη θαλάσσια διαμετακόμιση αγαθών σε συντονισμό με τους Τούρκους εταίρους. Αυτό ισχύει και για την εξαγωγή σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια».

Ο Πούτιν, σύμφωνα με το Κρεμλίνο, πρόσθεσε ότι αν αρθούν οι κυρώσεις, τότε η Ρωσία θα μπορούσε να «εξάγει σημαντικές ποσότητες λιπασμάτων και γεωργικών προϊόντων».

Δεν ήταν άμεσα σαφές για ποια ουκρανικά λιμάνια μιλούσε ο Πούτιν. Τα κυριότερα λιμάνια εξαγωγής σιτηρών της Ουκρανίας περιλαμβάνουν το Τσορνομόρσκ, το Μυκολαίβ, την Οδησσό, τη Χερσώνα και το Γιούζνι.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Καιρός: Τα έκτακτα μέτρα που εισηγείται η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου
Επικαιρότητα |

Καιρός: Ποια έκτακτα μέτρα εισηγείται η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου - Τι πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες

Αναλυτικά τα μέτρα που εισηγήθηκε η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου που συνεδρίασε για την κακοκαιρία – Πού θα κλείσουν σχολεία – Σε ποιες περιοχές είναι υποχρεωτικές οι αλυσίδες