Ταχύτατη εξέλιξη αναμένεται να σημειώσει η παγκόσμια αγορά του fintech τα επόμενα χρόνια,σημειώνει ο ΣΕΠΕ. Ο κλάδος θα «τρέξει» με ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 20%-25% τα επόμενα τέσσερα χρόνια, ενώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του GlobeNewswire, η αξία του τοποθετείται στα $305 δισ. με ορίζοντα το 2025.
Όπως αναφέρει σε σχετική ανάλυση της η Aegean Equity, το 2022 είναι μια χρονιά-ορόσημο για τη βιομηχανία fintech, με τη γραμμή μεταξύ της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας και των παραδοσιακών χρηματοοικονομικών υπηρεσιών να γίνεται όλο και πιο θολή.
Επιπτώσεις
Σύμφωνα με την ανάλυση της Aegean Equity, το fintech μπορεί να έχει δύο σημαντικές επιπτώσεις στον χρηματοπιστωτικό κλάδο:
– Απώλεια θέσεων εργασίας: Πολλοί φοβούνται ότι το fintech θα οδηγήσει σε σημαντικές απώλειες θέσεων εργασίας στον χρηματoπιστωτικό τομέα.
– Δομή του χρηματοοικονομικού κλάδου: Οι εταιρείες Fintech προκαλούν τα μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να επανεξετάσουν τις οργανωτικές δομές, τις λειτουργίες τους και την παροχή προϊόντων και υπηρεσιών στο ευρύ κοινό.
«Λόγω του ανταγωνισμού από τις fintech εταιρείες και την πανδημία του κορωνοϊού, σχεδόν κάθε υφιστάμενος χρηματοπιστωτικός οργανισμός συμπεριφέρεται τώρα διαφορετικά και συμμετέχει σε πράξεις καινοτομίας. Ως αποτέλεσμα, οι εν ενεργεία φορείς επενδύουν, αποκτούν και συνεργάζονται με ανταγωνιστές fintech», αναφέρει η ανάλυση.
Διείσδυση στους πολίτες
Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη Έκθεση της PwC Global Fintech, το ζήτημα δεν είναι πλέον αν το fintech θα αλλάξει τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, αλλά μάλλον ποιες εταιρείες θα το εφαρμόσουν πιο αποτελεσματικά και θα αναδειχθούν ηγέτες.
Πρόσφατη έρευνα, που περιγράφει λεπτομερώς την ταχεία ψηφιοποίηση των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, δείχνει ότι σχεδόν εννέα στους δέκα Αμερικανούς χρησιμοποιούν, πλέον, κάποια μορφή εφαρμογής fintech για να διαχειρίζονται τις οικονομικές τους υποθέσεις
Το ποσοστό των Αμερικανών, που χρησιμοποιούν fintech, αυξήθηκε στο 88% το 2021, από 58% στην προηγούμενη μελέτη. Σύμφωνα με την έρευνα, το fintech χρησιμοποιείται επί του παρόντος από περισσότερους Αμερικανούς απ’ ό,τι οι συνδρομές video-streaming (78%) και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (72%) μαζί4.
«Το fintech έχει, πλέον, φτάσει να θεωρείται κυρίαρχο ρεύμα, τροφοδοτούμενο εν μέρει από την πανδημία του κορωνοϊού, η οποία ώθησε τους πελάτες να χρησιμοποιούν το fintech για τραπεζικές συναλλαγές, πληρωμές και επενδύσεις», σχολιάζει η ίδια ανάλυση.
Τι είναι η χρηματοοικονομική τεχνολογία
Το Fintech εμφανίστηκε τον εικοστό πρώτο αιώνα για να περιγράψει την τεχνολογία που χρησιμοποιείται στα back-end συστήματα των καθιερωμένων χρηματοπιστωτικών οργανισμών. Ωστόσο, από τότε έχει γίνει μια μετάβαση σε υπηρεσίες πιο προσανατολισμένες στον καταναλωτή και ως εκ τούτου, του έχει δοθεί και αντίστοιχος ορισμός.
Το Fintech σήμερα εκτείνεται σε διάφορους τομείς και επιχειρήσεις, όπως η εκπαίδευση, η λιανική τραπεζική, η μη κερδοσκοπική συγκέντρωση κεφαλαίων και η διαχείριση επενδύσεων.


Latest News

Στο 3,2% το έλλειμμα στην ΕΕ - Στην 6άδα των πλεονασμάτων η Ελλάδα
Η Eurostat ανακοίνωσε ότι το έλλειμμα στην ζώνη του ευρώ μειώθηκε το 2024
![ΕΛΣΤΑΤ: Δημοσιονομικό πλεόνασμα 1,3% και πρωτογενές 4,8% του 2024 – Εν αναμονή ανακοινώσεων Μητσοτάκη για μέτρα στήριξης [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/elliniki-oikonomia5-1-600x352.jpg)
Πλεονάσματα «μαμούθ» το 2024 - Έρχονται ανακοινώσεις για μέτρα στήριξης [πίνακες]
Τι δείχνουν τα στοιχεία - Στο 153,6% το δημόσιο χρέος - Ρεκόρ 4,8% για το πρωτογενές πλεόνασμα την περυσινή χρονιά, ενώ για πρώτη φορά σημείωσε δημοσιονομικό πλεόνασμα της τάξης του 1,3%

Κλείδωσε το πλεόνασμα στο 1,3% – Έρχονται ανακοινώσεις Μητσοτάκη για έκτακτα μέτρα στήριξης
Ποιες κατηγορίες πολιτών θα αφορά - Τα μέτρα για συντάξεις και ενοίκια

Ο πολεοδομικός σχεδιασμός βουλιάζει σε «μαύρες τρύπες»-Ποιες ρυθμίσεις εξετάζονται
Σωρεία προβλημάτων κατά την εκπόνηση των δασικών χαρτών σε εκατοντάδες οικισμούς παραμένουν εμπόδιο στη χωρική ανάπτυξη της χώρας

Πόσο προστατευμένη είναι η Ελλάδα από την «καταιγίδα Τραμπ»
Κίνδυνοι λόγω Ευρώπης αλλά και ευκαιρίες - Καθώς κλείνει ο κύκλος της κρίσης χρέους ζητούμενο είναι η αύξηση της παραγωγικότητας - Παραμένει η ζήτηση για ελληνικά assets
![Ακίνητα: Ποιοι παράγοντες ανεβάζουν τις τιμές – Οι πιο ακριβές περιοχές στην Αττική [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/akinita-600x384.jpg)
Οι 10 εστίες που πυροδοτούν τις τιμές στα ακίνητα - Οι πιο ακριβές περιοχές [γραφήματα]
Τι αναφέρει μελέτη της Alpha Bank για τα ακίνητα και τις προοπτικές της αγοράς

Δίκτυο Καταπολέμησης της Φτώχειας: Οι πολιτικές της κυβέρνησης διαιωνίζουν τη φτώχεια
Οι κοινωνικές πολιτικές που εφαρμόζονται συντηρούν τη φτώχεια και την ανισότητα, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχει επιδείνωση. Τι λέει το Δίκτυο Καταπολέμησης της Φτώχειας για την έκθεση της ΕΛΣΤΑΤ.

Η ρύθμιση που ξεκλειδώνει κουρέματα και ρυθμίσεις οφειλών σε νοικοκυριά κι επιχειρήσεις
Ο εξωδικαστικός μηχανισμός και η ένταξη περισσότερων υπερχρεωμένων νοικοκυριών κι επιχειρήσεων στις ρυθμίσεις οφειλών, το νέο στοίχημα ΥΠΕΘΟ και servicers

Ψηφιακό ευρώ: Ανεξαρτητοποίηση της Ευρώπης σε δύο φάσεις
Το όραμα για μια ΕΕ που δεν θα εξαρτάται από αμερικανικές και κινεζικές υποδομές για την πραγματοποίηση πληρωμών

Στα χέρια Premia, Dimand και AKTOR οι φοιτητικές εστίες του μέλλοντος
Γιατί developers και κατασκευαστικές εταιρείες εστιάζουν στις φοιτητικές εστίες - Κινήσεις ματ από Premia, Dimand και AKTOR