Ταχύτατη εξέλιξη αναμένεται να σημειώσει η παγκόσμια αγορά του fintech τα επόμενα χρόνια,σημειώνει ο ΣΕΠΕ. Ο κλάδος θα «τρέξει» με ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 20%-25% τα επόμενα τέσσερα χρόνια, ενώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του GlobeNewswire, η αξία του τοποθετείται στα $305 δισ. με ορίζοντα το 2025.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανάλυση της η Aegean Equity, το 2022 είναι μια χρονιά-ορόσημο για τη βιομηχανία fintech, με τη γραμμή μεταξύ της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας και των παραδοσιακών χρηματοοικονομικών υπηρεσιών να γίνεται όλο και πιο θολή.

Επιπτώσεις

Σύμφωνα με την ανάλυση της Aegean Equity, το fintech μπορεί να έχει δύο σημαντικές επιπτώσεις στον χρηματοπιστωτικό κλάδο:

– Απώλεια θέσεων εργασίας: Πολλοί φοβούνται ότι το fintech θα οδηγήσει σε σημαντικές απώλειες θέσεων εργασίας στον χρηματoπιστωτικό τομέα.

– Δομή του χρηματοοικονομικού κλάδου: Οι εταιρείες Fintech προκαλούν τα μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να επανεξετάσουν τις οργανωτικές δομές, τις λειτουργίες τους και την παροχή προϊόντων και υπηρεσιών στο ευρύ κοινό.

«Λόγω του ανταγωνισμού από τις fintech εταιρείες και την πανδημία του κορωνοϊού, σχεδόν κάθε υφιστάμενος χρηματοπιστωτικός οργανισμός συμπεριφέρεται τώρα διαφορετικά και συμμετέχει σε πράξεις καινοτομίας. Ως αποτέλεσμα, οι εν ενεργεία φορείς επενδύουν, αποκτούν και συνεργάζονται με ανταγωνιστές fintech», αναφέρει η ανάλυση.

Διείσδυση στους πολίτες

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη Έκθεση της PwC Global Fintech, το ζήτημα δεν είναι πλέον αν το fintech θα αλλάξει τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, αλλά μάλλον ποιες εταιρείες θα το εφαρμόσουν πιο αποτελεσματικά και θα αναδειχθούν ηγέτες.

Πρόσφατη έρευνα, που περιγράφει λεπτομερώς την ταχεία ψηφιοποίηση των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, δείχνει ότι σχεδόν εννέα στους δέκα Αμερικανούς χρησιμοποιούν, πλέον, κάποια μορφή εφαρμογής fintech για να διαχειρίζονται τις οικονομικές τους υποθέσεις

Το ποσοστό των Αμερικανών, που χρησιμοποιούν fintech, αυξήθηκε στο 88% το 2021, από 58% στην προηγούμενη μελέτη. Σύμφωνα με την έρευνα, το fintech χρησιμοποιείται επί του παρόντος από περισσότερους Αμερικανούς απ’ ό,τι οι συνδρομές video-streaming (78%) και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (72%) μαζί4.

«Το fintech έχει, πλέον, φτάσει να θεωρείται κυρίαρχο ρεύμα, τροφοδοτούμενο εν μέρει από την πανδημία του κορωνοϊού, η οποία ώθησε τους πελάτες να χρησιμοποιούν το fintech για τραπεζικές συναλλαγές, πληρωμές και επενδύσεις», σχολιάζει η ίδια ανάλυση.

Τι είναι η χρηματοοικονομική τεχνολογία

Το Fintech εμφανίστηκε τον εικοστό πρώτο αιώνα για να περιγράψει την τεχνολογία που χρησιμοποιείται στα back-end συστήματα των καθιερωμένων χρηματοπιστωτικών οργανισμών. Ωστόσο, από τότε έχει γίνει μια μετάβαση σε υπηρεσίες πιο προσανατολισμένες στον καταναλωτή και ως εκ τούτου, του έχει δοθεί και αντίστοιχος ορισμός.

Το Fintech σήμερα εκτείνεται σε διάφορους τομείς και επιχειρήσεις, όπως η εκπαίδευση, η λιανική τραπεζική, η μη κερδοσκοπική συγκέντρωση κεφαλαίων και η διαχείριση επενδύσεων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Δημόσιο Χρέος: Η Ελλάδα έχει μπει σε τροχιά μείωσής του
Οικονομία |

Η Ελλάδα έχει μπει σε τροχιά μείωσης του δημοσίου χρέους

Η Ευρώπη χρειάζεται ένα νέο Ταμείο Ανάκαμψης για μεγάλα ευρωπαϊκά έργα, μόνο με δάνεια και με πιο ομοιόμορφη κατανομή των κονδυλίων μεταξύ πλούσιων και φτωχότερων κρατών-μελών, λέει στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δημοσιονομικού Συμβουλίου

Μαρινάκης για αναβάθμιση Scope: Επιβεβαιώθηκαν για μια ακόμα φορά οι θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας
Επικαιρότητα |

Μαρινάκης για αναβάθμιση Scope: Επιβεβαιώθηκαν ξανά οι θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας

«Η έκθεση της Scope υπογραμμίζει μεταξύ άλλων την ταχεία μείωση του δημόσιου χρέους, την επίτευξη ισχυρών πλεονασμάτων, τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων» είπε μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

ΤΑΙΠΕΔ: Εκκίνηση διαγωνισμού για την ανάπτυξη του Κυβερνητικού Πάρκου «Ανδρέας Λεντάκης»
Επιχειρήσεις |

Ξεκινά ο διαγωνισμός για το κυβερνητικό πάρκο «Ανδρέας Λεντάκης» - Τι αναφέρει το ΤΑΙΠΕΔ

Το Κυβερνητικό Πάρκο θα αναπτυχθεί σε έκταση 154 στρεμμάτων και θα περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός νέου διοικητικού συγκροτήματος γραφείων  στις εγκαταστάσεις της ΕΒΟ – ΠΥΡΚΑΛ