
Ήταν ένα «χαστούκι» που το Πεκίνο σίγουρα δεν περίμενε! Η πολυδιαφημισμένη πρόθεση της Κίνας να δημιουργήσει μια συμφωνία ασφαλείας στην καρδιά του Ειρηνικού και αρκετά κοντά στις αμερικανικές ακτές, δεν φαίνεται πως θα προχωρήσει, καθώς απέτυχε να αποσπάσει την συναίνεση των μικρών νησιωτικών κρατών στις οποίες θα βασιζόταν.
Στη διαδικτυακή σύνοδο που έλαβε χώρα σήμερα μεταξύ του Κινέζου υπουργού Εξωτερικών Γουάνγκ Γι και των ηγετών οκτώ νησιωτικών κρατών του Ειρηνικού συμφωνήθηκε μεν η σύσφιγξη των σχέσεων τους σε τομείς όπως η γεωργία, η αλιεία, η υγεία και διαχείριση έκτακτων κρίσεων. Όμως, ο μέγιστος στόχος του Πεκίνου που ήταν ένα σύμφωνο ασφαλείας δεν πήρε σε πρώτη φάση το πράσινο φως, με τον Κινέζο υπουργό να παραδέχεται πως θα απαιτηθούν περαιτέρω διαβουλεύσεις.
Η Κίνα στηρίχθηκε στην χρήση της οικονομικής διπλωματίας, όπως έχει κάνει και σε άλλες χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου για να ενισχύσει τον παρεμβατικό της ρόλο και να στήσει το λεγόμενο «China-Pacific Islands Countries Common Development Vision». Όμως, η εύλογη έντονη αντίδραση της Ουάσιγκτον, όπως και της Αυστραλίας, έπεισαν τη Σαμόα, το Βανουάτου, τα Φίτζι, τα Νησιά του Σολομώντα, το Κιριμπάτι, την Τόνγκα, το Νίουε και την Παπούα-Νέα Γουινέα να κάνουν βήματα πίσω.
Εξάλλου, η Αυστραλία έστειλε την υπουργό Εξωτερικών Πένι Γουόνγκ σε έκτακτο ταξίδι στα Φίτζι, μεταφέροντας το μήνυμα πως μαζί με την Ουάσιγκτον θα καλωσορίσουν τη χώρα στο Indo-Pacific Economic Forum, το αναπτυξιακό σχέδιο που έχει στα σκαριά ο Λευκός Οίκος για να ανακτήσει τις στενές συμμαχίες του με τις χώρες της Ασίας και του Ειρηνικού μετά τα δύσκολα χρόνια της διακυβέρνησης Τραμπ και ουσιαστικά να αντισταθμίσει (όσο μπορεί) το περίφημο σχέδιο του Belt and Road Initiative του Πεκίνου.
Η Κίνα είχε μια πρώτη επιτυχία με την υπογραφεί μιας διμερούς συμφωνίας ασφαλείας με τα Νησιά του Σολομώντα, με την οποία θα της επιτραπεί να αναπτύξει από αστυνομικές έως και στρατιωτικές δυνάμεις στην νησιωτική χώρα που βρίσκεται αρκετά κοντά στις ακτές της Αυστραλίας. Όμως, ευελπιστούσε στην διεύρυνση της συμμαχίας αυτής για να δημιουργηθεί μια ομπρέλα επιρροής της που θα καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του Ειρηνικού, φτάνοντας αρκετά κοντά και στις αμερικανικές ακτές και κυρίως στην αμερικανική πολιτεία της Χαβάης.
Η σημερινή σύνοδος επρόκειτο να δώσει ώθηση στο σχέδιο της και σίγουρα δεν περίμενε πως δεν θα το πετύχει. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως θα το εγκαταλείψει γνωρίζοντας πως το δέλεαρ των αναπτυξιακών επενδύσεων που προσφέρει είναι λίαν ελκυστικό, ειδικά αν ο Λευκός Οίκος εμφανιστεί κατώτερος των προσδοκιών που έχει καλλιεργήσει. Όμως, για την ώρα η συμφωνία παγώνει.
«Ο Ειρηνικός χρειάζεται πραγματικούς συνεταίρους, όχι υπερδυνάμεις που είναι υπερ-συγκεντρωμένες στην εξουσία» σχολίασε καυστικά, μέσω Twitter, ο πρωθυπουργός των Φίτζι.


Latest News

Ομάδα Αλήθειας: «Mαύρο ταμείο» της ΝΔ και του Μαξίμου η Blue Skies
Τα πρόσωπα και η διαδρομή του χρήματος - Νέες αποκαλύψεις

Τους πότιζαν κρασί και τους παγίδευαν - Ρώσοι χάκερς σε Ευρωπαίους διπλωμάτες
Όπως αποκαλύπτει το Politico το κρασί έγινε ο Δούρειος Ίππος των χάκερ για να αποκτήσουν πρόσβαση σε mail Ευρωπαίων αξιωματούχων

Aντιδράσεις και απειλές πολέμου από το κόμμα Ιμάμογλου για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό
Όσοι γνωρίζουν το πολιτικό σύστημα στην Τουρκία, ξέρουν καλά ότι πιο φανατικοί εθνικιστές είναι οι λεγόμενοι «Κεμαλιστές» της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP, παρά το AKP του Ερντογάν

Τέλος χρόνου για τους καθαρισμούς των οικοπέδων – Έρχονται πρόστιμα
Οι αρμόδιες αρχές κρούουν των κώδωνα του κινδύνου ώστε οι ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές των συγκεκριμένων χώρων να ολοκληρώσουν τις απαραίτητες ενέργειες άμεσα καθώς βρισκόμαστε λιγότερο από 15 ημέρες από την εκπνοή της προθεσμίας

Ρούμπιο: Αν δεν τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ θα πρέπει να εγκαταλείψουν την προσπάθεια
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο έκανε σχετικές δηλώσεις στο Παρίσι ύστερα από συνάντηση με Ευρωπαίους και Ουκρανούς αξιωματούχους

Η Ελλάδα ανακήρυξε ΑΟΖ από το Ιόνιο έως το Ταίναρο - Τι αναφέρεται στο Προεδρικό Διάταγμα
Το Προεδρικό Διάταγμα λαμβάνει υπόψη τη συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών Ελλάδας – Ιταλίας του 2020

Ουάσινγκτον και Κίεβο υπέγραψαν μνημόνιο για τα ορυκτά – Τι περιλαμβάνει
Η Γιούλια Σβιρεντένκο, πρώτη αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στην Ουκρανία και υπουργός Οικονομίας, επιβεβαίωσε ότι το μνημόνιο προθέσεων υπογράφηκε ανάμεσα σε Κίεβο και Ουάσινγκτον

Αδειάζει η Αθήνα - Αυξημένη κίνηση στα λιμάνια και έκτακτα δρομολόγια στα ΚΤΕΛ
Το αδιαχώρητο επικρατεί από νωρίς στο λιμάνι του Πειραιά, απ’ όπου χιλιάδες εκδρομείς του Πάσχα αναχωρούν για νησιωτικούς προορισμούς

Το TikTok του Μητσοτάκη: «Οδήγηση και αλκοόλ δεν πάνε μαζί, ποτέ»
Το μήνυμα για τους εκδρομείς του Πάσχα και την ασφάλεια στους δρόμους

Η Μελόνι σε ρόλο... γεφυροποιού μεταξύ ΕΕ - Τραμπ
Η Μελόνι έχει περιγράψει τους δασμούς του Τραμπ στα αγαθά της ΕΕ ως «λάθος», αλλά φαίνεται να ακολουθεί μια πιο προσεκτική προσέγγιση