Η Smart Infrastructure της Siemens ανακοίνωσε μια ανοιχτή, αρθρωτή σουίτα λογισμικού δικτύου για την αντιμετώπιση της ολοένα και πιο κρίσιμης ενεργειακής μετάβασης.
Η σουίτα αλλάζει τα δεδομένα για τους υφιστάμενους ενεργειακούς παίκτες και νέους ενδιαφερόμενους, καθώς τους επιτρέπει να είναι γρήγοροι, ευέλικτοι και να προσαρμόζονται εύκολα σε υπάρχουσες και πιθανές μελλοντικές προκλήσεις.
Το λογισμικό της Siemens επιτρέπει στους πελάτες να εκτελούν προσομοιώσεις προστασίας δικτύου έως και έξι φορές πιο γρήγορα από την τρέχουσα ταχύτητα εκτέλεσης, υποστηρίζοντας τον καλύτερο σχεδιασμό, λειτουργία και συντήρηση δικτύων ενέργειας.
Όλες οι επερχόμενες ενότητες της σουίτας λογισμικού από τη Siemens θα αναπτυχθούν σύμφωνα με συγκεκριμένες αρχές σχεδιασμού, με στόχο την απρόσκοπτη αλληλεπίδραση και ευελιξία. Ταυτόχρονα, θα διατηρήσουν το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας ανθεκτικό στον κυβερνοχώρο, ενώ παράλληλα θα δημιουργήσουν ένα ψηφιακό δίδυμο του δικτύου κατά τον σχεδιασμό, την προσομοίωση, τις λειτουργίες σε πραγματικό χρόνο και τη συντήρηση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας.
Μια προσέγγιση συν-καινοτομίας με εταίρους
Η Siemens ανακοίνωσε επίσης ότι συνεργάζεται με κορυφαίους παίκτες του κλάδου ώστε να επαναπροσδιορίσουν τη διαχείριση δικτύων ενέργειας από κοινού. Μέσω συνεργασιών που στοχεύουν στην συν-καινοτομία, οι εταίροι επιδιώκουν να βρουν τρόπους απρόσκοπτου σχεδιασμού, λειτουργίας, συντήρησης και βελτιστοποίησης των ηλεκτρικών δικτύων. Η στενή συνεργασία με πελάτες που χρησιμοποιούν το λογισμικό της Siemens θα υποστηρίξει την ταχύτερη υιοθέτηση και ενσωμάτωση αυτών των συν-καινοτομιών. Μέχρι σήμερα, στους εταίρους περιλαμβάνονται εταιρείες όπως η CESC Limited (Ινδία), η CMY Solutions (ΗΠΑ), η Elvia (Νορβηγία), η Hawaiian Electric (ΗΠΑ), η IRETI (Ιταλία), η KNG-Kärnten Netz GmbH (Αυστρία), η Quanta Technology (ΗΠΑ), η Stadtwerke Flensburg (Γερμανία) και η Statnett (Νορβηγία).
Αρθρωτή προσέγγιση για απρόσκοπτη διαχείριση δικτύου
Το νέο λογισμικό δικτύου επιτρέπει στις εταιρείες ενέργειας να εφαρμόζουν εύκολα και γρήγορα έξυπνη τεχνολογία για τον σχεδιασμό και τη διαχείριση δικτύων. Αυτές οι αναβαθμίσεις στην τεχνολογία πληροφοριών θα είναι ταχύτερες και λιγότερο δαπανηρές από τις επενδύσεις σε hardware. Μέσω της αρθρωτής προσέγγισης, τα εξαρτήματα θα ταιριάζουν μεταξύ τους και θα μπορούν να προσαρμοστούν ώστε να ανταποκρίνονται στις εξατομικευμένες ανάγκες των διαχειριστών του δικτύου.
Με την απρόσκοπτη ενσωμάτωση στοιχείων IT και OT, χάρη σε ένα ενοποιημένο μοντέλο δικτύου, οι πελάτες μπορούν να συγχρονίσουν εύκολα τα δεδομένα των συστημάτων IT και OT, συμπεριλαμβανομένου του λογισμικού σχεδιασμού δικτύου, των συστημάτων διαχείρισης δεδομένων μετρητών, των Συστημάτων Γεωγραφικών Πληροφοριών (GIS) και των Συστημάτων Προηγμένης Διαχείρισης Διανομής (ADMS), ενώ στη συνέχεια μπορούν να βελτιστοποιήσουν τις ροές εργασιών από άκρο σε άκρο. Οι πληροφορίες από την ανάλυση και την τεχνητή νοημοσύνη θα αξιοποιηθούν αμέσως για να γίνουν ανάλογες ενέργειες, οδηγώντας σε σημαντική βελτίωση των λειτουργιών του δικτύου.
Αυτό επιτρέπει τη μετάβαση από μια ντετερμινιστική σε μια πιθανολογική προσέγγιση διαχείρισης, ενισχύοντας την ενοποίηση μεγάλου αριθμού κατανεμημένων ενεργειακών πόρων. Επιπλέον, σε όλο το χαρτοφυλάκιο του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας, η Siemens πληροί αυστηρές απαιτήσεις ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, έχει υψηλά πρότυπα ασφαλείας και κάνει τακτικές ενημερώσεις ασφαλείας.
Η επείγουσα ανάγκη για ψηφιοποίηση
Μια ματιά στο ενεργειακό τοπίο καταδεικνύει την επείγουσα ανάγκη έξυπνης χρήσης της τεχνολογίας για καλύτερη διαχείριση του τεράστιου και πολύπλοκου συστήματος που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά των οικονομιών. Παγκοσμίως, η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας προβλέπεται να διπλασιαστεί έως το 2050. Η Guidehouse Insights προβλέπει επταπλάσια αύξηση των νέων κατανεμημένων ενεργειακών πόρων (DER) ετησίως με κυμαινόμενες εισροές και ζήτηση μέχρι το 2030. Το 2020 πέντε εκατομμύρια περιουσιακά στοιχεία εισάχθηκαν στην πλευρά της προσφοράς και της ζήτησης. Οι κατανεμημένοι ενεργειακοί πόροι είναι συνδεδεμένοι στο δίκτυο ρεύματος, κυρίως στο επίπεδο χαμηλής τάσης όπου οι χειριστές δικτύων δεν έχουν επιτύχει υψηλό επίπεδο διαφάνειας μέχρι σήμερα. Λόγω της διαλείπουσας φύσης των DER, είναι πολύ πιο δύσκολο οι χειριστές του δικτύου να ελέγχουν το ηλεκτρικό δίκτυο και να προβλέψουν τι θα συμβεί στη συνέχεια.
Οι ειδικοί αναμένουν διπλασιασμό του όγκου της αγοράς για λογισμικό δικτύου από 8 δισεκατομμύρια δολάρια το 2019 σε περίπου 17 δισεκατομμύρια το 2028. Κατά τη διάρκεια της Capital Market Day το 2021, η Siemens Smart Infrastructure δεσμεύτηκε να διπλασιάσει τα ψηφιακά της έσοδα στα 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ έως το οικονομικό έτος 2025, από 750 εκατομμύρια ευρώ το οικονομικό έτος 2021.
Περίπου 70% της παγκόσμιας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας ή 16.000 τεραβατώρες κάθε χρόνο ρέουν ήδη μέσω υποδομών που προσομοιώνονται από το λογισμικό δικτύου της Siemens. Υπάρχουν ήδη 1.300 συστήματα κέντρων ελέγχου δικτύων παγκοσμίως που βασίζονται στο λογισμικό της Siemens, διατηρώντας τα φώτα αναμμένα για εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους. Με περίπου 100 εκατομμύρια έξυπνους μετρητές, οι οποίοι χρησιμοποιούνται από περισσότερους από 200 οργανισμούς παγκοσμίως, το λογισμικό διαχείρισης δεδομένων μετρητή αποτελεί μια πλούσια πηγή δεδομένων για δίκτυα χαμηλής τάσης.
Latest News
Υγρο πυρ σε καταναλωτές από τις αυξήσεις σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο [γράφημα]
Ράλι 15,7% στο αργό και 24% στο φυσικό αέριο από το Σεπτέμβριο - Σφίγγει ο κλοιός για τα νοικοκυριά
«Παγώνουν» οι εξαγωγές πετρελαίου στην Αρκτική, απο τη Ρωσία, μετά τις νέες κυρώσεις των ΗΠΑ
Προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα για τις ποσότητες πετρελαίου που παράγει η Ρωσία στις εγκαταστάσεις κοντά στον αρκτικό κύκλο
Χαλάρωση σε ρυθμίσεις για την πράσινη μετάβαση ζητά ο Μητσοτάκης – Επιστολή σε φον ντερ Λάιεν
Για τις τιμές ρεύματος και αερίου που είναι αυξημένες 78% στην Ευρώπη σε σχέση με το 2019 έστειλε επιστολή ο πρωθυπουργός στην πρόεδρο της Κομισιόν
Σημαντική αύξηση 30,03% στην κατανάλωση φυσικού αερίου το 2024 στην Ελλάδα
Σύμφωνα με τον ΔΕΣΦΑ τo 71,64% της ποσότητας LNG που εκφορτώθηκε στον Τερματικό Σταθμό LNG Ρεβυθούσας προήλθε από τις ΗΠΑ
Για δυνατούς παίκτες οι παγκόσμιες προμήθειες LNG - Ο μείζων ρόλος της Ευρώπης
Ο κόσμος προετοιμάζεται για έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να εξασφαλίσουν τις απαραίτητες προμήθειες σε φυσικό αέριο για φέτος
Ο ενεργειακός γόρδιος δεσμός της Ευρώπης - Υψηλές τιμές σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο
Νέες προκλήσεις στην ενέργεια για την Ευρωπαϊκή Ένωση - Τι δείχνουν τα futures για τη μελλοντική πορεία των τιμών
Gazprom: Σχέδια για απολύσεις λόγω οικονομικών προβλημάτων
Σημαντικό το κόστος των κυρώσεων και της διακοπής της ροής φυσικού αερίου στην Ευρώπη - Τι πρότεινε η αντιπρόεδρος της ρωσικής εταιρείας αναφορικά με τη μείωση του προσωπικού
Άνοιξαν οι αιτήσεις για τα «Συστήματα Αποθήκευσης στις επιχειρήσεις» - Οι δικαιούχοι
Το πρόγραμμα «Συστήματα Αποθήκευσης στις επιχειρήσεις» υλοποιείται στο πλαίσιο του “RePowerEU”
Πότε κληρώνει… για τη γεώτρηση στην Κρήτη – Τι σταθμίζει η ExxonMobil
Οι έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Κρήτη από την ExxonMobil μπαίνουν σε κομβικό σημείο – Οι αποφάσεις για τις δύο παραχωρήσεις
«Ταύροι» οι traders πετρελαίου για το 2025
Οι παίκτες της αγοράς συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης «χτίζουν θέσεις» σε πετρέλαιο και καύσιμα - Ποιους παράγοντες συνυπολογίζουν