Τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία της στερλίνας κρούει σε έκθεση της η Bank of America, επισημαίνοντας πως μπορεί να εξελιχτεί σε νόμισμα «αναπτυσσόμενης αγοράς», καθώς η πτωτική πορεία της οικονομίας και τα αυξανόμενα ρίσκα απομακρύνουν τους ξένους επενδυτές από την στερλίνα.
Νωρίτερα η στερλίνα βρισκόταν λίγο κάτω από τα 1,26 δολάρια, αν και μέσα στο μήνα είχε υποχωρήσει έως και στα 1,22 δολάρια. Ωστόσο οι συνολικές της απώλειες έναντι του αμερικανικού νομίσματος φτάνουν το 7% σε ετήσια βάση.
Ο επιπλέον παράγοντας του Brexit
Στις παγκόσμιες οικονομικές προκλήσεις του πολέμου στην Ουκρανία, του υψηλού πληθωρισμού και των πιέσεων στις εφοδιαστικές αλυσίδες η βρετανική οικονομία έχει να αντιμετωπίσει και τα δικά της εσωτερικά προβλήματα που προκύπτουν από τις δυσχέρειες που έφερε στο εμπόριο το Brexit. Δεν είναι τυχαίο πως σενάρια αναλυτών κάνουν λόγο για πιθανή υποχώρηση της βρετανικής οικονομίας σε ύφεση, ίσως και μέσα στο καλοκαίρι.
Η βαριά σκιά του στασιμοπληθωρισμού επηρεάζει προφανώς το εθνικό νόμισμα. Σε σημείωμα του ο στρατηγικός αναλυτής Καμάλ Σάρμα της BofA «βλέπει» περαιτέρω αποδυνάμωση της στερλίνας καθ’ όλη τη διάρκεια της φετινής χρονιάς.
«Οι επενδυτές συζητούν όλο και πιο συχνά πως η βρετανική στερλίνα τείνει να αποκτήσει τα χαρακτηριστικά νομίσματος αναπτυσσόμενης αγοράς, ενώ υπάρχουν παραλληλισμοί με την δεκαετία του ’70 που ήταν μια από τις χειρότερες μεταπολεμικές δεκαετίες για το Ηνωμένο Βασίλειο».
Η Τράπεζα της Αγγλίας
Μάλιστα, ο κ. Σάρμα απορρίπτει τις όποιες συγκρίσεις ανάμεσα στην Τράπεζα της Αγγλίας και την αμερικανική Federal Reserve αναφορικά με τις κινήσεις σύσφιγξης της νομισματικής τους πολιτικής, επισημαίνοντας πως τα δεδομένα σε κάθε οικονομία είναι διαφορετικά με πρώτο και κυριότερο το Brexit που δυσχεραίνει το τοπίο για την βρετανική οικονομία. «Η αύξηση των επιτοκίων σε ένα περιβάλλον δραστικής επιβράδυνσης της οικονομίας δεν είναι ποτέ θετική για ένα νόμισμα» επισημαίνει.
Τα επίσημα στοιχεία έδειξαν επιβράδυνση της βρετανικής οικονομίας κατά 0,1% το Μάρτιο, μια καθοδική πορεία που αναμένεται να συνεχιστεί τους επόμενους μήνες, καθώς η εκτίναξη του κόστους ζωής έχει επηρεάσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Την ίδια ώρα ο πληθωρισμός εκτοξεύτηκε στο ρεκόρ του 9% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο.
Η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένεται να συνεχίσει να ανεβάζει τα επιτόκια για να αντιμετωπίσει την άνοδο των τιμών, καθώς περιμένει πως ο πληθωρισμός θα «πιάσει» περίπου το 10% μέσα στη χρονιά.
Latest News
Παρέμειναν τα βρετανικά «σύννεφα» στις ευρωαγορές
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση 0,6%
Πτωτικά κινούνται οι τιμές του χρυσού
Τα στοιχεία για την αγορά εργασίας ενισχύουν το σενάριο των πολύ προσεκτικών μειώσεων των επιτοκίων
To XA έδειξε χαρακτήρα και κράτησε τις στηρίξεις - Άλμα 13% για τον ΟΛΘ
Το Χρηματιστήριο Αθηνών κράτησε ακόμη και τις κοντινές στηρίξεις του στις 1.490 μονάδες
Κίνα: Νέα εργαλεία στήριξης του γιουάν
Το κινεζικό νόμισμα δέχεται πίεση από τον ενισχυμένο δολάριο
Συνεχίζονται οι τεχνολογικές πιέσεις στη Wall Street- Αναταράξεις και στα ομόλογα
Πολλά χαρτοφυλάκια επιχειρούν αναπροσαρμογές θέσεων στη σκιά των αλλαγών των εκτιμήσεων για τα επόμενα βήματα της Fed
Βουτιά του Bitcoin στα 90.000 δολ. - Ποιος το συγκρίνει με το... κάπνισμα
Η άνοδος του δολαρίου και οι προσδοκίες για τις επόμενες κινήσεις τις Federal Reserve πλήττουν το Bitcoin
Sell off στα αμερικανικά ομόλογα με το βλέμμα στη Fed
Ενισχύονται οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων - Ανοδικά κινείται το δολάριο
Δοκιμάζει τις πρώτες στηρίξεις το ΧΑ - Στο επίκεντρο ο ΟΛΘ
Ο γενικός δείκτης προσπαθεί να κρατήσει την κοντινή του στήριξη στις 1.490 μονάδες
Σε υψηλό διετίας το δολάριο - Πλησιάζει το parity με το ευρώ
Μειώνονται οι προσδοκίες για τις μειώσεις επιτοκίων από τη Federal Reserve γεγονός που επηρεάζει το δολάριο
Πώς αντιδρά ο Γενικός Δείκτης στην κατοχύρωση κερδών - Ξεχωρίζει ο ΟΛΘ με άνοδο 13%
Οι περισσότεροι τίτλοι δείχνουν να ελέγχουν τις απώλειές τους